Zaustavljanje automatskog menjanja brojeve u datume

U cilju lakšeg unosa datuma, Excel Online automatski menja 12/2 na 2-Dec. Ovo može biti veoma frustrirajuće kada unesete brojeve za koje ne želite da se pretvore u datum. Iako ovo ne možete da isključite, postoji nekoliko načina da to izbegnete.

Ako imate dosta brojeva za dodavanje koji izgledaju slično kao datumi, na primer razlomci, možete formatirati ćelije kao tekst. Na ovaj način Excel Online neće probati da ih promeni u datume.

 1. Izaberite ćelije u koje želite da unesete brojeve.

 2. Izaberite stavke Početak > Format broja > Tekst.

Ako imate samo nekoliko brojeva za unos, možete zaustaviti Excel Online da ih promeni u datume tako što ćete uneti:

 • Apostrof (‘) pre unosa broja, na primer ’11-53 ili ‘1/47. Apostrof se ne prikazuje u ćeliji pošto pritisnete taster Enter.

 • Nulu i razmak pre unosa razlomka kao što je 1/2 ili 3/4, tako da se ne menjaju u 2-Jan ili 4-Mar. Otkucajte 0 1/2 ili 0 3/4. Nula ne ostaje u ćeliji pošto pritisnete taster Enter, a ćelije postaju tip broja „Razlomak“.

  Napomene: 

  • Možete koristiti razmak umesto apostrofa, ali vam preporučujemo da koristite apostrof ako planirate da koristite funkcije pronalaženja na tim podacima. Funkcije kao što su MATCH ili VLOOKUP zanemaruju apostrof kada izračunavaju rezultate.

  • Ako je broj u ćeliji poravnat levo, to obično znači da nije oblikovan kao broj.

  • Ako otkucate broj sa „e“ u njemu, na primer 1e9, on će se automatski pretvoriti u naučni broj: 1.00E+09. Ako ne želite naučni broj, unesite apostrof pre broja: ‘1e9

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×