Zatvaranje i ponovno otvaranje okna za navigaciju i objekata u njemu

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Razumevanje okna za navigaciju

Otvaranje i zatvaranje okna za navigaciju i objekata u njemu

Otvaranje objekta baze podataka

Saznajte više o oknu za navigaciju

Razumevanje okna za navigaciju

Microsoft Office Access 2007 pruža novu funkciju koja se zove okno za navigaciju. Okno za navigaciju zamenjuje prozor baze podataka, a možete da koristite umesto komandne table – ekrane koji se koriste za izvršavanje uobičajenih zadataka, kao što je pokretanje izveštaja ili zatvaranje baze podataka.

Koristite okno za pokretanje i upravljanje objektima – tabele, izveštaji, obrasci i tako dalje – u bazi podataka. Na primer, ako vam je potrebna za pokretanje izveštaja, možete ga pokrenete iz okna za navigaciju. Ako treba da promenite dizajn izveštaja, takođe možete da otvorite izveštaj u prikazu dizajna iz okna za navigaciju.

Ova tema objašnjava kako da izvršite osnovne zadatke okna za navigaciju, uključujući prikazivanje i skrivanje okna i otvaranje objekata baze podataka koji se pojavljuju u oknu.

Ako ste početnik u oknu za navigaciju i treba dodatne informacije ili treba da znate kako da izvršite zadatak koji nije ovde naveden, pogledajte članak Vodič za okno za navigaciju. Taj tema objašnjava osnove okna za navigaciju i kako da izvršite sve zadatke koje su dostupne u oknu.

Otvaranje i zatvaranje okna za navigaciju i objekata u njemu

U oknu za navigaciju se podrazumevano pojavljuje kada otvorite bazu podataka u Office Access 2007, uključujući baze podataka kreirane u prethodnim verzijama programa Access. U oknu za navigaciju možete da sprečite da podrazumevano pojavljivanje postavljanjem globalne programske opcije. Sledeći skup koraka objašnjava kako da preduzmete sve ove radnje.

Prikazivanje ili skrivanje okna

 • Kliknite na dugme Otvori/Zatvori preklopnu traku u oknu za navigaciju Slika dugmeta ili pritisnite taster F11.

Sprečavanje podrazumevanog pojavljivanja okna za navigaciju

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Access opcije.

  Pojavljuje se dijalog Access opcije.

 2. Izaberite stavku Aktuelna baza podataka, a u okviru za navigaciju, potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži okno za navigaciju . Podrazumevano je izabrana opcija.

Napomena: Preporučujemo da sakrijete okno za navigaciju samo ako imate ekran kao što su komandne table ili drugi metod za otvaranje objekata u bazi podataka.

Otvaranje objekta baze podataka

Kada želite da pokrenete na pojedinačni objekat baze podataka kao što je obrazac ili izveštaj, ili želite da promenite dizajn objekta, taj objekat otvarate direktno iz okna za navigaciju. Imajte na umu da ako pokrenete makro ili blok Visual Basic for Applications (VBA) kôd iz okna za navigaciju umesto iz drugog objekta, možda nećete videti vidljive rezultate i može doći do greške. U programu Access, VBA kôd i makroi su obično dizajnirani da se pokreće sa drugim objektima.

Otvorite objekat baze podataka za korišćenje

 • U oknu za navigaciju izaberite jednu ili više tabela, upita, izveštaja ili neke druge stavke koje želite da koristite i kliknite dvaput na njih.

  –ili–

  Prevucite objekta ili objekata u Access radni prostor.

Otvorite objekat baze podataka u prikazu dizajna

 • U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na objekat baze podataka koju želite da promenite, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna Slika dugmeta .

  –ili–

  Postavite fokus na jedan ili više objekata i pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ENTER.

Saznajte više o oknu za navigaciju

Više informacija o korišćenju okna za navigaciju, pogledajte Vodič za okno za navigaciju.

Više informacija o korišćenju okna za navigaciju umesto komandne table potražite u članku Šta mojim komandnim tablama?.

Na kraju, dizajniranje tabela, obrazaca, izveštaja i druge komponente baze podataka može biti složen zadatak. Za informacije o kreiranju objekata baze podataka ili menjanju njihovog dizajna, potražite u sledećim temama:

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×