Zaokruživanje broja

Recimo da želite da zaokružite broj na najbliži ceo broj zato što vam decimalne vrednosti nisu bitne. Ili želite da zaokružite broj na umnožak od 10 da biste pojednostavili približnu vrednost iznosa. Postoji nekoliko načina za zaokruživanje broja.

Promena broja prikazanih decimalnih mesta bez promena broja

Na radnom listu

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Da biste prikazali više ili manje cifara iza decimalnog zareza, na kartici Početak, u grupi Broj, kliknite na dugme Povećaj broj decimala Slika dugmeta ili Smanji broj decimala Slika dugmeta .

U ugrađenom formatu broja

 1. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na strelicu pored liste formata broja i izaberite stavku Još formata broja.

  Lista „Format broja“ u grupi „Broj“ na kartici „Početak“

 2. U zavisnosti od tipa podataka brojeva sa liste Kategorija izaberite stavku Valuta, Računovodstveni, Procenat ili Naučni.

 3. U polje Broj decimala unesite broj decimalnih mesta koji želite da prikažete.

Zaokruživanje broja na veći broj

Koristite funkciju ROUND. U nekim slučajevima ćete možda želeti da koristite funkcije EVEN i ODD da biste zaokružili broj na najbliži veći parni ili neparni broj.

Zaokruživanje broja na manji broj

Koristite funkciju ROUNDDOWN.

Zaokruživanje broja na najbliži broj

Koristite funkciju ROUND.

Zaokruživanje broja na najbliži razlomak

Koristite funkciju ROUND.

Zaokruživanje broja na značajnu cifru

Značajne cifre su cifre koje doprinose tačnosti broja.

Primeri u ovom odeljku koriste funkcije ROUND, ROUNDUP i ROUNDDOWN. Oni pokrivaju metode zaokruživanja za pozitivne, negativne, cele brojeve i razlomke, ali prikazani primeri predstavljaju samo veoma malu listu mogućih scenarija.

Sledeća lista sadrži neka opšta pravila koja treba imati na umu pri zaokruživanju na brojeva na značajne cifre. Možete eksperimentisati sa funkcijama zaokruživanja i zameniti sopstvene brojeve i parametre da biste dobili željeni broj značajnih cifara.

 • Pri zaokruživanju negativnog broja taj broj se prvo konvertuje u svoju apsolutnu vrednost (svoju vrednost bez negativnog znaka). Zatim dolazi operacija zaokruživanja, a zatim se ponovo primenjuje negativni znak. Iako ovo možda izgleda kao da prkosi logici, to je način na koji zaokruživanje funkcioniše. Na primer, korišćenjem funkcije ROUNDDOWN za zaokruživanje broja -889 na dve značajne cifre dobija se rezultat -880. Prvo se broj -889 konvertuje u svoju apsolutnu vrednost, 889. Zatim se zaokružuje na niži rezultati dveju značajnih cifara (880). Na kraju se ponovo primenjuje negativni znak i dobija se rezultat -880.

 • Korišćenjem funkcije ROUNDDOWN pozitivni broj se uvek zaokružuje na manji broj, a funkcija ROUNDUP uvek zaokružuje broj na veći broj.

 • Funkcija ROUND zaokružuje broj koji sadrži razlomak na sledeći način: ako je razlomljeni deo jednak ili već od 0,5, broj se zaokružuje na veći broj. Ako je razlomljeni deo manji od 0,5, broj se zaokružuje na manji broj.

 • Funkcija ROUND zaokružuje ceo broj na veći ili manji broj sledeći pravilo slično onom za razlomljene brojeve, zamenom umnožaka broja 5 brojem 0,5.

 • Opšte je pravilo da pri zaokruživanju broja koji nema razlomljeni deo (ceo broj) dužinu oduzimate od broja značajnih cifara na koje želite da zaokružite. Na primer, da biste zaokružili broj 2345678 na manju vrednost pomoću 3 značajne cifre, koristite funkciju ROUNDDOWN sa parametrom -4 na sledeći način: = ROUNDDOWN(2345678,-4). Na ovaj način se broj zaokružuje na 2340000, pri čemu deo „234“ predstavlja značajne cifre.

Zaokruživanje broja na navedeni umnožak

Možda će biti situacija kada ćete želeti da zaokružite na umnožak broja koji navedete. Na primer, recimo da vaše preduzeće isporučuje proizvod u sanducima od 18 stavki. Možete koristiti funkciju MROUND da biste saznali koliko će vam sanduka biti potrebno za isporuku 204 stavke. U tom slučaju odgovor je 12 zato što 204 podeljeno sa 18 daje 11,333 i biće potrebno da zaokružite na veći broj. Dvanaesti sanduk će sadržati samo 6 stavki.

Takođe, u nekim situacijama će možda biti potrebno da zaokružite negativni broj na negativni umnožak ili da zaokružite broj koji sadrži decimale na umnožak koji sadrži decimale. U tim slučajevima takođe možete koristiti funkcijuMROUND.

Takođe pogledajte

ROUND

MROUND

ROUNDUP

ROUNDDOWN

EVEN

ODD

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×