Zaokruživanje broja

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Brz način da se pojavljuju kao broj zaokružen je da biste promenili njen broj decimalnih mesta. Samo izaberite broj koji želite da zaokružite i kliknite na dugme Početak > Smanji broj decimala Slika dugmeta .

Broj će biti zaokružen u ćeliji, ali se stvarna vrednost ne menja – puna vrednost se koristi uvek kada je u pitanju ćelija na koju se upućuje.

Korišćenje funkcija za zaokruživanje brojeva

Da biste zaokružili stvarnu vrednost u ćelijama, možete da koristite za ZAOKRUŽIVANJE, ROUNDUP, ROUNDDOWNili MROUND funkcije kao što je prikazano u sledećim probnim radnim listovima.

Zaokruživanje broja na najbliži broj

Ovaj radni list vam pokazuje kako da koristite ZAOKRUŽIVANJE funkcija za zaokruživanje na najbliži broj.

Kada zaokružite broj, oblikovanje ćelije će možda poništiti ono što očekujete da se prikaže. Na primer, ako kao drugi argument navedete 4 decimalna mesta, a ćelija je oblikovana tako da prikazuje 2 broja iza decimalnog zareza, prvenstvo ima oblikovanje ćelije.

Zaokruživanje broja na najbliži razlomak

Ovaj radni list vam pokazuje kako da zaokružite broj na najbliži razlomak pomoću ZAOKRUŽIVANJE funkcija.

Zaokruživanje broja na veći broj

Ovaj radni list vam pokazuje kako se koristi Funkcija ROUNDUP.

Takođe možete da koristite funkcije PARNE i NEPARNE da biste zaokružili broj na najbliži paran ili neparan ceo broj. Ove funkcije ograničenom koristi i važno je da zapamtite da su uvek zaokruživali nagore "i" samo na ceo broj.

Zaokruživanje broja na manji broj

Ovaj radni list vam pokazuje kako da koristite funkciju ROUNDDOWN.

Zaokruživanje broja na značajnu cifru

Ovaj radni list vam pokazuje kako da zaokružite broj na značajnu cifru. Značajne cifre doprinose tačnosti broja.

Sledeća lista pruža neka opšta pravila koja treba imati na umu pri zaokruživanju na brojeva na značajne cifre. Eksperimentišite sa funkcijama zaokruživanja i zamenite sopstvene brojeve i parametre da biste dobili željeni broj značajnih cifara.

  • Ako je razlomljeni deo 0,5 ili veći, broj se zaokružuje kada koristite funkciju ROUND. Ako je razlomljeni deo manji od 0,5, broj se zaokružuje na manji broj. Celi brojevi se takođe zaokružuju na veći ili manji broj praćenjem sličnog pravila koji zamenjuje umnoške za 5 ili 0,5.

  • Kao Opšte pravilo, kada ste zaokružili ceo broj, oduzimanje dužine od broja značajnih cifara na koji želite da zaokružite. Na primer, da biste zaokružili 2345678 do 3 značajne cifre, koristite ROUNDDOWN sa parametrom -4. Na primer, = ROUNDDOWN(2345678,-4) zaokružuje broj 2340000 sa „234” deo kao značajnih cifara.

  • Da biste zaokružili negativan broj, taj broj prvo konvertuju u Apsolutna vrednost – vrednost bez znakom minus. Kada zaokruživanja dovrši, ponovo primeniti znakom minus. Na primer, kada koristite ROUNDDOWN za zaokruživanje -889 dva značajnih cifara rezultate u -880, -889 se konvertuju u 889 i zaokružuje na nižu vrednost 880. Znakom minus zatim ponovo primeniti za krajnji rezultat od -880.

Zaokruživanje broja na navedeni umnožak

Postojaće situacije kada će vam ovo biti potrebno. Na primer, kada vaše preduzeće otpremi proizvod u sanducima sa po 18 stavki, a vi želite da saznate koliko sanduka će vam biti potrebno za otpremanje 204 stavke. MROUND deli broj koji želite da zaokružite pomoću umnoška, a zatim ga zaokružava. U ovom slučaju, odgovor je 12, zato što 204 podeljeno sa 18 daje 11,333 i biće zaokružen na 12 radi uklapanja preostalih stavki. Dvanaesti sanduk će sadržati samo 6 stavki.

Ovaj radni list vam pokazuje kako se koristi Funkcija MROUND za Zaokruživanje broja na navedeni umnožak.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×