Zajednički rad na Office dokumentima u usluzi OneDrive

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Uz Office Online, rad sa drugima je lak zato što možete da šaljete veze ka dokumentima umesto slanja priloga datoteka. To štedi prostor za skladištenje e-pošte i sprečava potrebu da usaglašavate više verzija istog dokumenta.

Da biste poslali vezu, izaberite stavku Deli u vrhu prozora usluge Office Online, bilo dok prikazujete:

Komanda „Deli“ na traci usluge Excel Online, u prikazu za čitanje

Ili uređujete dokument:

Komanda „Deli“

Kada vaši prijatelji kliknu na vezu koju šaljete, dokument se otvara u njihovom pregledaču.

E-poruka sa pozivom za primaoca da deli dokument

Da bi ga uredili, treba da kliknu na komandu za uređivanje u programu Office Online (ako pošaljete vezu u e-poruci, prvo će morati da se prijave).

Stavka „Uredi u usluzi Excel Online“ u meniju „Uređivanje radne sveske“

Da biste počeli sa radom, uskladištite dokument u usluzi OneDrive

Otpremite dokumente u OneDrive, a zatim ih delite.

Napomena:  Ako koristite Office Online za školu ili posao, evo informacija koje se odnose na timske biblioteke i OneDrive for Business.

Rad sa drugima u programu Word Online

Kada uređujete dokument u programu Word Online, možete videti obaveštenje da drugi takođe rade u dokumentu. Ne postoji poseban režim koautorstva niti komanda za započinjanje zajedničkog rada na dokumentu. Uređujete u programu Word Online kao i obično, a ako drugi takođe uređuju dokument, Word Online će vas obavestiti o njihovom prisustvu i pokazaće vam pasus na kojem rade.

Word Online vam prikazuje na kojim delovima dokumenta rade drugi autori

Drugi možda koriste Word Online, Word 2010 ili noviju verziju ili Word for Mac 2011.

Detalje potražite u članku Zajednički rad na dokumentu u usluzi Word Online.

Rad sa drugima u programu Excel Online

Ako radnu svesku učinite dostupnom drugim osobama za uređivanje, vaši prijatelji mogu da rade na njoj u isto vreme kad i vi. To se zove koautorstvo. Ono dobro funkcioniše za radne sveske u kojima prikupljate informacije od grupe osoba, na primer listu informacija ili grupni projekat. Nema više slanja liste e-poštom.

Dok uređujete radnu svesku, Excel Online vam prikazuje na kojim njenim delovima rade drugi korisnici.

Više autora u usluzi Excel Online

Napomene: 

  • Ako neko otvori radnu svesku u verziji programa Excel koja ne podržava koautorstvo, radnu svesku nije moguće uređivati u programu Excel Online dok je on ne zatvori. Više informacija o tome koje verzije podržavaju koautorstvo potražite u članku Istovremena saradnja na Excel radnim sveskama pomoću koautorstva.

  • Pošto Excel Online automatski čuva sve promene, komande „Opozovi radnju“ i „Ponovi radnju“ možda neće raditi onako kako očekujete.

  • Isto tako, kad jedna osoba promeni redosled sortiranja ili filtrira podatke, prikaz se menja za sve one koji uređuju radnju svesku. Zato budite pažljivi prilikom sortiranja i filtriranja dok su druge osobe u radnoj svesci.

Rad sa drugima u programu PowerPoint Online

Timske prezentacije i školski projekti: na njima možete raditi zajedno u usluzi PowerPoint Online. Kada više osoba istovremeno uređuje prezentaciju, vidite njihova imena u vrhu prozora usluge PowerPoint Online:

Obaveštenje o koautorstvu

Vi i vaše kolege ćete odmah videti sve promene, a PowerPoint Online automatski čuva prezentaciju.

Više osoba može raditi u programu PowerPoint Online, u programu PowerPoint 2010 ili novijoj verziji odnosno u programu PowerPoint za Mac 2011. Međutim, ako želite najbolje rezultate, preporučujemo da svi rade ili u programu PowerPoint Online (gde se promene automatski čuvaju) ili u PowerPoint aplikacijama za računare (gde svako povremeno čuva prezentaciju).

Više informacija možete da pronađete u članku Rad na prezentaciji sa drugima.

Rad sa drugima u programu OneNote Online

Ako beležnicu učinite dostupnom drugima za uređivanje, vaši prijatelji mogu da rade na njoj u isto vreme kad i vi. Ovo dobro funkcioniše za beležnice u kojima prikupljate informacije od grupe osoba, na primer sesiju za razmenu ideja ili grupni projekat. Beležnica funkcioniše kao Wiki stranica, gde svako može dati svoj doprinos. Možete videti ko je šta uradio i možete vratiti stranicu na prethodnu verziju ukoliko je neophodno.

Više autora koji rade u programu OneNote Web App

Ako vi ili druge osobe imate OneNote 2010 ili noviju verziju, možete da radite u OneNote aplikacijama za računare i za mobilne telefone dok druge osobe rade na istoj beležnici u programu OneNote Online. Beležnicu možete da delite u usluzi OneDrive, baš kao i Excel, Word i PowerPoint dokumente, ali možete je deliti i u programu OneNote 2010 ili novijoj verziji.

  • Izaberite karticu Datoteka, a zatim na kartici Informacije, ispod imena beležnice izaberite stavku Pozovi ljude u ovu beležnicu.

Takođe pogledajte

Šta je Automatsko čuvanje?

Prikaz prethodne verzije Office datoteka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×