Zaštita radnog lista

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da biste sprečili druge korisnike slučajno ili namerno promene, premeštanje ili brisanje podataka na radnom listu, možete da zaključate ćelije na radnom listu programa Excel i zatim zaštitite list pomoću lozinke. Recimo da ste vlasnik tima statusa izveštaj radnom listu gde želite da članovi tima mogu da biste dodali podatke u samo određenih ćelija i nećete moći da promenite bilo šta drugo. Zaštita radnog lista, možete da napravite samo određene delove lista koji se može uređivati i korisnici će moći da biste izmenili podatke u bilo koje druge oblasti u listu.

Važno: 

 • Nivo zaštite radnog lista nije namenjena kao bezbednosne funkcije. On jednostavno sprečava korisnike da izmene zaključane ćelije unutar radnog lista.

 • Zaštita radnog lista nije ista kao zaštita Excel datoteke ili radne sveske pomoću lozinke. Pogledajte ispod za više informacija:

Izaberite elemente koje ćelije koje želite da zaključate

Evo šta možete da zaključate nezaštićena listu:

Napomena: ActiveX kontrole, kontrole obrasca, oblike, grafikone, SmartArt, mini-grafikone, module za sečenje, vremenskih osa, da nabrojimo nekoliko, već zaključani kada dodate ih u unakrsnu tabelu. Ali bravu će funkcionisati samo kada omogućite Zaštita lista. Odeljak naredne za više informacija o tome kako da omogućite Zaštita lista.

Omogućavanje zaštita radnog lista.

Zaštita radnog lista je proces iz dva koraka: prvi korak je da biste otključali ćelije koje druge osobe mogu da uređuju, a zatim možete da zaštitite radni list sa ili bez lozinke.

Korak 1: Otključali sve ćelije koje treba da se može uređivati

 1. U Excel datoteci, izaberite karticu radnog lista koji želite da zaštitite.

 2. Izaberite ćelije koje druge osobe mogu da uređuju.

  Savet: Možete da izaberete više nesusednih ćelija tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl + strelica nalevo klika.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na listu i izaberite stavku Oblikuj ćelije (koristite Ctrl + 1ili komandu + 1 na Mac računaru), idite na kartici Zaštita i opozovite izbor zaključano.

  Zaštita karticu u dijalogu "Oblikovanje ćelija"

Korak 2: Zaštitite radni list

Zatim izaberite radnje koje korisnici trebalo da bude dozvoljeno da se u radnom listu, kao što su Umetanje ili brisanje kolone ili redove, uređivanje objekata, sortiranja ili korišćenje automatskog filtera, da nabrojimo nekoliko. Pored toga, možete da navedete lozinku da biste zaključali na radnom listu. Lozinke sprečavaju druge osobe da uklone zaštitu na radnom listu – on mora da se unese za uklanjanje zaštite lista.

Dole navedene su korake da biste zaštitili list.

 1. Na kartici " Redigovanje " kliknite na dugme Zaštita lista.

  Slika glavne trake programa Excel
 2. Na listi Dozvoli svim korisnicima ovog radnog lista izaberite elemente koje korisnici mogu da promene.

  Dijalog „Zaštita lista“

  Opcija

  Omogućava korisnicima da

  Biranje zaključanih ćelija

  Postavite pokazivač na ćelije za koje je polje zaključano potvrđeno na kartici Zaštita u dijalogu Oblikovanje ćelija . Korisnicima je podrazumevano dozvoljeno da biraju zaključane ćelije.

  Biranje otključanih ćelija

  Postavite pokazivač na ćelije za koje nije izabrano na kartici Zaštita u dijalogu Oblikovanje ćelija u polju zaključano . Korisnicima je podrazumevano dozvoljeno da biraju otključane ćelije i mogu pritisnuti taster TAB da bi se premeštali sa jedne na drugu otključanu ćeliju na zaštićenom radnom listu.

  Oblikuj ćelije

  Promenite neke od opcija u dijalozima Oblikovanje ćelija ili Uslovno oblikovanje. Ako ste primenili uslovno oblikovanje pre nego što ste zaštitili radni list, oblikovanje će nastaviti da biste promenili kada korisnik unese vrednost koja zadovoljava drugi uslov.

  Oblikovanje kolona

  Koristite bilo koje komande za oblikovanje redova, uključujući promene visine redova ili skrivanje redova (kartica Početak, grupa Ćelije, dugme Oblikuj).

  Oblikovanje redova

  Koristite bilo koje komande za oblikovanje kolona, uključujući promene širine kolona ili skrivanje kolona (kartica Početak, grupa Ćelije, dugme Oblikuj).

  Umetni kolone

  Umetanje kolona.

  Umetni redove

  Umetanje redova.

  Umetanje hiperveza

  Umetanje novih hiperveza, čak i u otključane ćelije.

  Izbriši kolone

  Brisanje kolona.

  Napomena: Ako Brisanje kolona zaštićeno, a Umetanje kolona nije zaštićena, korisnik može da umetne kolone, ali ih ne možete da izbrišete.

  Izbriši redove

  Brisanje redova.

  Napomena: Ako izbrišete redove zaštićen i Umetanje redova nije zaštićena, korisnik može umetati redove, ali ne možete da ih izbrišete.

  Sortiranje

  Koristite bilo koje komande za sortiranje podataka (kartica Podaci, grupa Sortiranje i filtriranje).

  Napomena: Bez obzira na ovu postavku, korisnici ne mogu da sortiraju opsege koji sadrže zaključane ćelije na zaštićenom radnom listu.

  Korišćenje automatskog filtera

  Koristite padajuće strelice da biste promenili filter za opsege kada je primenjeno automatsko filtriranje.

  Napomena: Korisnici ne mogu da Primena ili uklanjanje filtera u zaštićenom radnom listu, bez obzira na ovu postavku.

  Korišćenje izveštaja izvedene tabele

  Oblikovanje, promena rasporeda, osvežavanje, u suprotnom izmena izveštaja izvedene tabele ili kreiranje novih izveštaja.

  Uređivanje objekata

  Izvršavanje neke od sledećih radnji:

  • Napravite promene grafiku objekte, uključujući mape, Ugrađeni grafikoni, oblici i okviri za tekst i kontrole koje ne otključate pre nego što ste zaštitili radni list. Na primer, ako radni list ima dugme koje pokreće makro, možete kliknuti na dugme da biste pokrenuli makro, ali ne možete da izbrišete dugme.

  • Unesite željene promene, poput oblikovanja, na ugrađeni grafikon. Grafikon nastavlja da se ažurira kada promenite njegove izvorne podatke.

  • Dodavanje ili uređivanje komentara.

  Uređivanje scenarija

  Prikaz scenarija koji ste sakrili, prave izmene u scenarija koji ste sprečili unos promena i brisanje ove scenarije. Korisnici mogu promeniti vrednosti u promenljivim ćelijama ukoliko one nisu zaštićene i da dodaju nove scenarije.

 3. Opcionalno, unesite lozinku u polje Lozinka za uklanjanje zaštite lista i kliknite na dugme u redu. Unesite lozinku u dijalog Potvrdite lozinku i kliknite na dugme u redu.

  Važno: 

  • Koristite jake lozinke koje kombinuju velika i mala slova, brojeve i simbole. Slabe lozinke ne kombinuju ove elemente. Lozinke treba da sadrže 8 ili više znakova. Bolje je fraza koja koristi 14 ili više znakova.

  • Veoma je važno da zapamtite lozinku. Ako je zaboravite, Microsoft je ne može preuzeti.

Zaštita lista opcija na traci se menja u Ukloni zaštitu lista kada je list zaštićen. Da biste prikazali ovu opciju, kliknite na kartici " Redigovanje " na traci i u promenepotražite u članku Ukloni zaštitu lista.

Slika glavne trake programa Excel

Slika glavne trake programa Excel

Da biste uklonili zaštitu lista, sledite ove korake:

 1. Idite na radni list koji želite da biste uklonili zaštitu.

 2. Idite u datoteci > informacije o > zaštiti > Ukloni zaštitu listaili iz Redigovanje karticu > promene > Ukloni zaštitu lista.

 3. Ako radni list nije zaštićen lozinkom, zatim unesite lozinku u dijalog Ukloni zaštitu lista i kliknite na dugme u redu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Zaštita i bezbednost u programu Excel

Zaštita Excel datoteke

Zaštita radne sveske

Zaključavanje ili otključavanje određenih oblasti zaštićenog radnog lista

Zaključavanje ćelija u cilju zaštite

Prikazivanje ili skrivanje formula

Zaštita kontrola i povezanih ćelija na radnom listu

Kopiranje i lepljenje u zaštićenom radnom listu

Video zapis: Zaštita lozinkom radnih svezaka i radnih listova (Excel 2013)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×