Zaštita radne sveske

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da biste sprečili druge korisnike Prikaz skrivenih radnih listova, dodavanje, premeštanje, brisanje, ili skrivanje radnih listova i preimenovanje radnih listova, možete da zaštitite strukturu Excel radne sveske pomoću lozinke.

Napomena: Snimci ekrana u ovom članku napravljeni su u programu Excel 2016. Ako imate drugu verziju, prikaz može neznatno da se razlikuje, ali funkcionalnost je ista, osim ako nije drugačije navedeno.

Primer strukturu radne sveske
Primer strukturu radne sveske

Napomene: Zaštita radne sveske nije ista kao zaštita Excel datoteke ili radni list pomoću lozinke. Pogledajte ispod za više informacija:

 • Da biste zaključali datoteku tako da drugi korisnici mogu da otvorim, pogledajte članak zaštiti Excel datoteke.

 • Da biste zaštitili određene oblasti podatke u radnom listu od drugih korisnika, morate da zaštitite radni list. Više informacija potražite u članku Zaštita radnog lista.

 • Da biste saznali razliku između zaštita Excel datotekom, radne sveske ili radnog lista, pogledajte članak zaštitu i bezbednosti u programu Excel.

Zaštita strukture radne sveske

Da biste zaštitili strukturu radne sveske, sledite ove korake:

 1. Izaberite stavke Redigovanje > Zaštiti radnu svesku.

  Zaštita strukture i prozora dijaloga

  Napomena: Windows opcija je dostupna samo u Excel 2007, Excel 2010, Excel za Mac 2011 i programu Excel 2016 za Mac. Izaberite opciju Windows ako želite da sprečite korisnike da premeštanja, promene veličine ili zatvorite prozor radne sveske ili sakrivanje/otkrivanje prozora.

 2. Unesite lozinku u polje Lozinka.

  Važno: 

  • Lozinka je opcionalna. Ako ne unesete lozinku, bilo koji korisnik može da ukloni zaštitu i promenite radnu svesku. Ako unesete lozinku, uverite se da vam da odaberete lozinku koja se lako pamti. Zapišite lozinke i skladište na sigurno. Ako ih izgubite, Excel ne mogu da ih spasiti za vas.

  • Lozinke u programu Excel za Mac imaju ograničenja 15 znakova. Ne možete da otvorite radnu svesku ili dokument koji je zaštićen lozinkom u operativnim sistemom Windows verziji programa Excel ili ako je lozinka duže od 15 znakova. Ako želite da otvorite datoteku u programu Excel za Mac, zatražite od autora operativnim sistemom Windows da biste prilagodili dužinu lozinke.

 3. U programu Excel za Windows, kliknite na dugme u redu, ponovo otkucajte lozinku da biste je potvrdili i zatim kliknite na dugme u redu.

  U programu Excel za Mac, ponovo otkucajte lozinku i kliknite na dugme u redu.

Na kartici Redigovanje , vidite ikonu Zaštiti radnu svesku . Ako bude istaknuta, je radna sveska zaštićena.

Zaštita radne sveske opcija na traci je istaknuta u zaštićenoj radnoj svesci

Ako kliknete na dnu list unutar radne sveske, primetićete da opcije da biste promenili radne sveske strukturiranje, kao što su Umetanje, Brisanje, preimenovanje, Premeštanje, Kopiranje, Sakriji Otkrij listove sve dostupne.

Opcije za rad sa listom nisu dostupne u zaključanom radne sveske

Pored toga, u programu Excel za Windows, Zaštiti radnu svesku opcija u meniju " informacije " takođe označava da je strukturu radne sveske zaštićena. Da biste prikazali ovu opciju, izaberite stavke datoteka > informacije > Zaštiti radnu svesku.

Zaštita radne sveske statusa markirana na kartici "informacije"

Izaberite stavke Redigovanje > zaštiti radnu svesku. Unesite lozinku, a zatim kliknite na dugme u redu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Zaštita i bezbednosti u programu Excel

Zaštita Excel datoteke

Zaštita radnog lista

Istovremena saradnja na Excel radnim sveskama pomoću koautorstva

Video zapis: Zaštita lozinkom radnih svezaka i radnih listova (Excel 2013)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×