Zaštita OneDrive datoteka u ličnom trezoru

Zaštita OneDrive datoteka u ličnom trezoru

Lični trezor predstavlja zaštićenu oblast u OneDrive kojoj možete da skladištite najvažnije ili osetljive datoteke i fotografije bez žrtvovanja pogodnosti pristupa bilo gde.

Vodimo vas kroz podešavanje ličnog trezora pomoću jakih metoda potvrde identiteta ili drugog koraka verifikacije identiteta, kao što su otisci prstiju, lice, PIN ili kôd koji vam je poslat putem e-pošte ili SMS-a. Datoteke zaključane u ličnom trezoru imaju dodatni sloj zaštite, koji ih čini bezbednijim u slučaju da neko pristupa vašem nalogu ili uređaju.

Snimak ekrana ličnog trezora koji se pojavljuje u prikazu „Datoteke“ u usluzi OneDrive na vebu.

Važno: 

 • Objavljivanje ličnog trezora će uskoro početi u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi i on će biti dostupan svima do kraja godine. Znaćete da je dostupan kada vidite posebnu fasciklu lični trezor u OneDriveusluzi.

 • Lični trezor će biti dostupan OneDrivena vebu, aplikaciji za mobilne uređaje i sa vašeg Windows 10 računara.

Lični trezor se automatski zaključava nakon perioda neaktivnosti (20 minuta na vebu, 3 minute u aplikaciji za mobilne uređaje) i onda morate da ga otključate da biste ponovo mogli da dođete do datoteka. Svi vaši dokumenti, fotografije i video zapisi u ličnom trezoru lako su pristupačni na sajtu onedrive.com, vašem računaru ili drugim podobnim uređajima.

Podešavanje OneDrive ličnog trezora

Lični trezor je specijalna fascikla u usluzi OneDrive koju štiti dodatni sloj bezbednosti. Moraćete da ga podesite zasebno na svakom uređaju na kojem želite da ga koristite.

 1. Kada prvi put vidite Lični trezor u usluzi OneDrive, videćete poruku u kojoj možete izabrati stavku Prvi koraci.

  Lični trezor – prvi koraci

  Ako ne vidite poruku ili ste je odbacili, idite u uslugu OneDrive i izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Pročitajte više o ličnom trezoru i kliknite na dugme Dalje.

 3. U dijalogu Verifikacija identiteta, verifikujte informacije o svom nalogu i zabeležite svoju adresu e-pošte u slučaju da vam bude potrebna u sledećem koraku. Zatim izaberite stavku Verifikuj.

 4. Odaberite metod verifikacije. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

  Ako koristite tekstualnu poruku ili e-poštu, moraćete da pronađete tekstualnu poruku ili e-poruku i otkucate kôd koji vam je poslat.

Otpremanje datoteka ili fascikli u lični trezor

Ako nemate Office 365 Home ili Personal pretplatu, možete da dodate maksimalno tri datoteke u lični trezor. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

  Snimak ekrana fascikle „Lični trezor“ u usluzi OneDrive

 2. Ako se to od vas zatraži, prijavite se pomoću izabranog metoda verifikacije identiteta. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

 3. Izaberite stavku Otpremi.

 4. Izaberite datoteke koje želite da otpremite, a zatim izaberite stavku Otvori.

Saveti: 

 • Možete da koristite OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje za skeniranje dokumenata, slikanje ili snimanje video zapisa, direktno u lični trezor, čuvajući ih van manje bezbednih područja na uređaju – kao što su snimci kamere. 

 • U pregledaču Google Chrome ili Microsoft Edge možete da otpremite fascikle pomoću opcije Fascikla u meniju Otpremanje, odnosno da prevučete fascikle na veb sajt.

Premeštanje datoteka u lični trezor

Datoteke koje se već nalaze u usluzi OneDrive možete da premestite u lični trezor.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Ako se to od vas zatraži, prijavite se pomoću izabranog metoda verifikacije identiteta. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

 3. Izaberite stavku Premesti iz.

 4. Izaberite datoteke koje želite da premestite u lični trezor, a zatim izaberite stavku Premesti stavke (ili prevucite stavke u otvoreni lični trezor).

Napomena: Ako nemate Office 365 Home ili Personal pretplatu, možete da dodate maksimalno tri datoteke u lični trezor. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

Otključavanje ličnog trezora

Iz bezbednosnih razloga, lični trezor se automatski zaključava kada ga ne koristite aktivno. Na vebu se lični trezor zaključava nakon 20 minuta kada ga ne koristite aktivno. U aplikaciji za mobilne uređaje, zaključava se nakon 3 minuta. Evo kako da ga otključate.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Verifikujte identitet tako što ćete odabrati metod verifikacije. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

  Ako koristite tekstualnu poruku ili e-poštu, moraćete da pronađete poslatu tekstualnu poruku ili e-poruku i otkucate kôd koji vam je poslat.

  Lični trezor može da se otključa pomoću aplikacije Microsoft Authenticator. Aplikaciji nije potreban pristup internetu da bi generisala pristupni kôd.

Zaključavanje ličnog trezora

 Lični trezor možete da zaključate u bilo kom trenutku.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Izaberite ikonu Opcije ličnog trezora, a zatim izaberite stavku Zaključaj.

  Snimak ekrana zaključavanja ličnog trezora u usluzi OneDrive

Onemogućavanje ličnog trezora

Onemogućavanje ličnog trezora trajno briše sve datoteke koje se nalaze u vašem ličnom trezoru u trenutku onemogućavanja. Kasnije nećete moći da oporavite ove datoteke.

 1. U usluzi OneDrive izaberite stavke Postavke Postavke: ažuriranje profila, instaliranje softvera i njegovo povezivanje sa oblakom > Opcije, a zatim izaberite stavku Lični trezor u levom oknu za navigaciju.

 2. Izaberite klizač Onemogući lični trezor da biste onemogućili lični trezor.

 3. Ako ste sigurni da želite da onemogućite lični trezor i izbrišete sve datoteke i fascikle u ličnom trezoru, izaberite stavku Onemogući.

 4. Budući da onemogućavanje ličnog trezora briše datoteke i da nećete moći da ih vratite u prethodno stanje, još jednom vas pitamo. Ako ste sigurni, ponovo izaberite stavku Onemogući.

Najčešća pitanja

Objavljivanje ličnog trezora će uskoro početi u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi i on će biti dostupan svima do kraja godine.

Kada vam bude dostupan, videćete ikonu ličnog trezora u OneDrive fasciklama ili kada kliknete na OneDrive ikonu na traci zadataka.

Lični trezor – prvi koraci

Objavljivanje ličnog trezora će uskoro početi u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi i on će biti dostupan svima do kraja godine.

Kada vam bude dostupan, videćete ikonu ličnog trezora u OneDrive fasciklama ili kada kliknete na OneDrive ikonu na traci zadataka.

 • Windows 10 (verzija 1903 ili novije verzije)

 • Android 6 (ili novija)

 • iOS 11,3 (ili novija)

 • Veb pregledač sa najnovijom verzijom Microsoft Edge, Chrome ili Firefox. Za dodatnu bezbednost, koristite pregledač u privatnom ili Incognito režimu.

Lični trezor je zaštićenu oblast u usluzi OneDrive kojoj možete da pristupite samo pomoću jakog metoda potvrde identiteta ili pomoću drugog koraka verifikacije identiteta, kao što su otisak prsta, lice, PIN kôd, kôd iz aplikacije Microsoft Authenticator ili kôd koji vam je poslat putem e-pošte ili SMS poruke.

Saznajte više o verifikaciji u dva koraka.

Pošto je Vaš lični trezor bezbedna fascikla, on se pojavljuje kao prečica u okviru liste datoteka, a ne liste fascikli:

Prečica za OneDrive lični trezor

Videćete ga na listi fascikli u mobilnoj aplikaciji.

Da biste obezbedili privatnost, stavke ličnog trezora se ne pojavljuju u rezultatima pretrage.

Da (podleže normalnim ograničenjima OneDrive tipova datoteka). Lični trezor jednostavno predstavlja mesto u usluzi OneDrive sa dodatnim slojem bezbednosti.

Napomena: Svesni smo problema pri kojem stari Word dokumenti (npr. imedatoteke.doc) ne mogu da se otvore iz ličnog trezora. Word dokumenti sačuvani u najnovijem formatu su u redu.

Ne. Treba da premestite datoteku iz ličnog trezora da biste je delili. 

Ako nemate Office 365 Home ili Personal pretplatu, možete da dodate maksimalno tri datoteke u lični trezor. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

Mobilni uređaji i OneDrive.com: Datoteke izbrisane iz ličnog trezora neće se videti u korpi za otpatke ako lični trezor nije otključan. Kada se lični trezor otključa, datoteke u korpi za otpatke će postati vidljive.

Windows 10: Datoteke izbrisane iz ličnog trezora pomoću računara trajno se brišu i neće se videti u vašoj korpi za otpatke. Međutim, datoteke možete da pronađete u OneDrive.com korpi za otpatke dok god su datoteke već otpremljene u OneDrive.

Ne. Onemogućavanje ličnog trezora trajno briše sve datoteke koje se nalaze u vašem ličnom trezoru u trenutku onemogućavanja.

Verifikacija u dva koraka je obavezna za dobijanje pristupa ličnom trezoru.

U ovom trenutku, lični trezor u operativnom sistemu Windows 10 ne štiti imena ili heševe datoteka u ličnom trezoru kada je trezor zaključan. OneDrive tim je svestan tog ograničenja i posvećeni smo tome da produžimo zaštitu tih atributa u budućem ažuriranju.

Kada je datoteka u ličnom trezoru u Windows aplikaciji otvorena, ime datoteke se može pojaviti na najnovijoj listi te aplikacije i na drugim lokacijama u operativnom sistemu Windows. Razmotrite otvaranje datoteka u ličnom trezoru na OneDrive.com da biste izbegli ovo ponašanje.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×