Zaštita kontrola i povezanih ćelija u radnom listu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kontrole obrasca ili ActiveX kontrole možda ćete želeti da zaštitite da biste korisnike sprečili da ih premeštaju, menjaju ili brišu.

 1. Ako neke kontrole predstavljaju ActiveX kontrole:

  1. Uverite se da je dostupan kartice " Projektovanje ". Više informacija potražite u članku Prikazivanje kartice "Projektovanje".

  2. Proverite da li se nalazite u režimu za dizajniranje. Na kartici Projektovanje , u grupi kontrole , uključite Režim za dizajniranje Slika dugmeta .

 2. Izaberite kontrolu koju želite da zaštitite.

  Više informacija potražite u članku Potvrdite ili opozovite izbor u polju kontrole na radnom listu.

 3. Da biste korisnika sprečili da premešta kontrolu, promeni njenu veličinu ili je izbriše, kliknite desnim tasterom miša na izbor i izaberite stavku Oblikuj kontrolu.

 4. Na kartici Zaštita potvrdite izbor u polju za potvrdu Zaključano.

 5. Ako kontrola ima povezanu ćeliju, otključajte ćeliju da bi kontrola mogla da vrši pisanje u njoj, a zatim sakrijte ćeliju kako korisnik ne bi mogao da izazove neočekivane probleme menjajući trenutnu vrednost. Da biste otključali ćeliju:

  1. Na kartici Početak, u grupi Ćelije kliknite na dugme Oblikuj i izaberite stavku Oblikuj kontrolu.

  2. Na kartici Zaštita opozovite izbor u polju za potvrdu Zaključano i kliknite na dugme U redu.

   Nakon toga sakrijte kolonu ili red koji sadrži povezanu ćeliju ili premestite sadržaj povezane ćelije u poseban radni list, a zatim sakrijte taj radni list.

   Više informacija potražite u članku Sakrivanje ili prikazivanje redova i kolona i Skrivanje ili prikaz radnih listova ili radne sveske.

 6. Da biste sprečili korisnike da menjaju zaštite koje ste postavili za ćelije i kontrole, zaštitite radni list i radnu svesku.

  Više informacija potražite u članku Zaštita elemenata radnog lista ili radne sveske.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×