Zaštita i bezbednosti u programu Excel

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Excel vam omogućava da zaštitite rad, da li je da sprečite otvaranja radne sveske bez lozinke, dodelu pristup samo za čitanje u radnu svesku ili samo zaštita radnog lista tako da ne slučajno izbrišete sve formule. U ovoj temi smo razmatraju razne načine možete da upotrebite primarnih opcije da biste zaštitili i distribuiranje Excel datoteka.

Upozorenje: 

 • Ako zaboravite ili izgubite lozinku, Microsoft ne može da je preuzme za vas.

 • Da ne bi trebalo da da koja pretpostavlja samo zato što zaštitite radne sveske ili radnog lista lozinkom da su bezbedni - trebalo bi da uvek mislite pre nego što distribuiranje Excel radne sveske koje može da sadrži osetljive lične informacije kao što su brojevi kreditnih kartica, socijalnog Bezbednost broj, broj zaposlenih dokumenta, da nabrojimo nekoliko.

 • Nivo zaštite radnog lista nije namenjena kao bezbednosne funkcije. Jednostavno sprečava korisnike izmena zaključane ćelije u radnom listu.

Ovo su različite opcije dostupne za zaštitu podataka u programu Excel:

 • Nivou datoteka: ovo se odnosi na mogućnost da zatvorite Excel datotekom tako što ćete navesti lozinku tako da korisnici mogu da otvorite ili izmenite. Ovde imate dva izbora:

  • Šifrovanje datoteka: kada odaberete ovu opciju, navedite lozinku i zaključavanje Excel datoteke. To sprečava druge korisnike otvaranja datoteke. Više informacija potražite u članku Zaštita Excel datoteke.

  • Postavljanje lozinke za otvaranje ili izmenu datoteke: navodite lozinke za otvaranje ili izmenu datoteke. Koristite ovu opciju kada treba da date samo za čitanje ili uređivanje pristup različitim korisnicima. Više informacija potražite u članku Zaštita Excel datoteke.

  • Označi kao dovršeno: koristite ovu opciju ako želite da označite Excel datotekom kao konačnoj verziji i želite da sprečite sve buduće promene drugi korisnici. Više informacija potražite u članku Dodavanje ili uklanjanje zaštite dokumenta, radne sveske ili prezentacije.

  • Ograničavanje pristupa: ako vaša organizacija ima dozvole za podešavanje pomoću Information Rights Management (IRM), možete da primenite neki od dostupnih IRM dozvole u dokument. Više informacija potražite u članku Dodavanje ili uklanjanje zaštite dokumenta, radne sveske ili prezentacije.

  • Digitalni potpis: možete da dodate digitalne potpise sa Excel datotekom. Više informacija potražite u članku Dodavanje ili uklanjanje digitalnog potpisa u Office datotekama.

   Napomena: Da biste dodali digitalni potpis, morate važeći certifikat od autoriteta za izdavanje certifikata (CA).

 • Nivo radne sveske: možete da zaključate strukturu radne sveske tako što ćete navesti lozinku. Zaključavanje strukture radne sveske sprečava druge korisnike da dodavanje, premeštanje, brisanje, skrivanje i Preimenovanje radnih listova. Više informacija o zaštiti radnih svezaka potražite u članku Zaštita radne sveske.

 • Nivo radnog lista: sa Zaštita lista, možete da kontrolišete kako korisnik može da radi u radnim listovima. Možete da navedete šta tačno korisnika možete izvršiti u listu, tako da se uverim da nijedna od važnih podataka u radnom listu se ovo odnosi. Na primer, možda ćete želeti da samo dodavanje redova i kolona ili samo sortiranje i korišćenje automatskog filtera korisnik. Kada je omogućena zaštita lista, možete da zaštitite druge elemente kao što su ćelije, opsege, formula i ActiveX ili obrasca kontrole. Više informacija o zaštiti radnih listova u članku Zaštita radnog lista.

Koji nivo zaštite treba da koristim?

 • Da biste kontrolisali nivo pristupa korisnici bi trebalo da imaju sa Excel datotekom, koristite nivou datoteka zaštitu. Recimo da imate Sedmični izveštaj o statusu od članovima tima u Excel datoteci. Ne želite da neko izvan tima i može da biste otvorili datoteku. Postoje dve opcije:

  • Ako ne želite da drugi da biste otvorili datoteku: Možete šifrovati Excel datoteke, što je najčešće tehnika koja se koristi. U osnovi to znači da možete da ga zaključate pomoću lozinke i niko osim vas da biste ga otvorili.

  • Ako želite da omogućite pristup samo za čitanje ili uređivanje različitim korisnicima: Možda želite rukovodioce u timu koji će moći da uredite Sedmični izveštaj o statusu, ali članovima tima samo treba da imaju pristup samo za čitanje. Excel datoteke možete da zaštitite tako što ćete navesti dve lozinke: jedna za otvaranje, a drugi za izmenu. Kasnije možete da delite odgovarajuće lozinke sa timom u zavisnosti od toga treba da dobiju pristup.

 • Da biste kontrolisali kako korisnici treba da rade sa radnih listova unutar na strukturu radne sveske, koristi nivo radne sveske zaštitu. Recimo da radnu svesku izveštaj o statusu ima više radnih listova i svakom radnom listu pod imenom posle članom tima. Želite da proverite da li svakog člana tima možete dodati podatke sopstvenu radni list, ali nećete moći da promenite bilo koju od radnih listova u radnoj svesci, da li se dodati novi radni list ili kretanje radne listove u radnoj svesci.

 • Da biste kontrolisali kako korisnici bi trebalo da radi unutar na pojedinačne radnom listu, koristite nivo radnog lista zaštitu. Recimo da svaki radni list u radnoj svesci izveštaj o statusu sadrži podatke koji su zajednički za sve radne listove, kao što su zaglavlja redova ili određeni raspored izveštaja, a ne želite da ga promenite. Tako što ćete zaštite radnog lista, možete da navedete da korisnicima možete da izvršite samo određene funkcije na listu. Na primer, možete da date korisnicima mogućnost da unesete podatke, ali neka od Brisanje redova ili kolona, ili samo Umetanje hiperveze ili sortiranje podataka.

Možete da koristite jedan ili više nivoa zaštite za Excel podatke u zavisnosti od potreba vaše vaše organizacije. Možete odabrati da koristi sve dostupne opcije ili kombinacija opcije – to je potpuno na nivo bezbednosti za Excel podataka. Na primer, možete odabrati da biste šifrovali deljenoj Excel datoteke, kao i omogućavanje zaštitu radne sveske i radni list, dok samo pomoću zaštita radnog lista na lične radne sveske tako da ne slučajno izbrišete sve formule.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Zaštita Excel datoteke

Zaštita radne sveske

Zaštita radnog lista

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×