XIRR (funkcija XIRR)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije XIRR u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje stopu dobiti do roka dospeća (internu kamatnu stopu) za planirane novčane tokove koji ne moraju da budu u pravilnim vremenskim razmacima. Koristite funkciju IRR da biste izračunali internu kamatnu stopu za periodične novčane tokove.

Sintaksa

XIRR(vrednosti, datumi, [procena])

Sintaksa funkcije XIRR ima sledeće argumente:

 • Vrednosti    Obavezno. Niz novčanih tokova koji odgovaraju datumima planiranih isplata. Prva isplata je opcionalna i odgovara troškovima ili isplatama koja se vrše na početku investicionog perioda. Ako prva vrednost predstavlja troškove ili isplatu, to mora biti negativna vrednost. Sve sledeće isplate se diskontuju na godišnjem nivou, pri čemu godina ima 365 dana. Niz vrednosti mora da sadrži najmanje jednu pozitivnu i jednu negativnu vrednost.

 • Datumi    Obavezno. Raspored datuma plaćanja koji odgovara plaćanjima toka novca. Datumi mogu da se pojavljuju bilo kojim redom. Datume bi trebalo unositi pomoću funkcije DATE ili kao rezultate drugih formula ili funkcija. Na primer, upotrebite funkciju DATE(2008,5,23) za 23. maj 2008. godine. Do problema može doći ako se datumi unesu kao tekst.

 • Procena    Opcionalno. Broj za koji pretpostavljate da je najbliži rezultatu koji daje XIRR.

Primedbe

 • Microsoft Excel skladišti datume kao redne brojeve, tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano je da 1. januar 1900. ima redni broj 1, a 1. januar 2008. redni broj 39.448 zato što dolazi 39.448 dana nakon 1. januara 1900.

 • Decimalni deo brojeva u datumima se odseca.

 • Funkcija XIRR očekuje najmanje jedan negativan i jedan pozitivan novčani tok; u suprotnom daje grešku #NUM!.

 • Ako neki broj u datumima nije važeći datum, funkcija XIRR daje grešku #VALUE!.

 • Ako neki broj u datumima prethodi početnom datumu, funkcija XIRR daje grešku #NUM!.

 • Ako vrednosti i datumi sadrže različit broj vrednosti, funkcija XIRR daje grešku #NUM!.

 • U većini slučajeva ne morate da obezbedite pretpostavku za izračunavanje XIRR funkcije. Ako je pretpostavka izostavljena, pretpostavljena vrednost će biti 0,1 (10 procenata).

 • Funkcija XIRR je veoma srodna funkciji XNPV (funkcijom neto sadašnje vrednosti). Stopa dobiti koju je izračunala funkcija XIRR je kamatna stopa koja odgovara vrednosti XNPV = 0.

 • Excel koristi iterativnu tehniku za izračunavanje funkcije XIRR. Korišćenjem promenljive stope (počinjući sa pretpostavkom), funkcija XIRR vrši izračunavanje, sve dok ne dobije rezultat sa preciznošću od 0,000001 procenta. Ako funkcija XIRR ne može da dođe do rezultata nakon 100 pokušaja, daje grešku #NUM!. Stopa se menja sve dok ne bude:

  Jednačina

  gde je:

  • di = i-ti ili poslednji datum isplate.

  • d1 = 0-ti datum isplate.

  • Pi = i-ta ili poslednja isplata.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Vrednosti

Datumi

-10.000

01.01.2008.

2.750

01.03.2008.

4.250

30.10.2008.

3.250

15.02.2009.

2.750

01.04.2009.

Formula

Opis (rezultat)

Rezultat

=XIRR(A3:A7; B3:B7; 0,1)

Interna kamatna stopa (0,373362535 ili 37,34%)

37,34%

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×