Vremenska inteligencija u programskom dodatku Power Pivot u programu Excel

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izrazi za analiziranje podataka (DAX) imaju 35 funkcija posebno za agregiranje i poređenje podataka tokom vremena. Za razliku od DAX funkcija datuma i vremena, funkcije vremenske inteligencije stvarno nemaju ništa slično u programu Excel. To je zbog toga što funkcije vremenske inteligencije rade sa podacima koji se neprekidno menjaju, u zavisnosti od konteksta koji izaberete u izvedenim tabelama i Power View vizuelizacijama.

Da biste radili sa funkcije vremenske inteligencije, morate da imate tabelu sa datumima uključene u Model podataka. Tabele sa datumima mora da sadrži kolonu sa jednim redom za svaki dan za svaku godinu uključene u vašim podacima. U ovoj koloni se smatra koloni datum (iako može da se zove bilo). Mnoge funkcije vremenske inteligencije zahtevaju kolone "datum" da biste izračunali prema datume koji ste izabrali kao polja u izveštaju. Na primer, ako imate meru koja izračunava zatvorenu kvartal krajnji saldo koristeći funkciju CLOSINGBALANCEQTR u redosledu za Power Pivot da znam kada je na kraj kvartala je, to morate da uključite referencu kolone "datum" u tabeli sa datumima znati kada kvartala počinje i završava se. Da biste saznali više o tabela sa datumima, pogledajte razumevanje i kreiranje tabela sa datumima u programskom dodatku PowerPivot u programu Excel.

Funkcije

Funkcije koje vraćaju jedan datum

Funkcije u ovoj kategoriji vraćaju jedan datum. Rezultat zatim može da se koristi u vidu argumenata za druge funkcije.

Prve dve funkcije u ovoj kategoriji vraćaju prvi ili poslednji datum u koloni „Kolona_Datuma“ u trenutnom kontekstu. To može da bude korisno kada želite da pronađete prvi ili poslednji datum na koji ste imali prenos određenog tipa. Te funkcije uzimaju samo jedan argument, ime kolone datuma u tabeli sa datumima.

Sledeće dve funkcije u ovoj kategoriji pronalaze prvi ili poslednji datum (ili isto tako vrednost bilo koje druge kolone) gde izraz ima vrednost koja nije prazna. To se najčešće koristi u situacijama kao što je popis, kada želite da dobijete poslednju količinu zaliha, a ne znate kada je urađen poslednji popis.

Još šest funkcija koje vraćaju jedan datum predstavljaju funkcije koje vraćaju prvi ili poslednji datum meseca, kvartala ili godine u okviru trenutnog konteksta izračunavanja.

Funkcije koje vraćaju tabelu datuma

Postoji 16 vremenske inteligencije funkcije koje vraćaju tabelu sa datumima. Najčešće, ove funkcije će se koristiti kao argument SetFilter funkciju CALCULATE . Kao i sve funkcije vremenske inteligencije u Dax jeziku, svaka funkcija uzima kolonu datum kao jedan od svojih argumenata.

Prvih osam funkcije u toj kategoriji početak kolone datuma u trenutnom kontekstu. Na primer, ako koristite meru u izvedenoj tabeli, postoji meseca ili godine na kartici oznake kolona ili oznake redova. Neto efekat je kolone "datum" se filtrira da uključite samo datum za trenutni kontekst. Počevši od tog trenutni kontekst, te osam funkcije zatim izračunavanje prethodni (ili sledeći) dan, mesecu, kvartalu ili godina i vratite se one datume u obliku jedne kolone tabele. „Prethodni” funkcije rade unazad iz prvi datum u trenutnom kontekstu, i funkcije „sledeći” dalje od poslednjeg datuma u trenutnom kontekstu.

Sledeće četiri funkcije u ovoj kategoriji su slične, ali umesto izračunavanja prethodnog (ili sledećeg) perioda, one računaju skup datuma u periodu „od početka meseca do sada“ (ili „od početka kvartala do sada“ ili „od početka godine do sada“ ili isti period prošle godine). Sve te funkcije izvršavaju izračunavanja pomoću poslednjeg datuma u trenutnom kontekstu. Imajte u vidu da funkcija SAMEPERIODLASTYEAR zahteva da trenutni kontekst sadrži neprekidni skup datuma. Ako trenutni kontekst nije neprekidni skup datuma, funkcija SAMEPERIODLASTYEAR će vratiti grešku.

Poslednje četiri funkcije u ovoj kategoriji su malo složenije i takođe malo moćnije. Te funkcije se koriste za prebacivanje sa skupa datuma koji su u trenutnom kontekstu u novi skup datuma.

 • DATEADD (Kolona_datuma, broj_intervala, Interval)

 • DATESBETWEEN (Kolona_datuma, datum_početka, datum_završetka)

 • DATESINPERIOD (Kolona_datuma, datum_početka, broj_intervala, Interval)

Funkcija DATESBETWEEN računa skup datuma između navedenog datuma početka i datuma završetka. Preostale tri funkcije prebacuju neki broj vremenskih intervala iz trenutnog konteksta. Interval može da bude dan, mesec, kvartal ili godina. Ove funkcije olakšavaju prebacivanje vremenskog intervala za izračunavanje pomoću neke od sledećih opcija:

 • Pomeranje unazad za dve godine

 • Pomeranje unazad za jedan mesec

 • Pomeranje unapred za tri kvartala

 • Pomeranje unazad za 14 dana

 • Pomeranje unapred za 28 dana

U svakom slučaju, treba samo da navedete koji interval i koliko tih intervala se prebacuje. Pozitivan interval će se pomerati unapred u vremenu, dok će se negativan interval pomerati unazad u vremenu. Sam interval određen je ključnom reči DAN, MESEC, KVARTAL ili GODINA. Te ključne reči nisu niske, tako da ne treba da budu pod navodnicima.

Funkcije koje procenjuju izraze tokom vremenskog perioda

Ova kategorija funkcija procenjuje izraz tokom određenog vremenskog perioda. Istu stvar možete da postignete pomoću funkcije CALCULATE i drugih funkcija vremenske inteligencije. Na primer,

= TOTALMTD (Izraz, Kolona_Datuma [, SetFilter])

potpuno je ista kao:

= CALCULATE (Izraz, DATESMTD (Kolona_Datuma)[, SetFilter])

Međutim, te funkcije vremenske inteligencije je lakše koristiti kada su prikladne za problem koji treba rešiti:

 • TOTALMTD (Izraz, kolona_datuma [, SetFilter])

 • TOTALQTD (Izraz, kolona_datuma [, SetFilter])

 • TOTALYTD (Izraz, kolona_datuma [, SetFilter] [, godina_datum]) *

U ovoj kategoriji je i grupa funkcija koje izračunavaju početni i završni saldo. Postoje određeni koncepti koje treba da razumete u vezi sa ovim određenim funkcijama. Prvo, kao što vam je možda očigledno, početni saldo za bilo koji period je isti kao završni saldo prethodnog perioda. Završni saldo uključuje sve podatke do kraja perioda, dok početni saldo ne uključuje podatke u okviru trenutnog perioda.

Ove funkcije uvek vraćaju vrednost izraza procenjenog za određenu tačku u vremenu. Tačka u vremenu do koje nam je stalo uvek je poslednja moguća vrednost datuma u kalendarskom periodu. Početni saldo se zasniva na poslednjem datumu prethodnog perioda, dok se završni saldo zasniva na poslednjem datumu trenutnog perioda. Trenutni period je uvek određen poslednjim datumom u trenutnom kontekstu datuma.

Dodatni resursi

Članci: razumevanje i kreiranje tabela sa datumima u programskom dodatku PowerPivot u programu Excel

Referenca: Referenca za DAX funkcijuna lokaciji Office.com

Uzorci: profitu i gubitku modelovanje i analiza podataka pomoću programskog dodatka Microsoft PowerPivot u programu Excel

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×