Vodič kroz prve korake u usluzi Microsoft Teams za upravnike škola

Vodič kroz prve korake u usluzi Microsoft Teams za upravnike škola

Prvi koraci u čvorištu za timski rad u Office 365 Education

Pojednostavljivanje školske komunikacije i laka saradnja

„Usluga Microsoft Teams je podigla način naše komunikacije kao nastavnog osoblja u celoj školi na viši nivo. Omogućila nam je da smanjimo broj e-poruka koje se šalju pružanjem jedne centralne lokacije za vođenje razgovora i skladištenje datoteka.“ – pomoćnik direktora u osnovnoj školi

Microsoft Teams je digitalno čvorište koje spaja razgovore, sastanke, datoteke i aplikacije u okviru jedinstvenog iskustva u usluzi Office 365 Education. Teams omogućava nastavnom osoblju da brzo i lako prelazi sa razgovora na kreiranje sadržaja uz kontekst, kontinuitet i transparentnost. Teams zadovoljava jedinstvene potrebe različitih grupa omogućavajući im da lako sarađuju i završavaju obaveze:

 • Upravljajte projektima, zadacima i sadržajem pomoću aplikacija koje svakodnevno koristite – dostupnim u jednom prilagođenom radnom prostoru

 • Budite u toku uz informacije i ispravke u realnom vremenu koje se dele u neprekidnim razgovorima tima, privatnim ćaskanjima (oni, po potrebi, mogu da se moderišu), sastancima tima i na drugim kanalima

 • Podržavajte sveobuhvatnu saradnju i besprekorna iskustva sa integrisanim aplikacijama iz usluge Office 365, kao što su Word, Excel, PowerPoint i OneNote, i partnerima u obrazovanju, kao što su busuu, Canvas, Flipgrid i Kahoot!

Napomena: Office 365 Education sada obuhvata Teams. To znači da je usluga Teams besplatna za celokupno fakultetsko i nastavno osoblje i studente putem usluge Office 365 Education!

U dolenavedenoj tabeli je opisano nekoliko primera koji ilustruju kako nastavnici mogu da sarađuju u usluzi Teams, kako bi potpomogli inovativne metode nastave i najbolje prakse u školama koje sarađuju.

Saznajte više o novim iskustvima u usluzi Teams namenjenoj nastavnicima, studentima i nastavnom osoblju!

Scenario

Opis

Savetodavni komiteti za poboljšanje škola (School Improvement Advisory Committees – SIAC)

Efikasni programi i inicijative za poboljšanje škola zahtevaju pristup osoblja sveobuhvatnoj analitici podataka (kao što su procentualna rangiranja) i jednostavnu saradnju različitih timova koji uključuju administratore, fakultetsko osoblje i druge širom okruga.

Planovi za odgovor na incidente

Kada dođe do nekog incidenta (kao što je zdravstveni rizik), brza i tačna komunikacija osigurava efikasan odgovor. Teams omogućava timovima za odgovor na incidente da lako i blagovremeno skiciraju i dele odgovarajuće informacije sa studentima, roditeljima i zajednicom i da koordinišu dodatne resurse (kao što su školske medicinske sestre).

Programi socijalno-emocionalnog učenja (Social and Emotional Learning – SEL)

SEL programi mogu da promovišu akademski uspeh i pozitivno ponašanje, uz smanjenje emocionalnog stresa i opšteg nedoličnog ponašanja¹. Kanali u usluzi Teams mogu da se organizuju npr. na osnovu pet ključnih SEL kompetencija: samosvest, samoupravljanje, društvena svest, veštine u održavanju odnosa i odgovorno donošenje odluka.

Procene nastavnika

Procena performansi nastavnika oduzima vreme, ali je važna redovna aktivnost. Teams omogućava administratorima da dele profesionalne razvojne resurse sa svim nastavnicima na kanalu „Opšte“ i da upravljaju privatnim komunikacijama (u okviru razgovora) i sadržajem (npr. korišćenjem OneNote beležnica za nastavno osoblje) sa pojedinačnim nastavnicima na posebnim kanalima.

¹Hinton, M. (mart 2017.). Studija povezuje programe vannastavnih aktivnosti sa poboljšanim MINT znanjem. Sedmica obrazovanja. Preuzeto sa adrese http://blogs.edweek.org/edweek/time_and_learning/2017/03/new_study_examines_link_between_after-school_programs_stem_knowledge.html?cmp=eml-enl-eu-news3

Razumevanje timova

Možete da kreirate timove osoblja za različite projekte, aktivnosti, komitete i procese, po potrebi. Možete i da pozivate druge u školi ili okrugu da se pridruže kao članovi tima. Timovi mogu da se kreiraju i na osnovu postojećih Office 365 grupa, a sve promene unete u Office 365 grupe automatski se sinhronizuju u usluzi Teams. To pojednostavljuje proces pozivanja članova tima i upravljanja njima i čuva datoteke grupe u usluzi Teams.

Savet: Možete doći u iskušenje da samo mapirate gomilu lista distribucije e-pošte na pojedinačne timove osoblja, ali svrha usluge Teams je da omogući rad u okruženju izuzetno pogodnom za saradnju usmerenu ka istom cilju. Ekskluzivnost lista distribucije i njihova ograničenja po principu neophodnih informacija možete da prevaziđete kreiranjem timova osoblja na pravim nivoima za radne grupe u školi ili okrugu.

Pojedinačni timovi osoblja mogu dalje da se organizuju u kanale koji sadrže kartice za razgovore, datoteke, beleške i drugo. Kanali mogu da se kreiraju na osnovu različitih potreba tima, npr. po temi, disciplini ili oblasti. Kartice omogućavaju nastavnom osoblju da otprema, pregleda i uređuje datoteke, beleške i prilagođeni sadržaj (poput dokumenata, unakrsnih tabela, prezentacija, video zapisa, spoljnih veza, drugih aplikacija i mnogo toga drugog). Ovaj sadržaj je zahvaljujući tome lako pristupačan svima u timu.

Primer

Savet: Podešavanje usluge Teams na mobilnom uređaju je jednostavno i omogućava praktičan kontakt sa timom sa bilo kog mesta, u bilo koje vreme i na bilo kom uređaju. Teams možete da preuzmete iz Windows prodavnice (Windows Phone), App Store (Apple iOS) ili Google Play (Android).

Predstavljanje usluge Teams kolegama

Počnite sa uvodnim sastankom kako biste postavili očekivanja, pružili uputstva i predstavili osnove usluge Teams. Zatražite od kolega da koriste Teams kao primarnu alatku za komunikacije i saradnju za timske aktivnosti. Pokušajte da ćaskanjem u usluzi Teams zamenite kratke e-poruke i tekstualne poruke kao jednostavan način da svima predstavite praktične i funkcionalne aspekte usluge Teams.

Prilagođavanje usluge Teams za jedinstveni scenario

Uspešnim timovima osoblja su potrebne jednostavne i intuitivne alatke koje omogućavaju brzu i efikasnu komunikaciju i saradnju. Bilo da predsedavate komitetom, pripremate planove za odgovor na incidente, kreirate personalizovane studentske programe, procenjujete nastavnike ili upravljate bilo kojom drugom kolaborativnom aktivnošću, Teams može da vam pomogne da se uspešno organizujete. Hajde da počnemo i prilagodimo Teams vašem scenariju prateći sledeće korake:

Kreiranje tima i pozivanje članova tima

 1. Da biste pokrenuli Teams, idite na pokretanje aplikacija – „vafl“ Ikona pokretanja aplikacija u usluzi Office 365 – u gornjem levom uglu usluge Office 365 za obrazovanje i izaberite Teams da biste otvorili aplikaciju na mreži ili je preuzeli na stoni računar.

  Pokretanje aplikacija u usluzi Office 365 sa istaknutom aplikacijom Microsoft Teams

  Napomena: Ako imate problema sa pristupanjem usluzi Teams, obratite se IT administratoru kako biste se uverili da imate odgovarajuću licencu.

 2. Izaberite stavku Dodaj tim u dnu liste kanala u usluzi Teams.

 3. Kliknite na dugme Kreiraj tim, a zatim izaberite stavku Članovi osoblja.

  Izbor tima

  Napomena: Ako vaša škola koristi uslugu sinhronizacije školskih podataka, vaši razredi će biti automatski kreirani sa spiskovima studenata povezanim sa školskim informacionim sistemom kako ne biste morali da brinete o ovom koraku.

 4. U prozoru Kreiranje tima imenujte zazred i napišite kratak opis koji objašnjava svrhu tog razreda, a zatim kliknite na dugme Sledeće.

  Kreiranje tima

  Napomena: Ostavite opciju „Privatnost“ podešenu na „Privatno – samo vlasnici timova mogu da dodaju članove“ (ovu postavku možete, po potrebi, naknadno da izmenite).

  Savet: Pre nego što započnete obuku razreda, prilagodite podešavanje usluge Teams. Za početak kreirajte razred, podesite nekoliko kanala i dodajte nekoliko kartica. Potom dodajte nekoliko kartica sa relevantnim, podsticajnim i korisnim sadržajem.

 5. Lako možete da dodajete osobe, grupe i liste distribucije iz škole ili okruga. Kada počnete da kucate imena, pojaviće se padajuća lista osoba u direktorijumu e-pošte koja odgovara onom što pišete.

 6. Kliknite na dugme Dodaj da biste dodali članove tima ili na dugme Preskoči da biste ih dodali kasnije ako prvo želite da podesite sadržaj (preporučeno).

  Dodavanje članova

Kreirajte nekoliko ključnih kanala i neke kartice sa sjajnim sadržajem

Kada kreirate novi tim osoblja, kanal „Opšte“ se automatski dodaje u tim.

 1. Možete da kreirate dodatne kanale kako bi tim bio organizovan. Prema podrazumevanim postavkama, ovim kanalima mogu da pristupaju svi članovi tima.

  Kanal

  Savet: Postavljajte Teams savete za obuku i objave na kanalu „Opšte“ radi lakog snalaženja. To će biti praktično mesto na kom će ceo razred moći da pronađe pomoć i uputstva, a naročito korisno za nove članove koji se pridružuju usluzi Teams.

 2. Da biste kreirali dodatne kanale, izaberite tri tačke (...) pored imena svog tima na listi kanala i izaberite stavku Dodaj kanal u padajućem meniju.

  Dodavanje kanala

  Savet: Za početak kreirajte nekoliko kanala, a zatim podstaknite članove tima da kreiraju dodatne kanale na osnovu tema, inicijativa ili drugih potreba.

 3. U dijalogu imenujte kanal i napišite kratak opis koji objašnjava svrhu kanala, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Kreiranje kanala

  Savet: Kada kreirate nekoliko kanala, možete da dodate na njih neki stvarni sadržaj kako vaš razred ne bi video praznu stranicu prilikom prvog prijavljivanja. Na primer, možete da započnete novi razgovor objavljivanjem nekoliko pitanja na svakom kanalu kako biste pokrenuli nekoliko diskusija i @pomenite određene članove razreda da biste ih uvukli u razgovor.

 4. Kada je reč o pojedinačnim kanalima, možete da kreirate kartice za različit sadržaj i aplikacije. Na svakom kanalu se kreira nekoliko različitih kartica, kao što su „Razgovori“, „Datoteke“, „Beležnice za razred“ i „Zadaci“. Da biste kreirali novu karticu, izaberite znak + sa desne strane podrazumevanih kartica, a zatim izaberite aplikaciju ili datoteku za karticu (kao što je PowerBI), imenujte je i kliknite na dugme Sačuvaj.

  Kartice Dodavanje kartica

  Napomena: Koraci za podešavanje nekih aplikacija i usluga mogu neznatno da odstupaju od uputstava koja su ovde navedena.

 5. Da biste kreirali novu karticu koja vodi direktno do određene datoteke (kao što su nacionalni standardi, procene na nivou države i okruga ili procentualna rangiranja po oceni na testu), izaberite ikonu + sa desne strane podrazumevanih kartica.

 6. Potom izaberite aplikaciju za tip datoteke (poput Word dokumenta, Excel unakrsne tabele ili PowerPoint prezentacije), potražite ime datoteke pod stavkom „Datoteke“, imenujte karticu i kliknite na dugme Sačuvaj.

  Dodavanje aplikacija

  Savet: Postojeću OneNote beležnicu za razred sa SharePoint lokacije ili druge veb lokacije (ikona globusa) možete da zakačite direktno za svoj kanal kao karticu radi jednostavnog pristupa tima.

Premeštanje razgovora putem e-pošte u Teams

Možete da šaljete e-poruke na kanal u usluzi Teams kako bi sve komunikacije tima bile organizovane i dostupne za pristup na jednom mestu.

 1. Da biste kreirali e-adresu za kanal, izaberite tri tačke (...) sa desne strane kanala, a zatim izaberite stavku Nabavi e-adresu u padajućem meniju.

 2. Kliknite na dugme Kopiraj i sačuvajte e-adresu na listi kontakata ili u adresaru za e-poštu.

  E-adresa

  Savet: Prosleđujte e-poruke na kanal da biste nastavili diskusije u usluzi Teams.

 3. Možete da izaberete napredne postavke u prozoru Nabavi e-adresu da biste ograničili ko može da šalje e-poruke timu (npr. svako, samo članovi tima ili samo e-poruke poslate sa određenih domena).

  Preuzimanje e-pošte

  Savet: Ograničavanjem osoba koje mogu da šalju e-poruke na kanal smanjiće se verovatnoća prijema bezvredne pošte ili phishing e-poruka u usluzi Teams.

 4. Postavke za obaveštenja putem e-pošte za različite događaje (kao što su lična @pominjanja ili odgovori na razgovore koje započnete) možete da prilagodite tako što ćete izabrati sliku profila u donjem levom uglu usluge Teams, a zatim u padajućem meniju izabrati stavku „Obaveštenja“.

  Obaveštenja

Zakazivanje sastanaka u usluzi Teams

 1. Da biste zakazali sastanak u usluzi Teams, izaberite stavku Kalendar u levom oknu za navigaciju, a zatim kliknite na dugme + Novi sastanak u gornjem desnom uglu.

  Izaberite „Kalendar“, a zatim „Novi sastanak“.

  Savet: Zakazani sastanci su navedeni u srednjem oknu za navigaciju. Možete da se pridružite sastanku direktno iz usluge Teams tako što ćete kliknuti na dugme Pridruži se pored sastanka.

 2. U prozoru Novi sastanak dodajte detalje sastanka i pozovite osobe (odgovarajuća imena iz direktorijuma e-pošte se pojavljuju kada počnete da kucate) ili, opcionalno, izaberite kanal za sastajanje kako bi svi na kanalu tima mogli da se pridruže sastanku.

 3. Koristite Pomoćnik za planiranje za proveru dostupnosti članova tima i označite polje Ponovi da biste podesili periodični sastanak. Kada završite, kliknite na dugme Zakaži sastanak.

  Novi sastanak

  Savet: Funkcija Sastani se odmah Kamera (koja se nalazi u dnu kartice Razgovori) omogućava članovima tima da se sastaju u hodu – bez potrebe za zakazivanjem sastanka ili rezervisanja sobe ili auditorijum.

Pregled informacija o usluzi Teams

 • Teams je čvorište za timski rad koje je u potpunosti integrisano sa uslugom Office 365 Education, pa članovi tima mogu lako da komuniciraju i sarađuju koristeći poznate Office 365 aplikacije, kao što su Word, Excel, OneNote i PowerPoint. Usluga Teams je besplatna za pretplatnike na Office 365 za obrazovanje, pa možete odmah da počnete!

 • Možete da organizujete tim pomoću prilagođenih kanala i kartica koje kreirate kako biste ispunili zahteve za saradnju. Kartice mogu direktno da vode do datoteka ili drugog sadržaja, odnosno do Office 365 aplikacija, kao što su Planner i PowerBI ili aplikacija partnera za obrazovanje, kao što su busuu, Canvas, Flipgrid i Kahoot!

 • Premestite razgovore putem e-pošte u Teams kako bi vaši članovi tima bili obaveštavani u okviru jednog praktičnog radnog prostora jednostavnog za korišćenje. Koristite funkciju ćaskanja u usluzi Teams umesto kratkih e-poruka da biste smanjili gužvu u prijemnom sandučetu.

 • Zakazujte video sastanke ili Skype pozive u usluzi Teams koristeći sastanke ili koristite funkciju „Sastani se odmah“ za brzo i jednostavno sastajanje sa članovima tima u hodu.

 • Korisne video zapise za prve korake možete da pogledate ovde: Brzi start u usluzi Microsoft Teams.

 • Dodatnu detaljnu pomoć možete da dobijete ovde: Pomoć za Microsoft Teams.

 • Više o novim iskustvima u usluzi Teams možete da pročitate u okviru Office 365 Educationovde na blogu za obrazovanje.

 • Istražite centar za pomoć za Microsoft obrazovanje ako vam zatreba pomoć u vezi sa drugim temama.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×