VLOOKUP (funkcija VLOOKUP)

VLOOKUP (funkcija VLOOKUP)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite VLOOKUP, jednu od funkcija za pretraživanje i reference, kada treba da pronađete nešto u tabeli ili u opsegu prema redu. Na primer, potražite cenu dela automobila prema broju dela.

Savet: Pogledajte ove YouTube video zapise iz Excel zajednice stručnjaka za pomoć sa VLOOKUP!

U svom najjednostavnijem obliku, funkcija VLOOKUP glasi:

=VLOOKUP(vrednost koju želite da potražite, opseg u kojem želite da potražite vrednost, broj kolone u opsegu koja sadrži povratnu vrednost, potpuno podudaranje ili približno podudaranje – navedeni kao 0/FALSE ili 1/TRUE).

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Savet: Tajna VLOOKUP je da organizujete podatke tako da je vrednost koju tražite (voжe) sa leve strane povratnu vrednost (iznos) koju želite da pronađete.

Koristite funkciju VLOOKUP da biste potražili vrednost u tabeli.

Sintaksa

VLOOKUP (lookup_value, table_array, col_index_num, [range_lookup])

Na primer:

  • =VLOOKUP(105,A2:C7,2,TRUE)

  • =VLOOKUP(„Fontić“,B2:E7,2,FALSE)

Ime argumenta

Opis

vrednost_za_pronalaženje    (potrebno)

Vrednost koju želite da pronađete. Vrednost koju želite da pronađete mora da se nalazi u prvoj koloni opsega ćelija koji ste naveli u nizu tabela .

Na primer, ako niz tabela obuhvata ćelije B2:D7, vrednost_za_pronalaženje mora da bude u koloni B. Pogledajte sliku ispod. Vrednost_za_pronalaženje može da bude vrednost ili referenca na ćeliju.

table_array    (potrebno)

Opseg ćelija koji će funkcija VLOOKUP tražiti za lookup_value i povratnu vrednost.

Prva kolona u opsegu ćelija mora da sadrži lookup_value (na primer, prezime na slici ispod). Opseg ćelija takođe mora da sadrži povratnu vrednost (na primer, ime na slici ispod) koju želite da pronađete.

Saznajte kako da izaberete opsege na radnom listu.

indeksni_broj_kolone    (potrebno)

Broj kolone (počevši od broja 1 za kolonu sa krajnje leve strane table-array) koja sadrži povratnu vrednost..

opseg_za_pronalaženje   (opcionalno)

Logička vrednost koja navodi da li želite da VLOOKUP pronađe približno ili potpuno podudaranje:

  • TRUE pretpostavlja da je prva kolona u tabeli sortirana po numeričkom ili abecednom redosledu i stoga će tražiti najbližu vrednost. Ovo je podrazumevani metod ako ne navedete neki drugi.

  • FALSE traži tačnu vrednost u prvoj koloni.

Kako da počnete

Biće vam potrebne četiri informacije da biste mogli da napravite VLOOKUP sintaksu:

  1. Vrednost koju želite da potražite, koja se takođe naziva i vrednost za pronalaženje.

  2. Opseg u kojem se nalazi vrednost za pronalaženje. Ne zaboravite da vrednost za pronalaženje treba uvek da bude u prvoj koloni u opsegu da bi funkcija VLOOKUP radila ispravno. Na primer, ako se vrednost za pronalaženje nalazi u ćeliji C2, opseg bi trebalo da počne sa C.

  3. Broj kolone u opsegu koji sadrži povratnu vrednost. Na primer, ako navedete B2: D11 kao opseg, treba da računate B kao prvu kolonu, C kao drugu i tako dalje.

  4. Opcionalno, možete da navedete TRUE ako želite približno podudaranje ili FALSE ako želite potpuno podudaranje povratne vrednosti. Ako ne navedete ništa, podrazumevana vrednost će uvek biti TRUE ili približno podudaranje.

Sad sastavite sve gorenavedeno na sledeći način:

=VLOOKUP(vrednost za pronalaženje, opseg koji sadrži vrednost za pronalaženje, broj kolone u opsegu koja sadrži povratnu vrednost, opcionalno navedite TRUE za približno podudaranje ili FALSE za potpuno podudaranje).

Primeri

Evo nekoliko primera VLOOKUP:

Primer 1

VLOOKUP primer 1

Primer 2

VLOOKUP primer 2

Primer 3

VLOOKUP primer 3

4. primer

VLOOKUP primer 4

Primer 5

VLOOKUP primer 5

Problem

U čemu je problem

Vraćena je pogrešna vrednost

Ako je opseg_za_pronalaženje TRUE ili ako ostane prazan, prvu kolonu treba sortirati po abecednom ili numeričkom redosledu. Ako ne sortirate prvu kolonu, povratna vrednost će možda biti nešto što niste očekivali. Sortirajte prvu kolonu ili koristite funkciju FALSE za tačno podudaranje.

Greška #N/A u ćeliji

  • Ako je opseg_za_pronalaženje TRUE, onda ćete dobiti vrednost greške #N/A ako je vrednost u vrednosti_za_pronalaženje manja od najmanje vrednosti u prvoj koloni tabele niza_tabele.

  • Ako je opseg_za_pronalaženje FALSE, vrednost #N/A greške označava da tačan broj nije pronađen.

Više informacija o otklanjanju grešaka #N/A u funkciji VLOOKUP potražite u članku Ispravljanje greške #N/A u funkciji VLOOKUP.

Greška #REF! u ćeliji

Ako je indeksni_broj_kolone veći od broja kolona u nizu tabela, dobićete grešku #REF! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Više informacija o rešavanju #REF! greške u VLOOKUP, pogledajte članak Kako se ispravlja #REF! greška.

Greška #VALUE! u ćeliji

Ako je niz_tabele manji od 1, dobićete grešku #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Više informacija o otklanjanju grešaka #VALUE! u funkciji VLOOKUP potražite u članku Ispravljanje greške #VALUE! u funkciji VLOOKUP.

#NAME? u ćeliji

Vrednost greške #NAME? obično znači da u formuli nedostaju citati. Da biste potražili ime osobe, obavezno koristite znake navoda oko imena u formuli. Na primer, unesite ime kao "Fontana" u formuli =VLOOKUP("Fontana",B2:E7,2,FALSE).

Više informacija potražite u članku Kako da ispravite grešku #NAME greške.

Uradite sledeće

Zašto

Korišćenje apsolutnih referenci za opseg_za_pronalaženje

Korišćenje apsolutnih referenci vam omogućava da popunite formulu tako da uvek gleda u potpuno isti opseg za pronalaženje.

Saznajte kako da koristite apsolutne reference na ćeliju.

Nemojte skladištiti brojeve i datume kao tekstualne vrednosti.

Prilikom traženja brojeva ili datuma, proverite da li su podaci u prvoj koloni argumenta niz_tabele uskladišteni kao tekstualne vrednosti. U ovom slučaju, funkcija VLOOKUP može dati netačnu ili neočekivanu vrednost.

Sortiranje prve kolone

Sortirajte prvu kolonu table_array pre upotrebe funkcije VLOOKUP kada je range_lookup TRUE .

Korišćenje džoker znakova

Ako je argument range_lookup FALSE, a argument lookup_value je tekst, možete da koristite džoker znakove – znak pitanja (?) i zvezdicu (*) – u argumentu lookup_value. Znak pitanja se podudara sa bilo kojim znakom. Zvezdica se podudara sa bilo kojim nizom znakova. Ako želite da pronađete stvarni znak pitanja ili zvezdicu, otkucajte znak tilda (~) ispred znaka.

Na primer, =VLOOKUP("Fontan?",B2:E7,2,FALSE) će tražiti sve instance reči Fontana sa poslednjih slovom koje se može razlikovati.

Uverite se da podaci ne sadrže pogrešne znakove.

Prilikom pretrage tekstualnih vrednosti u prvoj koloni, uverite se da podaci u prvoj koloni ne sadrže razmake na početku ili na kraju, znakove koji neće biti odštampani, kao i da se pravi ( ' ili " ) i zakrivljeni ( ‘ ili “) navodnici dosledno upotrebljavaju. U suprotnom, funkcija VLOOKUP može dati neočekivanu vrednost.

Da biste dobili precizne rezultate, probajte da koristite funkciju CLEAN ili funkciju TRIM da biste uklonili razmake na kraju nakon vrednosti tabele u ćeliji.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Kartica sa kratkim uputstvima: Osveživač funkcije VLOOKUP
kartica sa kratkim uputstvima: VLOOKUP savete za rešavanje problema
YouTube: VLOOKUP video zapise sa Excel zajednice stručnjaka
sve što treba da znate o VLOOKUP
Kako da ispravite grešku #VALUE! grešku u funkciji VLOOKUP
Ispravljanje greške #N/A u funkciji VLOOKUP
Pregled formula u programu Excel
način izbegavanja oštećenih formula
otkrivanje grešaka u formulama
Excel funkcije (abecednim redom)
Excel funkcije (po kategoriji)
VLOOKUP (besplatno pregled)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×