Video zapis: uvod u rasporede obrazaca i izveštaja

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.

Rasporedi predstavljaju vodiče koji vam pomažu da poravnate kontrole u obrascima i izveštajima, kao i da promenite njihovu veličinu. U programu Access 2010, rasporedi su obavezni za obrasce i izveštaje koje objavljujete na vebu. Međutim, čak i ako ih ne objavljujete, rasporedi vam pomažu da kreirate jasnu aplikaciju profesionalnog izgleda. Pogledajte ovaj video zapis da biste saznali kako da izvršite osnovne zadatke u vezi sa rasporedom.

U video zapisu

Dodavanje kontrola u raspored

Promena veličine reda ili kolone

Brisanje kontrole iz rasporeda

Brisanje reda ili kolone iz rasporeda

Premeštanje kontrole u rasporedu

Objedinjavanje ćelija

Deoba ćelija

Dodavanje kontrola u raspored

Access podrazumevano automatski postavlja kontrole u rasporede kada kreirate ili menjate obrazac ili izveštaj, uključujući sledeće situacije:

 • kreirate novi obrazac ili izveštaj pomoću neke od komandi na kartici Kreiranje.

 • kreirate prazan obrazac ili izveštaj, a zatim dodajete polja iz okna zadataka „Lista polja“ odnosno dodajete kontrole sa kartice Dizajn.

Međutim, ako imate obrazac ili izveštaj koji je kreiran pomoću starijih verzija programa Access (odnosno ako ste uklonili kontrole iz rasporeda), ovu proceduru možete koristiti za kreiranje rasporeda i dodavanje kontrola u njega.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj u koji želite da dodate raspored i izaberite stavku Prikaz rasporeda.

 2. Izaberite kontrole koje želite da dodate u raspored. Držite pritisnut taster SHIFT ili CTRL da biste izabrali više kontrola.

 3. Na kartici Raspoređivanje, u grupi Tabela kliknite na dugme Naslagano (često se koristi za obrasce) ili Tabularno (često se koristi za izveštaje).

Access kreira raspored i dodaje kontrole u njega. Koristite komande na kartici Raspoređivanje da biste izvršili dodatna prilagođavanja rasporeda.

Promena veličine reda ili kolone

 1. Izaberite ćeliju u redu ili koloni čiju veličinu želite da promenite. Ako menjate veličinu većeg broja redova ili kolona, držite pritisnut taster SHIFT i izaberite ćeliju u svakom redu ili koloni.

 2. Postavite pokazivač na ivicu neke od izabranih ćelija, a zatim kliknite i prevlačite ivicu dok ćelija ne bude željene veličine.

Brisanje kontrole iz rasporeda

 • Izaberite kontrolu koju želite da izbrišete i pritisnite taster DELETE.

Access će izbrisati kontrolu. Ako je sa kontrolom bila povezana oznaka, Access će izbrisati i nju.

Napomena:  Brisanjem kontrole iz rasporeda ne briše se osnovni red ili kolona u rasporedu.

Brisanje reda ili kolone iz rasporeda

 • Kliknite desnim tasterom miša na red ili ćeliju koju želite da izbrišete i u priručnom meniju izaberite stavku Izbriši red ili Izbriši kolonu.

Access briše red ili kolonu, uključujući sve kontrole koje su se nalazile u redu ili koloni.

Premeštanje kontrole u rasporedu

 • Da biste premestili kontrolu, jednostavno je prevucite na novu lokaciju u rasporedu. Access automatski dodaje nove kolone ili redove u zavisnosti od mesta na koje prevučete kontrolu.

 • Da biste premestili više kontrola, držite pritisnut taster SHIFT ili CTRL dok birate kontrole, a zatim ih prevucite na novu lokaciju.

Napomena:  Ako premestite kontrolu ne premeštajući i oznaku koja je povezana sa njom (ili obrnuto), kontrola i oznaka više neće biti povezane.

Objedinjavanje ćelija

Da biste kreirali veći prostor za kontrolu, možete objediniti željeni broj broj susednih praznih ćelija. Druga mogućnost je da objedinite ćeliju koja sadrži kontrolu sa drugim susednim praznim ćelijama. Međutim, nije moguće objediniti dve ćelije koje već sadrže kontrole.

 1. Izaberite ćelije koje želite da objedinite tako što ćete držati pritisnut taster SHIFT ili CTRL dok birate svaku ćeliju.

 2. Na kartici Raspoređivanje, u grupi Objedinjavanje/razdeljivanje kliknite na dugme Objedini.

Deoba ćelija

Svaku ćeliju u rasporedu moguće je razdeliti vertikalno ili horizontalno na dve manje ćelije. Ako ćelija koju delite sadrži kontrolu, ta kontrola se premešta u levu ćeliju (ukoliko delite horizontalno) ili u gornju ćeliju (ako delite vertikalno) u okviru te dve ćelije koje dobijate.

 1. Izaberite ćeliju koju želite da razdelite. Odjednom možete razdeliti samo jednu ćeliju.

 2. Na kartici Raspoređivanje, u grupi Objedinjavanje/razdeljivanje kliknite na dugme Razdeli vertikalno ili Razdeli horizontalno.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×