Video zapis: uvod u rasporede obrazaca i izveštaja

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Rasporedi su vodiči koji vam pomažu da poravnate i promena veličine kontrole u obrascima i izveštajima. U programu Access 2010, rasporedi su potrebni za obrasce i izveštaje koje objavite na vebu. Ali čak i ako koje nisu za objavljivanje, rasporedi vam pomoći da kreirate čist, profesionalnog izgleda aplikacije. Pogledajte ovaj video da biste videli kako da izvršite raspored zadatke.

U video zapisu

Dodavanje kontrola u rasporedu

Promena veličine reda ili kolone

Brisanje kontrole iz rasporeda

Brisanje reda ili kolone iz rasporeda

Premeštanje kontrola u rasporedu

Objedinjavanje ćelija

Split Cells

Dodavanje kontrola u rasporedu

Podrazumevano, Access automatski postavlja kontrole u rasporedima kada kreirate ili izmenite obrazac ili izveštaj, uključujući kada:

 • Kreirajte novi obrazac ili izveštaj pomoću jednog od komande na kartici " Kreiranje ".

 • Možete kreirati prazan obrazac ili izveštaj i zatim dodajte polja iz okna zadatka "Lista polja" ili dodajte kontrole sa kartice " Dizajn ".

Međutim, ako imate obrazac ili izveštaj koji je kreiran pomoću prethodne verzije programa Access (ili ako ste uklonili kontrole iz rasporeda), možete da koristite ovu proceduru da biste kreirali raspored i da dodate kontrole na njega.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj u koji želite da dodate raspored, a zatim izaberite stavku Prikaz rasporeda.

 2. Izaberite kontrole koje želite da dodate u raspored. Držite pritisnut taster SHIFT ili CTRL da biste izabrali više kontrola.

 3. Na kartici raspored , u grupi tabele izaberite stavku naslagani (obično se koristi za obrasce) ili tabelarno (obično se koristi za izveštaje).

Access kreira raspored i dodati kontrole. Koristite komande na kartici " raspored " da biste dodatno prilagodili raspored.

Promena veličine reda ili kolone

 1. Izaberite ćeliju u redu ili koloni koje želite da promenite veličinu. Ako promene veličine više redova ili kolona, držite pritisnut taster SHIFT i izaberite neku ćeliju u svakom redu ili koloni.

 2. Postavite pokazivač na ivicu jednog od izabranih ćelija, a zatim kliknite na dugme i prevucite ivicu dok se ćelija nalazi na veličinu koju želite.

Brisanje kontrole iz rasporeda

 • Izaberite kontrolu koju želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster DELETE.

Access briše kontrolu. Ako postoji nalepnicu povezana sa kontrolom, Access briše nalepnice.

Napomena: Brisanje kontrole iz rasporeda ne briše osnovnih red ili kolonu u rasporedu.

Brisanje reda ili kolone iz rasporeda

 • Kliknite desnim tasterom miša na ćeliju u redu ili koloni koje želite da izbrišete, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Izbriši red ili Izbriši kolonu .

Access briše red ili kolonu, uključujući sve kontrole koje su koje se nalaze u redu ili koloni.

Premeštanje kontrola u rasporedu

 • Da biste premestili kontrolu, samo prevucite ga na novu lokaciju u rasporedu. Access automatski dodaje nove kolone ili redove u zavisnosti od toga gde prevlačite kontrolu.

 • Da biste premestili više kontrola, držite pritisnut taster SHIFT ili CTRL dok ne izaberete kontrole, a zatim ih prevucite na novu lokaciju.

Napomena: Ako premeštate kontrole bez pomeranja i njegove povezane oznake (ili obrnuto), kontrole i oznake više neće biti povezan sa drugima.

Objedinjavanje ćelija

Da biste kreirali veću kontrolu, možete zajedno da objedinite bilo koji broj susedne prazne ćelije. Ili, možete da objedinite ćelije koja sadrži kontrolu sa drugim susedne prazne ćelije. Međutim, nije moguće objediniti dve ćelije koje već sadrže kontrole.

 1. Izaberite ćelije koje želite da objedinite tako što ćete držati pritisnut taster SHIFT ili CTRL dok birate svaku ćeliju.

 2. Na kartici Rasporedi , u grupi Objedinjavanje / Razdeljivanje kliknite na dugme Objedini.

Split Cells

Bilo koju ćeliju u rasporedu može da se razdeli horizontalno ili vertikalno na manjim dve ćelije. Ako vam se Razdeljivanje ćelija sadrži kontrolu, ta kontrola se premešta u levu ćeliju (ako je Razdeljivanje horizontalno) ili gornjem ćelija (ako je vertikalno Razdeljivanje) dve dobijene ćelije.

 1. Izaberite ćelije koje želite da razdelite. Možete da razdelite samo jednu ćeliju odjednom.

 2. Na kartici raspored , u grupi Objedinjavanje / Razdeljivanje kliknite na dugme Razdeli vertikalno ili Horizontalno Razdeljivanje.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×