Upravljanje podacima pomoću upita

Prvi koraci uz upite

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Korišćenje upita da biste odgovorili preduzeća ili druga pitanja na osnovu podataka i da biste brzo i lako masovno ispravke ili da biste izbrisali informacije iz baze podataka.

Šta su to upita?

U programu Access, upiti su kao pitanja na koja možete da postavljate da biste pronašli srodne, čak i veoma određenih, informacije u bazi podataka.

U upitima, ponekad koristite podatke iz samo jedne tabele, a drugi put sa više od jedne. Na primer, možda ćete želeti da biste pronašli samo broj telefona kontakta koji zahteva jednostavan upit za telefon broj polja za određenu osobu u kontakte tabele. Ili može da kombinujete podatke iz više od jedne tabele, kao što su informacije o kupcu i informacije o porudžbini, da biste videli šta je poručili klijenta.

U programu Access, upit je objekat baze podataka. To ne skladištenje podataka. Umesto toga, on prikazuje podatke koji su uskladišteni u tabelama i ima tih podataka dostupni za rad sa. Upit može da prikaže podatke iz jedne ili više tabela, druge upite ili kombinacija ta dva. Na primer:

 • Prikaz podataka pomoću upita za izdvajanje. Pronađite i prikazati informacije iz jedne ili više tabela tako što ćete navesti kriterijume koje podaci moraju da ispune i itemizing koje vrednosti da biste prikazali. Na primer, zapitajte se da biste videli sve proizvode kreirao igračke vrtirep.

 • Enter kriterijuma i pretrage u pokretu. Kreirajte ponovo koristiti upite koji uvek date kriterijume za pretragu. Na primer, možete kreirati upit koji od korisnika traži ime dobavljača za pretragu, a zatim prikazuje sve proizvode od tog dobavljača.

 • Ažuriranje ili Dodavanje podataka na osnovu upita. Upit za podatke, a zatim koristite rezultata da biste automatski unesite ili ažurirajte informacije. Na primer, ako igračke vrtirep dodala „TT” na početku imena svojih proizvoda, potražite svih proizvoda kompanije i zatim ažurirajte imena proizvoda tako da svaka stavka počinje sa „TT” – kroz upita za ažuriranje.

 • Brisanje podataka na osnovu upita. Pronalaženje informacija ili zapisa, a zatim izbrišite ih. Na primer, ako igračke vrtirep prestao sa radom i proizvoda kompanije više nisu dostupne za prodaju, pronašli sve svoje proizvode i automatski se brišu iz relevantne tabela.

Koristite čarobnjak za upite da biste kreirali upit za izdvajanje koji prikazuje informacije u prikazu lista sa podacima.

Napomena: Neke elemente dizajna nisu dostupne kada koristite čarobnjak. Ako je potrebno, izmenite upit u prikazu dizajna kada ga kreirate.

Napomena: Pre nego što kreirate upit, ne zaboravite da uspostavite relacije između tabela u bazi podataka, zato što se koriste kada izvršavanje upita podataka. Više informacija potražite u članku Prvi koraci uz relacije između tabela i srodne module u ovu obuku.

Kreiranje upita

 1. Izaberite stavku Kreiraj > čarobnjak za upite.

 2. Izaberite stavku Čarobnjak za jednostavne upite, a zatim izaberite u redu.

 3. Izaberite tabelu ili upit koji sadrži polje, a zatim dodajte polje listu Izabrana polja . Kada završite, kliknite na dugme dalje.

  Dodajte koliko polja želji iz onoliko tabela onako kako želite.

  Ako ste dodali polje tipa "broj"

  Ako ste dodali bilo koji broj polja, čarobnjak će vas upitati da li želite da upit da biste dobili detalje ili rezimiranje podataka. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako želite da vidite pojedinačnih zapisa, izaberite stavku Detalji, a zatim sledeći. Pređite na korak 4.

  • Ako želite da vidite rezimirane numeričke podatke, kao što su prosečne vrednosti, izaberite stavku Rezime , a zatim izaberite Opcije rezimea. Naveli polja koja želite da rezimirate i način na koji želite da rezimirate podatke. Samo polja sa brojem nalaze. Za svaki broj polja, izaberite funkciju:

   • Zbir upit vraća zbir vrednosti polja.

   • Avg upit vraća prosek vrednosti polja.

   • Min upit vraća najmanju vrednost polja.

   • Max upit vraća najveću vrednost polja.

  • Ako želite rezultate upita da biste uključili prebrojavanje zapisa u izvoru podataka, izaberite stavku prebrojavanje zapisa u okviru ime tabele za tu tabelu.

   Ako ste dodali polje” Datum/vreme "

   Čarobnjak za upite zahteva kako želite da grupišete vrednosti datuma. Na primer, pretpostavimo da ste dodali broj polja, kao što su cena i polja Datum/vreme, kao što su transakcije vreme, upit, a zatim naveden u dijalogu Rezime opcije koje želite da vidite prosečna vrednost za polje "cena". Pošto ste uključili polje” Datum/vreme ", mogli biste da izračunate vrednosti za rezimiranje za svaku jedinstvena vrednost datum i vreme, za svaki dan, mesecu, kvartalu ili godine.

   Izaberite željeni vremenski period koji želite da koristite da biste grupisali vrednosti datuma i vremena, a zatim kliknite na dugme dalje.

   Napomena: U Prikazu dizajna, imate dodatne opcije za grupisanje vrednosti datuma i vremena.

 4. Naslov upit.

 5. Navedite da li želite da otvorite upit (u Prikazu lista sa podacima) ili izmenili upit (u Prikazu dizajna). Zatim izaberite stavku Završi.

Da li želite još?

Pravljenje i pokretanje upita za ažuriranje

Obuka za Excel

Obuka za Outlook

Kada Access baza podataka ima tabele i relacije, vreme je da dizajnirate i napravite neke upiti su osnovna dela bilo koju bazu podataka.

U ovom video zapisu ćete Saznajte osnovni proces za kreiranje i pokretanje upita, zatražite uvod u nekoliko tipova upita, kreiranje upita u čarobnjak za upite i izmenite upit u dizajneru upita.

Upiti su doslovno možete da postavljate pitanja podataka. Zapravo, postavlja pitanje želite odgovor može biti dobro mesto za početak.

Na primer, „broj porudžbina je igračke vrtirep mesto prošlog meseca”?

Jezik u toj pitanje upućuje na tabelu "porudžbine", tako da odatle izaberete polja koja želite da vidite, izgradili upit, a zatim ga pokrenite.

To je osnovni toka za najveći broj upita. Možete da postavljate pitanje i izaberite izvor podataka – tabele ili čak druge rezultate upita koji sadrže podatke – to će odgovor na pitanje.

Izaberite polja koja želite da vidite u rezultatu koji se naziva „skup podataka” usput, i da dodate kriterijume.

U ovom primeru kriterijumi filtriranje rezultata na igračke vrtirep meseca maja.

Možete da koristite upite za više od samo odgovori na pitanja. Upiti su kao sa više alatku ili kombinacija klješta – oni mogu biti jedan od najbolji alatke u bilo koju bazu podataka zato što rade tako mnogo.

Na primer, upita može da obezbedi podatke za obrasce i izveštaje, a one mogu pomoći i izvršavati masovne promene na podatke.

Sada možete da napravite nekoliko tipova upita u bilo koju bazu podataka. Hajde da pogledamo tako što ćete izabrati stavku Kreiraj, zatim Dizajn upita.

Zatvorimo dijalog Prikazivanje tabele za sada.

Ovo su tipova upita možete da kreirate.

Upit za Izbor je najčešće. To je tip koji vam pomaže da dobijete odgovore od podataka.

Koristite upit za Pravljenje tabele da biste izabrali zapise iz postojeće tabele i da ih sačuvate kao novu tabelu. Ovo mogu biti korisne, ako uvozite veliki Excel datoteku i želite da prelomite neke od tih podataka u odvojene tabele na primer.

Pokretanja ove sledeća tri upita u postojeće podatke.

Dodavanje upita postojeće tabele dodate podatke...

Upita za Ažuriranje promena postojeće podatke...

i upita za Brisanje uklonite podatke.

Koristite unakrsnog upita kada je potrebno da biste prikazali rezime podataka kao što su prosečne vrednosti ili zbirova.

Na primer, ako vam je potrebna prodaju po regionu, koristite unakrsnog upita.

Evo kako izgleda unakrsnog upita u dizajneru upita.

I rezultati izgledaju ovako. Možete da vidite ovu vraća podatke o prodaji po kvartalu.

Koristite upit za združivanje da biste kombinovali više upita za izdvajanje u jedan rezultat. Ovo da uradite kada je potrebno da biste videli podataka iz nepovezane izvora.

Koristite upit za prolaženje za povezivanje sa velikim baze podataka kao što su, recimo, Microsoft SQL server i obradu upita na toj bazi podataka.

Kada to učinite, Access postaje na izložene – u suštini skup alatki koje vam pomažu da pokrenete veće baze podataka.

Na kraju, koristite upit za Definisanje podataka za kreiranje ili menjanje tabele i indeksi. Stvar je Access pruža mnogo drugi načini za kreiranje tabele i promenite indeksi koje ćete verovatno nikada nije zapravo koristiti ovaj tip upita.

Sada ćemo kreiranje upita za izdvajanje, tip upita koje ćete koristiti na najbolji.

Da biste napravili ga, hajde da izaberemo Kreiranje kartica, a zatim izaberite stavku Čarobnjak za upite.

Ako ste novi u upitima, ovo je dobro mesto za početak.

Izaberite Jednostavni čarobnjak za upite, a na dugme u redu.

Izaberite tabelu Brojeva telefona , a zatim izaberite polja klijenta i Broj telefona .

Kliknite na dugme Dalje.

Promenite naslov upit ako želite nešto više opisno.

Izaberite stavku koju želite da prikažete rezultate...

..., a zatim izaberite stavku Završi.

Evo i rezultata.

Možda ćete morati na nekoliko pitanja u ovom trenutku, kao što su „koju vrstu upit da li samo kreiramo”?...

A, „Kako znate da li zovemo neke osobe u kancelariji ili njihove faks”?

Možete da odgovorite na ova pitanja tako što ćete dodati neke podatke u upit.

Da biste izmenili upit, otvorite dizajner upita. Izaberite stavku Početak, zatim Prikazizaberite Prikaz dizajna.

Dizajner upita koji prikazuje izvor podataka – u ovom slučaju je tabele, ali takođe može biti upita. Takođe možete videti polja uključena u upit.

Na traci označava tip upita i u ovom slučaju, možete da vidite da je upit za izdvajanje.

Da biste dodali polje " tip " i olakšati korišćenje lista telefona, samo prevucite ga.

Da biste videli rezultate, na kartici " Dizajn ", izaberite stavku Pokreni.

Sada, iako pomoću čarobnjaka za upit je brz i lak, ne podržavaju sve sa njom. Na primer, ne možete dodati formule pomoću čarobnjaka za upite.

Tako da radi veće fleksibilnosti i unesite izmene koje ćete morati da koristite dizajner upita.

Sada ste pročitali osnove za kreiranje i pokretanje upita pomoću čarobnjaka za upite i dizajner upita. Upotreba upita vam pomaže da analiza podataka i dobijete odgovore koji su vam potrebni.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×