Korišćenje relacija

Prvi koraci uz relacije tabela

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Stepen relacione baze podataka se nalazi u kombinovanja podataka u tabelama. Da biste to uradili, prvo morate da uspostavite relacije između tabela. Pristup radu za kombinovanje podataka u upite, obrasce i izveštaje, tu smo.

Da biste videli sve postojeće relacije definisane za bazu podataka, otvorite Access predloška, idite na kartici Alatke baze podataka i izaberite stavku Relacije.

Napomena: Ako otvorite praznu bazu podataka ili niste definisana relacijama između tabela, Access će vas upitati da dodate tabelu ili upit. Da biste mogli da dodate vezu, morate najmanje dve tabele. Najboljem slučaju, prvo kreirate sve vaše tabele. Više informacija potražite u članku Kreiranje relacije pomoću čarobnjaka za pronalaženje i Kreiranje relacije sa okno "relacije".

Razumevanje prikaz "odnosi"

Redova u prikaz "odnosi" ukazuju na veze između tabela. Na sledećoj slici je tabela sa leve strane nadređenoj tabeli. Tabela sa desne strane je podređene tabele. Linija između njih povezuje polja (u ovom slučaju, ID porudžbine "i" ID proizvoda) koristi da se podudara sa podacima.

Relacije prikazane su linijama povučenu između nadređene i podređene polja.

Redovi i simbola pokazuju kako se povezana tabela:

 • Debljine linije spajanja znači da se primeni pojačanu podataka referencijalni integritet. to je dobro. On čuva podatke sinhronizovali.

 • U našem ilustracija, broj 1 ukazuje na to da može da postoji samo jedan podudarni zapis u toj tabeli. U tabelu "porudžbine" koji je ovde prikazan, samo jedan zapis ne odgovara svaku porudžbinu.

 • Simbol ∞ ukazuje na to da mnogo zapisa mogu da sadrže isti ID-a. U tabeli Detalji porudžbine koji je ovde prikazan porudžbinu (označeno njen ID porudžbine) može da se pojavi više puta, jer isto raspoređene može da sadrži više proizvoda.

Tipovi relacija između tabela

Postoje tri tipa relacija između tabela:

 • Jedan. Prilikom svake stavke u svakoj tabeli se pojavljuje samo jednom. Na primer, svakog zaposlenog da imate samo jednu automobil preduzeća da koristite. Više informacija potražite u članku Kreiranje relacije jedan.

 • Jedan-prema-više. Kada jedne stavke iz jedne tabele mogu da imam relaciju sa više stavki u drugoj tabeli. Na primer, svaki porudžbenice možete da uključite više proizvoda.

 • Više-prema-više. Kada jednu ili više stavki u jednoj tabeli mogu da imam vezu za jednu ili više stavki u drugoj tabeli. Na primer, svakoj porudžbini možete imati više proizvoda i svaki proizvod može da se pojavi u više porudžbina. Da biste saznali više, pogledajte članak Kreiranje relacija više-prema-više.

Relacija jedan-prema-više

Jedan od uobičajenih relacije između tabela u dobro dizajnirano baza podataka je jedan-prema-više veza.

Relacije između tabela obično se oslanjaju na primarni ključ u jednom od tabele. Opoziv da je primarni ključ Jedinstveni identifikator (često numeričke) za svaki zapis. Da biste prikazali vezi je informacije u dve različite tabele, obično Kreiranje relacije pomoću primarni ključ iz jedne tabele.

U relaciji što je ovde prikazano, na primer, svaka osoba u tabeli "Kontakti" ima ID-a, što je primarni ključ (označeno simbol ključa pored nje). Da ID će se pojaviti u polju vlasnik u tabeli "resursi". Da biste osobe povezane sa materijalnih sredstava za e-poštu, preuzimanje vrednosti iz polja e-adresu. Da biste to uradili, traži vrednosti u polju vlasnik resursa tabele, a zatim potražite tu ID u tabeli "Kontakti". Broj 1 na jednom kraju reda za povezivanje i simbol ∞ na drugoj strani ukazuju na to da je to relacije jedan-prema-više jedan kontakt može biti povezan sa mnogo resursa.

Relacija jedan-prema-više

Uređivanje relacije

Ako menjate postojeću bazu podataka ili ako ste kreirali bazu podataka na osnovu predloška, možete da uređujete postojeće relacije u skladu sa potrebama.

Napomena: Ako su tabele koje želite da radite u upotrebi, morate da ih, zatvorite zajedno sve otvorene objekte koji je koriste.

 1. Izaberite stavku Alatke baze podataka > Relacije.

 2. Izaberite liniju koja povezuje dve povezane tabele.

  Savet: Ako ne vidite vezu koju želite, na kartici Dizajn , u grupi Relacije , izaberite Sve relacije.

 3. Na kartici " Dizajn " izaberite Uređivanje relacija.

  Uređivanje am postojeće relacije između tabela

  Tabelu/upit je nadređeni tabele sa leve strane (u ovom primeru, klijente).

  Srodne tabelu/upit je podređene tabele (u ovom primeru, porudžbine).

  Čak i ako tabele se ne pojavljuju u ovom redosledu u prikaz "odnosi", njihov položaj u dijalogu označava smer liniju koja povezuje ih i odnos. To je važno ako, na primer, to je jedan-prema-više veza, zato što ukazuje da tabele sa leve strane nešto (nadređenoj tabeli) i tabele sa desne strane na veliki broj (podređene tabele).

 4. Da biste promenili polja koji se povezuju sa tabelama, izaberite neko drugo polje ispod prikazane svake tabele. U ovom primeru, polje "ID" u tabeli "Klijenti" povezuje polje ID kupca u tabeli "porudžbine".

 5. Promena načina na koji Access sinhronizuje podatke između tabela.

  Nametanje referencijalnog integriteta

  Da biste sprečili nevažećih podataka i održavanje referenci preko relacije između tabela, izaberite ovu opciju.

  Na primer, pretpostavimo da imate relaciju između tabele "Zaposleni" i "pogodnosti zaposlenog. Ako zaposleni napusti preduzeće i ih uklonite iz tabele zaposlenih, srodne zaposlenog zapis u tabeli zaposlenog pogodnosti biće uklonjen, previše.

  Ponekad nametanje referencijalnog integriteta smisla. Na primer, pretpostavimo da imate jedan-prema-više relaciju između ovi sa posla i porudžbine. Izbrišete na otpremnik i tu otpremnik mapira porudžbine u tabeli "porudžbine". Te porudžbine postaju pojave siročića, što znači da i dalje sadrže otpremnik ID, ali ID više nije važeći jer zapis koji referencira više ne postoji.

  Kaskadno Ažuriraj povezana polja

  Da biste se uverili da se podaci u poljima srodne ažuriraju u svim povezanim tabelama, izaberite ovu opciju.

  Na primer, pretpostavimo da jednostavno želite da promenite ID za otpremnik. Postavljanje ove opcije obezbeđuje da se ažurira otpremnik ID – ne samo u tabeli otpremnik, ali i u bilo kojim drugim tabelama povezan sa njom da uključite taj otpremnik ID, kao što su "porudžbine".

  Kaskadno Izbriši povezane zapise

  Odluka o Izaberite ovu opciju zavisi od toga da li treba da zadržite zapisa u nekim tabelama, čak i ako oni mogu biti izbrisane iz druge tabele.

  Na primer, pretpostavimo da izbrišete na otpremnik. Ako je ova opcija izabrana, Access briše sve zapise u sve tabele koje ukazuju na to otpremnik ID-a, uključujući sve porudžbina (u tabeli "porudžbine") koje su otpremljene po tom otpremnik. Samo izaberite ovu opciju ako ste sigurni da želite istorije redosled izbrisane.

 6. Da biste promenili relaciju između tabela iz unutrašnjeg spoja u spoljni spoj, kliknite na dugme Tip spoja . Više informacija potražite u članku Kreiranje upita sa spoljni spojevi.

Brisanje relacije među tabelama

Napomena: Ako su tabele koje želite da radite u upotrebi, morate da ih, zatvorite zajedno sve otvorene objekte koji je koriste.

Da biste uklonili relacije između tabela:

 1. Izaberite stavku Alatke baze podataka > Relacije.

 2. Izaberite liniju koja povezuje dve povezane tabele.

  Savet: Ako ne vidite vezu koju želite, na kartici Dizajn , u grupi Relacije , izaberite Sve relacije.

 3. Izaberite taster Delete. Ako budete upitani da biste potvrdili da želite da izbrišete relaciju, izaberite stavku da.

Napomena: Kada uklonite vezu, možete ukloniti i podršku za referencijalni integritet za tu relaciju, ako ga ima. Kao rezultat, Access više ne sprečava promene koje rezultira referencijalni na mnogim relacije "jedan-prema-više".

Želite još?

Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije

Nakon što ste tabela u bazi podataka, pravite relacije između njih. Relacije su kritičnih zato što su povezali tabelama nazad kada delite podatke, a takođe imaju veliki uticaj kako dizajniranje upitima i dobijete odgovore iz podataka.

Bilo koji relacione baze podataka koristi tri tipa relacija između tabela. Jedan-prema-višeprema-, i jedan.

Odnos koji koristite zavisi od podataka. Imate relacije jedan-prema-više kada jedan zapis iz jedne tabele u vezi je sa jednog ili više zapisa u drugoj tabeli.

Naš uzorak baze podataka ima odnos. Jednog kupca da imate jednu ili više brojeva telefona i svaki broj telefona povezan je sa samo jednog klijenta.

Imate više-prema-više relacije kada jedan zapis u tabeli A kult biti povezano sa jednog ili više zapisa u tabeli B i jedan zapis u tabeli B takođe može biti povezan sa jednog ili više zapisa u tabeli A.

Obično ćete videti više-prema-više relacija u redosledu baze podataka, gde porudžbinu mogu da sadrže veliki broj proizvoda i proizvoda može biti deo više naloga za praćenje.

Takođe da vidite ovaj tip relacije u bazama podataka za studenta, gde mnogi studenti mogu da zauzme mnogo učionice.

Imate relacijom kada se jedan zapis u jednoj tabeli odnosi samo jedan zapis u drugoj tabeli. Na primer, jedan zaposleni možda automobil jednog preduzeća. Međutim, ne vidite ovo veoma često zato što jedan relacije nisu to uobičajeni.

Sada ćemo izaberite Alatke baze podataka, a zatim Relacije. Otvoriće se okno "relacije". Malo koje ćete koristiti ovu alatku.

Ovo je mesto gde izgradite i upravljanje najveći deo vaše relacije. Ovde možete videti tipična relacija: dve tabele linijom između njih. Prikazuje red koji su povezani sa tabelama.

Ovo je jedan-prema-više veza. Znaćete na relacionu liniju ima jedan i simbol BESKONAČNOSTI. Simboli postavite pokazivač na nekoliko važnih koncepata.

Prvo, je tabela na jednoj strani "NADREĐENI", a tabela na strani je PODREĐENE tabele.

Drugo, možete da većine veze kao strane. U ovom slučaju, imate tabelu sa jedne strane i tabele na strani.

Strane su važni zato što ona utiču na to kako ste dizajnirali upitima.

Sada ćemo izaberete relacionu liniju, a zatim na traci, hajde izaberite Uređivanje relacija.

Tri postavkama odnosa utiče na vaše podatke i pomažu pravilno koristite relacije: referencijalni integritet, kaskadnog ažuriranjai Kaskadno brisanje. Evo šta rade.

Prvo, referencijalni integritet sinhronizuje zapise iz obe tabele. Ovo je kritičnih deo držanje podataka tačan, tako da uvek želite da postavite ga.

Sa referencijalni integritet, primenjuju, ne možete dodati broj telefona ako nemate ime u tabeli "Klijenti". Ovo vas sprečava da kreirate kako se nazivaju pojave SIROČIĆA: podaci sa nadređene zapisi.

Na primer, pretpostavimo prodaje slici nema nalog povezan i možete da vidite zašto postavka referencijalni integritet je toliko važan.

Kaskadnog ažuriranja postavka omogućava promene nadređeni strane kaskadno sve povezane zapise sa PODREĐENE ili mnogo stranu.

Ako klijenta promeni svoje ime, na primer, imate samo da biste uneli promene u tabeli "Klijenti" i sve povezane zapise će se promeniti.

Briše kaskadnog postavka kontroliše da li možete da izbrišete podatke. Ako ne izaberete ovu opciju, ne možete da izbrišete podatke. Ako izaberete ovu opciju, kada izbrišete zapis Access briše sve povezane sa zapisom.

Na primer, izbrišite klijenta i brojeva telefona klijenta i brišu.

To može biti dobro zato što sprečava pojave siročića – telefonske brojeve sa bez klijenta. Sa druge strane, imajte na umu da poslovnih pravila može sprečiti brisanje podataka, pa imajte ovo na umu. Poslovni pravila možete reprodukovati veliki deo u dizajna baze podataka.

Sada znate o relacijama između tabela, uključujući rad u oknu odnosima pristupa i postavke veze koje vam pomažu da efikasnije radite u Access bazu podataka.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×