Video: popravljanje greške „Nejasan spoljni spoj“

Video:

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.

U video zapisu

Greška „nejasnog spoljnjeg spoja“ se pojavljuje kad Access utvrdi da upit može da vrati različite rezultate u zavisnosti od toga koje se spajanje izvršava prvo. Da bi upit mogao da se pokrene, potrebno je da izvršite neke promene. Najčešće, najbolje rešenje jeste podeliti upit na delove. To jest, podesiti ga tako da se bar jedno od spajanja izvršava u manjem „podređenom“ upitu, koje zatim spajate sa drugim tabelama ili upitima u „nadređenom“ upitu. Zatim Access prvo izvršava spajanja u podređenom upitu (ili upitima), a na kraju izvršava spajanja u nadređenom upitu, uklanjajući nejasnoću.

U zavisnosti od toga koliko tabela imate u upitu, možda bude potrebno da kreirate nekoliko podređenih upita da biste izbegli nejasne spoljne spojeve. Ovaj video prikazuje jednostavan primer sa tri tabele, gde su dve jednako spojene tabele razdvojene u podređeni upit, a zatim je izvršeno spoljno spajanje ka trećoj tabeli u nadređenom upitu. Ovo su osnovni koraci gde se pretpostavlja da ste već poprilično upoznati sa kreiranjem upita:

  1. Kreirajte novi podređeni upit koji sadrži tabele koje želite da se prve spoje (u video zapisu to su tabele „Preduzeća“ i „Osobe“).

  2. U podređenom upitu kliknite dvaput na polja za izlaz koja su vam potrebna tako da se pojavi koordinatna mreža upita.

Važno:  Proverite da li ste obuhvatili polje spoja iz prvobitnog upita. U ovom video primeru tabela „Preduzeća“ je spojena sa tabelom „Regioni“ koristeći polje „ID regiona“ tako da je ID regiona uključen u koordinatnu mrežu upita za podređeni upit.

  1. Sačuvajte i zatvorite podređeni upit i otvorite originalni upit u prikazu „Dizajn“. To će postati nadređeni upit.

  2. Izbrišite tabele koje ste dodali podređenom upitu, a zatim dodajte podređeni upit (Dizajn > Prikaži tabelu > Upiti ili jednostavno prevucite podređeni upit iz okna za navigaciju u nadređeni upit).

  3. U nadređenom upitu uspostavite spoj onako kao što je već bio, ali ovaj put sa podređenim upitom.

  4. Dodajte polja za izlaz iz podređenog upita u koordinatnu mrežu upita.

  5. Sačuvajte i pokrenite nadređeni upit.

Pravilo za nejasne spoljne spojeve

Nejasni spoljni spojevi se pojavljuju kada imate dva ili više spojeva u upitu i jedan od njih je spoljni spoj koji pokazuje na jednaki spoj ili postoje dva spoljna spoja koji pokazuju jedan na drugog – na primer, ove dve konfiguracije spojeva su nejasne i biće potrebno podeliti ih na odvojene upite:

Tabela1 --> Tabela2 --- Tabela3

Tabela1 --> Tabela2 <-- Tabela3

Spoljni spojevi koji pokazuju u istom smeru ili na suprotnu stranu od drugih spoljnih spojeva ili jednakih spojeva su u redu:

Tabela1 --> Tabela2 --> Tabela3

Tabela1 <-- Tabela2 --> Tabela3

Tabela1 <-- Tabela2 --- Tabela3

Više informacija o građenju upita potražite u članku Uvod u upite ili Kreiranje upita za izdvajanje.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×