Upravljanje podacima pomoću upita

Pravljenje upita sa više izvora podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Često da biste dobili odgovore koji su vam potrebni, kreirajte upite koji Sakupite informacije sa više od jedne tabele ili kombinaciju tabela i upita.

Prvi koraci uz spojevi

Ponekad ćete morati da koristite podatke iz više izvora (tabelu ili upit) da odgovorim na pitanje. Na primer, možda ćete želeti da vidite koliko klijenata u određene oblasti poručili određeni proizvod.

Kada dodajete više izvora podataka, Access koristi postojeće, definisane relacije između njih ili ga kreirati spojeve između njih za svrhe upita. Pridruživanje je jednostavno tip relacije između izvora podataka u upitu.

Napomena: Spaja su privremeni i koji su samo za povezane sa upitom. Ako često pravite iste spoj između tabela, možda ćete želeti da kreirate trajna relaciju između njih.

Unutrašnja spajanja

Većina spojevi su unutrašnji spojevi. Ovo je protiv spoljni spojevi, koji se pominju u Kreiranje upita pomoću spoljni spojevi.

Unutrašnji spoj daje podatke iz jednog izvora samo kada pronađe odgovarajući zapisi u drugoj. Na primer, ako je upit za informacije o proizvodima i porudžbine, možete videti samo podatke za proizvode koje imaju nalog koji se podudaraju.

Snimak proizvoda "i" porudžbine "

Samospajanja

Samostalno pridruživanje spaja dve kopije u tabeli ili upitu. Koristite ga da biste kombinovali zapise iz u istoj tabeli kada postoje vrednosti koje se podudaraju sa spojena polja.

Na primer, pretpostavimo da imate tabelu "Zaposleni" koja navodi sve zaposlene u vašoj organizaciji, uključujući rukovodioce. Tabela sadrži izveštaje za polje, koji ima ID zaposlenog menadžera.

ID

Prezime

Ime

Izveštaje da biste

1

Jović

Nada

5

2

Ćirića

Andrej

3

KOTAS

jan.

10

4

Sergienko

Mariya

5

5

Stanković

Nebojša

2

6

Neipper

Mihailo

10

7

Macura

Obrad

10

8

Guissani

Sara

10

9

Simović

Dragoslava

5

10

Dempsey

Molly

3

Da biste pronašli ime zaposlenog menadžera, pronađite zaposlenog u tabeli pronalaženje ID-a Menadžera za izveštaje na polje i zatim potražili menadžera ID u istom polju u zaposlenih. Na primer nada izveštaja u Menadžer čije ID zaposlenog je 5 – to je Steven Thorpe.

Da biste automatizovali ovaj zadatak, dodajte tabelu zaposlenog upit dvaput, a zatim kreirajte koja se sama pridruživanje. Kada dodate izvor podataka po drugi put, Access dodaje _1 ime u drugoj instanci. Na primer, ako dodate tabela "Zaposleni" dvaput, drugu instancu se zove Employees_1. Da biste prikazali Menadžer imena za svakog zaposlenog, možete da kreirate spoj između izveštaje na polje u tabeli "Zaposleni" i polje "ID zaposlenog" u tabeli Employees_1.

1. Dodavanje izvora podataka

  • Izaberite stavku Kreiranje > dizajn upita.

Dodajte sve tabele i upite treba kao izvora podataka. (Ne brinite. Ako zaboravite nešto, i dalje imate mogućnosti za poslovanje da biste kasnije dodali više izvora podataka.)

Izvori podataka mogu da uključuju tabela iz kojih želite da prikažete informacije (kao što je tabela "Proizvodi") i tabela koje sadrže informacije treba da koristite za kriterijume.

Ne zaboravite da postojeće, sačuvane upite takođe su dostupni kao izvore podataka. Na primer, ako ste već kreirali upit da biste pronašli sve naloge za datog meseca, koristite upit kao tabela "Proizvodi" da biste prikazali sve proizvode i prodatih stavki u datom mesecu.

2. spajanje izvora podataka u relaciji

  • Da biste dodali spoja sebe, prevucite polje iz jednog izvora podataka u odgovarajuće polje u drugi izvor podataka. Podrazumevano, Access će kreirati unutrašnji spoj.

Za većinu relacije, Access će kreirati unutrašnji spoj. I ako ste naveli da treba primeniti referencijalni integritet, to je uključeno. Ali u nekim slučajevima, Access ne kreira na spoj koji su vam potrebni. Na primer, ako dodate postojeće upite u novi upit, a niste kreirali relacije, Access ne kreira automatski spojevi.

3. završi upit

  • Pratite uobičajeni korake za kreiranje upita: dodavanje polja za izlaz, unesite sve kriterijume i pokrenete ili sačuvate upit. Da biste saznali kako, pogledajte odeljak Kreiranje osnovnih upita.

Da li želite još?

Obuka za Excel

Obuka za Outlook

U ovom video zapisu ćete Saznajte kako da kreirate upit za izdvajanje sa više izvora podataka.

Ćete naučiti kako da koristite „pridruživanja” da biste kreirali podudaranje između više izvora.

Takođe ćete Saznajte više o različitim tipovima spojeva dostupna.

Izrada upita za izdvajanje koji koristi više izvora podataka prati iste osnovne korake kao izgradnja sa jedan izvor podataka.

Otvorite Dizajner upita, izaberite tabele ili upite i dodajte polja.

Ali postoji rotaciju.

Kada pravite upit više izvora podataka, potrebno je da kreirate podudaranje između svakog izvora.

Na primer, ako želite da saznate koji proizvodi su u dijalogu Podešavanje naloga, morate da se podudara sa nalozima sa njihovih proizvoda.

Da biste kreirali ove podudaranja, koristite zove „spoji”.

SPOJA poredi podatke u dva uobičajena polja: od svakog izvora podataka.

Pridruživanje kontrole kako podudaranje podataka u svako polje.

Na primer, najčešći tip spoja samo daje podatke iz jednog polja kada pronađe podudarnu vrednost u drugoj, a evo kako to saznate broj proizvoda u svakom redu.

Drugi tip spoja vraća sve podatke iz jednog polja, ali samo MATCHING podatke iz druge.

I u ovom primeru, upit je vam porudžbina koje ne sadrže dati proizvoda.

Sada kada ste kreirali relacije između tabela, Access kreira i pridruži se za svaki odnos.

Access koristi veze kao obrazaca za spojeve, tako da uglavnom vaše spojena polja će biti na primarnim i sporednim ključevima.

Da, ali ne moraju da budu. Možete pridružiti nepovezanih izvora.

Ako imate dve srodne izvora i dodate ih u dizajner upita, videćete kako izgleda odnos – samo se seti da nije. Pristup samo govori tipa odnosa ga koristiti kao obrazac za pridruživanje.

I dokle god imate spoj između tabela ili upita, možete da dodate polja iz obe izvora.

Imajte u vidu i da niste dodali spojena polja u koordinatnu mrežu. Ne treba nam, zato što Access ih dodaje u pozadini.

Možete da pokrenete upit i dobijete rezultat.

Sada hajde da detaljnije pogledali spojevi, zato što treba da zapamtite nekoliko ključnih tačaka.

Prvo, možete da postavite ili promenite tip spoja tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša ili dvaput dodirnuti spoj liniju i izabrati stavku Svojstva spoja.

Ove postavke kontrolišu tip spoja u upitu i ovo su Najčešći tipovi spojeva.

Ova opcija kreira „unutrašnji spoj”. Ovo je tip spoja koji daje iste podatke iz obe tabele.

Access kreira ovaj tip spoja svaki put kada kreirate relaciju.

Druga opcija kreira „levi spoljni spoj”, što znači da je vaš upit vraća sve podatke iz tabele navedene na levoj i samo MATCHING podatke iz druge tabele.

Treća opcija kreira „DESNIM spoljni spoj” i verovatno znate šta se dešava.

Upit vraća sve podatke iz tabele na desnoj i samo MATCHING podatke iz tabele sa leve strane.

Spoljni spojevi se najčešće koristi kada želite da saznate šta nije prodao ili više generiиki kada nešto nije dogodilo.

Opoziv da su tri najčešće tipovima spojeva. Možete da koristite „unakrsni spojevi” i „uporedne spojeve”, ali ih ne koriste često.

Druge ključne tačke o spojevi je „relacije” i „pridruživanja” nisu isto.

VEZA je skup pravila koji kontroliše referencijalni integritet: kako da dodate i izbrišete podatke.

Je spoj kontroliše koliko upita se podudara sa podacima.

Ali dve može biti vrsta slične.

Na primer, veze možete imati strane – jedan i više – i vaš spojevi takođe mogu da imaju strane – levo i desno – ali možete da koristite samo spojeva u upitima i da ih možete koristiti na načine koji ne možete da u relacijama.

Na primer, možete da izbrišete spojevi a da ne bazu podataka, nešto što ne možete da radite sa vezom.

Takođe, možete da dodate spojevi gde ne postoje relacije.

Na primer, možete da se pridružite polja u tabeli sa polja u upitu za sve dok ta polja imaju iste ili kompatibilne tipove podataka.

Sada znate kako da radite sa spojevi da biste kreirali upit za izdvajanje sa više izvora podataka. Možete takođe da postavite ili promenite tip spoja. I razumete sličnosti i razlike između spojevi i relacije.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×