Korišćenje relacija

Pravljenje relacija jedan-prema-jedan

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Šta je to relacije?

Jedan relacija se često koriste za označavanje kritičnih relacije da biste mogli da preuzmete podatke morate da vodite poslovanje.

Relacija je veza između informacije u dve tabele, gde svaki zapis u svakoj tabeli se pojavljuje samo jednom. Na primer, možda relaciju između zaposlenih i automobili su disk. Svakog zaposlenog se pojavljuje samo jednom u tabeli "Zaposleni" i svaki se pojavljuje samo jednom u tabeli preduzeća automobila.

Ako imate tabelu koja sadrži listu stavki, ali određene informacije koje želite da uhvatite o njima zavisi od tipa, možete da koristite jedan relacije. Na primer, možda imate kontakte tabele u kojoj su neki ljudi zaposlenih i druge osobe su podizvođači. Za zaposlene, želite da saznate njen broj zaposlenih, njihove lokala i druge informacije o šifri. Za podizvođači, želite da poznajete svoje ime preduzeća, broj telefona i fakturisanje stopa, između ostalog. U ovom slučaju, želite da kreirate tri odvojene tabele – kontakte, zaposlene i podizvođači – a zatim kreirajte relaciju između tabele "Kontakti" i "zaposleni i relaciju između tabele" Kontakti "i" podizvođači.

Kreiranje relacije jedan pregled

Kreiranje relacije jedan povezivanjem index (obično primarni ključ) iz jedne tabele i indeksa u drugoj tabeli koja deli istu vrednost. Na primer:

Ekrana isečka prikazuje dve tabele ID za deljenje
Automobil ID se pojavljuje u obe tabele, ali je samo jednom naveden u svakoj.

Često, najbolji način za kreiranje veza je da imate sekundarni tabelu traženje vrednosti iz prve tabele. Na primer, napravite auto ID polje u zaposlene tabele polja za pronalaženje koja traži vrednost u indeksu automobila ID iz tabele preduzeća automobila. Na taj način nikada ne slučajno dodate ID automobila koje ne postoji.

Važno: Kada kreirate relaciju, pažljivo odlučite da li želite da podaci referencijalni integritet za relaciju između.

Podaci referencijalni integritet pomaže Access da biste zadržali podatke čist tako što ćete izbrisati povezane zapise. Na primer, ako izbrišete zaposlenog iz tabele "Zaposleni", možete izbrišete zapise pogodnosti za tog zaposlenog iz tabele pogodnosti. Ali u nekim relacije, kao što su u ovom primeru, referencijalni integritet smisla: ako izbrisati zaposlenom, ne želite da vozilu izbrisane iz tabele "preduzeća automobili" zato što kola će i dalje pripadaju preduzeću i biće dodeljen nekom drugom.

Kreiranje relacije korake

Kreiranje relacija dodavanjem polja za pronalaženje u tabelu. (Da biste saznali kako, pogledajte članak pravljenje tabele i podešavanje tipova podataka.) Na primer, da biste označili koji auto dodeljena određenog zaposlenog, možete da dodate automobila ID da tabela "Zaposleni". Da biste kreirali relacije između dva polja, koristite čarobnjak za pronalaženje:

  1. Otvorite tabelu.

  2. U Prikazu dizajna, Dodavanje novog polja, izaberite vrednost Tip podataka i zatim izaberite stavku Čarobnjak za pronalaženje.

  3. U čarobnjaku za podrazumevani postavljena za pronalaženje vrednosti iz druge tabele, pa kliknite na dugme dalje.

  4. Izaberite tabelu koja sadrži šifru (obično primarni ključ) koju želite da uključite u ovoj tabeli, a zatim kliknite na dugme dalje. U našem primeru, izaberite stavku kompanija automobili tabele.

  5. Na listi Izabrana polja Dodajte polje koje sadrži ključ koji želite da koristite. Kliknite na dugme dalje.

    Isečak ekrana čarobnjaka za pronalaženje
  6. Postavljanje redosleda sortiranja i, ako biste radije, promenite širinu polja.

  7. Na poslednjem ekranu, opozovite izbor u polju za potvrdu Omogući integriteta podataka i zatim na dugme Završi.

Želite još?

Prvi koraci uz relacije tabela

Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije

Relacione baze podataka, relacija postoji kada se jedan zapis u jednoj tabeli odnosi samo jedan zapis u drugoj tabeli.

Iako je ovaj tip relacije ne koristi kao vrlo slično kao jedan-prema-više "ili" više-prema-više relacija, i dalje dobro je da znate kako se radi.

Proći ćemo kroz korake da biste kreirali ovu vezu.

U ovom primeru, imamo tabela baze podataka za flotu automobila preduzeća, a drugu za zaposlene koji ih.

Možete da vidite preduzeće koristi jedan tip automobila, tako da je način da identifikujete koji dovodi do koji auto da biste koristili polje broj licenci.

Za ovu demonstraciju Hajde zamislite da je svakog zaposlenog dodeljen jedan automobil. Pre nego što počnemo, hajde o novom terminu: „indeks”.

Pristup indeksira polja u bazama podataka i koristi baš kao indeksi u knjigama koristite da biste brzo pronašli informacije.

Indeksi su podrazumevano, ali možete da promenite svoje ponašanje ili da ih isključite.

Važno je zato što kreirate relaciju tako što ćete prvo Kreiranje relacije "jedan-prema-više", a zatim da promenite indekse za polja ključa u obe tabele.

Počnimo tako što ćete kreirati relaciju uz pomoć Čarobnjaka za pronalaženje.

Se vrednosti iz druge tabele: preduzeće automobili tabele.

Želimo da biste koristili polje broj licenci, ali ćemo ne smeta sa redosled sortiranja jer radimo sa malim brojem vrednosti.

Hajde skrivanja kolone ključa i pozovite kola kompanije polja.

U ovom slučaju, ne omogućite referencijalni integritet – verovatno samo vreme uradimo. Ovaj način ako izbrisati zaposlenom, možemo ne slučajno izbrišete auto.

Izaberite stavku Završi. Imam sporedni ključ i jednostavan način da biste izabrali licence brojeve.

Dalje, proverite da li je polje izabrano. Zatim izaberite stavku polja, a zatim Indeksiranoi Jedinstveni.

Sada idite do preduzeća automobili tabele i uverite se da je izabrana primarni ključ. Možete da vidite takođe indeksirane i jedinstveno, zato što je polje za Automatsko numerisanje , mi smo gotovi.

Ako se nalazite u prikazu dizajna , možete da vidite svojstva "Indeksirano" u oknu Svojstva polja .

Ako otvorite listu za svojstvo, videćete tri vrednosti. Možete da koristite dva od ovih vrednosti u relaciju, ne ili da (bez duplikata).

Sada ste kreirali relacije u bazi podataka.

Ako pregledamo okno " Relacije ", možete da vidite odnos je prikazan samo kao čist linije bez 1 ili beskonačno simbol koji ukazuju na jedan-prema-više "ili" više-prema-više relacija.

Možete da vidite da ova baza podataka ima sva tri tipa relacija.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×