Više opcija programa Word

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite napredne opcije programa Word da biste prilagodili za uređivanje zadatke, prikaz dokumenta, štampanja željene postavke i još mnogo toga.

Da biste odabrali napredne opcije programa Word, izaberite stavke datoteka > Opcije, a u levom oknu izaberite stavku Više opcija.

Opcije za uređivanje

Podesite način na koji izaberete, zamena i oblikovanje reči i pasuse.

Word 2013 editing options

Isecanje, kopiranje i lepljenje

Odaberite način na koji želite da nalepite sadržaj i oblikovanje u okviru istog dokumenta ili između različitih dokumenata i aplikacije.

Word 2013 cut, copy, and paste options

Veličina i kvalitet slike

Primena veličina slike i postavkama kvaliteta za otvorenom dokumentu ili za sve nove dokumente.

Word 2013 image size and quality options

Grafikon

Dozvoli prilagođenog oblikovanja i oznake kod tačaka podataka, čak i ako na grafikonu.

Word 2013 chart options

Prikaz sadržaja dokumenta

Odaberite oblikovanje teksta i slika opcije.

Word 2013 show document content options

Prikaz

Izbor formata za mere, Prikaži trake za pomeranje i izaberite broj dokumenata prikazani u listi nedavnih dokumenata.

Word 2013 display options

Štampana forma

Optimizacija izgleda kopiju verzije dokumenta ili promenite štampač veličina papira.

Word 2013 print options

Čuvanje

Čuvanje rezervne kopije, automatski Sačuvaj promene u predloške ili Dopusti čuvanje rezervne kopije.

Word 2013 save options

Očuvaj tačnost prilikom deljenja ovog dokumenta

Uverite se da izgleda dokumenta je sačuvan kada delite dokument sa osobom koja koristi drugačiju verziju programa Word.

Word 2013 preserve fidelity options

Opšte

Između opcija u ovom odeljku, možete da promenite gde Word čuva vaše promene tako što ćete izabrati Lokacije datoteka . Ili odaberite za otvaranje dokumenata u prikazu radne verzije.

Word 2013 General options

Opcije rasporeda za:

Izmenite raspored, kao što je razmak između znakova za otvorenom dokumentu ili sve nove dokumente.

Word 2013 Layout options for: choices

Da biste odabrali napredne opcije programa Word, izaberite stavke datoteka > Opcije, a u levom oknu izaberite stavku Više opcija.

U ovom članku

Opcije za uređivanje

Isecanje, kopiranje i lepljenje

Veličina i kvalitet slike

Prikaz sadržaja dokumenta

Prikaz

Štampanje

Prilikom štampanja ovog dokumenta

Čuvanje

Očuvaj tačnost prilikom deljenja ovog dokumenta

Opšte postavke

Kompatibilnost

Opcije kompatibilnosti za

Opcije za uređivanje

Kucanje zamenjuje izabrani tekst     Izaberite ovu opciju da biste izbrisali izabrani tekst kada počnete da kucate. Ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu, Microsoft Office Word umeće novi tekst ispred izabranog teksta i ne briše izabrani tekst.

Automatski izaberi čitavu reč pri izboru     Izaberite ovu opciju da biste izabrali celu reči kada izaberete deo jedne reči, a zatim deo sledeću reč. Uključite ovu opciju takođe dovodi do Word da biste izabrali reč i razmak iza njega kada kliknete dvaput reč.

Omogući prevlačenje i otpuštanje teksta     Izaberite ovu opciju da biste mogli da premestite ili kopirate izabrani tekst tako što ćete je prevući. Da biste premestili tekst, izaberite tekst, a zatim je prevucite na novu lokaciju. Da biste kopirali tekst, izaberite tekst, a zatim držite pritisnut taster CTRL dok prevlačite izbor na novu lokaciju.

Koristi kombinaciju CTRL + klik za praćenje hiperveze     Izaberite ovu opciju da biste lakše uređivanje teksta hiperveze. Kada je ova opcija je uključena, morate da držite pritisnut taster CTRL dok klikćete na veze kako biste pratili vezu. Kada je ova opcija isključena, kliknuti na vezu dovodi do Word da biste otišli na odredište veze, što olakšava teže da biste uredili tekst veze.

Automatski Kreiraj podlogu za crtanje pri umetanju automatskih oblika     Izaberite ovu opciju da biste postavili podlogu za crtanje oko crteža ili crteža perom i pisanje kada ih umetnete u dokument. Podloga za crtanje vam pomaže da rasporedite crteže i slike, i da ih premestite kao jedinicu.

Koristi pametni izbor pasusa     Izaberite ovu opciju da biste izabrali oznaku pasusa kada izaberete ceo pasus. Ako uključite oznaku pasusa kada isecanjem i lepljenjem pasusa, ne napustite prazan pasus, a vaše oblikovanje automatski ostaje sa pasusa.

Koristi pametno navođenje kursora     Izaberite ovu opciju da biste naveli da se kursor pomera dok se pomerate nagore ili nadole. Kada pritisnete taster strelica nalevo, strelica nadesno, strelica nagore ili strelica nadole šifru kada se pomerate, kursor će se pojaviti na stranici trenutno u prikazu, ne na svoj prethodni položaj.

Koristi taster INSERT za kontrolu režima prekucavanja     Izaberite ovu opciju da biste uključili ili isključili režim prekucavanja pritiskom na taster INSERT.

 • Upotreba režima prekucavanja     Izaberite ovu opciju da biste zamenili postojeći tekst tokom kucanja, po jedan za jedan znak. Ako je izabrana koristi taster INSERT za kontrolu režima prekucavanja , možete da uključite ovu opciju ili isključite pritiskom na taster INSERT.

Dodaj dvostruki navodnik za hebrejsko alfabetsko numerisanje     Izaberite ovu opciju da biste dodali dvostruke navodnike ("") u numerisanje.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen hebrejski.

Ponudi ažuriranje stila     Izaberite ovu opciju da budete upitani kada direktno izmenite tekst na koji je primenjen stil, a zatim ponovo primenite stil na izmenjen tekst. Kada budete upitani, možete da ažurirate stil na osnovu nedavnih promena ili da ponovo primenite oblikovanje stila.

Korišćenje normalnog stila za sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste     Izaberite ovu opciju da biste stilove liste zasnovali na stilu pasusa normalan umesto na stilu pasusa liste.

Vodili evidenciju o oblikovanju     Izaberite ovu opciju da biste pratili oblikovanje tokom kucanja. Ovo vam pomaže da jednostavno da primenite isto oblikovanje na drugom mestu. Ova opcija mora biti uključena pre nego što možete da koristite komandu Izaberite tekst sa sličnim oblikovanjem u priručnom meniju koji se pojavljuje ako kliknete desnim tasterom miša izabranog teksta. Da biste prikazali listu koju ste koristili oblikovanje, kliknite na dugme " Opcije " u oknu stil i zatim izaberite Oblikovanje nivoa pasusa, Oblikovanje fontai znak za nabrajanje i numerisanje oblikovanje polja za potvrdu.

 • Označi nedoslednosti u oblikovanju     Izaberite ovu opciju da biste označili oblikovanje plavom talasastom linijom kada je slična, ali ne potpuno isti kao druga oblikovanja u dokumentima. Da biste koristili ovu opciju, morate da izaberete u polju za potvrdu Prati oblikovanje .

Ažuriranje stila da se podudara sa izbora    Na listi, kliknite na dugme prethodni numerisanje i znakove za nabrajanje obrazac da biste sve pasuse u toj stil koji nisu numerisani ostanite nebrojene. Kliknite na dugme Dodaj numerisanje ili znakove za nabrajanje na sve pasuse sa ovaj stil da biste numerisali sve pasuse koji imaju primenjen stil.

Omogućavanje Klikni i otkucaj     Izaberite ovu opciju da biste umetnuli tekst, grafike, tabele ili druge stavke u praznu oblast dokumenta tako što ćete kliknuti dvaput na praznu oblast. Funkcije "Klikni i otkucaj" automatski umeće pasusa i odnosi se na prikazu rasporeda za štampanje stavke koje ste kliknuli. Ova funkcija je dostupna samo u prikazu rasporeda za štampanje i prikaz Veb rasporeda.

 • Podrazumevani stil pasusa Izaberite stil koji se primenjuje na tekst kada koristite Klikni i otkucaj.

Prikaži predloge automatskog dovršavanja    Izaberite ovu opciju da biste videli kompletnu stavke automatskog teksta prilikom kucanja prva četiri znaka unosa. Možete da pritisnete ENTER da biste dodali ceo stavke automatskog teksta u dokument ili možete da nastavite da kucate tekst koji želite. Ako ne želite da vidite predloge automatskog teksta, opozovite izbor u ovom polju za potvrdu.

Premeštanje kursora     Ova opcija navodi smer u kom se kursor pomera kada pritisnete tastere sa strelicama na tastaturi.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

 • Logički Izaberite ovu opciju da biste premestili kursor prema smer teksta koji je naišao. Na primer, kada koristite tastere sa strelicama da biste se kretali kroz arapski, a zatim engleski tekst u istoj rečenici, kursor se pomera zdesna nalevo kroz arapski tekst i zatim počinje od krajnje leve znakove u engleske reči i napreduje sleva nadesno.

 • Vizuelni Izaberite ovu opciju da biste premestili kursor na sledeći vizuelno susedne znak. Na primer, kada koristite tastere sa strelicama da biste premestili zdesna nalevo kroz arapski, a zatim engleski tekst u istoj rečenici, taster sa strelicom premešta zdesna nalevo, bez obzira na smer teksta.

Kursor vizuelni izbor     Ova opcija navodi kako je tekst izabran kao vam proširili izbor.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

 • Blok Izaberite ovu opciju da biste prelomili tekst od reda do reda prilikom izbora nadole, sa svih izabranih redova koji se iste širine.

 • Kontinuirani Izaberite ovu opciju da biste prelomili tekst od reda do reda, izaberite stavku nadole i širinu poslednji red bloka.

Koristi proveru sekvenci     Izaberite ovu opciju da biste proverili da li se novootkucani znak pojavljuje u ispravnom nizu da se koristi kao znak za tonski akcenat, dijakritik ili samoglasnik koji će biti postavljen iznad, ispod, ispred ili iza konsonanta ga ide uz.

Ova opcija je dostupna samo ako složene skripte jezik je omogućen za uređivanje teksta.

 • Tip i zamena Izaberite ovu opciju da biste zamenili prethodno otkucani znak novootkucani znak ako dva znaka može postojati u istoj klaster tekst.

Azijski fontovi se takođe primeniti na latinski     Izaberite ovu opciju da biste promenili latinski znakove u izabrani azijski font kad primenite azijski font na izabrani tekst. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu ako želite latinski znakove da ostane u latinski fonta dok primenite azijski font ostatka dokumenta.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik.

Automatska promena jezika tastature da se podudara sa jezikom okolnog teksta     Izaberite ovu opciju da biste promenili jezik tastature i fonta na osnovu jezika teksta gde se nalazi kursor. Ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu, menja se samo font.

Napomena: Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik i ako je instaliran uređivač metoda unosa za kucanje istočnoazijskih znakova.

Aktiviraj kontrolu     Izaberite ovu opciju da biste započeli uređivača unosa metoda (IME). Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu da biste zaustavili uređivača.

Napomena: Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik i ako je instaliran uređivač metoda unosa za kucanje istočnoazijskih znakova.

Postavke za IME     Kliknite da biste otvorili dijalog Svojstva za IME ime . Koristite ovaj dijalog da biste podesili ili promenili tekst, tastaturu, konverziju znakova i druge opcije za aktivni IME.

Napomena: Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik i ako je instaliran uređivač metoda unosa za kucanje istočnoazijskih znakova.

Vrh stranice

Isecanje, kopiranje i lepljenje

Lepljenje unutar istog dokumenta     Ova opcija prikazuje podrazumevano ponašanje do kojeg dolazi kada lepite sadržaj u isti dokument iz koje ste kopirali sadržaj. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Zadrži u izvornom obliku (podrazumevano)      Ova opcija zadržava stilove znakova i direktno oblikovanje primenjeno na kopirani tekst. Direktno oblikovanje obuhvata karakteristike kao što je veličina fonta, kurziv ili druga oblikovanja koji nije uključen u stil pasusa.

 • Objedinjavanje oblika     Ova opcija odbacuje veći deo oblikovanja primenjenih direktno na kopirani tekst, ali zadržava oblikovanje koje spada u naglašavanje, kao što su Podebljavanje i kurzivom, ona se primenjuje samo na deo selekcije. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa je nalepljen. Tekst takođe preuzima direktno oblikovanje ili stil znaka svojstva teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta.

 • Zadrži samo tekst     Ova opcija odbacuje sve oblikovanje i elemente koji nisu tekst elemente, kao što su slike ili tabele. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa gde da je nalepljen i direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta. Grafički elementi se odbacuju, a tabele se konvertuju u niz odeljaka.

Lepljenje iz jednog dokumenta     Ova opcija prikazuje podrazumevano ponašanje do kojeg dolazi kada nalepite sadržaja koji je kopiran iz drugog Word dokumenta. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Zadrži u izvornom obliku (podrazumevano)     Ova opcija zadržava oblikovanje koje je primenjeno na kopirani tekst. Bilo koji definiciju stila koji je povezan sa kopirani tekst se kopira do odredišnog dokumenta.

 • Objedinjavanje oblika     Ova opcija odbacuje većinu oblikovanja primenjenih direktno na kopirani tekst, ali zadržava oblikovanje koje spada u naglašavanje, kao što su Podebljavanje i kurzivom, ona se primenjuje samo na deo selekcije. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa je nalepljen. Tekst takođe preuzima direktno oblikovanje ili stil znaka svojstva teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta.

 • Zadrži samo tekst     Ova opcija odbacuje sve oblikovanje i elemente koji nisu tekst elemente, kao što su slike ili tabele. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa gde da je nalepljen i direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta. Grafički elementi se odbacuju, a tabele se konvertuju u niz odeljaka.

Lepljenje iz jednog dokumenta kada definicije stilova neusaglašene     Ova opcija prikazuje podrazumevano ponašanje do kojeg dolazi kada nalepite sadržaja koji je kopiran iz drugog Word dokumenta i stil koji je dodeljen kopirani tekst definisan drugačije u dokumentu gde lepljenja teksta. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Zadrži u izvornom obliku     Ova opcija zadržava izgled kopiranog teksta tako što ćete dodeliti normalnog stila nalepljeni tekst i primenjuje direktno oblikovanje. Direktno oblikovanje obuhvata karakteristike kao što su veličinu fonta, kurziv ili drugih oblikovanja radi imitiranja definiciju stila kopiranog teksta.

 • Koristi odredišne stilove (podrazumevano)     Ova opcija zadržava ime stila koji je povezan sa kopirani tekst, ali koristi definiciju stila dokumenta gde lepljenja teksta. Na primer, naslov 1 tekst kopirate iz jednog dokumenta u drugi. U jednom dokumentu, naslov 1 je definisan kao Arial podebljano, 14 tačaka, a u dokumentu gde koju lepite tekst, naslov 1 je definisan kao Cambria podebljano, 16 tačaka. Kada koristite opciju Koristi odredišne stilove , nalepljeni tekst koristi stil naslov 1, Cambria podebljano, 16 tačaka.

 • Objedinjavanje oblika     Ova opcija odbacuje definiciju stila i veći deo oblikovanja primenjenih direktno na kopirani tekst, ali zadržava oblikovanje koje spada u naglašavanje, kao što su Podebljavanje i kurzivom, ona se primenjuje samo na deo selekcije. Tekst preuzima definiciju stila u dokumentu gde lepljenja teksta.

 • Zadrži samo tekst     Ova opcija odbacuje sve oblikovanje i elemente koji nisu tekst elemente, kao što su slike ili tabele. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa gde da je nalepljen i direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta. Grafički elementi se odbacuju, a tabele se konvertuju u niz odeljaka.

Lepljenje iz drugih programa     Ova opcija prikazuje podrazumevano ponašanje do kojeg dolazi kada nalepite sadržaja koji je kopiran iz drugog programa. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Zadrži u izvornom obliku (podrazumevano)     Ova opcija zadržava oblikovanje kopiranog teksta.

 • Objedinjavanje oblika     Ova opcija odbacuje većinu oblikovanja primenjenih direktno na kopirani tekst, ali zadržava oblikovanje koje spada u naglašavanje, kao što su Podebljavanje i kurzivom, ona se primenjuje samo na deo selekcije. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa je nalepljen. Tekst takođe preuzima sva direktna oblikovanja teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta.

 • Zadrži samo tekst     Ova opcija odbacuje sve oblikovanje i elemente koji nisu tekst elemente, kao što su slike ili tabele. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa gde da je nalepljen i direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta. Grafički elementi se odbacuju, a tabele se konvertuju u niz odeljaka.

Umetanje/nalepite slike kao     Ova opcija prikazuje kako Word umeće slike u odnosu na tekst u dokumentu. Možete da umetnete slike Uravnato sa tekstom, dozvolite slika da biste premestili sa tekstom ili prelamanje teksta oko, ispred ili iza slike. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Uravnato sa tekstom     Ova opcija umeće grafiku u pasusu kao da je tekst. Ova opcija se podrazumevano koristi. Tokom dodavanja ili brisanja teksta se pomera na grafiku. Možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj na isti način da prevlačite tekst.

 • Kvadrat     Ova opcija prelama tekst oko svih strana kvadrata oko grafike. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Zbijeni     Ova opcija prelama tekst oko grafike u nepravilnog oblika oko stvarni slike. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Iza teksta     Ova opcija umeće grafiku tako da ona pluta u sopstvenom nivou iza teksta. Postoji bez ivice oko grafike. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Ispred teksta     Ova opcija umeće grafiku tako da ona pluta u sopstvenom nivou ispred teksta. Postoji bez ivice oko grafike. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Kroz     Ova opcija prelama tekst oko grafike i popunjava prostor tako što ćete konkavni oblik, kao što su meseca. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Vrh i dno     Ova opcija sprečava prelamanje sa strane na grafiku teksta. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

Zadrži znakove za nabrajanje i numerisanje prilikom lepljenja teksta pomoću opcije "Zadrži samo tekst"     Izaberite ovu opciju da biste konvertovali numerisanje i nabrajanje u simbole za tekst.

Dodaj kontrolne znake u Iseci "i" Kopiraj    Izaberite ovu opciju da biste zadržali zdesna nalevo kursora kada isecanje ili kopiranje teksta iz Word dokumenta i nalepite kao čisti tekst (na primer, u program "Beležnica").

Koristi taster Insert za lepljenje     Izaberite ovu opciju da biste koristili taster INSERT za umetanje sadržaja iz Office ostave u dokument.

Prikaži dugmad opcija lepljenja kada se Nalepi sadržaj     Izaberite ovu opciju da biste prikazali dugme Opcije lepljenja prilikom lepljenja sadržaja. Možete da koristite dugme Opcije lepljenja da biste zamenili ili promenite postavke koje unesete u ovom odeljku dijaloga Opcije programa Word .

Koristi pametno isecanje i lepljenje     Izaberite ovu opciju da biste automatski podesili oblikovanja prilikom lepljenja teksta. Nakon što izaberete ovo polje za potvrdu, možete izabrati stavku Postavke da biste podesili dodatne opcije lepljenja.

 • Postavke     Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog Postavke . Koristite ovaj dijalog da biste naveli podrazumevano ponašanje prilikom objedinjavanja, seku i nalepite tekst. Možete da zamenite podrazumevano ponašanje pomoću dugmeta " Opcije lepljenja " koja se pojavljuje kada nalepite sadržaj iz ostave u dokument. Ovo dugme je dostupna samo kada je uključena opcija " koristi pametno isecanje i lepljenje ".

  • Koristite podrazumevane opcije za     Kliknite na stavku na listi da biste izabrali unapred konfigurisanje opcija u dijalogu. Da biste izabrali postavljenih konfiguracija opcija, izaberite stavku Prilagođeno na ovoj listi.

  • Prilagođavanje rečenica i automatski razmaka između reči     Izaberite ovu opciju da biste uklonili dodatne razmake prilikom brisanja teksta ili dodali potrebne razmake prilikom lepljenja teksta iz ostave.

  • Prilagođavanje pasusa razmak na Nalepi     Izaberite ovu opciju da biste sprečili Kreiranje prazne pasuse i da biste sprečili razmak između pasusa nedosledan.

  • Prilagođavanje oblikovanje tabele i poravnavanje pri lepljenju     Izaberite ovu opciju da biste kontrolisali oblikovanje i poravnavanje tabela. Kada je ova opcija je uključena, pojedinačne ćelije se lepi kao tekst, delove tabele su nalepljene kao redove u postojeću tabelu (a ne kao ugnežđene tabele), a kada dodajete tabele u postojeću tabelu, nalepljenog tabele je podešene tako da se podudara sa postojeće tabele.

  • Ponašanje pametnog stila     Izbor ove opcije ne utiče. Da biste precizno podesili ponašanje stilova prilikom lepljenja sadržaja, koristite opcije lepljenje u odeljku Isecanje, kopiranje i lepljenjeViše opcija opcija.

  • Objedinjavanje oblika pri lepljenju iz programa Microsoft PowerPoint     Izaberite ovu opciju da biste kontrolisali rezultate prilikom lepljenja sadržaja iz PowerPoint prezentacije. Kada je ova opcija je uključena, oblikovanje okolnog teksta ili tabele se primenjuje na nalepljeni tekst, nedavno korišćene znak za nabrajanje, broj ili stil liste primenjuje se na nalepljene liste i izgleda stavki kao što su tabele, hiperveze, slike, OLE objekti , i oblike je sačuvan iz izvora u programu PowerPoint.

  • Prilagođavanje oblikovanja prilikom lepljenja iz programa Microsoft Excel     Izaberite ovu opciju da biste kontrolisali rezultate prilikom lepljenja podataka iz programa Excel. Kada je ova opcija je uključena, nalepljenog podataka se nalazi u tabeli i grafikoni se lepi kao slika, a ne kao OLE objekte.

  • Objedini nalepljene liste sa okolnim listama     Izaberite ovu opciju da oblikovanje stavki liste tako da budu usklađene sa ostatkom liste prilikom lepljenja stavki u listu.

Vrh stranice

Veličina i kvalitet slike

Veličina i kvalitet slike    Izaberite dokument koji se primenjuju ove postavke na. Na listi, kliknite na ime dokumenta koji je već otvoren, ili izaberite stavku Svi novi dokumenti da biste primenili na sve dokumente koje ćete kreirati postavku.

Odbacivanje za uređivanje podataka    Izaberite ovu opciju da biste sačuvali samo uređenu sliku. Podaci iz originalnu sliku, pre nego što ga je uređena, neće biti dostupne.

Ne Komprimuj slike u datoteci    Izaberite ovu opciju da biste zadržali slike u njihove punoj veličini. Ova opcija može da se veličina datoteke dokumenta velike.

Postavi podrazumevani izlaz na    Ova opcija određuje rezolucije komprimovana slike. Sa liste izaberite vrednost za piksela po inču (ppi).

 • 220 ppi    Izaberite ovu opciju ako planirate da odštampate dokument.

 • 150 ppi    Izaberite ovu opciju za dokumente koji će biti čitanje na ekranu.

 • 96 ppi    Izaberite ovu opciju za dokumente koje želite da pošaljete putem e-pošte.

Vrh stranice

Prikaz sadržaja dokumenta

Prikaži boje pozadine i slike u prikazu rasporeda za štampanje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali boje pozadine i slike.

Prikaži tekst prelomljen unutar prozora dokumenta     Izaberite ovu opciju da biste prelomili tekst u prozor dokumenta tako da bude lakši za čitanje na ekranu.

Prikaži čuvare mesta za slike     Izaberite ovu opciju da biste prikazali prazno polje umesto svaku sliku u dokumentima. Ova opcija ubrzava proces pomeranja kroz dokument koji sadrži veliki broj slika.

Prikazivanje crteži i okviri za tekst na ekranu     Izaberite ovu opciju da biste prikazali objekte koji su kreirani pomoću alatki za crtanje programa Word u prikazu rasporeda za štampanje ili prikaz Veb rasporeda. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu da biste sakrili crteže i tako omogućili brže prikazivanje dokumenata koji sadrže mnogo crteža. Crteži će se odštampati čak i ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu.

Prikaži animacije teksta     Izaberite ovu opciju da biste prikazali animacije teksta na ekranu. Opozovite izbor u polju za potvrdu da biste videli kako će izgledati kada se odštampa tekst.

Napomena: Koristite ovu opciju prilikom pregleda animacije teksta u dokumentima kreiranim u verziji programa Word koja je starija od Word 2007. Trenutna verzija programa Word više ne pruža mogućnost kreiranja animiranog teksta.

Prikaži kontrolne znake     Izaberite ovu opciju da biste prikazali kontrolne znake nalevo.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

Prikaži obeleživače     Izaberite ovu opciju da biste prikazali obeleživače na ekranu. Ako dodelite obeleživač stavci, obeleženu stavku se pojavljuje u zagradama ([…]). Ako obeležite na lokaciji, on se pojavljuje kao i-zrak. Zagrade i i-kursor ne pojavljuju se u odštampane dokumente.

Granice teksta     Izaberite ovu opciju da biste prikazali tačkaste linije oko margina teksta, kolona i pasusa. Ne štampaju se strukture; ne pojavljuju se u odštampane dokumente.

Prikaži oznake za izrezivanje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali uglove margina.

Prikaži kodove polja umesto njihovih vrednosti     Izaberite ovu opciju da biste prikazali kodove polja umesto rezultata polja u dokumentima. Na primer, možete potražite u članku {@\"MMMM, d, YYYY”} umesto 4 februar 2008. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu da biste prikazali rezultate polja.

Bez obzira na ovu postavku, uvek možete da se prebacujete između prikazivanja kodova polja i rezultata kodova polja tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera ALT+F9.

Senčenje polja     Ova opcija prikazuje da li je i kada su polja osenčena. Na listi, izaberite stavku uvek ili Kada je izabrano da biste osenčili polja. Senčenje polja olakšava identifikujete. Senčenje se pojavljuje na ekranu, ali ne i u dokumentu.

Broj     Ova opcija određuje kako će se pojaviti brojeve u dokumentima. Izaberite stavku sa liste.

Ova opcija je dostupna samo ako je arapski jezik omogućen za uređivanje teksta.

 • Arapski Izaberite ovu opciju da biste brojeve prikazali u formatu koji je poznat govornicima Engleskoj i drugih evropskih jezika.

 • Hindi Izaberite ovu opciju da biste brojeve prikazali u formatu koji je poznat govornicima arapskog i Hindija.

 • Kontekst Izaberite ovu opciju da biste prikazali brojeve u skladu sa jezikom okolnog teksta.

 • Sistem Izaberite ovu opciju da biste prikazali brojeve u skladu sa regionalnim postavkama na kontrolnoj tabli.

Imena meseci     Ova opcija određuje kako će izgledati Zapadna (gregorijanska) imena meseci u arapski tekst. Izaberite stavku sa liste.

Ova opcija je dostupna samo ako je arapski jezik omogućen za uređivanje teksta.

 • Arapski Izaberite ovu opciju da biste koristili izvorna arapska imena.

 • Engleski transliterirani Izaberite ovu opciju da biste ispisivanje Zapadna (gregorijanska) imena meseci u engleskom arapskim pomoću arapski tekst.

 • Francuski transliterirani Izaberite ovu opciju da biste ispisivanje Zapadna (gregorijanska) imena meseci u francuski izgovor pomoću arapski tekst.

Dijakritika     Ova opcija prikazuje dijakritički znakovi u dokumentu.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen jezik koji koristi dijakritika.

 • Koristi ovu boju za dijakritika Izaberite ovu opciju da biste naveli boju za prikaz svih dijakritika, bez obzira na boju dijakritika u izvornom dokumentu. Na listi, izaberite boju.

Koristite radnu verziju fonta u prikazima "radna verzija" i "Prikaz strukture      Na računarima sa veoma ograničenim resursima, izaberite ovu opciju da biste ubrzali prikaz dokumenata na ekranu.

 • Ime     Izaberite font koji će se koristiti za radne verzije dokumenata. Ova opcija je dostupna samo kada potvrdite izbor u polju za potvrdu koristi radnu verziju fonta u prikazima "radna verzija" i "Prikaz strukture .

 • Veličina     Izaberite veličinu fonta. Ova opcija je dostupna samo kada potvrdite izbor u polju za potvrdu koristi radnu verziju fonta u prikazima "radna verzija" i "Prikaz strukture .

Prikaz dokumenta     Ova opcija navodi smer teksta za nove dokumente.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

 • Zdesna nalevo Izaberite ovu opciju za raspoređivanje dokumenata zdesna nalevo. Na primer, pasus počinje na desnoj strani dokumenta sa tekstom koji teče ulevo.

 • Zdesna nalevo Izaberite ovu opciju za raspoređivanje dokumenata sleva nadesno. Na primer, pasus počinje na levoj strani dokumenta sa tekstom koji teče udesno.

Zamena fonta     Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog Zamena fonta . Koristite ovu opciju da biste utvrdili da li aktivni dokument koristi fontove koji nisu dostupni na vašem računaru. Ako dokument koristi fontove koji se ne nalaze na vašem računaru, možete da koristite dijalog da biste naveli font za zamenu.

Vrh stranice

Ekran

Prikaži sledeći broj nedavnih dokumenata     Unesite broj stavki između 1 i 50, da biste prikazali na listi Nedavno korišćeni dokumenti .

Napomena: Samo prvih devet datoteka na listi dodeljena tastersku prečicu. Možete da otvorite te dokumente tako što ćete pritisnuti 1 do 9 nakon što pritisnete taster ALT + F.

Prikaži mere u jedinicama     Izaberite mernu jedinicu koju želite da koristite za horizontalni lenjir i za mere koje unosite u dijaloge.

Širina okna za oblast stila u prikazima "radna verzija" i "Prikaz strukture     Unesite pozitivan decimalni broj, kao što je 0,5, u polju da biste otvorili oblasti stila, koja prikazuje imena stilova primenjenih na tekst. Da biste zatvorili oblast stila, unesite broj 0.

Prikaži mere u širinu znaka     Izaberite ovu opciju da biste koristili znak širinu kao osnovu za poravnavanje teksta, kao što su u vertikalni i horizontalni lenjir.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik.

Prikaži piksele za HTML elemente     Izaberite ovu opciju da biste koristili piksele kao podrazumevane jedinice mere u dijalozima koji su povezani sa HTML elementima.

Prikazivanje svih prozora na traci zadataka     Izaberite ovu opciju da biste prikazali ikonu na traci zadataka Microsoft Windows za svaki otvoren prozor u programu Microsoft Office. Ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu postavlja jedna ikona za svaki otvoreni program na traci zadataka.

Prikaži tasterske prečice u ekranskim napomenama     Izaberite ovu opciju da biste prikazali tasterske prečice u ekranskim napomenama.

Prikazivanje horizontalne trake za pomeranje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali horizontalne trake za pomeranje na dnu prozora dokumenta.

Prikaz vertikalne trake za pomeranje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali vertikalne trake za pomeranje sa strane prozora dokumenta.

 • Traka za pomeranje nalevo Izaberite ovu opciju da biste postavili vertikalne trake za pomeranje na levoj strani prozora dokumenta. Koristite ovu opciju kada radite sa dokumentima koji većinom koriste tekst zdesna nalevo.

  Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

Prikaži vertikalni lenjir u prikazu rasporeda za štampanje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali vertikalni lenjir sa strane prozora dokumenta. Proverite da li ste takođe izabrali polje za potvrdu lenjir u grupi Prikaži/sakrij na kartici " Prikaz " na traci, komponenta Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent.

 • Prikaži desni lenjir u prikazu rasporeda za štampanje Izaberite ovu opciju da biste prikazali vertikalni lenjir sa desne strane prozora dokumenta.

  Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

Optimizuj pozicioniranje za raspored, a ne za čitljivost znakova      Izaberite ovu opciju da biste prikazali pozicioniranje precizno, će se prikazivati u dokumentu u odnosu na blokove teksta znakova. Razmak između znakova može biti izobličena kada je ova opcija uključena. Za najbolje čitljivost na ekranu, isključite ovu opciju.

Onemogući hardversko ubrzavanje grafike    Izaberite ovu opciju da biste prestali da koristite na računaru grafičku karticu za prikazivanje trodimenzionalnih oblike, efekti oblika i efekti za tekst.

Vrh stranice

Štampanje

Koristi kvalitet radne verzije     Izaberite ovu opciju da odštampate dokument sa minimalnim oblikovanjem, što može da se ubrza proces štampanja. Mnogi štampači ne podržavaju ovu funkciju.

Štampanje u pozadini     Izaberite ovu opciju da biste odštampali dokumente u pozadini, što vam omogućava da nastavite sa radom dok štampanja. Ova opcija zahteva više dostupnom memorijom da vam omogućavaju da radite i štampate u isto vreme. Ako radite sa dokumentom dok štampanja postane neprihvatljivo spor, isključite ovu opciju.

Štampanje stranica sa obrnutim redosledom     Izaberite ovu opciju da biste odštampali stranice obrnutim redosledom, počev od poslednje stranice u dokumentu. Koristite ovu opciju kada štampate koverte.

Štampanje XML oznake     Izaberite ovu opciju da biste odštampali XML oznake za XML elemente koji se primenjuju na XML dokument. Morate da imate šemu priloženu dokumentu i morate da primenite elemente koje obezbeđuje priložene šeme. Oznake se pojavljuju u dokumentu.

Štampanje kodove polja umesto njihovih vrednosti     Izaberite ovu opciju da biste odštampali kodove polja umesto rezultata polja – na primer, {@\"MMMM, d, YYYY”} umesto 4 februar 2008.

Dozvoli polja koja sadrži praćene promene da biste ažurirali pre štampanja    Izaberite ovu opciju da biste se uverili da će sve kodove polja koji su umetnuti dok su praćene promene uključena biti odštampane koji prikazuje promenjeni tekst.

Štampanje na prednju lista za obostrano štampanje     Izaberite ovu opciju da biste odštampali prednju stranu svakog lista kada se štampa na štampaču koji obostrano mogućnost. Stranica će se štampati obrnutim redosledom tako da kad preokrenete niza da biste odštampali na poleđini, stranica će štampati u ispravnom redosledu.

Odštampaj na zadnjoj lista za obostrano štampanje     Izaberite ovu opciju da biste odštampali poleđini svaki list prilikom štampanja na štampaču koji obostrano mogućnost. Stranica će se štampati u rastućem redosledu tako da odgovaraju niz stranica odštampanoj napred obrnutim redosledom.

Skala sadržaj A4 ili 8,5 x 11" veličine papira     Izaberite ovu opciju da biste automatski podesili dokumente koji su dizajnirani za papiru 8,5 x 11-inča tako da se uklopi A4 papira i da biste prilagodili dokumente koji su dizajnirani za papira A4 prema papiru 8,5 x 11-inča. Ova opcija će uticati na samo ako A4 ili 8,5 x 11-inča papira u štampač ne podudara sa veličine papira koji je podešen na kartici Raspored na stranici programa Word. Ova opcija utiče na otisaka samo; To ne utiče na oblikovanje.

Podrazumevani paleti     Ova opcija prikazuje paleti štampač koji se koristi podrazumevano. Da biste pratili postavke u štampač, izaberite iskoristite postavke štampača. Da biste odabrali određeni paleti, izaberite je na listi. Izbore na listi zavise od konfiguracije vašeg štampača.

Vrh stranice

Prilikom štampanja ovog dokumenta

Prilikom štampanja ovog dokumenta     Izaberite dokument koji se primenjuju ove postavke štampanja na. Na listi izaberite ime za dokument koji je već otvoren, ili izaberite stavku Svi novi dokumenti da biste primenili na sve dokumente koje ćete kreirati postavku.

Odštampaj PostScript iznad teksta     Izaberite ovu opciju da biste odštampali PostScript kôd kada dokument sadrži polja PRINT.

Odštampaj samo podatke iz obrasca     Izaberite ovu opciju da biste odštampali podatke koji su uneseni u obrascu na mreži bez štampanja obrasca.

Vrh stranice

Čuvanje

Upitaj pre čuvanja normalnog predloška     Izaberite ovu opciju da biste prikazali, kada zatvorite Word, poruka koja pita da li želite da sačuvate sve promene koje su napravljene na podrazumevani predložak. Pošto promene na podrazumevani predložak će uticati na sve nove dokumente koje kreirate, možda ćete želeti da budete obavešteni kada se predložak promeni. Ako opozovete izbor ovo polje za potvrdu automatski čuva promene bez prethodnog obaveštenja.

Uvek Kreiraj rezervnu kopiju     Izaberite ovu opciju da biste kreirali rezervnu kopiju dokumenta svaki put kada sačuvate dokument. Svaka rezervna kopija zamenjuje prethodnu rezervnu kopiju. Word dodaje sintagmu „Rezervna kopija” ime datoteke i primenjuje tipa datoteke .wbk na sve rezervne kopije. Rezervne kopije se čuvaju u istoj fascikli kao i originalni dokument.

Kopirajte udaljene uskladištene datoteke na računar i ažurirajte udaljenu datoteku prilikom čuvanja     Izaberite ovu opciju da biste privremeno skladišti lokalnu kopiju datoteke koju skladištite na mreži ili na prenosivim disk jedinicu. Kada sačuvate lokalnu kopiju, Word čuva vaše promene u originalnoj kopiji. Ako originalna datoteka nije dostupna, Word će vas upitati da sačuvate datoteku na drugoj lokaciji da biste izbegli gubitak podataka.

Omogući čuvanje u pozadini     Izaberite ovu opciju da biste sačuvali dokument dok radite. Pokazivač toka se pojavljuje na statusnoj traci kada Word izvršava u pozadini.

Vrh stranice

Očuvaj tačnost prilikom deljenja ovog dokumenta

Čuvanje tačnosti prilikom deljenja ovog dokumenta     Izaberite dokument koji se primenjuju ove postavke na. Na listi izaberite ime za dokument koji je već otvoren, ili izaberite stavku Svi novi dokumenti da biste primenili na sve dokumente koje ćete kreirati postavku.

Čuvanje podataka obrasca kao razgraničenu tekstualnu datoteku     Izaberite ovu opciju da biste sačuvali podatke koji se unosi u obrascu na mreži kao jednom, razgraničen tabulatorskim znakom tekstualnu datoteku u formatu čistog teksta. Zatim možete da uvezete sadržaj te datoteke u bazu podataka.

Ugrađivanje jezička podataka     Izaberite ovu opciju da biste sačuvali jezička podataka, kao što su govor i tekst napisan rukom.

Vrh stranice

Opšte

Obezbedi povratnu informaciju sa zvukom     Izaberite ovu opciju da biste dodali zvukove određene radnje ili događaja u programu Word i drugim programima u Microsoft Office 2007. Na primer, Word može da reprodukuje zvuk kada završi proces. Da biste promenili zvuk koji je povezan sa događajem, otvorite fasciklu za zvukovi i audio uređaji na kontrolnoj tabli. Vaš računar mora da ima zvučnu karticu za reprodukciju većine zvukova.

Obezbedi povratnu informaciju sa animacije     Izaberite ovu opciju da animirate pokreta pokazivača miša u programu Word i ostalim Office programima. Ova opcija takođe obezbeđuje animirane kursora za radnje kao što su štampanje, čuvanje, automatsko oblikovanje i pronalaženja i zamene operacije.

Potvrdi pretvaranje formata datoteke prilikom otvaranja     Izaberite ovu opciju da biste odabrali konvertor datoteke koji Word koristi za otvaranje datoteke koje su kreirane u drugom programu. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu ako želite da Word automatski izabere konvertor.

Ažuriraj automatske veze pri otvaranju     Izaberite ovu opciju da biste automatski ažurirali sadržaj koji je povezan sa drugim datotekama svaki put kada otvorite dokument.

Omogući otvaranje dokumenta u prikazu radne verzije     Izaberite ovu opciju da biste mogli da otvorite dokument u prikazu radne verzije.

Napomena: Da biste dokument otvoren u prikazu radne verzije podrazumevano, morate da uključite ovu opciju, a zatim na kartici Prikaz , u grupi Prikazi dokumenta izaberite stavku Radna verzija. Napravite neke izmene u dokument, a zatim sačuvajte dokument.

Omogućavanje pozadini     Izaberite ovu opciju da biste automatski prenumerisati dokumenata dok radite. Ova opcija je dostupna u radna verzija i prikaz strukture samo. Ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu sprečava brojeve stranica da ažurira (kada je prikazan na statusnoj traci) dok se prebacite na prikaz rasporeda za štampanje.

Prikaži greške programski dodatak korisničkog interfejsa     Izaberite ovu opciju da biste prikazali poruke o grešci iz programa koji prilagođavanje korisničkog interfejsa. Ova opcija je posebno korisno za autore softverskih rešenja, jer nudi informacije za otkrivanje grešaka u prilagođavanja za korisnički interfejs.

Prikaži korisnička prosleđen Office.com sadržaj    Izaberite ovu opciju da biste videli predloške i slike kreirao klijenti pored sadržaja dobavljenog od strane Microsoft Office.

Poštanska adresa     Otkucajte adresu koju želite da Word da koristite kao podrazumevanu povratnu adresu za koverte, kao i slova.

Lokacije datoteka     Kliknite ovde da biste videli na podrazumevanoj lokaciji za skladištenje dokumenata, predložaka i drugih stavki koje možete da kreirate i koristite u programu Word. U dijalogu Lokacije datoteka kliknite na stavku koju želite da promenite, a zatim kliknite na dugme Izmeni da biste podesili novu podrazumevanu lokaciju.

Podrazumevane lokacije za predložaka i polazne fascikle se tretiraju kao pouzdane lokacije. Ako promenite lokaciju, uverite se da se nova fascikla nalazi na bezbednoj lokaciji.

Opcije Web     Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog Veb opcije . Koristite ovaj dijalog da biste postavili opcije za korišćenje programa Word da biste kreirali Veb stranice.

Vrh stranice

Kompatibilnost

Word 6.0/95 dokumenti na engleskom     Ova opcija navodi željene opcije za konvertovanje teksta. Starije verzije programa Word su nekada zajedno sa nezavisnih proizvođača koji su dizajnirani da podržavaju kineski ili korejski na engleskom jeziku verzije operativnog sistema Microsoft Windows. Ako koristite ove programske dodatke rezultate pogrešno prikazivanje teksta u dokumentu koji pokušavate da otvorite, možete da koristite ove opcije da biste konvertovali dokument tako da tekst bude ispravno prikazan. Nakon uspešnog otvaranja datoteke, uverite se da poništite ovu opciju da biste otvorili obično; u suprotnom, ispravno uskladištene datoteke mogu biti otvorene pogrešno.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik.

 • Sadrži azijski tekst Izaberite ovu opciju ako znate da je dokument koji sadrži istočnoazijski tekst, tako da tekst bude ispravno prikazan.

 • Otvori normalno Izaberite ovu opciju kada se otvori datoteka ispravno prikazali tekst.

 • Automatski Prepoznaj azijski tekst Izaberite ovu opciju ako niste sigurni da li dokument sadrži istočnoazijski tekst. Word pokušava da pronađe istočnoazijski tekst i prikazati je ispravno.

Vrh stranice

Opcije kompatibilnosti za

Opcije kompatibilnosti za     Izaberite dokument koji se primenjuju ove postavke na. Na listi izaberite ime za dokument koji je već otvoren, ili izaberite stavku Svi novi dokumenti da biste primenili na sve dokumente koje ćete kreirati postavku.

Rasporedite ovaj dokument kao da je kreiran u     Izaberite program za obradu teksta koju očekujete da se koristi za otvaranje dokumenta. Postavke na listi opcija rasporeda menja u zavisnosti od program za obradu teksta koji ste izabrali. Da biste naveli sopstvenu konfiguraciju postavki, izaberite stavku Prilagođeno.

Opcije rasporeda     Prikazuje opcije rasporeda dokumenta. Potvrdite izbor u poljima za potvrdu za željene opcije.

Vrh stranice

Da biste odabrali napredne opcije programa Word, kliknite na Dugme Microsoft Office Dugme „Microsoft Office“ > Opcije programa Word, a u levom oknu izaberite stavku Više opcija.

U ovom članku

Opcije za uređivanje

Isecanje, kopiranje i lepljenje

Prikaz sadržaja dokumenta

Prikaz

Štampanje

Prilikom štampanja ovog dokumenta

Čuvanje

Očuvaj tačnost prilikom deljenja ovog dokumenta

Opšte postavke

Kompatibilnost

Opcije kompatibilnosti za

Opcije za uređivanje

Kucanje zamenjuje izabrani tekst     Izaberite ovu opciju da biste izbrisali izabrani tekst kada počnete da kucate. Ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu, Microsoft Office Word umeće novi tekst ispred izabranog teksta i ne briše izabrani tekst.

Automatski izaberi čitavu reč pri izboru     Izaberite ovu opciju da biste izabrali celu reči kada izaberete deo jedne reči, a zatim deo sledeću reč. Uključite ovu opciju takođe dovodi do Word da biste izabrali reč i razmak iza njega kada kliknete dvaput reč.

Omogući prevlačenje i otpuštanje teksta     Izaberite ovu opciju da biste mogli da premestite ili kopirate izabrani tekst tako što ćete je prevući. Da biste premestili tekst, izaberite tekst, a zatim je prevucite na novu lokaciju. Da biste kopirali tekst, izaberite tekst, a zatim držite pritisnut taster CTRL dok prevlačite izbor na novu lokaciju.

Koristi kombinaciju CTRL + klik za praćenje hiperveze     Izaberite ovu opciju da biste lakše uređivanje teksta hiperveze. Kada je ova opcija je uključena, morate da držite pritisnut taster CTRL dok klikćete na veze kako biste pratili vezu. Kada je ova opcija isključena, kliknuti na vezu dovodi do Word da biste otišli na odredište veze, što olakšava teže da biste uredili tekst veze.

Automatski Kreiraj podlogu za crtanje pri umetanju automatskih oblika     Izaberite ovu opciju da biste postavili podlogu za crtanje oko crteža ili crteža perom i pisanje kada ih umetnete u dokument. Podloga za crtanje vam pomaže da rasporedite crteže i slike, i da ih premestite kao jedinicu.

Koristi pametni izbor pasusa     Izaberite ovu opciju da biste izabrali oznaku pasusa kada izaberete ceo pasus. Ako uključite oznaku pasusa kada isecanjem i lepljenjem pasusa, ne napustite prazan pasus, a vaše oblikovanje automatski ostaje sa pasusa.

Koristi pametno navođenje kursora     Izaberite ovu opciju da biste naveli da se kursor pomera dok se pomerate nagore ili nadole. Kada pritisnete taster strelica nalevo, strelica nadesno, strelica nagore ili strelica nadole šifru kada se pomerate, kursor će se pojaviti na stranici trenutno u prikazu, ne na svoj prethodni položaj.

Koristi taster INSERT za kontrolu režima prekucavanja     Izaberite ovu opciju da biste uključili ili isključili režim prekucavanja pritiskom na taster INSERT.

 • Upotreba režima prekucavanja     Izaberite ovu opciju da biste zamenili postojeći tekst tokom kucanja, po jedan za jedan znak. Ako je izabrana koristi taster INSERT za kontrolu režima prekucavanja , možete da uključite ovu opciju ili isključite pritiskom na taster INSERT.

Dodaj dvostruki navodnik za hebrejsko alfabetsko numerisanje     Izaberite ovu opciju da biste dodali dvostruke navodnike ("") u numerisanje.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen hebrejski.

Ponudi ažuriranje stila     Izaberite ovu opciju da budete upitani kada direktno izmenite tekst na koji je primenjen stil, a zatim ponovo primenite stil na izmenjen tekst. Kada budete upitani, možete da ažurirate stil na osnovu nedavnih promena ili da ponovo primenite oblikovanje stila.

Korišćenje normalnog stila za sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste     Izaberite ovu opciju da biste stilove liste zasnovali na stilu pasusa normalan umesto na stilu pasusa liste.

Vodili evidenciju o oblikovanju     Izaberite ovu opciju da biste pratili oblikovanje tokom kucanja. Ovo vam pomaže da jednostavno da primenite isto oblikovanje na drugom mestu. Ova opcija mora biti uključena pre nego što možete da koristite komandu Izaberite tekst sa sličnim oblikovanjem u priručnom meniju koji se pojavljuje ako kliknete desnim tasterom miša izabranog teksta. Da biste prikazali listu koju ste koristili oblikovanje, kliknite na dugme " Opcije " u oknu stil i zatim izaberite Oblikovanje nivoa pasusa, Oblikovanje fontai znak za nabrajanje i numerisanje oblikovanje polja za potvrdu.

 • Označi nedoslednosti u oblikovanju     Izaberite ovu opciju da biste označili oblikovanje plavom talasastom linijom kada je slična, ali ne potpuno isti kao druga oblikovanja u dokumentima. Da biste koristili ovu opciju, morate da izaberete u polju za potvrdu Prati oblikovanje .

Omogućavanje Klikni i otkucaj     Izaberite ovu opciju da biste umetnuli tekst, grafike, tabele ili druge stavke u praznu oblast dokumenta tako što ćete kliknuti dvaput na praznu oblast. Funkcije "Klikni i otkucaj" automatski umeće pasusa i odnosi se na prikazu rasporeda za štampanje stavke koje ste kliknuli. Ova funkcija je dostupna samo u prikazu rasporeda za štampanje i prikaz Veb rasporeda.

 • Podrazumevani stil pasusa Izaberite stil koji se primenjuje na tekst kada koristite Klikni i otkucaj.

Premeštanje kursora     Ova opcija navodi smer u kom se kursor pomera kada pritisnete tastere sa strelicama na tastaturi.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

 • Logički Izaberite ovu opciju da biste premestili kursor prema smer teksta koji je naišao. Na primer, kada koristite tastere sa strelicama da biste se kretali kroz arapski, a zatim engleski tekst u istoj rečenici, kursor se pomera zdesna nalevo kroz arapski tekst i zatim počinje od krajnje leve znakove u engleske reči i napreduje sleva nadesno.

 • Vizuelni Izaberite ovu opciju da biste premestili kursor na sledeći vizuelno susedne znak. Na primer, kada koristite tastere sa strelicama da biste premestili zdesna nalevo kroz arapski, a zatim engleski tekst u istoj rečenici, taster sa strelicom premešta zdesna nalevo, bez obzira na smer teksta.

Kursor vizuelni izbor     Ova opcija navodi kako je tekst izabran kao vam proširili izbor.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

 • Blok Izaberite ovu opciju da biste prelomili tekst od reda do reda prilikom izbora nadole, sa svih izabranih redova koji se iste širine.

 • Kontinuirani Izaberite ovu opciju da biste prelomili tekst od reda do reda, izaberite stavku nadole i širinu poslednji red bloka.

Koristi proveru sekvenci     Izaberite ovu opciju da biste proverili da li se novootkucani znak pojavljuje u ispravnom nizu da se koristi kao znak za tonski akcenat, dijakritik ili samoglasnik koji će biti postavljen iznad, ispod, ispred ili iza konsonanta ga ide uz.

Ova opcija je dostupna samo ako složene skripte jezik je omogućen za uređivanje teksta.

 • Tip i zamena Izaberite ovu opciju da biste zamenili prethodno otkucani znak novootkucani znak ako dva znaka može postojati u istoj klaster tekst.

Azijski fontovi se takođe primeniti na latinski     Izaberite ovu opciju da biste promenili latinski znakove u izabrani azijski font kad primenite azijski font na izabrani tekst. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu ako želite latinski znakove da ostane u latinski fonta dok primenite azijski font ostatka dokumenta.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik.

Automatska promena jezika tastature da se podudara sa jezikom okolnog teksta     Izaberite ovu opciju da biste promenili jezik tastature i fonta na osnovu jezika teksta gde se nalazi kursor. Ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu, menja se samo font.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik i ako je instaliran uređivač metoda unosa za kucanje istočnoazijskih znakova.

Korišćenje zastarelog režim IME da biste omogućili režima prekucavanja     Izaberite ovu opciju da biste dozvolili znakovi koje unosite da biste zamenili postojeće znakove (prekucavanja) dok koristite uređivača unosa metoda (IME) na računaru koji radi pod operativnim sistemom Microsoft Windows XP operativni sistem. Ako Word je instaliran na računaru koji radi pod operativnim sistemom Windows Vista, ova opcija se ne pojavljuje jer automatski podržana je režim prekucavanja.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik i je instaliran uređivač metoda unosa za kucanje istočnoazijskih znakova.

Aktiviraj kontrolu     Izaberite ovu opciju da biste započeli uređivača unosa metoda (IME). Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu da biste zaustavili uređivača.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik i ako je instaliran uređivač metoda unosa za kucanje istočnoazijskih znakova.

IME TrueInline     Izaberite ovu opciju da biste koristili jezičkih interfejs na računarima omogućen.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik i ako je instaliran uređivač metoda unosa za kucanje istočnoazijskih znakova.

Postavke za IME     Kliknite da biste otvorili dijalog Svojstva za IME ime . Koristite ovaj dijalog da biste podesili ili promenili tekst, tastaturu, konverziju znakova i druge opcije za aktivni IME.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik i ako je instaliran uređivač metoda unosa za kucanje istočnoazijskih znakova.

Vrh stranice

Isecanje, kopiranje i lepljenje

Lepljenje unutar istog dokumenta     Ova opcija prikazuje podrazumevano ponašanje do kojeg dolazi kada lepite sadržaj u isti dokument iz koje ste kopirali sadržaj. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Zadrži u izvornom obliku (podrazumevano)      Ova opcija zadržava stilove znakova i direktno oblikovanje primenjeno na kopirani tekst. Direktno oblikovanje obuhvata karakteristike kao što je veličina fonta, kurziv ili druga oblikovanja koji nije uključen u stil pasusa.

 • Podudari sa odredišnim oblikovanjem     Ova opcija odbacuje veći deo oblikovanja primenjenih direktno na kopirani tekst, ali zadržava oblikovanje koje spada u naglašavanje, kao što su Podebljavanje i kurzivom, ona se primenjuje samo na deo selekcije. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa je nalepljen. Tekst takođe preuzima direktno oblikovanje ili stil znaka svojstva teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta.

 • Zadrži samo tekst     Ova opcija odbacuje sve oblikovanje i elemente koji nisu tekst elemente, kao što su slike ili tabele. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa gde da je nalepljen i direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta. Grafički elementi se odbacuju, a tabele se konvertuju u niz odeljaka.

Lepljenje iz jednog dokumenta     Ova opcija prikazuje podrazumevano ponašanje do kojeg dolazi kada nalepite sadržaja koji je kopiran iz drugog Word dokumenta. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Zadrži u izvornom obliku (podrazumevano)     Ova opcija zadržava oblikovanje koje je primenjeno na kopirani tekst. Bilo koji definiciju stila koji je povezan sa kopirani tekst se kopira do odredišnog dokumenta.

 • Podudari sa odredišnim oblikovanjem     Ova opcija odbacuje većinu oblikovanja primenjenih direktno na kopirani tekst, ali zadržava oblikovanje koje spada u naglašavanje, kao što su Podebljavanje i kurzivom, ona se primenjuje samo na deo selekcije. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa je nalepljen. Tekst takođe preuzima direktno oblikovanje ili stil znaka svojstva teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta.

 • Zadrži samo tekst     Ova opcija odbacuje sve oblikovanje i elemente koji nisu tekst elemente, kao što su slike ili tabele. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa gde da je nalepljen i direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta. Grafički elementi se odbacuju, a tabele se konvertuju u niz odeljaka.

Lepljenje iz jednog dokumenta kada definicije stilova neusaglašene     Ova opcija prikazuje podrazumevano ponašanje do kojeg dolazi kada nalepite sadržaja koji je kopiran iz drugog Word dokumenta i stil koji je dodeljen kopirani tekst definisan drugačije u dokumentu gde lepljenja teksta. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Zadrži u izvornom obliku     Ova opcija zadržava izgled kopiranog teksta tako što ćete dodeliti normalnog stila nalepljeni tekst i primenjuje direktno oblikovanje. Direktno oblikovanje obuhvata karakteristike kao što su veličinu fonta, kurziv ili drugih oblikovanja radi imitiranja definiciju stila kopiranog teksta.

 • Koristi odredišne stilove (podrazumevano)     Ova opcija zadržava ime stila koji je povezan sa kopirani tekst, ali koristi definiciju stila dokumenta gde lepljenja teksta. Na primer, naslov 1 tekst kopirate iz jednog dokumenta u drugi. U jednom dokumentu, naslov 1 je definisan kao Arial podebljano, 14 tačaka, a u dokumentu gde koju lepite tekst, naslov 1 je definisan kao Cambria podebljano, 16 tačaka. Kada koristite opciju Koristi odredišne stilove , nalepljeni tekst koristi stil naslov 1, Cambria podebljano, 16 tačaka.

 • Podudari sa odredišnim oblikovanjem     Ova opcija odbacuje definiciju stila i veći deo oblikovanja primenjenih direktno na kopirani tekst, ali zadržava oblikovanje koje spada u naglašavanje, kao što su Podebljavanje i kurzivom, ona se primenjuje samo na deo selekcije. Tekst preuzima definiciju stila u dokumentu gde lepljenja teksta.

 • Zadrži samo tekst     Ova opcija odbacuje sve oblikovanje i elemente koji nisu tekst elemente, kao što su slike ili tabele. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa gde da je nalepljen i direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta. Grafički elementi se odbacuju, a tabele se konvertuju u niz odeljaka.

Lepljenje iz drugih programa     Ova opcija prikazuje podrazumevano ponašanje do kojeg dolazi kada nalepite sadržaja koji je kopiran iz drugog programa. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Zadrži u izvornom obliku (podrazumevano)     Ova opcija zadržava oblikovanje kopiranog teksta.

 • Podudari sa odredišnim oblikovanjem     Ova opcija odbacuje većinu oblikovanja primenjenih direktno na kopirani tekst, ali zadržava oblikovanje koje spada u naglašavanje, kao što su Podebljavanje i kurzivom, ona se primenjuje samo na deo selekcije. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa je nalepljen. Tekst takođe preuzima sva direktna oblikovanja teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta.

 • Zadrži samo tekst     Ova opcija odbacuje sve oblikovanje i elemente koji nisu tekst elemente, kao što su slike ili tabele. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa gde da je nalepljen i direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova teksta koji neposredno prethodi kursor prilikom lepljenja teksta. Grafički elementi se odbacuju, a tabele se konvertuju u niz odeljaka.

Umetanje/nalepite slike kao     Ova opcija prikazuje kako Word umeće slike u odnosu na tekst u dokumentu. Možete da umetnete slike Uravnato sa tekstom, dozvolite slika da biste premestili sa tekstom ili prelamanje teksta oko, ispred ili iza slike. Sa padajuće liste izaberite nešto od sledećeg:

 • Uravnato sa tekstom     Ova opcija umeće grafiku u pasusu kao da je tekst. Ova opcija se podrazumevano koristi. Tokom dodavanja ili brisanja teksta se pomera na grafiku. Možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj na isti način da prevlačite tekst.

 • Kvadrat     Ova opcija prelama tekst oko svih strana kvadrata oko grafike. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Zbijeni     Ova opcija prelama tekst oko grafike u nepravilnog oblika oko stvarni slike. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Iza teksta     Ova opcija umeće grafiku tako da ona pluta u sopstvenom nivou iza teksta. Postoji bez ivice oko grafike. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Ispred teksta     Ova opcija umeće grafiku tako da ona pluta u sopstvenom nivou ispred teksta. Postoji bez ivice oko grafike. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Kroz     Ova opcija prelama tekst oko grafike i popunjava prostor tako što ćete konkavni oblik, kao što su meseca. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

 • Vrh i dno     Ova opcija sprečava prelamanje sa strane na grafiku teksta. Na grafiku neće pomerati prilikom dodavanja ili brisanja teksta, ali možete da prevučete grafiku da biste promenili položaj.

Zadrži znakove za nabrajanje i numerisanje prilikom lepljenja teksta pomoću opcije "Zadrži samo tekst"     Izaberite ovu opciju da biste konvertovali numerisanje i nabrajanje u simbole za tekst.

Koristi taster Insert za lepljenje     Izaberite ovu opciju da biste koristili taster INSERT za umetanje sadržaja iz Office ostave u dokument.

Prikaži dugmad opcija lepljenja     Izaberite ovu opciju da biste prikazali dugme Opcije lepljenja prilikom lepljenja sadržaja. Možete da koristite dugme Opcije lepljenja da biste zamenili ili promenite postavke koje unesete u ovom odeljku dijaloga Opcije programa Word .

Koristi pametno isecanje i lepljenje     Izaberite ovu opciju da biste automatski podesili oblikovanja prilikom lepljenja teksta. Nakon što izaberete ovo polje za potvrdu, možete izabrati stavku Postavke da biste podesili dodatne opcije lepljenja.

 • Postavke     Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog Postavke . Koristite ovaj dijalog da biste naveli podrazumevano ponašanje prilikom objedinjavanja, seku i nalepite tekst. Možete da zamenite podrazumevano ponašanje pomoću dugmeta " Opcije lepljenja " koja se pojavljuje kada nalepite sadržaj iz ostave u dokument. Ovo dugme je dostupna samo kada je uključena opcija " koristi pametno isecanje i lepljenje ".

  • Koristite podrazumevane opcije za     Kliknite na stavku na listi da biste izabrali unapred konfigurisanje opcija u dijalogu. Da biste izabrali postavljenih konfiguracija opcija, izaberite stavku Prilagođeno na ovoj listi.

  • Prilagođavanje rečenica i automatski razmaka između reči     Izaberite ovu opciju da biste uklonili dodatne razmake prilikom brisanja teksta ili dodali potrebne razmake prilikom lepljenja teksta iz ostave.

  • Prilagođavanje pasusa razmak na Nalepi     Izaberite ovu opciju da biste sprečili Kreiranje prazne pasuse i da biste sprečili razmak između pasusa nedosledan.

  • Prilagođavanje oblikovanje tabele i poravnavanje pri lepljenju     Izaberite ovu opciju da biste kontrolisali oblikovanje i poravnavanje tabela. Kada je ova opcija je uključena, pojedinačne ćelije se lepi kao tekst, delove tabele su nalepljene kao redove u postojeću tabelu (a ne kao ugnežđene tabele), a kada dodajete tabele u postojeću tabelu, nalepljenog tabele je podešene tako da se podudara sa postojeće tabele.

  • Ponašanje pametnog stila     Izbor ove opcije ne utiče. Da biste precizno podesili ponašanje stilova prilikom lepljenja sadržaja, koristite opcije lepljenje u odeljku Isecanje, kopiranje i lepljenjeViše opcija opcija.

  • Objedinjavanje oblika pri lepljenju iz programa Microsoft Office PowerPoint     Izaberite ovu opciju da biste kontrolisali rezultate prilikom lepljenja sadržaja iz PowerPoint prezentacije. Kada je ova opcija je uključena, oblikovanje okolnog teksta ili tabele se primenjuje na nalepljeni tekst, nedavno korišćene znak za nabrajanje, broj ili stil liste primenjuje se na nalepljene liste i izgleda stavki kao što su tabele, hiperveze, slike, OLE objekti , i oblike je sačuvan iz izvora u programu PowerPoint.

  • Prilagođavanje oblikovanja prilikom lepljenja iz Microsoft Office Excel     Izaberite ovu opciju da biste kontrolisali rezultate prilikom lepljenja podataka iz programa Excel. Kada je ova opcija je uključena, nalepljenog podataka se nalazi u tabeli i grafikoni se lepi kao slika, a ne kao OLE objekte.

  • Objedini nalepljene liste sa okolnim listama     Izaberite ovu opciju da oblikovanje stavki liste tako da budu usklađene sa ostatkom liste prilikom lepljenja stavki u listu.

Vrh stranice

Prikaz sadržaja dokumenta

Prikaži boje pozadine i slike u prikazu rasporeda za štampanje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali boje pozadine i slike.

Prikaži tekst prelomljen unutar prozora dokumenta     Izaberite ovu opciju da biste prelomili tekst u prozor dokumenta tako da bude lakši za čitanje na ekranu.

Prikaži čuvare mesta za slike     Izaberite ovu opciju da biste prikazali prazno polje umesto svaku sliku u dokumentima. Ova opcija ubrzava proces pomeranja kroz dokument koji sadrži veliki broj slika.

Prikazivanje crteži i okviri za tekst na ekranu     Izaberite ovu opciju da biste prikazali objekte koji su kreirani pomoću alatki za crtanje programa Word u prikazu rasporeda za štampanje ili prikaz Veb rasporeda. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu da biste sakrili crteže i tako omogućili brže prikazivanje dokumenata koji sadrže mnogo crteža. Crteži će se odštampati čak i ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu.

Prikaži animacije teksta     Izaberite ovu opciju da biste prikazali animacije teksta na ekranu. Opozovite izbor u polju za potvrdu da biste videli kako će izgledati kada se odštampa tekst.

Koristite ovu opciju prilikom pregleda animacije teksta u dokumentima kreiranim u verziji programa Word koja je starija od Word 2007. Trenutna verzija programa Word više ne pruža mogućnost kreiranja animiranog teksta.

Prikaži kontrolne znake     Izaberite ovu opciju da biste prikazali kontrolne znake nalevo.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

Prikaži obeleživače     Izaberite ovu opciju da biste prikazali obeleživače na ekranu. Ako dodelite obeleživač stavci, obeleženu stavku se pojavljuje u zagradama ([…]). Ako obeležite na lokaciji, on se pojavljuje kao i-zrak. Zagrade i i-kursor ne pojavljuju se u odštampane dokumente.

Prikaži pametne oznake     Izaberite ovu opciju da biste prikazali ljubičastu tačkastu liniju ispod teksta koji se prepozna kao pametna oznaka.

Granice teksta     Izaberite ovu opciju da biste prikazali tačkaste linije oko margina teksta, kolona i pasusa. Ne štampaju se strukture; ne pojavljuju se u odštampane dokumente.

Prikaži oznake za izrezivanje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali uglove margina.

Prikaži kodove polja umesto njihovih vrednosti     Izaberite ovu opciju da biste prikazali kodove polja umesto rezultata polja u dokumentima. Na primer, možete potražite u članku {@\"MMMM, d, YYYY”} umesto 4 februar 2008. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu da biste prikazali rezultate polja.

Bez obzira na ovu postavku, uvek možete da se prebacujete između prikazivanja kodova polja i rezultata kodova polja tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera ALT+F9.

Senčenje polja     Ova opcija prikazuje da li je i kada su polja osenčena. Na listi, izaberite stavku uvek ili Kada je izabrano da biste osenčili polja. Senčenje polja olakšava identifikujete. Senčenje se pojavljuje na ekranu, ali ne i u dokumentu.

Broj     Ova opcija određuje kako će se pojaviti brojeve u dokumentima. Izaberite stavku sa liste.

Ova opcija je dostupna samo ako je arapski jezik omogućen za uređivanje teksta.

 • Arapski Izaberite ovu opciju da biste brojeve prikazali u formatu koji je poznat govornicima Engleskoj i drugih evropskih jezika.

 • Hindi Izaberite ovu opciju da biste brojeve prikazali u formatu koji je poznat govornicima arapskog i Hindija.

 • Kontekst Izaberite ovu opciju da biste prikazali brojeve u skladu sa jezikom okolnog teksta.

 • Sistem Izaberite ovu opciju da biste prikazali brojeve u skladu sa regionalnim postavkama na kontrolnoj tabli.

Imena meseci     Ova opcija određuje kako će izgledati Zapadna (gregorijanska) imena meseci u arapski tekst. Izaberite stavku sa liste.

Ova opcija je dostupna samo ako je arapski jezik omogućen za uređivanje teksta.

 • Arapski Izaberite ovu opciju da biste koristili izvorna arapska imena.

 • Engleski transliterirani Izaberite ovu opciju da biste ispisivanje Zapadna (gregorijanska) imena meseci u engleskom arapskim pomoću arapski tekst.

 • Francuski transliterirani Izaberite ovu opciju da biste ispisivanje Zapadna (gregorijanska) imena meseci u francuski izgovor pomoću arapski tekst.

Dijakritika     Ova opcija prikazuje dijakritički znakovi u dokumentu.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen jezik koji koristi dijakritika.

 • Koristi ovu boju za dijakritika Izaberite ovu opciju da biste naveli boju za prikaz svih dijakritika, bez obzira na boju dijakritika u izvornom dokumentu. Na listi, izaberite boju.

Koristite radnu verziju fonta u prikazima "radna verzija" i "Prikaz strukture      Na računarima sa veoma ograničenim resursima, izaberite ovu opciju da biste ubrzali prikaz dokumenata na ekranu.

 • Ime     Izaberite font koji će se koristiti za radne verzije dokumenata. Ova opcija je dostupna samo kada potvrdite izbor u polju za potvrdu koristi radnu verziju fonta u prikazima "radna verzija" i "Prikaz strukture .

 • Veličina     Izaberite veličinu fonta. Ova opcija je dostupna samo kada potvrdite izbor u polju za potvrdu koristi radnu verziju fonta u prikazima "radna verzija" i "Prikaz strukture .

Prikaz dokumenta     Ova opcija navodi smer teksta za nove dokumente.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

 • Zdesna nalevo Izaberite ovu opciju za raspoređivanje dokumenata zdesna nalevo. Na primer, pasus počinje na desnoj strani dokumenta sa tekstom koji teče ulevo.

 • Zdesna nalevo Izaberite ovu opciju za raspoređivanje dokumenata sleva nadesno. Na primer, pasus počinje na levoj strani dokumenta sa tekstom koji teče udesno.

Zamena fonta     Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog Zamena fonta . Koristite ovu opciju da biste utvrdili da li aktivni dokument koristi fontove koji nisu dostupni na vašem računaru. Ako dokument koristi fontove koji se ne nalaze na vašem računaru, možete da koristite dijalog da biste naveli font za zamenu.

Vrh stranice

Ekran

Prikaži sledeći broj nedavnih dokumenata     Unesite broj stavki između 1 i 50, da biste prikazali na listi Nedavno korišćeni dokumenti .

Samo prvih devet datoteka na listi dodeljena tastersku prečicu. Možete da otvorite te dokumente tako što ćete pritisnuti 1 do 9 nakon što pritisnete taster ALT + F.

Prikaži mere u jedinicama     Izaberite mernu jedinicu koju želite da koristite za horizontalni lenjir i za mere koje unosite u dijaloge.

Širina okna za oblast stila u prikazima "radna verzija" i "Prikaz strukture     Unesite pozitivan decimalni broj, kao što je 0,5, u polju da biste otvorili oblasti stila, koja prikazuje imena stilova primenjenih na tekst. Da biste zatvorili oblast stila, unesite broj 0.

Prikaži mere u širinu znaka     Izaberite ovu opciju da biste koristili znak širinu kao osnovu za poravnavanje teksta, kao što su u vertikalni i horizontalni lenjir.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik.

Prikaži piksele za HTML elemente     Izaberite ovu opciju da biste koristili piksele kao podrazumevane jedinice mere u dijalozima koji su povezani sa HTML elementima.

Prikazivanje svih prozora na traci zadataka     Izaberite ovu opciju da biste prikazali ikonu na traci zadataka Microsoft Windows za svaki otvoren prozor u programu Microsoft Office. Ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu postavlja jedna ikona za svaki otvoreni program na traci zadataka.

Prikaži tasterske prečice u ekranskim napomenama     Izaberite ovu opciju da biste prikazali tasterske prečice u ekranskim napomenama.

Prikazivanje horizontalne trake za pomeranje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali horizontalne trake za pomeranje na dnu prozora dokumenta.

Prikaz vertikalne trake za pomeranje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali vertikalne trake za pomeranje sa strane prozora dokumenta.

 • Traka za pomeranje nalevo Izaberite ovu opciju da biste postavili vertikalne trake za pomeranje na levoj strani prozora dokumenta. Koristite ovu opciju kada radite sa dokumentima koji većinom koriste tekst zdesna nalevo.

  Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

Prikaži vertikalni lenjir u prikazu rasporeda za štampanje     Izaberite ovu opciju da biste prikazali vertikalni lenjir sa strane prozora dokumenta. Proverite da li ste takođe izabrali polje za potvrdu lenjir u grupi Prikaži/sakrij na kartici " Prikaz " na traci, komponenta Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent.

 • Prikaži desni lenjir u prikazu rasporeda za štampanje Izaberite ovu opciju da biste prikazali vertikalni lenjir sa desne strane prozora dokumenta.

  Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki jezik zdesna nalevo.

Optimizuj pozicioniranje za raspored, a ne za čitljivost znakova      Izaberite ovu opciju da biste prikazali pozicioniranje precizno, će se prikazivati u dokumentu u odnosu na blokove teksta znakova. Razmak između znakova može biti izobličena kada je ova opcija uključena. Za najbolje čitljivost na ekranu, isključite ovu opciju.

Vrh stranice

Štampanje

Koristi kvalitet radne verzije     Izaberite ovu opciju da odštampate dokument sa minimalnim oblikovanjem, što može da se ubrza proces štampanja. Mnogi štampači ne podržavaju ovu funkciju.

Štampanje u pozadini     Izaberite ovu opciju da biste odštampali dokumente u pozadini, što vam omogućava da nastavite sa radom dok štampanja. Ova opcija zahteva više dostupnom memorijom da vam omogućavaju da radite i štampate u isto vreme. Ako radite sa dokumentom dok štampanja postane neprihvatljivo spor, isključite ovu opciju.

Štampanje stranica sa obrnutim redosledom     Izaberite ovu opciju da biste odštampali stranice obrnutim redosledom, počev od poslednje stranice u dokumentu. Koristite ovu opciju kada štampate koverte.

Štampanje XML oznake     Izaberite ovu opciju da biste odštampali XML oznake za XML elemente koji se primenjuju na XML dokument. Morate da imate šemu priloženu dokumentu i morate da primenite elemente koje obezbeđuje priložene šeme. Oznake se pojavljuju u dokumentu.

Štampanje kodove polja umesto njihovih vrednosti     Izaberite ovu opciju da biste odštampali kodove polja umesto rezultata polja – na primer, {@\"MMMM, d, YYYY”} umesto 4 februar 2008.

Štampanje na prednju lista za obostrano štampanje     Izaberite ovu opciju da biste odštampali prednju stranu svakog lista kada se štampa na štampaču koji obostrano mogućnost. Stranica će se štampati obrnutim redosledom tako da kad preokrenete niza da biste odštampali na poleđini, stranica će štampati u ispravnom redosledu.

Odštampaj na zadnjoj lista za obostrano štampanje     Izaberite ovu opciju da biste odštampali poleđini svaki list prilikom štampanja na štampaču koji obostrano mogućnost. Stranica će se štampati u rastućem redosledu tako da odgovaraju niz stranica odštampanoj napred obrnutim redosledom.

Skala sadržaj A4 ili 8,5 x 11" veličine papira     Izaberite ovu opciju da biste automatski podesili dokumente koji su dizajnirani za papiru 8,5 x 11-inča tako da se uklopi A4 papira i da biste prilagodili dokumente koji su dizajnirani za papira A4 prema papiru 8,5 x 11-inča. Ova opcija će uticati na samo ako A4 ili 8,5 x 11-inča papira u štampač ne podudara sa veličine papira koji je podešen na kartici Raspored na stranici programa Word. Ova opcija utiče na otisaka samo; To ne utiče na oblikovanje.

Podrazumevani paleti     Ova opcija prikazuje paleti štampač koji se koristi podrazumevano. Da biste pratili postavke u štampač, izaberite iskoristite postavke štampača. Da biste odabrali određeni paleti, izaberite je na listi. Izbore na listi zavise od konfiguracije vašeg štampača.

Vrh stranice

Prilikom štampanja ovog dokumenta

Prilikom štampanja ovog dokumenta     Izaberite dokument koji se primenjuju ove postavke štampanja na. Na listi izaberite ime za dokument koji je već otvoren, ili izaberite stavku Svi novi dokumenti da biste primenili na sve dokumente koje ćete kreirati postavku.

Odštampaj PostScript iznad teksta     Izaberite ovu opciju da biste odštampali PostScript kôd kada dokument sadrži polja PRINT.

Odštampaj samo podatke iz obrasca     Izaberite ovu opciju da biste odštampali podatke koji su uneseni u obrascu na mreži bez štampanja obrasca.

Vrh stranice

Čuvanje

Upitaj pre čuvanja normalnog predloška     Izaberite ovu opciju da biste prikazali, kada zatvorite Word, poruka koja pita da li želite da sačuvate sve promene koje su napravljene na podrazumevani predložak. Pošto promene na podrazumevani predložak će uticati na sve nove dokumente koje kreirate, možda ćete želeti da budete obavešteni kada se predložak promeni. Ako opozovete izbor ovo polje za potvrdu automatski čuva promene bez prethodnog obaveštenja.

Uvek Kreiraj rezervnu kopiju     Izaberite ovu opciju da biste kreirali rezervnu kopiju dokumenta svaki put kada sačuvate dokument. Svaka rezervna kopija zamenjuje prethodnu rezervnu kopiju. Word dodaje sintagmu „Rezervna kopija” ime datoteke i primenjuje tipa datoteke .wbk na sve rezervne kopije. Rezervne kopije se čuvaju u istoj fascikli kao i originalni dokument.

Kopirajte udaljene uskladištene datoteke na računar i ažurirajte udaljenu datoteku prilikom čuvanja     Izaberite ovu opciju da biste privremeno skladišti lokalnu kopiju datoteke koju skladištite na mreži ili na prenosivim disk jedinicu. Kada sačuvate lokalnu kopiju, Word čuva vaše promene u originalnoj kopiji. Ako originalna datoteka nije dostupna, Word će vas upitati da sačuvate datoteku na drugoj lokaciji da biste izbegli gubitak podataka.

Omogući čuvanje u pozadini     Izaberite ovu opciju da biste sačuvali dokument dok radite. Pokazivač toka se pojavljuje na statusnoj traci kada Word izvršava u pozadini.

Vrh stranice

Očuvaj tačnost prilikom deljenja ovog dokumenta

Čuvanje tačnosti prilikom deljenja ovog dokumenta     Izaberite dokument koji se primenjuju ove postavke na. Na listi izaberite ime za dokument koji je već otvoren, ili izaberite stavku Svi novi dokumenti da biste primenili na sve dokumente koje ćete kreirati postavku.

Sačuvaj pametne oznake kao XML svojstva u Web stranice     Izaberite ovu opciju da biste sačuvali sve pametne oznake u dokumentu kao Extensible Markup Language (XML) unutar Hypertext Markup Language (HTML) datoteke.

Čuvanje podataka obrasca kao razgraničenu tekstualnu datoteku     Izaberite ovu opciju da biste sačuvali podatke koji se unosi u obrascu na mreži kao jednom, razgraničen tabulatorskim znakom tekstualnu datoteku u formatu čistog teksta. Zatim možete da uvezete sadržaj te datoteke u bazu podataka.

Ugrađivanje jezička podataka     Izaberite ovu opciju da biste sačuvali jezička podataka, kao što su govor i tekst napisan rukom.

Ugradi pametne oznake     Izaberite ovu opciju da biste sačuvali pametne oznake kao deo dokumenta.

Vrh stranice

Opšte

Obezbedi povratnu informaciju sa zvukom     Izaberite ovu opciju da biste dodali zvukove određene radnje ili događaja u programu Word i drugim programima u Microsoft Office 2007. Na primer, Word može da reprodukuje zvuk kada završi proces. Da biste promenili zvuk koji je povezan sa događajem, otvorite fasciklu za zvukovi i audio uređaji na kontrolnoj tabli. Vaš računar mora da ima zvučnu karticu za reprodukciju većine zvukova.

Obezbedi povratnu informaciju sa animacije     Izaberite ovu opciju da animirate pokreta pokazivača miša u programu Word i ostalim Office programima. Ova opcija takođe obezbeđuje animirane kursora za radnje kao što su štampanje, čuvanje, automatsko oblikovanje i pronalaženja i zamene operacije.

Potvrdi pretvaranje formata datoteke prilikom otvaranja     Izaberite ovu opciju da biste odabrali konvertor datoteke koji Word koristi za otvaranje datoteke koje su kreirane u drugom programu. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu ako želite da Word automatski izabere konvertor.

Ažuriraj automatske veze pri otvaranju     Izaberite ovu opciju da biste automatski ažurirali sadržaj koji je povezan sa drugim datotekama svaki put kada otvorite dokument.

Omogući otvaranje dokumenta u prikazu radne verzije     Izaberite ovu opciju da biste mogli da otvorite dokument u prikazu radne verzije.

Da biste dokument otvoren u prikazu radne verzije podrazumevano, morate da uključite ovu opciju, a zatim na kartici Prikaz , u grupi Prikazi dokumenta izaberite stavku Radna verzija. Napravite neke izmene u dokument, a zatim sačuvajte dokument.

Dozvoli pozadine otvorite Veb stranica     Izaberite ovu opciju da biste otvorili Web stranice u pozadini dok radite. Pokazivač toka se pojavljuje na statusnoj traci kada Word otvara stranicu u pozadini.

Omogućavanje pozadini     Izaberite ovu opciju da biste automatski prenumerisati dokumenata dok radite. Ova opcija je dostupna u radna verzija i prikaz strukture samo. Ako opozovete izbor u ovom polju za potvrdu sprečava brojeve stranica da ažurira (kada je prikazan na statusnoj traci) dok se prebacite na prikaz rasporeda za štampanje.

Prikaži greške programski dodatak korisničkog interfejsa     Izaberite ovu opciju da biste prikazali poruke o grešci iz programa koji prilagođavanje korisničkog interfejsa. Ova opcija je posebno korisno za autore softverskih rešenja, jer nudi informacije za otkrivanje grešaka u prilagođavanja za korisnički interfejs.

Poštanska adresa     Otkucajte adresu koju želite da Word da koristite kao podrazumevanu povratnu adresu za koverte, kao i slova.

Lokacije datoteka     Kliknite ovde da biste videli na podrazumevanoj lokaciji za skladištenje dokumenata, predložaka i drugih stavki koje možete da kreirate i koristite u programu Word. U dijalogu Lokacije datoteka kliknite na stavku koju želite da promenite, a zatim kliknite na dugme Izmeni da biste podesili novu podrazumevanu lokaciju.

Podrazumevane lokacije za predložaka i polazne fascikle se tretiraju kao pouzdane lokacije. Ako promenite lokaciju, uverite se da se nova fascikla nalazi na bezbednoj lokaciji.

Opcije Web     Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog Veb opcije . Koristite ovaj dijalog da biste postavili opcije za korišćenje programa Word da biste kreirali Veb stranice.

Opcije usluga     Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog Opcije usluga . Koristite ovaj dijalog da biste postavili opcije za deljeni radni prostor.

Vrh stranice

Kompatibilnost

Word 6.0/95 dokumenti na engleskom     Ova opcija navodi željene opcije za konvertovanje teksta. Starije verzije programa Word su nekada zajedno sa nezavisnih proizvođača koji su dizajnirani da podržavaju kineski ili korejski na engleskom jeziku verzije operativnog sistema Microsoft Windows. Ako koristite ove programske dodatke rezultate pogrešno prikazivanje teksta u dokumentu koji pokušavate da otvorite, možete da koristite ove opcije da biste konvertovali dokument tako da tekst bude ispravno prikazan. Nakon uspešnog otvaranja datoteke, uverite se da poništite ovu opciju da biste otvorili obično; u suprotnom, ispravno uskladištene datoteke mogu biti otvorene pogrešno.

Ova opcija je dostupna samo ako je za uređivanje teksta omogućen neki istočnoazijski jezik.

 • Sadrži azijski tekst Izaberite ovu opciju ako znate da je dokument koji sadrži istočnoazijski tekst, tako da tekst bude ispravno prikazan.

 • Otvori normalno Izaberite ovu opciju kada se otvori datoteka ispravno prikazali tekst.

 • Automatski Prepoznaj azijski tekst Izaberite ovu opciju ako niste sigurni da li dokument sadrži istočnoazijski tekst. Word pokušava da pronađe istočnoazijski tekst i prikazati je ispravno.

Vrh stranice

Opcije kompatibilnosti za

Opcije kompatibilnosti za     Izaberite dokument koji se primenjuju ove postavke na. Na listi izaberite ime za dokument koji je već otvoren, ili izaberite stavku Svi novi dokumenti da biste primenili na sve dokumente koje ćete kreirati postavku.

Rasporedite ovaj dokument kao da je kreiran u     Izaberite program za obradu teksta koju očekujete da se koristi za otvaranje dokumenta. Postavke na listi opcija rasporeda menja u zavisnosti od program za obradu teksta koji ste izabrali. Da biste naveli sopstvenu konfiguraciju postavki, izaberite stavku Prilagođeno.

Opcije rasporeda     Prikazuje opcije rasporeda dokumenta. Potvrdite izbor u poljima za potvrdu za željene opcije.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×