Ćelije

Uvoz ili izvoz tekstualnih datoteka (.txt ili .csv)

Uvoz ili izvoz tekstualnih datoteka (.txt ili .csv)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Postoje dva načina za uvoz podataka iz tekstualne datoteke pomoću programa Excel: tekstualnu datoteku možete da otvorite u programu Excel ili da je uvezete kao jedan opseg spoljnih podataka. Da biste podatke iz programa Excel izvezli u jednu tekstualnu datoteku, koristite komandu Sačuvaj kao i promenite tip datoteke iz padajućeg menija.

Najčešće se koriste dva formata tekstualnih datoteka:

 • Razgraničene tekstualne datoteke (.txt) u kojima su sva polja teksta obično razdvojena tabulatorskim znakom (ASCII kôd znaka 009).

 • Tekstualne datoteke sa vrednostima razdvojenim zarezom (.csv) u kojima je svako polje teksta obično razdvojeno zarezom (,).

Znak za razdvajanje koji se koristi u bilo kom od ova tipa tekstualnih datoteka možete da promenite. Ovo može biti neophodno da biste osigurali da se operacije uvoza ili izvoza podataka odvijaju na željeni način.

Napomena: Možete uvesti ili izvesti najviše 1 048 576 redova i 16 384 kolona.

Uvoz tekstualne datoteke njenim otvaranjem u programu Excel

Tekstualnu datoteku koju ste kreirali u drugom programu, kao što je Excel radna sveska, možete otvoriti pomoću komande Otvori. Otvaranjem tekstualne datoteke u programu Excel ne menja se format datoteke – to možete videti na naslovnoj traci programa Excel na kojoj ime datoteke ostaje sa oznakom tipa datoteke za tekstualnu datoteku (na primer .txt ili .csv).

 1. Izaberite stavke datoteka > Otvori.

 2. Izaberite Tekstualne datoteke u dijalogu Otvori.

 3. Pronađite tekstualnu datoteku koju želite da otvorite, a zatim dvaput kliknite na nju.

  • Ako je datoteka tekstualna datoteka (.txt), Excel pokreće čarobnjak za uvoz teksta. Kada završite sa koracima, kliknite na dugme Završi da biste dovršili operaciju uvoza.

  • Pogledajte članak: Čarobnjak za uvoz teksta za više informacija o razgraničavanje i napredne opcije.

  • Ako je u pitanju .csv datoteka, Excel će automatski otvoriti tekstualnu datoteku i prikazati podatke u novoj radnoj svesci.

   Napomena: Pri otvaranju .csv datoteke Excel koristi trenutne podrazumevane postavke za format podataka da bi protumačio način uvoza svake kolone podataka. Ako želite veću fleksibilnost pri konvertovanju kolona u različite formate podataka, možete da upotrebite čarobnjak za uvoz teksta. Na primer, format kolone sa podacima u .csv datoteci može biti MDG (mesec, dan, godina), ali podrazumevani format podataka u programu Excel je GMD (godina, mesec, dan) ili ćete želeti da kolone sa brojevima koji sadrže početne nule konvertujete u tekst tako da zadržite početne nule. Da biste naveli Excel da pokrene čarobnjak za uvoz teksta, oznaku tipa datoteke možete da promenite iz .csv. u .txt pre otvaranja ili da izvršite uvoz tekstualne datoteke povezivanjem sa njom.

Podatke iz tekstualne datoteke možete da uvezete u postojeći radni list kao opseg spoljnih podataka.

 1. Kliknite na ćeliju u koju želite da stavite podatke iz tekstualne datoteke.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Preuzmi spoljne podatke kliknite na dugme Iz teksta/CSV.

  Opcije preuzimanja i transformacije na kartici „Podaci“

 3. Pronađite tekstualnu datoteku koju želite da uvezete, a zatim dvaput kliknite na nju.

  Sledite uputstva u čarobnjaku za uvoz teksta. Više informacije o korišćenju čarobnjaka za uvoz teksta dobićete ako kliknite na dugme Pomoć Slika dugmeta na bilo kojoj stranici čarobnjaka za uvoz teksta. Kada završite sa koracima u čarobnjaku, kliknite na dugme Završi da biste dovršili operaciju uvoza.

 4. U dijalogu Uvoz podataka postupite na sledeći način:

  • Izaberite stavku Svojstva ako želite da postavite opcije za osvežavanje, oblikovanje i raspoređivanje uvezenih podataka.

  • U grupi Izaberite mesto za podatke postupite na neki od sledećih načina:

   • Izaberite stavku Postojeći radni list da biste podatke vratili na izabranu lokaciju.

   • Izaberite stavku Novi radni list da biste vratili podatke u levi gornji ugao novog radnog lista.

 5. Kliknite na dugme U redu.

  Excel će na navedenu lokaciju postaviti opseg spoljnih podataka.

Ukoliko Excel ne konvertuje kolonu podataka u željeni format, podatke možete konvertovati nakon uvoza. Više informacija potražite u članku Konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve i Konvertovanje datuma uskladištenih kao tekst u datume.

Tekstualnu datoteku možete konvertovati u Excel radni list pomoću komande Sačuvaj kao.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao.

 2. Pojaviće se dijalog Sačuvaj kao.

 3. U listi Sačuvaj kao tip izaberite format tekstualne datoteke za radni list.

  • Na primer, izaberite stavku Tekst (razgraničen tabulatorom) ili CSV (razgraničen zarezom).

  • Napomena: Različiti formati podržavaju različite skupove opcija. Više informacija o skupovima opcija koje podržavaju različiti formati tekstualnih datoteka potražite u članku Formati datoteka koji su podržani u programu Excel.

 4. Pronađite lokaciju na kojoj želite da sačuvate datoteku, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

 5. Pojaviće se dijalog koji će vas podsetiti na to da će u novoj datoteci biti sačuvan samo aktuelni radni list. Ako ste sigurni da je aktuelni radni list onaj koji treba da sačuvate kao tekstualnu datoteku, kliknite na dugme U redu. Ostale radne listove možete sačuvati kao posebne tekstualne datoteke tako što ćete ovu proceduru ponoviti za svaki radni list.

 6. Pojaviće se drugi dijalog obaveštavajući vas o mogućnosti da radni list sadrži funkcije koje ne podržavaju formati tekstualne datoteke. Ako podatke iz radnog lista želite samo da sačuvate u novoj tekstualnoj datoteci, kliknite da dugme Da. Ukoliko niste sigurni i želeli biste da saznate više o Excel funkcijama koje formati tekstualne datoteke ne podržavaju, za više informacija kliknite na dugme Pomoć.

Više informacija o čuvanju datoteka u drugim formatima potražite u članku Čuvanje radne sveske u drugom formatu datoteke.

Ako koristite čarobnjak za uvoz teksta da biste uvezli tekstualnu datoteku, u 2. koraku čarobnjaka za uvoz teksta tabulatorski znak kao znak za razgraničavanje koji se koristi za razgraničene tekstualne datoteke možete promeniti u drugi znak. U 2. koraku možete promeniti i način upravljanja uzastopnim znacima za razgraničavanje, kao što su uzastopni navodnici.

Pogledajte članak: Čarobnjak za uvoz teksta za više informacija o razgraničavanje i napredne opcije.

 1. U operativnom sistemu Microsoft Windows kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Otvorite dijalog za promenu regionalnih i jezičkih postavki.

 3. U polje Znak za razdvajanje listi upišite novi znak.

 4. Dvaput kliknite na dugme U redu.

Napomena: Nakon što na računaru promenite znak za razdvajanje u listi, svi programi će koristiti novi znak kao znak za razdvajanje u listi. Pomoću iste procedure možete vratiti podrazumevani znak za razdvajanje.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×