Uvodne napomene o navigaciji lokacijom

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U ovoj temi se uvode elementi navigacije lokacijom koji su deo sistema Windows SharePoint Services 3.0. Raspoloživa su dva tipa elemenata navigacije: oni koje mogu prilagođavati vlasnici lokacije i administratori i oni koji se ne mogu prilagođavati.

Prilagodljivi elementi navigacije

Dva elementa navigacije koja mogu prilagođavati vlasnici lokacije su traka za brzo pokretanje i gornja traka sa vezama.

Za brzo pokretanje    Traka za brzo pokretanje prikazuje se sa strane većine stranica za korisnika, direktno ispod veze Prikaži sav sadržaj lokacije . Možete da koristite traku za brzo pokretanje da biste prikazali naslove odeljaka i veze za različite oblasti lokacije na logičan način. Traka za brzo pokretanje, niti Prikaži sav sadržaj lokacije veza se prikazuje na stranicama za administraciju lokacije, kao što su stranici Postavke lokacije i stranice na kojima Administratori lokacija kreiranje i uređivanje liste, biblioteke, radne prostore i stranice sa Veb. Informacije o tome kako da biste prikazali ili sakrili traku za brzo pokretanje, pogledajte članak Prilagođavanje navigacije na lokaciji.

Kada se kreira nova lokacija, vlasnik lokacije može da odabere da li da navede ime lokacije na traci za brzo pokretanje nadređene lokacije. Ako vlasnik lokacije izabere opciju Ne pri kreiranju lokacije, vlasnik nadređene lokacije može kasnije da doda lokaciju koristeći stranicu „Postavke lokacije“. Administratori mogu da prilagode traku za brzo pokretanje na jedan od sledećih načina:

 • Da dodaju vezu lokaciji koja se nalazi u kolekciji lokacija ili nije deo kolekcije

 • Da izbrišu vezu

 • Da promene ime i URL adresu postojeće veze

 • Da promene redosled veza u naslovu

 • Da promene imena i URL adrese naslova, izbrišu naslove i kreiraju nove naslove

 • Da promene redosled odeljaka (to jest, naslove i njima pridružene veze) na traci za brzo pokretanje

Napomena: Traku za brzo pokretanje prikazujete i prilagođavate od lokacije do lokacije. Podlokacije ne nasleđuju postavke koje ste odabrali za traku za brzo pokretanje od svojih nadređenih lokacija.

Savet: Pošto se traka za brzo pokretanje može prilagođavati, neće se uvek sve liste i biblioteke lokacije pojaviti na traci za brzo pokretanje. Da biste obezbedili da sve liste i biblioteke za određenu lokaciju mogu da se pregledaju, koristite vezu Pregledaj sav sadržaj lokacije, koja je opisana u sledećem odeljku.

Gornja traka sa vezama     Ovaj element navigacije pojavljuje se u obliku nekoliko kartica povezanih hipervezama povrh svih stranica na lokaciji. Vlasnici lokacije mogu odabrati da prikažu gornju traku sa vezama nadređene lokacije ili da prikažu jedinstvenu gornju traku sa vezama za njihovu podlokaciju.

Elementi navigacije koji se ne mogu prilagođavati

Prikaži sav sadržaj lokacije    Ovaj element navigacije se pojavljuje kao veza na strani stranica (osim kod stranica za administraciju lokacije, kao što je stranica „Postavke lokacije“), direktno iznad trake za brzo pokretanje. Ne možete da prilagođavate ili onemogućite ovu vezu u korisničkom interfejsu. Korisnici mogu da kliknu na ovu vezu da bi otišli na stranicu „Sadržaj cele lokacije“, gde su navedene veze prema svim listama, bibliotekama, diskusionim tablama, lokacijama i radnim prostorima, anketama i korpi za otpatke na toj lokaciji.

Samo podlokacije koje su direktno podređene nadređenoj lokaciji prikazane su na stranici „Sadržaj cele lokacije“. Na primer, u hijerarhiji lokacije u kojoj nadređena lokacija ima tri podlokacije, a svaka od te tri podlokacije ima dodatne podlokacije, na stranici „Sadržaj cele lokacije“ biće prikazane samo tri podlokacije, jedan nivo niže od nadređene lokacije. Da biste videli celu hijerarhiju lokacije, možete da koristite prikaz strukture u obliku stabla.

Prikaz strukture u obliku stabla    Ovaj element navigacije je poznat većini korisnika operativnog sistema Windows zato što je sličan prikazu strukture u obliku stabla iz programa Windows Explorer. Objekti u prikazu strukture u obliku stabla se prikazuju hijerarhijski, kao što sledi:

 • Podlokacije (ako postoje)

 • Biblioteke

 • Liste

 • Diskusije

 • Ankete

  Grane stabla koje sadrže druge objekte mogu da se razviju da bi se ti objekti videli. Na primer, ako je hijerarhija lokacije takva da lokacija koju pregledate ima podlokaciju koja sadrži neku drugu podlokaciju, možete da proširite prvu podlokaciju u prikazu stabla i da zatim odete na njenu podlokaciju. Možete se kretati nadole po prikazu strukture u obliku stabla, sve do nivoa fascikle.

  Prikaz strukture u obliku stabla se ne može prilagođavati (osim korišćenjem programa za Web dizajn koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services, kao što je Microsoft Office SharePoint Designer 2007) i nije podrazumevano prikazan. Ako izaberete da prikažete prikaz strukture u obliku stabla, on će se pojaviti direktno ispod trake za brzo pokretanje, iznad korpe za otpatke.

Navigacija sadržajem sa putanjom    Ovaj element za navigaciju obezbeđuje skup hiperveza koje omogućavaju korisnicima lokacije da se brzo kreću nagore po hijerarhiji lokacija u jednoj kolekciji. Kada se krećete nadole po hijerarhiji lokacija, na stranici na koju ste došli pojavljuje se navigacija sadržajem sa putanjom. Navigacija sadržajem sa putanjom se ne pojavljuje kada se nalazite na matičnoj stranici lokacije.

Na primer, ako idite na listu zadataka na vašoj lokaciji, otvorite fasciklu pod imenom Fascikla zadataka 1, a zatim kliknite na stavku koja se zove zadatak 1, navigacija sadržajem prikazuje na sledeći način: ime lokacije > Zadaci > Fascikla zadataka 1 > Zadatak 1. Zato što navigacija sa putanjom je dizajnirana tako da možete brzo da odete u hijerarhiji, „Zadatak 1” neće biti hiperveze zato što već prikazujete te stavke, ali su sva imena u putanji sa hipervezama. Možete izabrati neku od veza u navigaciji sa putanjom da biste otišli na taj deo lokacije.

Globalna navigacija sa putanjom    Ovaj element navigacije obezbeđuje hiperveze koje možete da koristite za povezivanje različite lokacije u kolekciji lokacija. Globalna navigacija sa putanjom je uvek vidljiva i pojavljuje se u gornjem uglu stranice, iznad imena vaše lokacije. Prva veza u globalnoj navigaciji je veza na lokaciju najvišeg nivoa u kolekciji lokacija. Prva veza sledi veze na lokacije koje sadrže jedinstvene navigacija sa putanjom iznad tačke u hijerarhiji lokacija koja je trenutno prikazana. Veza za lokacije koje nasleđuju svoje gornju traku sa vezama od svojih nadređenih se ne prikazuju u globalnoj navigaciji.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×