Uvodne informacije o integraciji podataka između programa Access i SharePoint lokacije

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da delite i upravljate podacima na više načina pomoću programa Microsoft Office Access 2007 i platforme Windows SharePoint Services 3.0. Možete da izvučete korist iz funkcija za saradnju SharePoint lokacije nastavljajući sa upotrebom funkcija za unos podataka i analizu programa Access. Na primer, možete da pratite verzije podataka, da se pretplatite na obaveštenja i na taj način saznate kada dođe do izmena, kao i da upravljate dozvolama za podatke.

Ovaj članak sadrži:

Načini rada sa podacima

Integrisanje i upravljanje podacima

Praćenje podataka i toka posla

Načini rada sa podacima

Kada koristite program Office Access 2007, možete da delite, upravljate i ažurirate podatke sa SharePoint lokacija na nekoliko različitih načina.

Premeštanje podataka na SharePoint lokaciju    Kada bazu podataka iz programa Access premestite na SharePoint lokaciju, vi kreirate liste na SharePoint lokaciji koje su povezane kao tabele u bazi podataka. Kada se baza podataka premesti, Access kreira novu izloženu aplikaciju koja ima sve stare obrasce i izveštaje, kao i nove povezane tabele koje su upravo izvezene. Čarobnjak „Premesti na SharePoint lokaciju“ vam pomaže da istovremeno premestite podatke iz svih vaših tabela.

Nakon što se SharePoint liste kreiraju, osobe mogu da rade sa listama na SharePoint lokaciji ili u povezanim tabelama u programu Access dok koriste funkcije SharePoint lokacije za upravljanje podacima i na tako održe ažurnost promena. Kao administrator, možete da upravljate dozvolama za podatke i verzijama podataka, tako da možete da vidite ko ih je promenio ili da vratite prethodne podatke.

Objavljivanje podataka na SharePoint lokaciji    Ako sarađujete sa drugim osobama, kopiju baze podataka možete da sačuvate u biblioteci na SharePoint serveru i da nastavite da radite sa bazom podataka pomoću obrazaca i izveštaja u programu Access. Možete da povežete liste kao tabele u bazi podataka, što je korisno ako želite da pratite podatke na SharePoint lokaciji, a zatim možete da kreirate obrasce, upite i izveštaje za rad sa podacima. Na primer, možete da kreirate Access aplikaciju koja obezbeđuje upite i izveštaje za SharePoint liste kojima se prate problemi i upravlja informacijama o zaposlenima. Kada druge osobe rade sa ovim listama na SharePoint lokaciji, one mogu da otvore Access upite i izveštaje iz menija Prikaz za SharePoint liste. Na primer, ako želite da prikažete i odštampate Access izveštaj o problemima za mesečni sastanak, to možete da uradite direktno iz SharePoint liste.

Kada po prvi put objavite bazu podataka na serveru, Access obezbeđuje listu Web servera kojom se olakšava navigacija do lokacije na kojoj želite da objavite sadržaj, kao što je biblioteka dokumenata. Nakon što objavite bazu podataka, program Access pamti lokaciju tako da ne morate ponovo da tražite server kada objavljujete promene. Kada objavite bazu podataka na SharePoint lokaciji, baza podataka postaje dostupna osobama sa dozvolom za rad sa SharePoint lokacijom.

Otvaranje Access obrazaca i izveštaja sa SharePoint lokacije    Korisnici mogu da otvore liste sa SharePoint lokacije u obogaćenim Access prikazima. Access obrasci, izveštaji i listovi sa podacima mogu se pojaviti pored drugih prikaza na SharePoint lokaciji. Kada odaberete Access prikaz, pokreće se Access i otvara traženi obrazac, izveštaj ili list sa podacima. Na ovaj način olakšava vam se pokretanje obogaćenog Access izveštaja na SharePoint lokaciji bez prethodnog pokretanja programa Office Access 2007 ili navigacije do odgovarajućeg objekta.

Kreiranje baza podataka iz SharePoint listi    Možete da otvorite SharePoint listu u programu Access. Ako baza podataka ne postoji, možete da je kreirate u programu Access, a zatim da kreirate skup obrazaca i izveštaja zasnovan na vašoj listi.

Preuzimanje SharePoint listi van mreže uz Access    Ako morate da ponesete deo posla sa sobom kući, možete da preuzmete SharePoint liste van mreže jednim klikom pomoću programa Access. Možete da radite na podacima u programu Access, a zatim da sinhronizujete promene ili da se kasnije ponovo povežete se SharePoint lokacijom.

Uvoz ili povezivanje na SharePoint listu    SharePoint listu možete da unesete u Access uvoženjem ili povezivanjem. Uvoženjem SharePoint liste kreira se kopija liste u Access bazi podataka. Tokom operacije uvoza, možete da navedete liste koje želite da kopirate, a za svaku izabranu listu možete da navedete da li želite da bude uvezena celokupna lista ili samo određeni prikaz. Povezivanje vam dozvoljava da povežete podatke u drugom programu bez prethodnog uvoženja te informacije, tako da na ovaj način možete da pogledate i uredite najnovije podatke u originalnom programu i u Access bazi podataka, bez kreiranja i održavanja kopije podataka u programu Access.

Vrh stranice

Integrisanje i upravljanje podacima

Nakon što premestite podatke iz programa Access na SharePoint lokaciju, da upravljate podacima o osobama koje pregledaju podatke, prate verzije i spasavaju slučajno izbrisane podatke. Bolja integracija podataka između programa Office Access 2007 i SharePoint lokacija poboljšava performanse i dizajn aplikacije.

Upravljanje dozvolama na SharePoint lokacijama    Možete da dodelite različite nivoe dozvola listama i Access bazama podataka na SharePoint lokacijama. Grupama možete da dodelite ograničene dozvole za čitanje ili pune dozvole za uređivanje i možete selektivno da dozvolite ili zabranite pristup određenim korisnicima. Ako morate da ograničite pristup na samo nekoliko osetljivih stavki u bazi podataka, dozvole možete da postavite na određenoj listi stavki na SharePoint lokaciji.

Praćenje i upravljanje verzijama na SharePoint lokacijama    Možete da pratite verzije stavki liste i da pregledate istoriju verzija na SharePoint lokaciji. Ako je potrebno, možete da povratite prethodnu verziju stavke. Ako morate da saznate ko je promenio red ili kada je promenjen, možete da pogledate istoriju verzija.

Spasavanje podataka iz korpe za otpatke    Možete da upotrebite novu korpu za otpatke na SharePoint lokacijama da biste lako pregledali izbrisane zapise i spasili informacije koje su slučajno izbrisane.

Poboljšane performanse za tabele povezane sa SharePoint listama    Izvršene su optimizacije unutrašnje obrade tabela koje povezanih sa SharePoint listama da bi se omogućilo brže i komfornije iskustvo u odnosu na prethodne verzije.

Poboljšano mapiranje tipova podataka na platformi Windows SharePoint Services    Uz novu podršku za polja sa više vrednosti i priloge, Access sada podržava veći broj tipova podataka koje je moguće naći na SharePoint lokacijama, čime dizajn i gradnja deljenih aplikacija postaju znatno jednostavniji.

Vrh stranice

Praćenje podataka i toka posla

Možete da koristite Office Access 2007 uz informacije sa SharePoint lokacija za praćenje podataka vaše organizacije, problema i toka posla.

Praćenje    Access sada ima predložak za praćenje koji je u direktnoj interakciji sa predloškom „Praćenje spornih stavki“ na SharePoint lokaciji. Šeme su iste, a rešenje u programu Access može se koristi kao izloženi deo aplikacije – na primer, sa obrascima i upitima – na podacima sa SharePoint lokacije.

Praćenje istorije polja tipa memo    Polja tipa memo su korisna za skladištenje velike količine informacija. Možete da postavite svojstvo koje govori programu Access da sačuva istoriju svih promena polja tipa memo. Nakon toga možete da pregledate istoriju ovih promena. Ova funkcija podržava i funkciju praćenja verzija na SharePoint lokacijama, tako da možete da upotrebite i Access da biste pregledali promene koje su načinjene u SharePoint listi.

Integracija sa tokom posla na SharePoint lokacijama    Sada možete da koristite program Access za interakciju i izveštaje o tokovima posla, kako biste na bolji način odmerili status projekta i ocenili vaše poslovne procese. Izveštaji toka posla mogu da obuhvate više listi, kao i informacije iz više tokova posla.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×