Uvod u Word Starter

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Word Starter 2010 je program za obradu reči dizajniran za svakodnevne zadatke, poput pisanja pisama, ažuriranja biografija i kreiranja biltena. Word Starter je sastavni deo programa Microsoft Office Starter 2010 i dolazi unapred učitan na računaru.

Word Starter 2010 je veoma slično Microsoft Word 2010 u izgled, ali ne podržava napredne funkcije kompletnu verziju programa Word. Ako ne pronađete željeni više funkcija, možete da nadogradite Word 2010 direktno iz Word Starter 2010. Na kartici " Početak " na traci kliknite na kupovinu .

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Otvorite Word Starter i razgledanje

Kreiranje novog dokumenta

Čuvanje dokumenta

Kucanje i oblikovanje teksta

Podešavanje margina stranice

Umetanje slike ili clip art kolekcije

Umetanje tabele

Provera pravopisa

Štampanje

Deljenje pomoću e-pošte ili Veba

Otvaranje i razgledanje programa Word Starter

Otvorite Word Starter pomoću Windows „Start“ dugmeta.

 1. Kliknite na dugme Start dugme Dugme „Start“ . Ako Word Starter nije uključen u listu programa koje vidite, izaberite stavku Svi programi, a zatim kliknite na dugme Microsoft Office Starter.

 2. Izaberite stavku Microsoft Word Starter 2010.

  Pojavljuje se polazni ekran programa Word Starter i prikazuje se prazan dokument.

Word Starter

1. Kada izaberete karticu Datoteka, otvara se prikaz „Backstage“ vašeg dokumenta u kojem možete otvoriti i sačuvati datoteke, dobiti informacije o trenutnom dokumentu i izvršiti ostale zadatke koji nemaju veze sa sadržajem, kao što je štampanje ili slanje kopije dokumenta u e-poruci.

2. Svaka kartica na traci prikazuje komande koje su grupisane po zadacima. Najveći deo vremena verovatno provodite koristeći karticu Početak, kada kucate i oblikujete tekst. Karticu Umetanje koristite za dodavanje tabela, clip art kolekcija, slika ili druge grafike u dokument. Karticu Raspored na stranici koristite za podešavanje margina i rasporeda, posebno za štampanje. Karticu Pošiljke koristite za dizajniranje koverti i nalepnica, kao i za sastavljanje masovne pošte (objedinjavanje pošte).

3. Okno duž prozora programa Word Starter sadrži veze ka pomoći i prečice do predložaka i clip art kolekcija kako bi vam pružilo veliku prednost pri kreiranju dokumenta profesionalnog izgleda. Okno takođe prikazuje oglašavanja i vezu za kupovinu sistema Office sa kompletnim funkcijama.

Kreiranje novog dokumenta

Kad kreirate dokument u programu Microsoft Word Starter 2010, možete da počnete ispočetka ili da krenete od predloška, pri čemu je deo posla već urađen za vas.

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Novo.

  New

 2. Ako želite da počnete ekvivalentom praznog papira, kliknite dvaput na stavku Prazan dokument.

  Prazan dokument

  Ako želite da počnete sa radom na određenom tipu dokumenta, odaberite jedan od predložaka koji je dostupan na lokaciji Office.com.

  Templates

 3. Word Starter otvara prazan dokument ili predložak u koji odmah možete dodati sadržaj.

Čuvanje dokumenta

Kada prekinete ili napustite rad, morate sačuvati dokument ili ćete izgubiti ono što ste radili. Kada sačuvate dokument, on se čuva kao datoteka na računaru, gde ga kasnije možete izmeniti i odštampati.

 1. Kliknite na dugme Sačuvaj Dugme „Sačuvaj“ na priručnoj traci.

  (Tasterska prečica: pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S.)

  Ako je ovaj dokument već sačuvan kao datoteka, sve promene koje izvršite odmah se čuvaju u dokumentu i možete da nastavite sa radom.

 2. Ako je ovo nov dokument koji još niste sačuvali, otkucajte njegovo ime.

 3. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Kucanje i oblikovanje teksta

Bez obzira da li počinjete dokument iz prazne stranice ili predloška, sadržaj dodajete kucanjem teksta i oblikovanjem. Oblikovanje možete primeniti na cele pasuse, kao i na određene reči ili fraze kako biste ih istakli.

 1. Otkucajte tekst.

  Pozicija i font teksta zavise od postavki predloška koji koristite. Čak i prazan dokument ima postavke za izgled teksta.

  Word Starter podrazumevano prikazuje tekst u praznom dokumentu u fontu od 11 tačaka, Calibri. Pasusi su poravnati na levoj strani, sa praznim redom između pasusa.

 2. Da biste dokument učinili lakšim za brzo čitanje, pokušajte da dodate naslove koji označavaju mesta na kojima se prebacujete na novu temu.

  Otkucajte naslov i pritisnite taster ENTER.

 3. Kliknite na bilo koje mesto u naslovu koji ste upravo otkucali, a zatim na kartici Početak, u grupi Stilovi postavite pokazivač na stavku (ali nemojte kliknuti na nju) Naslov 1.

 4. Word Starter vam prikazuje kako bi naslov izgledao ako ste izabrali stavku Naslov 1.

  Stil naslova

 5. Kliknite na strelicu nadole Još pored galerije stilova i postavite pokazivač miša na različite stilove.

  Još stilova

  Imajte na umu da se stilovi koji se zovu Naziv, Naslov, Podnaslov, Navođenje, Podebljani navodnici i Pasus sa listom odražavaju na ceo pasus, dok se ostali stilovi odražavaju samo na reč na koju postavite kursor.

  Stilovi su unapred definisani formati, dizajnirani da rade zajedno kako bi vašem dokumentu dali doteran izgled.

 6. Kliknite da biste primenili željeni stil.

Da biste dopunili oblikovanje koje možete uraditi sa galerijama stilova, možete izabrati tekst koji želite da oblikujete, a zatim odabrati komandu iz grupe Font sa kartice Početak.

Grupa „Font“

Ovde imate mnogo izbora, uključujući:

 • Podebljano

 • Kurziv

 • Podvučeno

 • Precrtani tekst

 • Indeksni tekst

 • Eksponentni tekst

 • Boja

 • Veličina

Podešavanje margina stranice

Podešavanje margina na stranici daje vam više ili manje praznog prostora između sadržaja dokumenta i ivica stranice. Word Starter podrazumevano postavlja sve margine na jedan inč. Uže margine uklapaju više sadržaja na stranici od širih margina, ali prazan prostor daje dokumentu privlačniji izgled.

Odlučite da li želite da koristite podrazumevane postavke margina ili ćete pomoću drugih postavki dokumentu dati željeni izgled.

 1. Na kartici Raspored na stranici kliknite na dugme Margine.

  Margine

 2. Izaberite neku od unapred podešenih konfiguracija ili da biste kreirali sopstvenu konfiguraciju, izaberite stavku Prilagođene margine, a zatim podesite dimenzije u poljima Vrh, Dno, Levo i Desno.

  Napomene: 

  • Raspored stranice možete kreirati horizontalno umesto vertikalno – na primer, ako dokument uključuje široku tabelu. Za horizontalnu stranicu, na kartici Raspored na stranici, u grupi Podešavanje stranice izaberite stavku Položaj, a zatim izaberite stavku Položeno.

   Položaj

  • Engleska (SAD) verzija programa Word Starter koristi inče da bi navela dimenzije kao što su margine stranice. Ako biste radije koristili metričke ili jedinice za podešavanje kucanja, izaberite karticu Datoteka, izaberite stavku Opcije, izaberite stavku Više opcija, a zatim u okviru Prikaz odaberite jedinice koje želite da koristite u polju Prikaži mere koristeći kao jedinicu.

Umetanje slike ili clip arta

Sliku koja je uskladištena na računaru u dokumentu možete lako da umetnete. Pri tom, Office.com pruža uslugu koja omogućava umetanje profesionalno dizajniranih clip art objekata i fotografija u dokument.

Umetanje slike koja je uskladištena na računaru

 1. Kliknite na mesto u dokumentu na koje želite da umetnete sliku.

 2. Na kartici Umetanje, u grupi Ilustracije izaberite stavku Slika.

  Insert Picture

 3. Pronađite sliku koju želite da umetnete. Na primer, možda imate datoteku slike koja se nalazi u fascikli Dokumenti.

 4. Kliknite dvaput na sliku koju želite da umetnete.

Umetanje clip art kolekcije

 1. Kliknite na mesto u dokumentu na koje želite da umetnete clip art kolekciju.

 2. Na kartici Umetanje, u grupi Ilustracije kliknite na dugme Okno clip art kolekcija.

  Umetanje clip art kolekcije

 3. U oknu zadatka Clip Art , u okvir za tekst Pronađi otkucajte reč ili frazu koja opisuje željeni clip art koji želite.

 4. Kliknite na dugme Idi, a zatim na listi sa rezultatima izaberite clip art kolekciju koju želite da umetnete u dokument.

  Kada tražite clip art kolekcije i slike na mreži, bićete usmereni na Bing. Vi ste odgovorni za poštovanje autorskih prava, a filter za licence u usluzi Bing može da vam pomogne da odaberete koje slike da koristite.

Savet     Da biste promenili veličinu slike, izaberite sliku koju ste umetnuli u dokument. Da biste povećali ili smanjili veličinu u nekim pravcima, prevucite regulator veličine od centra ili prema centru.

Umetanje tabele

Tabele pružaju način za raspoređivanje sadržaja u redove i kolone. Ovo je koristan način da predstavite informacije koje su kategorizovane ili grupisane, kao što su veličine majica za vaš tim, cena i drugi kriterijumi za stavke na listi za kupovinu ili brojevi telefona i e-adrese za spisak kontakata.

 1. Kliknite na mesto u dokumentu na koje želite da umetnete tabelu.

 2. Na kartici Umetanje, u grupi Tabele kliknite na dugme Tabela, a zatim prevucite da biste izabrali broj redova i kolona koji želite.

  Umetanje tabele

 3. Otkucajte tekst u tabeli. Ako vam je potrebno više redova, pritisnite taster TAB kada dostignete kraj postojeće tabele.

Da biste tabeli dali doteran izgled, koristite galeriju stilova tabele da biste oblikovali tabelu.

 1. Kliknite na bilo koje mesto u tabeli, a zatim na kartici „Dizajn“, u okviru kartice „Alatke za tabele“, postavite pokazivač (ali nemojte kliknuti) na razne stilove tabele u galeriji.

  Word Starter prikazuje kako će tabela izgledati kada kliknete na neki od stilova tabele.

  Stilovi tabela

 2. Da biste isključili oblikovanje reda zaglavlja, opozovite izbor u polju za potvrdu Red zaglavlja u grupi Opcije stila tabele. Probajte da isključite i druge opcije. Kada pronađete odgovarajući stil tabele, kliknite na njega.

Provera pravopisa

Provera pravopisa dokumenta je brz, lak način da poštedite sebe od tipografskih i pravopisnih grešaka u dokumentu.

Dok kucate, Word Starter označava pravopisne greške crvenom, krivudavom linijom. Možete ih ispraviti ako kliknete desnim tasterom miša na reč, a zatim izaberete pravino napisanu reč (ili kliknete na dugme Zanemari ako želite da Word Starter preskoči ovu reč, ili kliknete na dugme Dodaj u rečnik ako je to ispravno napisana reč koju želite da obeležite kao ispravnu).

Word Starter obeležava gramatičke greške zelenom, krivudavom linijom. Ovo ispravite na isti način kao i pravopisne greške (kliknite na ispravku koju Word Starter predlaže ili kliknite na dugme Zanemari jednom).

Word Starter obeležava kontekstualne pravopisne greške plavom, krivudavom linijom. Ovo su reči koje su ispravno napisane ali ne liče na reč na koju ste mislili. Na primer, na engleskom možete otkucati „Let me no“. Reč „no“ je ispravno napisana, ali reč na koju ste mislili je „know“. Kliknite desnim tasterom miša na reč i izaberite ispravno napisanu reč (ili kliknite na dugme Zanemari da biste je preskočili).

Kontekstualni pravopis

Ako želite da proverite pravopis u dokumentu, na kartici „Početak“ kliknite na dugme „Pravopis“.

(Tasterska prečica: pritisnite taster F7.)

Štampanje

Pre nego što odštampate dokument, preporučuje se da ga pregledate da biste se uverili da izgleda onako kako želite. Prilikom pregleda u programu Word Starter, dokument se otvara u prikazu Prikaz „Microsoft Office Backstage“. U ovom prikazu možete da promenite opcije podešavanje stranice pre štampanja.

 1. Kliknite na Datoteka, a zatim na dugme Odštampaj.

  Tasterska prečica. Takođe možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL + P.

  Napomena: Prozor pregleda se prikazuje u crnoj i beloj boji, bez obzira na to da li dokument uključuju boju, osim ako ne koristite štampač u boji.

 2. Da biste pregledali sledeće i prethodne stranice, na dnu prozora „Pregled pre štampanja“ kliknite na dugmad Sledeća stranica i Prethodna stranica.

 3. Kliknite na dugme Odštampaj.

  Slika dugmeta

Deljenje, korišćenje e-pošte ili Veba

Nekad ćete želeti da dokument podelite sa drugim osobama. Ako delite dokument sa nekim ko takođe ima Word, možete poslati dokument kao prilog u e-poruci. Primalac može otvoriti dokument u programu Word da bi radio u njemu.

Napomena     Korišćenje komandi za slanje priloga e-pošte zahteva da na računaru imate instaliran program za e-poštu, na primer Windows Mail.

Ako vam je cilj da primalac vidi dokument, a ne da ga uređuje, možete poslati snimak dokumenta, kao PDF ili XPS datoteku.

 1. Izaberite karticu Datoteka i izaberite stavku Sačuvaj i pošalji.

 2. Izaberite stavku „Slanje putem e-pošte“

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dokument poslali kao Word datoteku, kliknite na dugme „Pošalji kao prilog“.

  • Da biste dokument poslali kao snimak, izaberite stavku Pošalji kao PDF ili Pošalji kao XPS.

 4. Program za e-poštu pokreće umesto vas e-poruku, sa navedenim tipom priložene datoteke. Napišite e-poruku, a zatim je pošaljite.

Alternativa za slanje dokumenta je njegovo skladištenje u usluzi Windows Live OneDrive. Na ovaj način, imate jednu kopiju dokumenta koja je dostupna ostalima. Ljudima možete poslati vezu ka dokumentu na kojoj mogu da ga prikažu, pa čak i da ga uređuju u svojim veb pregledačima (ako im date dozvolu).

 1. Izaberite karticu Datoteka i izaberite stavku Sačuvaj i pošalji.

 2. Izaberite stavku Sačuvaj na Vebu.

 3. Kliknite na dugme Prijavi se, unesite Windows Live ID i lozinku i kliknite na dugme U redu.

  Ako koristite Hotmail, Messenger ili Xbox Live, već imate Windows Live ID. Ako ga nemate, kliknite na dugme Prijavite se za novi nalog da biste kreirali novi Windows Live ID.

 4. Izaberite fasciklu u usluzi OneDrive i kliknite na dugme Sačuvaj kao. Unesite ime svoje datoteke i kliknite na dugme Sačuvaj.

  Dokument je sada sačuvan u usluzi OneDrive. U usluzi OneDrive ljudima možete dati dozvole za prikaz i uređivanje sadržaja vaših fascikli. Kad želite da delite dokument, u e-poruci pošaljite vezu ka njemu.

Više informacija o skladištenju dokumenata u OneDrivepotražite u članku Čuvanje dokumenta u usluzi OneDrive iz sistema Office 2010

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×