Uvod u uređivač upita (Power Query)

Uvod u uređivač upita (Power Query)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Power Query se naziva se i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje ste dobili ovo se odnosi na oba. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit. Sledeći video zapis prikazuje prozor uređivača upita koja se pojavljuje nakon uređivanja upita u Excel radnoj svesci.

Da biste prikazali uređivač upita bez učitavanja ili uređivanje postojećeg upita radne sveske:

U odeljku Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query traci izaberite stavku iz drugih izvora > prazan upit.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Pomoću uređivača upita možete krećete, definišete i izvršavate operacije transformacije podataka preko izvora podataka. Da biste prikazali dijalog Uređivača upita , povežite se sa izvorom podataka i izaberite stavku Uredi upit u oknu Navigator ili kliknite dvaput na upit u oknu Upiti radne sveske . Da biste se povezali sa izvorom podataka, pogledajte članak Uvoz podataka iz spoljnih izvora podataka.

Uređivač upita uključuje ove funkcije:

  1. Traku Uređivača upita.

  2. Okno Navigator koje vam omogućava da pregledate struktuirane izvore podataka kako biste pronašli tabelu podataka nad kojom želite da izvršite upit.

  3. Kontekstualni meniji su karakteristični za pojedinačne elemente u koordinatnoj mreži pregled uređivača – kao što su kolone tabele.

  4. Pregled koordinatne mreže koji prikazuje pregled podataka iz rezultate svakog koraka upita. U oknu za pregled za oblikovanje podataka i preraspoređivanje tabela u tabelu teme kako bi odgovarali zahtevima analize podataka. Više informacija potražite u članku Oblikovanje podataka.

  5. Postavke upita tablu, što uključuje svaki korak upita. Korak odgovara na svaki pribavljanja ili zadaci transformacije podataka koji se mogu primeniti na upitu. Više informacija o tome kako da uredite korake upita potražite u odeljku Uređivanje svojstva korak upita.

    Delovi uređivača upita

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×