Uvod u digitalne potpise

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U ovom članku

Šta je to digitalni potpis?

Pitanja kompatibilnosti

Kako se koriste digitalni potpisi u programu InfoPath

Šta je digitalni potpis?

Digitalni potpis možete da koristite za mnoge od istih razloga iz kojih biste potpisali dokument na papiru. Digitalni potpis se koristi za potvrda verodostojnosti digitalne informacije – kao što su predložaka obrazaca, e-poruke i dokumente – pomoću računara šifrovanja. Digitalni potpisi pomažu da uspostavite sledeće garancije:

 • Autentičnost    Digitalni potpis pomaže vam da ćete dobiti potpisnik je on ili ona predstavlja.

 • Integritet    Digitalni potpis pomaže vam da ćete dobiti koji sadržaj ne menjaju ili neovlašćeno nakon što je digitalno potpisan.

 • Nemogućnost poricanja    Digitalnim potpisom dokazali poreklo potpisanog sadržaja svim stranama. „Poricanja” se odnosi na delu potpisnika sve veze sa potpisanim sadržajem.

Da biste dobili ove garancije za predložak obrasca, morate da digitalno potpišete predložak obrasca. Takođe možete da omogućite digitalne potpise za predložak obrasca tako da korisnici mogu da iste garancije za obrasce koje popunjavaju. U oba slučaja sledeće zahteve moraju biti ispunjeni kako biste digitalno potpisivanje obrasca ili predloška obrasca:

 • Digitalni potpis je ispravnost.

 • certifikat povezan sa digitalnim potpisom je tekući (nije istekao).

 • Potpisnik ili organizacija koja potpisuje, poznato i kao „izdavač“, pouzdani su.

 • Certifikat povezan sa digitalnim potpisom je izdao pouzdani autoritet certifikata (CA) da biste u izdavača.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Kada kreirate predložak obrasca, možete da omogućite digitalne potpise tako da korisnici mogu da dodaju ih ceo obrazac ili na određene delove obrasca. U Microsoft Office InfoPath 2007, takođe možete odabrati da Dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem je predložak obrasca koji je dizajniran u programu InfoPath pomoću režim kompatibilnosti određene. Predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem mogu biti omogućenih za pregledač kada se objavi na serveru na usluge InfoPath Forms Services. U predložaka obrazaca omogućenih za pregledač možete samo da omogućite digitalnih potpisa će se dodati na određene delove obrasce koji su korisnici popune. Kada omogućite digitalne potpise za delove obrasca, potpisi primenjuju se samo na podatke u određene delove obrasca.

Vrh stranice

Kako se koriste digitalni potpisi u programu InfoPath

Prilikom dizajniranja predloška obrasca, možete da navedete da li korisnici mogu da dodaju digitalne potpise kada popunjavaju obrazac zasnovan na predlošku obrasca. Takođe možete da navedete da li korisnici mogu da potpišu ceo obrazac ili samo deo obrasca. Ako omogućite digitalne potpise tako da oni mogu biti dodate u delu obrasca, morate da odredite podatke u obrascu koji mogu biti prijavljeni. Pored toga, možete da povežete podatke sa odeljkom koje dodate u predložak obrasca. Kada prijavljeni, obrazac ili deo obrasca koji je potpisan nije moguće menjati bez poništavanja potpisa.

Prilikom dizajniranja predloška obrasca, takođe možete da navedete da li korisnici mogu da dodaju više digitalnih potpisa u obrazac i da li potpise trebalo bi da zajedno potpisati (u tom slučaju svaki potpis je nezavisno od drugih potpisa) ili naknadno potpisati (u tom slučaju svaki potpis potpisuje obrazac, kao i potpisi koji prethodi ga).

Napomena: Ako predložak obrasca dizajniran na osnovu XML šemu, možete da omogućite digitalne potpise za taj predložak obrasca samo ako XML šema ima čvor koji se nalazi u World Wide Web Consortium (W3C) XML digitalni potpis prostor za ime.

Pored omogućavanja digitalnih potpisa tako da korisnici mogu da potpišu obrasce koji su zasnovani na predlošku obrasca, možete takođe digitalno da potpišete predloške obrazaca koje ste dizajnirali. Digitalno potpisivanje predloška obrasca potvrđuje identitet možete kao dizajner predloška obrasca na isti način na koji digitalnog potpisa u obrascu potvrđuje identitet korisnika koji je popunila obrazac. Dodavanje digitalnog potpisa u predložak obrasca takođe omogućava da upravlja na nivou potpunu pouzdanost predloška obrasca. Na primer, predložak obrasca koji sadrži kontrolisani kôd koji koristi potpunu pouzdanost nivo bezbednosti morate biti instaliran na računaru korisnika ili digitalno potpisali dizajner predloška obrasca tako da može da se koristi.

Napomena: Kada korisnici Microsoft Office Outlook 2007 pošaljete kopiju InfoPath obrasca kao e-poruku drugim korisnicima Office Outlook 2007 , a koji obrazac je podešen da se pokreće u nivo bezbednosti potpuna pouzdanost, odgovarajući predložak moraju biti prijavljeni digitalnim potpisom kako biste funkcionisao.

Da biste dodali digitalni potpis obrasca ili predloška obrasca, potreban vam je digitalni certifikat. Možete da dobijete digitalni certifikat putem komercijalnog autoriteta za izdavanje certifikata ili od administratora unutrašnju bezbednost. Odluka da kupite digitalni certifikat zavisi od toga koliko je vaša organizacija namerava da primenite predloške obrazaca.

Digitalnih certifikata

Kada digitalno potpišete predložak obrasca, InfoPath koristi samo certifikate koji imaju privatni ključ i Digitalni potpis ili obe vrednosti za atribut Upotreba ključa . Pored toga, svrhu certifikat mora biti certifikat za Potpisivanje koda .

Pošto InfoPath koristi XML potpisi za digitalno potpisivanje obrazaca, kada korisnik potpiše obrazac digitalni certifikat, sledeće smernice primenjuju se na korisnikov certifikat:

 • Certifikat mora da sadrži važeće vrednosti za datum i vreme koje je izdala, i datum i vreme isteka roka važenja.

 • Certifikat mora biti instaliran na računaru korisnika i pridružen privatni ključ.

 • Svojstva upotrebe ključa koje se nalaze u certifikat mora da sadrži ili digitalSignature ili nonRedpudiation vrednosti. Upotreba ključa definiše šta ključ certifikata treba da se koriste za.

Napomena: Zbog toga što digitalni certifikat koji ste kreirali je nije izdao formalno autoriteta za izdavanje certifikata, predloške obrazaca koji su prijavljeni pomoću certifikata koji ste kreirali nazivaju se samopotpisani obrazaca. Samopotpisanog certifikata se smatraju neproverenim i kreiraće bezbednosno upozorenje ako nivo bezbednosti predloška obrasca postavljeno na potpunu pouzdanost. InfoPath veruju samopotpisanog certifikata samo na računarima na kojima imate pristup privatni ključ za taj certifikat. U većini slučajeva, to znači da InfoPath smatra pouzdanim samopotpisanog certifikata samo na računaru koji je kreirao certifikat, osim ako privatni ključ deli sa drugim računarima.

Postoje dva tipa za certifikaciju, komercijalnu certifikaciju i unutrašnju certifikaciju.

Komercijalnu certifikaciju

Ako ste projektant i želite da dobijete digitalni certifikat od komercijalnog autoriteta za izdavanje certifikata, kao što je VeriSign, Inc. vi ili vaša organizacija prosledite aplikaciju tom autoritetu.

U zavisnosti od vašeg statusa kao projektanta, trebalo bi da se primenjuju za klase 2 ili klase 3 digitalnog certifikata za izdavači softvera:

 • Digitalni certifikat klase 2    Digitalni certifikat dizajniran za osobe koje objavljuju softver kao pojedinci. Ova klasa digitalnih certifikata obezbeđuje assurance o identiteta pojedinačnog izdavača.

 • Digitalni certifikat klase 3    Digitalni certifikat dizajniran za preduzeća i drugim organizacijama koje objavljuju softver. Ova klasa digitalnih certifikata obezbeđuje veći assurance o identitet objavljivanje organizacije. Digitalni certifikati klase 3 su dizajnirani da predstavljaju nivo garancije obezbeđuju maloprodaja za softver. Zahtev za digitalni certifikat klase 3 takođe mora da ispuni na nivo zasnovano na ocenama Dun & Bradstreet finansije.

Kada primite digitalni certifikat, dobićete uputstva o tome kako da ga instalirate na računaru koji koristite za potpisivanje InfoPath predložaka obrazaca.

Unutrašnju certifikaciju

Neke organizacije i korporacije mogu imati administratora za bezbednost ili grupu koja se ponaša kao njihov sopstveni autoriteta za izdavanje certifikata. Taj administrator ili grupa možete proizvod ili distribuiraju digitalne certifikate pomoću autoriteta za izdavanje certifikata alatke kao što je Microsoft Certificate Server. U zavisnosti od toga kako se funkcije sistema Microsoft Office digitalne potpise koriste u vašoj organizaciji, možda ćete moći da se prijavite predloške obrazaca pomoću digitalnog certifikata iz vaše organizacije interni autoriteta za izdavanje certifikata. Ili, možda ćete morati da administrator potpiše vaše predloške obrazaca za vas koristeći odobreni certifikat. Za informacije o smernicama za vaše organizacije, obratite se administratoru mreže ili IT sektoru.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×