Uvod u analizu „šta-ako“

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pomoću alatke za analizu šta-ako u programu Microsoft Excel, možete da eksperimentišete sa nekoliko različitih skupova vrednosti u jednu ili više formule da biste istražili sve rezultate.

Na primer, možete da izvršite analize šta-ako za izgradnju dva budžeta da pretpostavlja da svaki nivo prihoda. Ili, možete da navedete rezultat da formula za proizvod, a zatim procenite šta skupova vrednosti daće taj rezultat. Excel obezbeđuje nekoliko različitih alatki će vam pomoći da izvršite tip analize koji odgovara vašim potrebama.

U ovom članku

Pregled

Koristite scenarija u obzir mnogo različitih promenljivih

Koristite "traženje cilja" da biste saznali kako da biste dobili željeni rezultat

Korišćenje tabele sa podacima da biste videli efekte jedne ili dve promenljive na formulu

Priprema predviđanja i napredne modele poslovanja

Pregled

Analize šta-ako je proces promene vrednosti u ćelijama da biste videli kako će te promene utiču na rezultat formule na radnom listu.

Tri vrste alatke za analizu šta-ako dođete u programu Excel: scenarijima, tabele sa podacima i "traženje cilja". Scenariji i tabele sa podacima da skupove unosa vrednosti i utvrdite moguće rezultate. Tabele podataka radi samo sa jedne ili dve promenljive, ali može da prihvati mnogo različitih vrednosti za te promenljive. Scenario može imati više promenljivih, ali to može da primi samo do 32 vrednosti. Traženje cilja funkcioniše drugačije od scenarija i tabele sa podacima u toj vodi rezultat i određuje moguće unosa vrednosti koje daju taj rezultat.

Pored ove tri alatke, možete da instalirate programske dodatke koje vam pomažu da biste izvršili analizu šta-ako, kao što je programski dodatak "Rešavač". Programski dodatak "Rešavač" je slično "traženje cilja", ali to može da primi više promenljivih. Takođe možete da kreirate predviđanja pomoću pokazivača za popunjavanje i različite komande koje su napravljene u programu Excel. Za naprednije modele, možete da koristite programski dodatak Analysis ToolPak.

Vrh stranice

Korišćenje scenarija za razmatranje mnogo različitih promenljivih

Scenario predstavlja skup vrednosti koje Excel čuva i može automatski da zameni u ćelije na radnom listu. Možete da kreirate i sačuvate različite grupe vrednosti na radnom listu i zatim se prebacite na neki od ovih novih scenarija da biste prikazali različite rezultate.

Na primer, pretpostavimo da imate dva scenarija budžeta: najgori slučaj i najboljeg slova. Možete da koristite funkcije menadžera scenarija da kreirate oba scenarija na istom radnom listu, a zatim se prebacujete između njih. Za svaki scenario navodite ćelije te promene i vrednosti koje se koriste za taj scenario. Kada se prebacujete između scenarija, ćeliji sa rezultatom menja u skladu različite vrednosti promenljive ćelije.

scenario najnepovoljnijeg ishoda
Scenario najnepovoljnijeg ishoda

1. Promenljive ćelije

2. Ćelija rezultata

scenario najpovoljnijeg ishoda
Scenario najpovoljnijeg ishoda

1. Promenljive ćelije

2. Ćelija rezultata

Ako nekoliko osoba ima određene informacije u različitim radnim sveskama koje želite da koristite u scenarijima, možete da prikupite te radne sveske i objedinite njihove scenarije.

Pošto ste kreirali ili prikupili scenarije koji su vam potrebni, možete da kreirate izveštaja sa rezimeom scenarija koji obuhvata informacije iz scenarije. Scenario izveštaja prikazuje sve scenarija informacije iz jedne tabele na novi radni list.

izveštaj sa rezimeom scenarija u programu Excel
Izveštaj sa rezimeom scenarija

Napomena: Izveštaji o scenariju ne izračunavaju se ponovo automatski. Ako promenite vrednosti scenarija, te promene se ne prikazuju u postojećem izveštaju o rezimeu. Umesto toga morate da napravite novi izveštaj o rezimeu.

Vrh stranice

Korišćenje traženja cilja da biste saznali kako da dobijete željeni rezultat

Ako znate rezultat koji želite od formule, ali niste sigurni koje ulazne vrednosti formula zahteva da biste dobili taj rezultat, možete da koristite funkciju "traženje cilja". Na primer, pretpostavimo da morate da pozajmiti novac. Znate koliko želite, koliko dugo tačka u kojoj ćete otplate kredita i koliko vam mogu da platite svakog meseca. Možete da koristite "traženje cilja" da biste utvrdili koji kamatna stopa mora da obezbedite da bi se vaš cilj kredita.

Model sa isplatom zavisnom od stope kamate

Napomena: Traženje cilja radi sa samo jednu vrednost promenljive unosa. Ako želite da odredite više njih za unos vrednosti, na primer, iznos kredita i mesečni iznos za plaćanje kredita, trebalo bi da umesto toga koristite programski dodatak "Rešavač". Više informacija o programski dodatak "Rešavač" potražite u odeljku priprema predviđanja i naprednog poslovnog modelai pratite veze u odeljku Takođe pogledajte .

Vrh stranice

Korišćenje tabele sa podacima da biste videli efekte jedne ili dve promenljive na formulu

Ako imate formulu koja koristi jednu ili dve promenljive ili više formula da koristi sve uobičajene jedne promenljive, možete koristiti tabelu podataka da biste videli rezultate na jednom mestu. Pomoću tabele podataka olakšava da pregledate opseg mogućnosti na prvi pogled. Budući da se fokusirate na samo jednu ili dve promenljive, rezultati su lak za čitanje i deljenje u tabelarnom obliku. Ako je omogućeno automatskog ponovnog izračunavanja za radnu svesku, podataka u tabelama podataka odmah ponovo izračunava; kao rezultat, uvek imate sveže podatke.

Tabela podataka sa jednom promenljivom
Tabele podataka sa jednom promenljivom

Tabele podataka ne može da prilagodi više od dve promenljive. Ako želite da analizirate više od dve promenljive, možete da koristite scenarije. Iako je ograničen na samo jednu ili dve promenljive, tabele podataka možete da koristite onoliko različitih promenljive vrednosti onako kako želite. Scenario može imati najviše 32 različite vrednosti, ali možete da kreirate onoliko scenariji onako kako želite.

Vrh stranice

Priprema predviđanja i napredni poslovni modeli

Ako želite da pripremite predviđanja, možete da koristite Excel da biste automatski generisali buduće vrednosti koje su zasnovane na postojećim podacima ili da biste automatski generisali ekstrapolirane vrednosti koje su zasnovane na izračunavanjima linearnog trenda ili trenda rasta.

Možete da popunite niz vrednosti koje obrazuju jednostavni linearni trend ili trendu eksponencijalnog rasta pomoću pokazivača za popunjavanje ili komande " grupe ". Da biste proširili složene i nelinearne podatke, možete da koristite funkcije radnog lista ili alatku za regresivnu analizu u programskom dodatku Analysis ToolPak. Za više informacija, pratite veze u odeljku Takođe pogledajte .

Iako "traženje cilja" da biste prilagodili samo jednu promenljivu, možete da projektujete unazad za više promenljivih koristeći programski dodatak "Rešavač". Pomoću programskog dodatka Solver možete da pronađete optimalne vrednost za formulu u jednoj ćeliji – koji se zove ćelije cilja – na radnom listu.

Programski dodatak Solver radi sa grupom ćelija koje se odnose na formulu u ćelije cilja. Programski dodatak Solver prilagođava vrednosti u ćelijama koje ste naveli – koji se zove promenljive ćelije – da biste dobili rezultat koji ste odredili pomoću formule u odredišnoj ćeliji. Možete da primenite ograničenja da biste ograničili vrednosti koje "Rešavač" može da koristi u modelu, a ograničenja može da se odnosi na druge ćelije koje utiču na formulu ćelije cilja.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×