Use Word Layout Options to move pictures

Use Word Layout Options to move pictures

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Premeštanje ili položaja slike na stranici u programu Word je najčešće jednostavnim prevlačenjem uz pomoć miša.

Međutim, to ponekad ne funkcioniše. Na primer, kada pomerite sliku, tekst oko nje može da se poremeti.

Ključ ka dobijanju željenih rezultata je obično da kliknete na ikonu Opcije rasporeda .

Ikona „Opcije rasporeda“

 1. Kliknite na sliku da biste je izabrali.

 2. Kliknite na ikonu Opcije rasporeda.

 3. Izaberite željene opcije rasporeda:

  Dijalog „Opcije rasporeda“

  • Da postavi sliku ispred teksta i podesiti da ostane na mesto na stranici, kliknite Ispred teksta (u okviru Sa prelamanjem teksta), a zatim kliknite na dugme Ispravi položaj na stranici.

  • Da biste prelomili tekst oko slike, ali se slika Premesti nagore ili nadole dok dodavanja ili brisanja teksta, izaberite stavku kvadrat (u okviru Sa prelamanjem teksta), a zatim kliknite na dugme Premesti sa tekstom.

Za ili više informacija i primeri prelamanje teksta, pogledajte članak Prelamanje teksta oko slike u programu Word

Slika se verovatno nalazi iza drugog objekta, kao što je blok teksta:

Primer slike iza odlomka teksta

Da biste izabrali sliku, koristite okno za izbor:

 1. Kliknite na karticu Početak > Selekcija > Izaberite.

 2. U Oknu za izbor izaberite sliku.

Dodavanje pozadine ili vodenog žiga

Da biste sliku pomerili samo malo, izaberite sliku, zatim držite pritisnut taster CTRL i pritisnite taster sa strelicom.

Da biste pomerili više objekata istovremeno, grupišite ih:

 1. Izaberite prvi objekat.

 2. Držite pritisnut taster CTRL i izaberite ostale objekte.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na jedan od objekata, usmerite pokazivač ka stavci Grupa i izaberite stavku Grupa.

  Savet: Ako niste u mogućnosti da grupa ili višestruki izbor slike, je moguće da je raspored slike Uravnato sa tekstom. Ako je tako, pogledajte Otvorene opcije rasporeda da biste promenili raspored slika u bilo koju opciju u okviru Sa prelamanjem teksta.

Apsolutna kontrolu nad poravnanje i položaj slike, koristite polje za raspored da biste podesili poravnavanje jedan u odnosu na margine ili kolone, apsolutni položaj u inčima ili relativni položaj za procenat. Ovo je koristan kada želite da postavite slike na određene udaljenost od nešto drugo, kao što su margine stranice.

 1. Izaberite sliku.

 2. Kliknite na ikonu Opcije rasporeda.

 3. Kliknite na dugme više u članku, izvršite poravnanje i postavite prilagođavanja na kartici pozicije .

  Ako ne možete da izaberete nijednu položaj na kartici Položaj , izaberite karticu Prelamanje teksta , a zatim kliknite na bilo koju opciju osim opcije Uravnato sa tekstom .

Ako imate više od jedne slike koju želite da se preklapaju na stranici, možete to da omogućite u okviru raspored .

 1. Izaberite sliku.

 2. Kliknite na ikonu Opcije rasporeda.

 3. Izaberite stavku Pogledaj još.

 4. Položaj na kartici, u grupi " Opcije " na dnu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli preklapaju .

 5. Ponovite za svaku sliku za koju želite da omogućite koji se preklapaju.

Pored poravnavanje i položaj slike na stranici, možete da poravnate slike da biste međusobno ili drugih objekata na stranici. Iako poravnavanje slike da biste sliku nije dostupan na ikonu Opcije rasporeda ili u dijalogu raspored , je uobičajenih zadataka koje mogu izvršiti dok radite sa slike i poravnavanje.

 1. Držite pritisnut taster Ctrl i kliknite na svaki objekat koji želite da poravnate.

 2. Na kartici " Oblikovanje alatki za slike ", u grupi Rasporedi kliknite na dugme Poravnaj, a zatim odaberite opciju, kao što je centar, vrh ili dno.

Jedan objekat sidro Object anchor icon ukazuje na to gde se nalazi u odnosu na tekst u dokumentu na sliku ili objekat. Polazne tačke uradite neće se pojaviti za umetnute slike; umetnuti objekti su vezana za mesto unutar teksta gde su umetnuti i tretiraju se kao bilo koji znak teksta – „Uravnato sa tekstom”.

Sve ostale opcije za prelamanje (kvadrat, uske kroz gornje i donje, iza teksta, ispred teksta) su povezane sa određenom mestu u dokumentu. sidro označava pasusa koja je povezana objekat. Kliknite na sliku, a zatim kliknite na ikonu Opcije rasporeda da biste saznali kako se umeće slike.

Ikona „Opcije rasporeda“

Napomene: Ako kliknete na sliku i nije Uravnato sa tekstom, ali ne vidite sidro objekat, možete da biste se uverili da polazne tačke prikazuju se na dva načina:

 • Prikaži oznake oblikovanja: na kartici Početak , u grupi Pasus kliknite na dugme Prikaži/Sakrij ¶.

 • Uvek prikaži polazne tačke: izaberite stavke datoteka > Opcije > Prikaz, a zatim izaberite polje za potvrdu objekat polazne tačke .

Pošto su polazne tačke vizuelni pokazatelj relativni položaj slike na stranici, nije moguće ukloniti. Međutim, tako što ćete isprobavanja različite opcije za prelamanje teksta, trebalo bi da pronaći sve fleksibilnost treba u položaj slike, bez obzira na njenu sidro.

Za ili više informacija i primeri prelamanje teksta, pogledajte članak Prelamanje teksta oko slike u programu Word.

Ako želite da biste se uverili da slika ostaje tu čak i ako se briše tekst oko njega, možete da zaključate njene polazne tačke:

 1. Izaberite sliku.

 2. Kliknite na ikonu Opcije rasporeda.

 3. Kliknite na dugme više u članku, a zatim u okviru Opcije, izaberite zaključati.

  Napomena: Zato što polazne tačke ne koriste se za slike postavljene Uravnato sa tekstom, sidro zaključavanje i druge pozicioniranje opcije nisu dostupne za umetnute slike.

Ako ste umetnuli sliku u dokument pri korišćenju Word Online, možete kopirati i nalepiti ga da biste ga premestili unutar dokumenta, a možete da primenite oblikovanje, kao što je vertikalni razmak i centriranja, da biste ga pasusa. Međutim, ne možete da premeštate slike koji je umetnut dok koristite verziju programa Word za računare, ako sliku ima prelamanje teksta ili fiksni položaj na stranici.

Ako ne pronađete da slike ne možete da menjate, a vi imate verziju programa Word za računare, kliknite na dugme Otvori u programu Word da biste otvorili dokument u programu Word i izvršite promene u svoj raspored.

Kada završite, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + S da biste sačuvali dokument na originalnu lokaciju. Zatim možete da ponovo otvorite dokument u Word Onlinei nastavite sa uređivanjem. Word Online će zadržati raspored postavke koje ste primenili u verziji programa Word.

Za kompletan paket Office aplikacija i usluga, isprobajte ili kupite na lokaciji Office.com.

Savet: Office Online aplikacije su ažurirani sve vreme sa novim funkcijama. Posetite lokaciju Office Online blog za najnovije vesti i objave.

Takođe pogledajte

Prelamanje teksta oko slika u programu Word

Rotiranje okvira za tekst, oblika, WordArt objekta ili slike

Grupisanje ili razgrupisavanje oblika, slika ili drugih objekata

Izrezivanje slike ili oblika slikom za popunu

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×