Uređivanje SVG slike u programu Microsoft Office 365

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Word, PowerPoint, Outlook i Excel za Office 365 na Windows, Mac, Android i Windows Mobile podržavaju Umetanje i uređivanje scalable vector graphics (. Za dokumente, prezentacije, e-porukama i radnih svezaka SVG) datoteke.

Na iOS možete da uredite SVG slike koje ste već umetnuli na druge platforme.

Ovo je funkcija samo za pretplatnike Ova funkcija je dostupna samo pretplatnicima na Office 365.

Savet: SVG je otvoreni standard koji je uspostavljen 1999.

Za više informacija o tome kako da dodate SVG sliku u datoteku pogledajte članak Umetanje SVG slika i ikona u sistemu Office 2016

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste prilagodili izgled SVG slike u dokumentu. Da biste pristupili tim alatkama, kliknite na SVG sliku i na traci bi trebalo da se pojavi kontekstualna kartica Oblikovanje. Hajde da pogledamo neke od najkorisnijih opcija koje nudi kartica Oblikovanje.

 • Promena grafike – Ova opcija vam omogućava da izaberete drugu sliku kako biste njom zamenili trenutnu sliku.

 • Stilovi grafika – Ovo su primarne alatke za uređivanje izgleda slike.

  • Galerija sadrži kolekciju unapred definisanih stilova za konvertovanje slike u crtež u obliku linije ili promenu boje njene popune. U dolenavedenom primeru umetnut je logotip bicikla, a original je ceo crn. U galeriji stilova biram predložak koji ima crni obris i svetloplavu popunu kako bi se slagao sa temom preduzeća.

   Savet: Zadržite pokazivač miša iznad svakog stila grafike u galeriji da biste videli kako bi slika izgledala ako biste ga izabrali. To je samo pregled. Promene neće stupiti na snagu ako stvarno ne kliknete na taj stil.

   Promena izgleda SVG slike u programu PowerPoint 2016 pomoću galerije stilova
  • Ako želite da promenite boju slike, a nijedan od stilova iz galerije nije baš ono što želite, opcija Popuna grafike omogućava vam da odaberete između stotina boja. Bilo koja boja koju odaberete primenjuje se na celu sliku. U dolenavedenom primeru biram logotip bicikla i primenjujem na njega crvenu popunu.

   Napomena: Ako želite da popunite pojedinačne delove SVG slike različitim bojama, trebalo bi da je prvo konvertujete u oblik. Ispod pogledajte uputstva kako da to uradite.

   Pipeta je naročito interesantna alatka. Kada je izaberete iz menija, ona menja kursor u pipetu koju prati mali okvir. Postavite pipetu na bilo koji objekat u dokumentu, na slajdu ili u radnom listu i mali okvir se ispunjava bojom tog objekta. Kliknite levim tasterom miša da biste potvrdili i izabrani SVG oblik popunjava se tom bojom. To je sjajan način da brzo uskladite boju oblika sa bojom druge stavke koju imate, kao što je logotip preduzeća. I da, to funkcioniše i sa bojama na umetnutim fotografijama.

   Korišćenje alatke „Efekti grafike“ za promenu boje SVG slike
  • Da biste promenili (ili uklonili) liniju oko SVG slike, odaberite stavku Kontura grafike. To vam omogućava da postavite boju ivice koja okružuje sliku. Ovde funkcioniše i alatka „Pipeta“ koja je opisana iznad.

  • Tražite način da SVG slikama date malo dodatnog stila? Efekti grafike pomažu vam da slikama dodajete efekte senke, sjajeve, 3D efekte i još mnogo toga. U dolenavedenom primeru biram senku u perspektivi kako bi slika izgledala malo trodimenzionalnije.

   Dodavanje efekata kao što su efekti senke SVG grafikama pomoću alatke „Efekti grafike“
 • Raspoređivanje – Ova grupa sadrži alatke koje su vam verovatno poznate ako ste radili sa drugim formatima slika u sistemu Office.

  • Alatke Postavi ispred ili Pošalji unazad možete da koristite da biste postavili sliku u slojeve na stranici. To je korisno ako želite da postavite druge objekte ispred (ili iza) slike.

  • Alatka Okno za izbor donekle olakšava izbor određenih stavki na složenoj stranici.

  • Opcija Poravnavanje olakšava postavljanje izabrane slike duž leve ivice, u sredini ili na ostalim poznatim mestima na stranici.

  • Ako imate više slika za koje želite da budu jedan objekat, izaberite prvi objekat, držite taster Ctrl i izaberite sve druge objekte, a zatim izaberite stavku Grupiši. Da biste ih razgrupisali, odaberite bilo koji objekat iz grupe, a zatim izaberite stavke Grupisanje > Razgrupiši.

  • Komanda Rotiraj olakšava vam da rotirate sliku ili da je preokrenete vertikalno ili horizontalno.

 • Veličina – Ovo su alatke za izrezivanje ili promenu veličine slike. Detalje o tome kako se koristi alatka „Izrezivanje“ potražite u članku Izrezivanje slike. Da biste koristili alatke za veličinu, samo navedite željenu visinu i/ili širinu u inčima.

Konvertovanje SVG slike u Office oblik

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo za Office 365 mogu pomoću Office aplikacijama za računare na Windows ili Mac računaru.

Tako što ćete SVG sliku ili ikonu konvertovati oblik za Office možete da rastavljanje SVG datoteke, kao i da ih uređujete pojedinačne delove. Konvertovanje datoteka je lako; jednostavno kliknite desnim tasterom miša na sliku SVG u dokumenta, radne sveske ili prezentacije i izaberite stavku konvertovanje oblika iz kontekstualnog menija koji se pojavljuje.

Ovo je kratak video u kojem vam Dag pokazuje kako se to radi.

Vaš pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Da biste uredili SVG slike u sistemu Office za Android, dodirnite stavku da biste izabrali SVG koji želite da uredite i grafičke kartice treba da se pojavi na traci.

SVG sliku izabrana, koji prikazuje grafičke kartice na traci

Napomena: Ako ne vidite traku, dodirnite ikonu "Uredi" Ikona „Uredi“ .

 • Stilovi - ovo su skupa unapred definisane stilove možete dodati da biste brzo promenili izgled SVG datoteke.

 • Ako želite da promenite boju slike i nijedna od stilova u galeriji nije baš ono što želite, popunite vam omogućava da odaberete stotine boje. Šta god boja koju odaberete će se primeniti na celu sliku.

  Napomena: Ako želite da popunite pojedinačne delove SVG slike sa različitim bojama ćete morati da ga prvo konvertujete u oblik. Trenutno ćete morati da otvorite dokument u sistemu Office za Office 365 na Windows da to uradite.

 • Da biste promenili (ili uklonite) linije oko SVG sliku odaberite Prikaz strukture. Ovo vam dopušta da postavite boju ivice oko slike.

 • Prelamanje teksta vam pomaže da kontrolišete kako će tok teksta oko slike u dokumentu.

 • Ako želite da stavite više objekata iznad druge Rasporedi omogućava premestite na izabranu sliku nagore ili nadole (unapred ili unazad) u nizu.

 • Koristite alatku za Izrezivanje grafike ako želite samo deo SVG sliku. Sa slikom izabran, dodirnite Izrezivanje , a zatim prevucite okvir za da biste uokvirili slike onako kako želite. Kada završite, dodirnite stavku izrezivanja

 • Veličina i položaj da navedete koliko veliku sliku SVG bi trebalo da bude na stranici.

 • Koristite alatku Alternativni tekst da biste sliku tekst opis o osobama koje koriste čitače ekrana za čitanje dokumenta.

Da biste umetnuli sliku SVG u operativnom sistemu Windows Mobile aplikacije koristite Umetanje> slika samo kao i bilo koju drugu sliku.

Imate i neke uređivanja alatki koje su dostupne za SVG slike. Da biste dobili koraci dodirnite SVG sliku koju želite da uredite i trebalo bi da vidite grafičke kartice se pojavljuju na traci.

Grafičke kartice programa Word Mobile
 • Grafičke stilove - ovo su primarni alatke za uređivanje izgled slike. U operativnom sistemu Windows Mobile aplikacija se pojavljuje kao galerija na na levom kraju traci grafike .

 • Ako želite da promenite boju slike i nijedna od stilova u galeriji nije baš ono što želite, popunite vam omogućava da odaberete stotine boje. Šta god boja koju odaberete će se primeniti na celu sliku.

  Napomena: Ako želite da popunite pojedinačne delove SVG slike sa različitim bojama ćete morati da ga prvo konvertujete u oblik. Trenutno ćete morati da otvorite dokument u sistemu Office za Office 365 na Windows da to uradite.

 • Da biste promenili (ili uklonite) linije oko SVG sliku odaberite Prikaz strukture. Ovo vam dopušta da postavite boju ivice oko slike.

 • Prelamanje teksta vam pomaže da kontrolišete kako će tok teksta oko slike u dokumentu.

 • Ako želite da stavite više objekata iznad druge unapred ili unazad vam omogućava da premestite na izabranu sliku gore ili dole u nizu. Imajte na umu da morate da imate Prelomi tekst postavite na neki drugi Uravnato sa tekstom za ovu dugmad da se omoguće.

 • Da biste rotirali sliku SVG koristite regulator za rotiranje koji se pojavljuje iznad slike kada je izabrana. Kliknite i prevucite regulator veličine oko slike da biste rotirali. Ako želite da samo brzo rotirali za 90 stepeni ili Preokreni horizontalno ili vertikalno, koristite komandu " Rotiraj " na traci.

 • Koristite alatku za Izrezivanje ako želite samo deo SVG sliku. Sa slikom izabran, dodirnite Izrezivanje , a zatim prevucite okvir za da biste uokvirili slike onako kako želite. Kada završite, dodirnite stavku izrezivanja

  Savet: Ako želite da opozovete vaše izrezivanje pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z ili kliknite na strelicu opozvali pri vrhu prozora programa.

 • Veličina i položaj da navedete koliko veliku sliku SVG bi trebalo da bude na stranici.

 • Koristite alatku Alternativni tekst da biste sliku tekst opis o osobama koje koriste čitače ekrana za čitanje dokumenta.

Imate pitanje, predlog ili komentar za Microsoft Office?

Pogledajte odeljak Kako da pošaljem povratne informacije o sistemu Microsoft Office?

Slušamo vas

Ovaj članak je poslednji put ažurirana 5 decembar 2018 kao rezultat komentare. Da li vam je bilo korisno i posebno ako niste, koristite kontrole za povratne informacije ispod da biste nas obavestili kako da ga bolje.

Takođe pogledajte

Umetanje slika

Umetanje ikona

Animiranje slika, clip art kolekcija, teksta i drugih objekata

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×