Uređivanje radne sveske koja sadrži funkcije nepodržane u programu Excel Online

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Poslednji put ažurirano 2015 10 05

Kad pokušate da otvorite radnu svesku u programu Microsoft Excel Online, možda ćete videti poruku o grešci koja vam saopštava da radna sveska sadrži funkcije koje Excel Online ne podržava. Nepodržane funkcije su sadržaj ili funkcionalnost u radnoj svesci koja sprečava otvaranje ili uređivanje radne sveske ili, u nekim slučajevima, prikazivanje radne sveske u pregledaču. Ovaj članak pruža korake za uređivanje radne sveske, zavisno od prirode nepodržanih funkcija u radnoj svesci.

Detalje o podržanim funkcijama u programu Excel Online potražite u članku Razlike između korišćenja radne sveske u pregledaču i u programu Excel.

U ovom članku

Mogu da prikažem radnu svesku, ali ne i nepodržane funkcije

Radna sveska obuhvata funkcije koje sprečavaju njeno otvaranje u programu Excel Online

Uklanjanje XML mape

Dobijam poruku o grešci kada pokušam da otvorim radnu svesku u programu Excel

Mogu da prikažem radnu svesku, ali ne i nepodržane funkcije

Ako radna sveska sadrži objekte, na primer komentare, oblike ili zapise perom, podatke iz radne sveske je moguće prikazati u pregledaču, ali ne i ove objekte. Pored toga, ako radna sveska sadrži tabelu koja je povezana sa spoljnim izvorom podataka (tabelu upita), radna sveska daje prikaz podataka onako kako su poslednji put sačuvani u Excel aplikaciji za računare, a ne prikaz podataka uživo.

Kad na ovaj način prikažete radnu svesku u programu Excel Online, poruka vas obaveštava da radnu svesku nije moguće prikazati u potpunosti u pregledaču.

Ako pokušate da uredite radnu svesku, poruka vas obaveštava da radnu svesku nije moguće urediti u pregledaču. Poruka obezbeđuje kratka uputstva za kreiranje kopije radne sveske. Nepodržane funkcije su uklonjene iz kopije čime se omogućava uređivanje kopije u pregledaču.

Uređivanje kopije poruke

Ako vam ne smeta da uklonite ove funkcije kako biste mogli da je uredite u pregledaču, slobodno napravite kopiju. Ako ipak ne biste da radite sa kopijom radne sveske, i dalje možete koristiti Excel Online za skladištenje i prikazivanje centralne kopije radne sveske, a komandu Otvori u programu Excel u programu Excel Online možete koristiti za uređivanje radne sveske.

Sledite dolenavedene korake.

Ako želite da imate mogućnost uređivanja radne sveske u programu Excel Online, uradite sledeće:

 1. U poruci kliknite na vezu Uređivanje kopije.

 2. Prihvatite novo ime koje Excel Online predlaže ili otkucajte neko drugo, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

  Oprez: Ako otkucate ime koje se podudara sa originalnim imenom i potvrdite izbor u polju za potvrdu Zameni postojeće datoteke , originalna kopija radne sveske se izgubiti kada kliknete na dugme Sačuvaj.

 3. Uredite novu kopiju radne sveske u pregledaču. Originalna kopija se ne menja.

Ako ipak ne želite da napravite kopiju ni da uređujete radnu svesku u Excel aplikaciji za računare, uradite sledeće:

 1. U poruci kliknite na dugme Otkaži.

 2. U programu Excel Online izaberite stavku Uređivanje radne sveske, a zatim izaberite stavku Uredi u programu Excel.

 3. Uredite radnu svesku u Excel aplikaciji za računare. Kad u programu Excel kliknete na dugme Sačuvaj, radna sveska se automatski skladišti na veb lokaciji na kojoj ste je otvorili.

  Napomena:  Ako izbor stavke Uredi u programu Excel dovede do pojave poruke koja vam saopštava da nemate podržani pregledač ili ispravnu verziju programa Excel, pročitajte odeljak Dobijam poruku o grešci kada pokušam da otvorim radnu svesku u programu Excel u nastavku ovog članka.

Vrh stranice

Radna sveska obuhvata funkcije koje u potpunosti sprečavaju njeno otvaranje u programu Excel Online

Neke funkcije, poput VBA projekata (makroi) i XML mape, potpuno sprečavaju otvaranje radne sveske u programu Excel Online.

Kada na ovaj način pokušate da prikažete ili uredite radnu svesku u programu Excel Online, poruka vas obaveštava da radnu svesku nije moguće otvoriti u pregledaču.

Ako imate dozvolu za uređivanje radne sveske, možete je otvoriti u Excel aplikaciji za računare. U poruci kliknite na vezu Otvori u programu Excel.

Ako vidite drugu poruku koja vam saopštava da nemate podržani pregledač ili ispravnu verziju programa Excel, pročitajte odeljak Dobijam poruku o grešci kada pokušam da otvorim radnu svesku u programu Excel u nastavku ovog članka.

Vrh stranice

Uklanjanje XML mape

Ključ za uklanjanje XML mape iz radne sveske tako da može da se otvori u pregledaču je da biste pronašli XML komandi. Evo kako:

 1. Otvorite datoteku koja sadrži XML mapu u verziji programa Excel.

 2. Na ivici priručne trake kliknite na padajuću strelicu ili je dodirnite, a zatim odaberite stavku Još komandi.

  Koristite padajući meni „Prilagođavanje priručne trake“ da biste došli do komandi koje već nisu na traci.
 3. U okviru Odaberite komande iz odaberite stavku Sve komande. Pomerite se nadole da biste odabrali XML i izaberite ili dodirnite stavku Dodaj, a zatim stavku U redu.

  Na listi komandi odaberite stavku „XML“, a zatim izaberite stavku „Dodaj“.
 4. Na priručnoj traci izaberite stavke XML > Izvor da biste otvorili okno zadatka XML izvor.

  Na priručnoj traci izaberite stavku „XML“
 5. U oknu zadatka XML izvor izaberite ili dodirnite stavku XML mape. Izaberite ime XML mape, a zatim izaberite ili kliknite stavku Izbriši.

Vrh stranice

Dobijam poruku o grešci kada pokušam da otvorim radnu svesku u programu Excel

Ako izaberete stavku Uredi u programu Excel u programu Excel Online, možda ćete videti poruku koja vam saopštava da nemate podržani pregledač ili ispravnu verziju programa Excel. Ukoliko dođe do toga, uradite sledeće:

 • Koristite Office Excel 2003 ili noviju verziju (Windows) ili koristite Excel za Mac 2008 verzije 12.2.9 ili noviju verziju (Mac).

  • Windows: Ako koristite Excel 2003, instalirajte najnoviju servisni paket. Ako je verzijom programa Excel starijim od 2003 ili uopšte nemate Excel, preuzmite najnovije probne verzije usluge kada propmpted.

  • Mac: Ako verzijom programa Excel za Mac 2008 je starija od 12.2.9 ili nemate Excel za Mac, Preuzmite probnu verziju sistema Office za Mac.

 • Korišćenje programa Firefox, Internet Explorer (Windows) ili Safari (Mac). Ako koristite Internet Explorer, omogućite ActiveX kontrolu da biste pokrenuli.

Pronađite više informacija o zahtevima za korišćenje komande „Uredi u programu Excel“.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×