Uređivanje radne sveske koja sadrži funkcije koje Excel ne podržava za Veb

Kada pokušate da otvorite radnu svesku u programu Microsoft Excel za veb, možda ćete videti poruku o grešci koja vam saopštava da radna sveska sadrži funkcije koje Excel za veb ne podržavaju. Nepodržane funkcije su sadržaj ili funkcionalnost u radnoj svesci koja sprečava otvaranje ili uređivanje radne sveske ili, u nekim slučajevima, prikazivanje radne sveske u pregledaču. Ovaj članak pruža korake za uređivanje radne sveske, zavisno od prirode nepodržanih funkcija u radnoj svesci.

Detalje o podršci za funkciju u Excel za veb potražite u članku razlike između korišćenja radne sveske u pregledaču i u programu Excel.

U ovom članku

Mogu da prikažem radnu svesku, ali ne i nepodržane funkcije

Radna sveska obuhvata funkcije koje sprečavaju njeno otvaranje u programu Excel Online

Uklanjanje XML mape

Dobijam poruku o grešci kada pokušam da otvorim radnu svesku u programu Excel

Mogu da prikažem radnu svesku, ali ne i nepodržane funkcije

Ako radna sveska sadrži objekte, na primer komentare, oblike ili zapise perom, podatke iz radne sveske je moguće prikazati u pregledaču, ali ne i ove objekte. Pored toga, ako radna sveska sadrži tabelu koja je povezana sa spoljnim izvorom podataka (tabelu upita), radna sveska daje prikaz podataka onako kako su poslednji put sačuvani u Excel aplikaciji za računare, a ne prikaz podataka uživo.

Kada u Excel za veb prikazujete ovakvu radnu svesku, poruka vas obaveštava da radna sveska ne može u potpunosti da se prikaže u pregledaču.

Ako pokušate da uredite radnu svesku, poruka vas obaveštava da radnu svesku nije moguće urediti u pregledaču. Poruka obezbeđuje kratka uputstva za kreiranje kopije radne sveske. Nepodržane funkcije su uklonjene iz kopije čime se omogućava uređivanje kopije u pregledaču.

Uređivanje kopije poruke

Ako vam ne smeta da uklonite ove funkcije kako biste mogli da je uredite u pregledaču, slobodno napravite kopiju. Ako ne želite da radite sa kopijom radne sveske, Excel za veb za skladištenje i pregled centralne kopije radne sveske i dalje možete da koristite komandu Otvori u programu Excel u Excel za veb da biste uredili radnu svesku.

Pratite dolenavedene korake.

Ako želite da možete da uredite radnu svesku u Excel za veb, uradite sledeće:

 1. U poruci kliknite na vezu Uređivanje kopije.

 2. Prihvatite novo ime koje Excel za veb predlaže ili otkucajte drugačiji, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

  Oprez: Ako otkucate ime koje se podudara sa originalnim imenom i potvrdite izbor u polju za potvrdu Zameni postojeću datoteku , originalna kopija radne sveske će biti izgubljena kada kliknete na dugme Sačuvaj.

 3. Uredite novu kopiju radne sveske u pregledaču. Originalna kopija se ne menja.

Ako ipak ne želite da napravite kopiju ni da uređujete radnu svesku u Excel aplikaciji za računare, uradite sledeće:

 1. U poruci kliknite na dugme Otkaži.

 2. U Excel za veb izaberite stavku Uredi radnu svesku, a zatim izaberite stavku Uredi u programu Excel.

 3. Uredite radnu svesku u Excel aplikaciji za računare. Kad u programu Excel kliknete na dugme Sačuvaj, radna sveska se automatski skladišti na veb lokaciji na kojoj ste je otvorili.

  Napomena: Ako izbor stavke Uredi u programu Excel dovede do pojave poruke koja vam saopštava da nemate podržani pregledač ili ispravnu verziju programa Excel, pročitajte odeljak Dobijam poruku o grešci kada pokušam da otvorim radnu svesku u programu Excel u nastavku ovog članka.

Vrh stranice

Radna sveska uključuje funkcije koje ga sprečavaju da se u Excel za veb

Neke funkcije, kao što su VBA projekti (makroi) i XML MAPS, sprečavaju otvaranje radne sveske u Excel za veb.

Kada pokušate da prikazujete ili uređujete ovakvu radnu svesku u Excel za veb, poruka vas obaveštava da nije moguće otvoriti radnu svesku u pregledaču.

Ako imate dozvolu za uređivanje radne sveske, možete je otvoriti u Excel aplikaciji za računare. U poruci kliknite na vezu Otvori u programu Excel.

Ako vidite drugu poruku koja vam saopštava da nemate podržani pregledač ili ispravnu verziju programa Excel, pročitajte odeljak Dobijam poruku o grešci kada pokušam da otvorim radnu svesku u programu Excel u nastavku ovog članka.

Vrh stranice

Uklanjanje XML mape

Ključ za uklanjanje XML mape iz radne sveske tako da može da se otvori u pregledaču jeste da pronađe XML komande. Evo kako:

 1. Otvorite datoteku koja sadrži XML mapu u verziji programa Excel za računare.

 2. Na ivici priručne trake kliknite na padajuću strelicu ili je dodirnite, a zatim odaberite stavku Još komandi.

  Koristite padajući meni „Prilagođavanje priručne trake“ da biste došli do komandi koje već nisu na traci.
 3. U okviru Odaberite komande iz odaberite stavku Sve komande. Pomerite se nadole da biste odabrali XML i izaberite ili dodirnite stavku Dodaj, a zatim stavku U redu.

  Na listi komandi odaberite stavku „XML“, a zatim izaberite stavku „Dodaj“.
 4. Na priručnoj traci izaberite stavke XML > Izvor da biste otvorili okno zadatka XML izvor.

  Na priručnoj traci izaberite stavku „XML“
 5. U oknu zadatka XML izvor izaberite ili dodirnite stavku XML mape. Izaberite ime XML mape, a zatim izaberite ili kliknite stavku Izbriši.

Vrh stranice

Dobijam poruku o grešci kada pokušam da otvorim radnu svesku u programu Excel

Ako u Excel za veb izaberete stavku Uredi u programu Excel , možda ćete videti poruku koja kaže da nemate podržani pregledač ili ispravnu verziju programa Excel. Ukoliko dođe do toga, uradite sledeće:

 • Koristite Office Excel 2003 ili noviju verziju (Windows) ili koristite Excel za Mac 2008 verzije 12.2.9 ili noviju verziju (Mac).

  • Windows: Ako koristite Excel 2003, instalirajte najnoviji servisni paket. Ako je vaša verzija programa Excel starija od 2003 ili uopšte nemate Excel, preuzmite najnoviju probnu verziju kada je produženo.

  • Mac: ako je vaša verzija programa Excel za Mac 2008 starija od 12.2.9 ili uopšte nemate Excel za Mac, Preuzmite probnu verziju sistema Office za Mac.

 • Koristite Firefox, Internet Explorer (Windows) ili Safari (Mac). Ako koristite Internet Explorer, omogućite pokretanje ActiveX kontrole.

Pronađite više informacija o zahtevima za korišćenje komande „Uredi u programu Excel“.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×