Uređivanje podataka u upitu

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Možete naići na situacije u kojima ne možete da uređujete podatke u prikaz lista sa podacima upita da biste promenili podatke u tabeli na kojoj se upit zasniva. Pomoću ovog članka ćete razumeti kada možete da uređujete podatke upita, kada ne možete da uređujete podatke upita i na koji način da promenite dizajn upita tako da možete da uređujete podatke na kojima je zasnovan.

Ovaj članak sadrži:

Uvod

Kada mogu da uredim podataka u upitu?

Kada ne mogu da uredim podataka u upitu?

Kako mogu da promenim upit tako da mogu da uređujem podatke?

Uvod

Kada otvorite upit u prikazu lista sa podacima, možda ćete želeti da uređujete podatke. Možda ćete primetiti grešku ili neku zastarelu informaciju. U zavisnosti od toga kako je upit napravljen, možete da uređujete podatke direktno u list sa podacima upita.

Ako pokušate da uređujete podatke u listu sa podacima upita, ali se ništa na događa ili operativni sistem Windows reprodukuje zvuk, a uređivanje se ne izvrši, to je znak da ne možete da uredite podatke. Problem može biti u tome što sam upit nije dostupan za uređivanje, kao u slučaju unakrsnog upita. Problem može biti i to što samo polje koje pokušavate da uređujete nije dostupno za uređivanje – na primer, ako je polje zasnovano na nekoj agregatnoj funkciji, kao što je prosek. U oba slučaja možete da uradite nešto da biste omogućili uređivanje.

Pored uređivanja podataka upita u prikazu lista sa podacima, da biste ažurirali podatke u tabeli, možete da koristite i ažuriranje upita. Ovaj članak ne sadrži objašnjenja o upitima za ažuriranje.

Više informacija o upitima za ažuriranje potražite u članku Kreiranje upita za ažuriranje.

Kada želite da uređujete podatke upita u prikazu lista sa podacima, obično želite da promene budu sačuvane u tabelama na kojima je upit zasnovan. Ako ne želite da menjate podatke u ovim tabelama, ali želite da uređujete podatke i sačuvate uređene podatke nakon što završite, možete da koristite upit za pravljenje tabele da biste prvo kreirali novu tabelu čije podatke možete da uređujete. Upit za kreiranje tabele možete da koristite i da rezultate tabele koja ne dozvoljava uređivanje sačuvate kao novu tabelu, a zatim da uredite podatke u novoj tabeli. Ovaj članak ne sadrži objašnjenja o tome kako da kreirate i pokrenete upite za kreiranje tabele.

Više informacija o upitima za kreiranje tabele potražite u članku Kreiranje upita za kreiranje tabele.

Vrh stranice

Kada mogu da uređujem podatke u upitu?

Podatke u upitu možete da uređujete uvek kada je upit zasnovan na jednoj ili dve tabele koje održavaju međusobnu odnos jedan-prema-jedan.

Napomena: Čak i kada možete da uređujete podatke u upitu, neka njegova polja možda neće biti dostupna za uređivanje. Takvi slučajevi navedeni su u sledećem odeljku.

Vrh stranice

Kada ne mogu da uređujem podatke u upitu?

Podatke u upitu ne možete da uređujete u slučaju da:

 • Upit jeste unakrsni upit.

 • Upit jeste SQL upit.

 • Polje koje pokušavate da uredite jeste izračunato polje. U ovom slučaju, možda ćete moći da uređujete druga polja.

 • Upit je zasnovan na tri ili više tabela među kojima postoji relacija „više-prema-jedan-prema-više“.

  Napomena: Iako ne možete da uređujete listu sa podacima upita u ovom slučaju, možete da uređujete podatke u obrascu kada je svojstvo " RecordsetType " obrasca postavljeno na Dynaset (Nedosledno ispravke).

 • Upit sadrži odredbu GROUP BY.

Vrh stranice

Kako da promenim upit tako da mogu da uređujem podatke u njemu?

Sledeća tabela navodi slučajeve kada ne možete da uređujete upit i prateće postupke koje treba preduzeti da bi list sa podacima upita bio dostupan za uređivanje.

Ne možete da uređujete vrednosti u listu sa podacima upita kada:

Da bi list sa podacima upita postao dostupan za uređivanje:

Svojstvo Jedinstvene vrednosti upita sadrži vrednost Da.

Postavite svojstvo Jedinstvene vrednosti upita na Ne.

Pogledajte sledeći odeljak, postavite svojstvo "jedinstvene vrednosti" na ne, da biste saznali kako da biste postavili ovo svojstvo.

Upit sadrži povezanu tabelu ODBC baza podataka bez jedinstveni indeks ili Paradox tabelu bez primarni ključ.

Dodajte primarni ključ ili jedinstveni indeks povezanoj tabeli pomoću postupaka koje pruža dobavljač povezane baze podataka.

Nemate dozvolu za ažuriranje podataka u osnovnoj tabeli.

Dodelite dozvolu za ažuriranje podataka.

Upit sadrži više od jedne tabele ili jednog upita, a tabele ili upiti nisu spojeni linijom spajanja u prikazu dizajna.

Kreirajte odgovarajuća spajanja.

Pogledajte odeljak Kreiranje spajanja, da biste saznali kako da kreirate spajanja.

Baza podataka je otvorena samo za čitanje ili se nalazi na jedinici koja je samo za čitanje.

Zatvorite bazu podataka i otvorite je ponovo bez biranja opcije Otvori samo za čitanje ili, ako se baza podataka nalazi na jedinici koja je samo za čitanje, uklonite atribut samo za čitanje sa jedinice ili premestite bazu podataka na jedinicu koja nije samo za čitanje.

Polje u zapisu koji pokušavate da ažurirate je izbrisano ili zaključano od strane drugog korisnika.

Sačekajte da se zapis otključa. Zaključan zapis može se ažurirati odmah nakon otključavanja. Sačekajte da drugi korisnik završi operaciju zbog koje je zapis zaključan.

Upit je zasnovan na tabelama sa odnos jedan-prema-više, a zajedničko polje sa strane „više“ nije polje izlaza. U ovom slučaju, podaci u zajedničkom polju sa strane „jedan“ ne mogu se uređivati.

Dodajte zajedničko polje sa strane „više“ poljima izlaza upita.

Pogledajte odeljak Dodavanje spojena polja sa strane "više" u polja za izlaz upita, da biste saznali kako da dodate polje pridruži se.

Zajedničko polje sa strane „više“ (nakon što uredite podatke) je na strani „jedan“.

Pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F9 da biste izvršili promene i osvežili upit.

Postoji prazno polje iz tabele na strani „jedan“ relacije „jedan-prema-više“, a spajanje je desni spoljni spoj.

Uverite se da u polju na strani „jedan“ postoji vrednost. Možete da uređujete zajedničko polje na strani „više“ samo ako u polju na strani „jedan“ postoji vrednost.

Koristite povezanu tabelu ODBC baze podataka, a polja iz jedinstvenog indeksa povezane tabele nisu u izlazu upita.

Dodajte sva polja iz jedinstvenog indeksa ODBC tabele poljima izlaza upita.

Pogledajte odeljak Dodavanje jedinstveni indeks polja iz povezane ODBC tabele, da biste saznali kako da dodate polja.


Vrh stranice

Postavljanje svojstva „Jedinstvene vrednosti“ na vrednost „Ne“

 1. Otvorite upit u prikazu dizajna.

 2. Pritisnite taster F4 da biste otvorili List sa svojstvima, ako nije otvoren. Kliknite jednom u koordinatnu mrežu za dizajn upita da biste obezbedili da list sa svojstvima prikaže svojstva upita umesto svojstva polja.

 3. U listu sa svojstvima pronađite polje za svojstvo Jedinstvene vrednosti. Kliknite na polje pored svojstva, kliknite na strelicu u tom polju, a zatim izaberite stavku Ne.

Kreiranje spajanja

 1. Otvorite upit u prikazu dizajna.

 2. Za svaku tabelu ili upit koje želite da spojite, prevucite zajedničko polje iz te tabele ili upita na odgovarajuće polje u tabeli ili upitu u kome želite da kreirate spajanje.

Više informacija o kreiranju spajanja potražite u članku, spajanje tabela i upita.

Dodavanje zajedničkog polja sa strane „više“ poljima izlaza upita

 1. Otvorite upit u prikazu dizajna.

 2. U dizajneru upita pronađite spajanje koje odgovara relaciji „jedan-prema-više“.

 3. Dvaput kliknite na zajedničko polje sa strane „više“ relacije „jedan-prema-više“. Zajedničko polje pojavljuje se u koordinatnoj mreži polja, što ukazuje da je to sada polje izlaza.

Dodavanje polja sa jedinstvenim indeksom iz povezane ODBC tabele

 1. Otvorite upit u prikazu dizajna.

 2. U dizajneru upita pronađite povezanu ODBC tabelu.

 3. Polja sa jedinstvenim indeksom pored imena polja imaće simbol ključa. Dvaput kliknite na svako polje koje još nije u koordinatnoj mreži polja. Svako polje pojavljuje se u koordinatnoj mreži polja, što ukazuje da je to sada polje izlaza.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×