Uređivanje dokumenta pomoću prirodnih pokreta

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office. Dostupna je na Windows uređajima osetljivim na dodir i uređajima koji rade sa digitalnim olovkama, kao što je Microsoft Surface sa operativnim sistemom Windows 10 TH2 ili novijim.

Prst ili digitalna olovka ne zahtevaju tastaturu kada radite na uređaju osetljivom na dodir. Pored crtanja, pisanja i markiranje, uređivač zapisa perom vam omogućava da koristite prirodne pokrete kao što su zaokruživanje za izbor i precrtavanje za brisanje.

Animacija redigovanja perom

Napomena:  Slike u ovom članku su od Word 2016, ali uzređivač zapisa perom je sada dostupan i za Word Mobile.

Uređivanje prirodnim pokretima

 1. Odaberite karticu Crtanje na traci i izaberite stavku Uređivač zapisa perom.

  Ako nemate uređaj koji radi sa digitalnom olovkom, već uređaj osetljiv na dodir, izaberite stavku Crtanje dodirom, a zatim stavku Uređivač zapisa perom.

  Uređivač zapisa perom
 2. Izaberite željeni stil pera u grupi Olovke.

  Prikazuje karticu „Crtanje“ u programu Word 2016 s markiranim odeljkom „Pera“.

  Da biste videli više opcija zapisa perom, kliknite na ikonu Više Prikazuje ikonu „Još“ u grupi Olovke. Možete da birate između različitih stilova zapisa perom, a određene stilove možete dodati u omiljene kako bi uvek bili na vrhu.

 3. Uradite bilo koju od sledećih stvari da biste uredili dokument prirodnim pokretima:

  Zaokružite tekst da biste ga izabrali   

  Zaokružite tekst koji želite da izaberete. Možete da izaberete reči, rečenice ili pasuse. Kad izaberete tekst, pojavljuje se traka sa alatkama za oblikovanje. Na traci sa alatkama za oblikovanje možete odmah da promenite boju, font ili stil, a možete i da markirate izabrani tekst.

  Traka sa alatkama „Oblikovanje“

  Precrtajte tekst da biste ga izbrisali   

  Nacrtajte liniju preko teksta pomoću olovke ili dodira da biste izbrisali neku reč ili frazu u rečenici. Možete da izbrišete grupu rečenica ili čitav odeljak tako što ćete ih precrtati kosom, vertikalnom ili krivudavom crtom. Briše se tekst koji je obuhvaćen pokretom precrtavanja.

  Brisanje

  Nakon brisanja teksta, na ekranu se pojavljuje padajući meni sa opcijama zapisa perom. Ako ne nameravate da brišete tekst, izaberite stavku Opozovi . Izaberite stavku Ostavi kao zapis perom ako u dokumentu želite da imate precrtane reči.

  Primena markiranja   

  Odaberite marker iz grupe Olovke i povucite preko teksta da biste ga markirali. Da biste uklonili markiranje, ponovo povucite preko teksta.

Napomena: Ako želite da pratite izmene zapisom perom, treba da uključite opciju Prati promene u režimu jednostavnog označavanja na kartici Redigovanje pre nego što počnete da pregledate dokument pomoću uređivača zapisa perom.

Takođe pogledajte

Crtanje i zapisivanje perom u sistemu Office

Recite nam šta mislite o funkciji „Uređivač zapisa perom“ i predložite poboljšanja za nju

Prosledite predloge za nove radnje ili pokrete koje biste želeli da vidite u uređivaču zapisa perom na sajtu https://word.uservoice.com/forums/304924-word-for-windows-desktop-application

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×