Uputstva za organizovanje i oblikovanje podataka na radnom listu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Office Excel ima nekoliko funkcija koje olakšavaju upravljanje i analizu podataka. Da iskoristite punu ove funkcije, je važno da organizujete i oblikovanje podataka u na radni list prema sledeća uputstva.

U ovom članku

Smernice organizacije podataka

Smernice za oblikovanje podataka

Smernice organizacije podataka

Postavljanje slične stavke u istoj koloni    Dizajniranje podataka tako da svi redovi imaju slične stavke u istoj koloni.

Zadrži opseg podataka odvojene    Ostavite barem jednu praznu kolonu i jedan prazan red između povezanih podataka opseg i drugih podataka na radnom listu. Excel može da zatim lakše da otkrije i izaberite opseg kada sortirate, filtrirate ili Umetanje automatskih podzbirova.

Kritične podatke postavite iznad ili ispod opsega    Izbegnite postavljanje kritičnih podataka sa leve ili desne strane opsega zato što podatke skrivena prilikom filtriranja opsega.

Izbegavajte prazne redove i kolone u opsegu    Izbegavajte stavljanje praznih redova i kolona u opsegu podataka. Uradite sledeće da biste se uverili da Excel možete lakše da otkrije i izaberite opseg povezanih podataka.

Prikazivanje svih redova i kolona u opsegu    Uverite se da sve skrivene redove ili kolone prikazuju pre nego što unesete izmene u opsegu podataka. Kada nisu prikazane redove i kolone u opsegu, podaci mogu nenamerno izbrisati. Više informacija potražite u članku Sakrivanje ili prikazivanje redova i kolona.

Vrh stranice

Smernice za oblikovanje podataka

Korišćenje oznake kolona da biste identifikovali podataka    Kreirajte oznake kolona u prvom redu opsega podataka tako što ćete primeniti u drugi format podataka. Excel možete koristiti ove oznake za kreiranje izveštaja i da biste pronašli i organizovanje podataka. Koristite fonta, poravnavanje, oblikovanje, šaru, ivicu ili stil pisanja velikim slovima za oznake kolona koje se razlikuje od formata koji dodeljujete podataka u opsegu. Oblikujte ćelije kao tekst pre nego što otkucate oznake kolona. Više informacija potražite u članku Načini za oblikovanje radnog lista.

Koristite ivice ćelija da biste razlikovali podatke    Kada želite da razdvojite oznake od podataka, koristite ivice ćelija – ne prazne redove ili isprekidane linije – da biste umetnuli linije ispod oznaka. Više informacija potražite u članku Ivica Primena ili uklanjanje ćelija na radnom listu.

Izbegavajte razmake na početku ili da biste izbegli greške    Izbegavajte umetnuti razmake na početku ili na kraju ćelije da biste uvukli podataka. Ove dodatne razmake mogu uticati na sortiranje, pretraživanje i format koji je primenjen na ćeliju. Umesto da otkucate razmak da biste uvukli podataka, možete da koristite komandu Povećaj uvlačenje unutar ćelije. Više informacija potražite u članku Prebacivanje podataka u ćeliji.

Proširite formate podataka i formula    Kada dodate novi red sa podacima na kraj opsega podataka, Excel proširuje dosledno oblikovanje i formule. Tri od pet prethodnih ćelija morate da koristite isti format za taj format da biste se produžiti. Sve prethodne formule mora biti dosledno za formulu da bi bili prošireni. Više informacija potražite u članku Automatsko popunjavanje podataka u ćelije radnog lista.

Korišćenje formatu Excel tabele da biste radili sa povezanih podataka    Opseg susednih ćelija na radnom listu možete da pretvorite u Excel tabeli. Podataka koji je definisan u tabeli možete upravljati analizirati nezavisno od podataka izvan te tabele i možete da koristite funkcije određene tabele da biste brzo sortirali, filtrirali, ukupno ili izračunavanje podataka u tabeli. Takođe možete da koristite funkciju tabele da deliš skupove srodnih podataka tako što ćete organizovanje tih podataka u više tabela na jednoj stranici. Više informacija potražite u članku Pregled Excel tabela.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×