Upravljanje nivoima dozvola

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Otvorite stranicu nivoi dozvola

Kreiranje nivoa dozvole

Kopiranje nivoa dozvole

Uređivanje nivoa dozvole

Brisanje nivoa dozvole

Nasleđivanje nivoa dozvola od nadređene lokacije

Pomoću dozvola možete da kontrolišete pristup portalu i njegovom sadržaju. Na primer, možete da kreirate dozvole koje saradnicima na projektu omogućavaju da dodaju ili menjaju sadržaj portala, a osobama koje nisu uključene u projekat samo da pregledaju sadržaj, bez mogućnosti da ga menjaju. Možete i da kreirate dozvole koje će nekolicini osoba omogućiti da kontrolišu raspored lokacije i da budu njeni administratori.

Dozvole se dobijaju dodeljivanjem određenih nivoa dozvola pojedincima ili grupama. Podrazumevano su dostupni sledeći nivoi dozvola:

 • Nivo dozvole Potpuna kontrola omogućava administratorski pristup lokaciji. Članovi grupe „Kućni vlasnici“ podrazumevano imaju ovu dozvolu. Ovaj nivo dozvole nije moguće prilagoditi ili izbrisati.

 • Nivo dozvole Dizajniranje omogućava korisnicima da menjaju raspored i postavke stranica za koje im je odobren pristup. Korisnici u ovoj grupi mogu da kreiraju liste i biblioteke dokumenata, da uređuju stranice kao i da na lokaciju ili kolekciju lokacija primenjuju teme, ivice i opise stilova.

 • Nivo dozvole Doprinošenje omogućava korisnicima da prosleđuju sadržaj u one oblasti lokacije za koje im je odobren pristup. Korisnici u ovoj grupi su u mogućnosti da dodaju, uređuju i brišu stavke iz postojećih listi i biblioteka dokumenata. Članovima grupe „Kućni članovi“ podrazumevano je dodeljena ova dozvola.

  Napomena: U sistemu Microsoft Office SharePoint Server 2007, korisnici sa nivoom dozvole „Doprinošenje“ su u mogućnosti da uređuju stavke liste, što nije bilo moguće u prethodnim verzijama sistema SharePoint Portal Server. Ove je naročito značajno za članove grupe koji nadograđuju sistem na Office SharePoint Server 2007.

 • Nivo dozvole Čitanje omogućava korisnicima da pretražuju, prikazuju i pregledaju sadržaj lokacije. Korisnici i grupe sa ovim nivoom dozvole mogu i da otvaraju aktuelne stavke i dokumente. Ovaj nivo dozvole podrazumevano je dodeljen članovima grupe „Kućni posetioci“.

 • Ograničena Pročitajte je dizajniran da date korisnicima pristup određene liste, biblioteke dokumenata, stavku ili dokument, ali ne čitavu lokaciju. Prethodne verzije dokumenata i informacija o korisničkim pravima nisu dostupne osobama i grupama sa ovim nivoom dozvole.

 • Nivo dozvole Odobri omogućava korisnicima da uređuju i odobravaju stranice, stavke liste i dokumente.

 • Nivo dozvole Upravljanje hijerarhijom omogućava korisnicima da kreiraju lokacije i uređuju stranice, stavke liste i dokumente.

Upravljanje dozvolama matične lokacije ne utiče samo na tu lokaciju, već i na sve podlokacije koje nasleđuju te dozvole, pa je važno da pažljivo razmotrite mogućnost menjanja nivoa dozvola. Ukoliko na podlokaciji želite da promenite nasleđene dozvole bez menjanja dozvola na matičnoj lokaciji, možete da onemogućite nasleđivanje dozvola za podlokaciju, a zatim da za nju kreirate jedinstvene dozvole.

Pošto se nivoima dozvola upravlja na nivou lokacije, na Web lokaciji najvišeg nivoa u kolekciji lokacija ili na bilo kojoj podlokaciji koja sadrži jedinstvene dozvole možete da izvršite sledeće zadatke:

Otvaranje stranice „Nivoi dozvola“

Sve promene nivoa dozvola započinju na stranici „Nivoi dozvola“.

 1. Na matičnoj stranici portala, u meniju Radnje na lokaciji postavite pokazivač na stavku Postavke lokacije, a zatim izaberite stavku Osobe i grupe.

 2. Na stranici „Osobe i grupe“, na traci za brzo pokretanje kliknite na vezu Dozvole za lokaciju.

 3. U meniju Postavke izaberite stavku Nivoi dozvola.

  Napomena: Meni Postavke nije dostupan na stranici „Dozvole“ ukoliko je vaša lokacija nasledila dozvole od nadređene lokacije. Ukoliko meni Postavke nije dostupan, u meniju Radnje izaberite stavku Upravljaj dozvolama nadređenog.

Vrh stranice

Kreiranje nivoa dozvola

 1. Na stranici „Nivoi dozvola“ kliknite na vezu Dodaj nivo dozvola.

 2. Na stranici „Dodaj nivo dozvola“, u odeljku Ime i opis upišite ime, i ukoliko to želite, opis.

 3. Potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored dozvola koje želite da pridružite nivou dozvola, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

Vrh stranice

Kopiranje nivoa dozvola

 1. Na stranici „Nivoi dozvola“ izaberite ime nivoa dozvola koji želite da kopirate.

 2. Pomerite se na dno stranice „Uredi nivo dozvola“, a zatim kliknite na dugme Kopiraj nivo dozvola.

 3. U odeljku Ime i opis upišite ime i, ako to želite, opis novog nivoa dozvola.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj.

  Novi nivo dozvola pojaviće se na stranici „Nivoi dozvola“.

Vrh stranice

Uređivanje nivoa dozvola

Kroz sledeće korake objašnjeno je menjanje prilagođenih nivoa dozvola, kao i bilo kog podrazumevanog nivoa dozvola, osim nivoa „Potpuna kontrola“ ili „Ograničeno pravo čitanja“.

 1. Na stranici „Nivoi dozvola“ izaberite ime nivoa dozvola koji želite da uredite.

  Na stranici „Uredi nivo dozvola“ možete da izvršite sledeće promene:

  • Menjanje opisa nivoa dozvola.

  • Potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored dozvola koje želite da pridružite ovom nivou dozvole, a opozovite za dozvole koje ne želite da mu pridružite.

 2. Kada izvršite promene, kliknite na dugme Prosledi.

Vrh stranice

Brisanje nivoa dozvola

Kroz sledeće korake objašnjeno je brisanje prilagođenih nivoa dozvola, kao i podrazumevanih nivoa dozvola u koje ne spadaju „Potpuna kontrola“ ili „Ograničeno pravo čitanja“. Ova dva nivoa nije moguće izbrisati.

 1. Na stranici „Nivoi dozvola“ potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored dozvola koje želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Izbriši izabrane nivoe dozvola.

 2. Kliknite na dugme U redu da biste potvrdili izbor.

Vrh stranice

Nasleđivanje nivoa dozvola od nadređene lokacije

Ukoliko vaš portal sadrži jedinstvene dozvole, možete da u bilo kom trenutku od nadređene lokacije nasledite nivoe dozvola.

Važno: Nasleđivanjem nivoa dozvola od nadređene lokacije, svi prilagođeni nivoi dozvola koje ste kreirali za ovu lokaciju biće trajno odbačeni.

 1. Na stranici „Nivoi dozvola“ kliknite na vezu Nasledi nivoe dozvola sa nadređene Web lokacije.

 2. Kliknite na dugme U redu da biste potvrdili izbor.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×