Upravljanje mapiranjima svojstava metapodataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Mapiranja svojstava metapodataka mapiraju svojstva izdvojena iz dokumenata prilikom popisivanja (koja se zovu popisana svojstva) sa upravljanim svojstvima koja korisnici mogu da koriste u upitima za pretraživanje. Na primer, tri različita tipa dokumenata mogu imati različita imena svojstva koje identifikuje autora. U jednom tipu dokumenta ime ovog svojstva je možda „autor“, u drugom „pisac“, a u trećem „svojstvo3“. Svako od ovih popisanih svojstava možete mapirati sa upravljanim svojstvom „Autor“ tako da kada korisnik kreira upit po autoru, sva tri tipa dokumenta vrate odgovarajuće rezultate. Pretrage se mogu izvršavati samo na upravljanim svojstvima, a ne i na popisanim.

Da biste upravljali mapiranjima svojstava metapodataka, prvo morate otvoriti stranicu „Mapiranja svojstava metapodataka“. Da biste otvorili stranicu „Mapiranja svojstava metapodataka“:

 1. Na traci za brzo pokretanje izaberite stavku Upravljanje aplikacijama.

 2. Na stranici „Upravljanje aplikacijama“, u okviru Aplikacije usluge izaberite stavku Upravljanje aplikacijama usluge.

 3. Na stranici „Upravljanje aplikacijama usluge“, na listi aplikacija usluge izaberite aplikaciju usluge pretrage koju želite da konfigurišete ili kliknite bilo gde u redu aplikacije usluge pretrage koju želite da konfigurišete, a zatim na traci kliknite na dugme Upravljaj.

 4. U polju SearchServiceApplicationName: stranice administracije pretrage, na traci za brzo pokretanje, u okviru upita i rezultati, kliknite na dugme Svojstva metapodataka.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Dodavanje upravljanog svojstva

Uređivanje upravljanog svojstva

Brisanje upravljanog svojstva

Uređivanje kategorije

Brisanje kategorije

Dodavanje upravljanog svojstva

 1. Na stranici „Mapiranja svojstava metapodataka“ izaberite stavku Novo upravljano svojstvo.

 2. Na stranici „Novo upravljano svojstvo“, u odeljku Ime i tip, u polju Ime svojstva otkucajte ime novog upravljanog svojstva.

  1. U polju Opis otkucajte detaljan opis svojstva.

  2. U okviru Tip informacija u ovom svojstvu izaberite neku od sledećih opcija kao tip podataka za ovo svojstvo:

   • Tekst

   • Ceo broj

   • Decimalni broj

   • Datum i vreme

   • Da/ne

  3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Ima više vrednosti da biste omogućili izbor više tipova podataka.

 3. U odeljku Mapiranja sa popisanim svojstvima izaberite neku od sledećih opcija:

  1. Uključi vrednosti iz svih mapiranih popisanih svojstva.     Izaberite ovu opciju ako želite da vrednosti iz svih popisanih svojstava budu mapirane za dati dokument. Upit za svojstvo u dokumentu u kojem su sva popisana svojstva mapirana vraća rezultat ako su neka od mapiranih popisanih svojstava podudarna.

  2. Uključi vrednosti iz pojedinačnog popisanog svojstva na osnovu navedenog redosleda.     Izaberite ovu opciju ako želite da bude mapirana samo jedna vrednost. Kada je više popisanih svojstava mapirano sa upravljanim svojstvom, za dokument se bira prva vrednost u polju Popisana svojstva mapirana sa ovim upravljanim svojstvom.

  3. Raspored na listi možete promeniti tako što ćete izabrati vrednost i kliknuti na dugmad Premesti nagore i Premesti nadole.

  4. Da biste dodali mapiranje na listu, kliknite na dugme Dodaj mapiranje.

   • U dijalogu Izbor popisanog svojstva razvijte meni Izbor kategorije i izaberite stavku Sve kategorije ili određenu kategoriju tipa dokumenta (na primer, Office ili XML).

   • Na listi Izbor popisanog svojstva izaberite popisano svojstvo koje ćete mapirati sa upravljanim svojstvom koje dodajete.

   • Ime (ili prvi deo imena) svojstva koje tražite možete da otkucate u polju Ime popisanog svojstva, a zatim kliknete na dugme Pronađi zato što je lista popisanih svojstava verovatno dugačka.

   • Kliknite na dugme U redu.

 4. Na stranici „Novo upravljano svojstvo“, u odeljku Koristi u opsezima potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli da se ovo svojstvo koristi u opsezima ako želite da svojstvo bude dostupno za definisanje opsega pretrage.

  Savet: Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu samo za ona svojstva koja nameravate da koristite u opsezima. Svako svojstvo podešeno kao opseg povećava veličinu indeksa, što treba izbegavati kada god je moguće.

 5. U odeljku Optimizacija skladištenja upravljanog svojstva potvrdite izbor u polju za potvrdu Smanji zahteve za skladištenje za tekstualna svojstva pomoću heša za poređenje ako želite da smanjite količinu skladišta potrebnog za svojstva metapodataka.

  Potvrdite izbor u polju za potvrdu Dodaj upravljano svojstvo u prilagođeni skup rezultata preuzet pri svakom upitu. Napomena: samo prva 2 kilobajta podataka podrazumevano su dostupna za prikaz ako koristite stranicu sa prilagođenim rezultatima i želite da prikažete upravljana svojstva na stranici sa rezultatima.

 6. Kliknite na dugme U redu. U okviru za poruku kojom se obaveštava da promene neće stupiti na snagu pre završetka sledećeg punog popisivanja kliknite na dugme U redu.

  Napomena: Promene mapiranja svojstava će biti primenjene na jedan po jedan dokument odmah nakon popisivanja nekog dokumenta, bez obzira na tip popisivanja. Puno popisivanje obezbeđuje da promene budu konzistentno primenjene na ceo indeks.

Vrh stranice

Uređivanje upravljanog svojstva

Možete da uredite upravljano svojstvo tako da se sa njim mapira dodatno popisano svojstvo.

Da biste uredili upravljano svojstvo:

 1. Na stranici „Mapiranja svojstava metapodataka“, na listi Prikaz upravljanih svojstava postavite pokazivač na upravljano svojstvo koje želite da uredite, razvijte meni i izaberite stavku Uredi/mapiraj svojstvo.

 2. Na stranici „Uređivanje upravljanog svojstva – ime svojstva“ konfigurišite postavke koje želite da promenite.

  Više informacija o postavkama upravljanih svojstava potražite u odeljku Dodavanje upravljanog svojstva u ovoj temi.

Vrh stranice

Brisanje upravljanog svojstva

Brisanje upravljanog svojstva za posledicu ima sledeće:

 • Korisnici više neće moći da kreiraju upit pomoću ovog svojstva.

 • Ako se u pravilima opsega koristi ovo svojstvo, opseg neće funkcionisati.

 • Ako prilagođene aplikacije pretrage ili Veb segmenti koriste ovo svojstvo, oni neće funkcionisati.

Da biste izbrisali upravljano svojstvo:

 1. Na stranici „Mapiranja svojstava metapodataka“, na listi Prikaz upravljanih svojstava postavite pokazivač na upravljano svojstvo koje želite da izbrišete, razvijte meni i izaberite stavku Izbriši.

 2. Kliknite na dugme U redu da biste potvrdili brisanje.

Vrh stranice

Uređivanje kategorije

Da biste uredili kategoriju:

 1. Na stranici „Mapiranja svojstava metapodataka“ izaberite stavku Popisana svojstva.

 2. Na listi Prikaz popisanih svojstava postavite pokazivač na kategoriju koju želite da uredite, razvijte meni i izaberite stavku Uredi kategoriju.

 3. Na stranici „Uređivanje kategorije: ime kategorije“, u odeljku Ime i informacije možete otkucati novo ime za kategoriju ili ostaviti trenutno ime.

 4. U odeljku Postavke masovnog popisivanja svojstava potvrdite izbor u nekim od sledećih polja za potvrdu:

  • Automatski otkrij nova svojstva prilikom popisivanja

  • Mapiraj sva svojstva niske u ovoj kategoriji sa upravljanim svojstvom sadržaja

  • Automatski generiši novo upravljano svojstvo za svako popisano svojstvo otkriveno u ovoj kategoriji

  • Izbriši sva nemapirana popisana svojstva

Vrh stranice

Brisanje kategorije

Da biste izbrisali kategoriju:

 1. Na stranici „Mapiranja svojstava metapodataka“ izaberite stavku Popisana svojstva.

 2. Na listi Prikaz popisanih svojstava postavite pokazivač na kategoriju koju želite da izbrišete, razvijte meni i izaberite stavku Izbriši.

 3. Kliknite na dugme U redu da biste potvrdili brisanje.

Najažurniji i najsveobuhvatniji sadržaj u vezi sa ovim proizvodom potražite na lokaciji http://technet.microsoft.com.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×