Upoznavanje sa PowerPoint radnim prostorom

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Radni prostor, ili normalan prikaz je dizajniran da vam pomoći da lako pronađete i koristite mogućnosti programa Microsoft PowerPoint 2010.

Ovaj članak sadrži uputstva korak po korak će vam pomoći da pripremite za kreiranje prezentacije sa PowerPoint 2010.

Napomene: 

Korak 1: Otvaranje PowerPoint

Kada pokrenete PowerPoint on se otvara u prikaz koji se zove normalni prikaz, gde možete da pravite slajdove i radite na njima.

Napomene: 

  • Ako PowerPoint 2010 je pokrenut, sačuvate i zatvorite sve otvorene prezentacije, a zatim napustite i ponovo pokrenite PowerPoint 2010.

  • Ako već nije pokrenut PowerPoint 2010 , ga pokrenete.

Radni prostor ili normalni prikaz u programu PowerPoint 2010 sa označene četiri oblasti.
Slike u programu PowerPoint 2010 u normalnom prikazu koji ima nekoliko označenih elemenata.

1. U oknu Slajd možete da radite direktno na pojedinačnim slajdovima.

2. Tačkaste ivice označavaju čuvari mesta, gde možete da kucate tekst ili umećete slike, grafikone i druge objekte.

3. Kartica Slajdovi prikazuje verziju sličica svih slajdova pune veličine prikazanih u oknu Slajd. Kada dodate druge slajdove, možete da kliknete na sličicu na kartici Slajdovi da bi se slajd prikazao u oknu Slajd. Odnosno možete da prevlačite sličice da biste menjali raspored slajdova u prezentaciji. Slajdove možete da dodajete ili brišete i na kartici Slajdovi.

4. u okno za Napomene , možete da otkucate napomene u vezi sa trenutni slajd. Možete distribuiranje beležaka korisnicima ili videli beleške u prikazu za izlagača kada držite prezentaciju.

Korak 2: Počinju praznu prezentaciju

Podrazumevano, PowerPoint 2010 se odnosi na praznu prezentaciju predložak, koja se pojavljuje na prethodnoj slici, na nove prezentacije. Prazna prezentacija je najjednostavniji i najviše opšti predložak u PowerPoint 2010i predložak da biste koristili prilikom prvog pokretanja za rad sa programom PowerPoint je.

Da biste kreirali novu prezentaciju koja je zasnovana na predlošku prazne prezentacije, uradite sledeće:

  1. Izaberite karticu Datoteka.

  1. Postavite pokazivač na stavku Novo i u okviru Dostupni predlošci i teme izaberite stavku Prazna prezentacija.

  2. Kliknite na dugme Kreiraj.

Korak 3: Prilagođavanje veličine okna sa napomenama

Nakon što otvorite predlošku prazne prezentacije, vidljiv je samo mali deo okno za Napomene . Da biste videli veći deo okna sa napomenama tako da imate više prostora za upisivanje u njoj, uradite sledeće:

  1. Postavite pokazivač miša na gornju ivicu okna za Napomene.

  2. Kada se pokazivač pretvori Horizontalna traka razdelnika , prevucite ivicu da napravite više mesta za beleške govornika, kao što je prikazano na sledećoj ilustraciji.

Radni prostor sa oknom „Napomene“ kojem je promenjena veličina

Obratite pažnju na to da se automatski menja veličina slajda u oknu Slajd kako bi se uklopio u dostupan prostor.

Korak 4: Kreiranje prezentacije

Sad kad se pripremili u radni prostor za korišćenje, spremni ste da počnete sa dodavanjem tekst, oblika, fotografije, animacije (i druge slajdove i) u prezentaciju. Da biste saznali više o načinu kreiranja osnovne prezentacije od početka do kraja, pogledajte članak Osnovni zadaci za kreiranje PowerPoint prezentacije.

Pri vrhu ekrana su su tri dugmad koja vam mogu biti korisne kada počnete da radite:

  • Opozovi radnju Slika dugmeta , što opoziva poslednju promenu. (Da biste videli Ekranska napomena o kojima će opozvati radnju, postavite pokazivač na dugme. Da biste videli meni sa drugim nedavnih promena koje se može opozvati, kliknite na strelicu sa desne strane opozvali Slika dugmeta .) Takođe možete opozvati promene tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + Z.

  • Ponavljanje radnje Slika dugmeta ili ponovite Slika dugmeta , koji se ponavlja ili ponavlja poslednju promenu, u zavisnosti od radnju koju ste ranije izvršili. (Da biste videli Ekranska napomena o tome koje radnje će biti ponavlja ili ponovljene, postavite pokazivač na dugmetu.) Takođe možete da ponovite ili ponavljanje promene tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + Y.

  • Dugme Pomoć za Microsoft Office PowerPoint Slika dugmeta , koje otvara okno Pomoć za PowerPoint Help. Pomoć možete da otvorite i ako pritisnete taster F1.

Savet: Li ste znali da možete da dodate više dugmadi u ovoj oblasti blizu vrha ekrana? Oblast na vrhu ekrana se zove na priručnu traku. Možete da dodate druge najčešće komande za ova traka sa alatkama da biste ih brzo pronašli. Da biste saznali više o tome kako da dodate ili uklonite komande iz priručne trake, pogledajte članak Prilagođavanje priručne trake.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×