Upoznavanje sa PowerPoint radnim prostorom

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Radni prostor, poznat i kao normalni prikaz, dizajniran je da vam pomogne da lakše pronađete i koristite mogućnosti programa Microsoft PowerPoint 2010.

Ovaj članak sadrži detaljna uputstva koja će vam pomoći da se pripremite za kreiranje prezentacija pomoću programa PowerPoint 2010.

Napomene: 

1. korak: otvaranje programa PowerPoint

Kada pokrenete PowerPoint on se otvara u prikaz koji se zove normalni prikaz, gde možete da pravite slajdove i radite na njima.

Napomene: 

  • Ako je PowerPoint 2010 već pokrenut, sačuvajte i zatvorite sve otvorene prezentacije, zatvorite i ponovo pokrenite PowerPoint 2010.

  • Ako PowerPoint 2010 nije pokrenut, pokrenite ga.

Radni prostor, odnosno normalan prikaz, u programu PowerPoint 2010 sa označene četiri oblasti.
Slika programa PowerPoint 2010 u normalnom prikazu koji ima nekoliko označenih elemenata.

1. U oknu Slajd možete da radite direktno na pojedinačnim slajdovima.

2. Tačkaste ivice označavaju čuvari mesta, gde možete da kucate tekst ili umećete slike, grafikone i druge objekte.

3. Kartica Slajdovi prikazuje verziju sličica svih slajdova pune veličine prikazanih u oknu Slajd. Kada dodate druge slajdove, možete da kliknete na sličicu na kartici Slajdovi da bi se slajd prikazao u oknu Slajd. Odnosno možete da prevlačite sličice da biste menjali raspored slajdova u prezentaciji. Slajdove možete da dodajete ili brišete i na kartici Slajdovi.

4. U oknu Napomene možete da otkucate napomene u vezi sa trenutnim slajdom. Napomene možete da distribuirate publici ili da ih pogledate u prikazu za izlagača prilikom održavanja prezentacije.

2. korak: početak sa praznom prezentacijom

PowerPoint 2010 podrazumevano primenjuje predložak prazne prezentacije, prikazan na prethodnoj slici, na nove prezentacije. Prazna prezentacija je najjednostavniji i najopštiji predložak u programu PowerPoint 2010 i predložak koji je dobro koristiti tokom početka rada u programu PowerPoint.

Da biste kreirali novu prezentaciju koja je zasnovana na predlošku prazne prezentacije, uradite sledeće:

  1. Izaberite karticu Datoteka.

  1. Postavite pokazivač na stavku Novo i u okviru Dostupni predlošci i teme izaberite stavku Prazna prezentacija.

  2. Kliknite na dugme Kreiraj.

3. korak: prilagođavanje veličine okna „Napomene“

Kada otvorite predložak prazne prezentacije, vidljiv je samo mali deo okna Napomene. Da biste videli veći deo okna Napomene i imali više prostora za kucanje, uradite sledeće:

  1. Postavite pokazivač na gornju ivicu okna Napomene.

  2. Kada pokazivač postane Horizontalna traka razdelnika , prevucite ivicu nagore da biste napravili više prostora za beleške govornika, kao što je prikazano na sledećoj slici.

Radni prostor sa oknom „Napomene“ kojem je promenjena veličina

Obratite pažnju na to da se veličina slajda u oknu Slajd automatski menja da bi se uklopio u slobodan prostor.

4. korak: kreiranje prezentacije

Sad kad se pripremili u radni prostor za korišćenje, spremni ste da počnete sa dodavanjem tekst, oblika, fotografije, animacije (i druge slajdove i) u prezentaciju. Da biste saznali više o načinu kreiranja osnovne prezentacije od početka do kraja, pogledajte članak Osnovni zadaci za kreiranje PowerPoint prezentacije.

Pri vrhu ekrana postoje tri dugmeta koja vam mogu biti od koristi na početku rada:

  • Opozovi radnju Slika dugmeta , koje opoziva poslednju promenu. (Da biste videli Ekranska napomena o radnji koja će biti opozvana, zadržite pokazivač na dugmetu. Da biste videli meni drugih nedavnih promena koje se mogu opozvati, kliknite na strelicu sa desne strane dugmeta Opozovi radnju Slika dugmeta .) Promenu možete da opozovete i pritiskanjem kombinacije tastera CTRL+Z.

  • Ponovi radnju Slika dugmeta ili Ponovi Slika dugmeta , koje ponavlja poslednju promenu ili vraća poslednju opozvanu promenu u zavisnosti od prethodno izvršene radnje. (Da biste videli ekransku napomenu o radnji koja će biti ponovljena ili vraćena, zadržite pokazivač na dugmetu.) Promenu možete da ponovite ili vratite i pritiskanjem kombinacije tastera CTRL+Y.

  • Dugme Pomoć za Microsoft Office PowerPoint Slika dugmeta , koje otvara okno Pomoć za PowerPoint Help. Pomoć možete da otvorite i ako pritisnete taster F1.

Savet: Da li ste znali da možete da dodate još dugmadi u ovu oblast pri vrhu ekrana? Oblast na vrhu ekrana zove se „Priručna traka“. Na ovu traku sa alatkama možete da dodate druge često korišćene komande da biste ih lakše pronašli. Da biste saznali više o načinu dodavanja ili uklanjanja komandi sa priručne trake, pogledajte članak Prilagođavanje priručne trake.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×