Upotreba sadržaja koji je moguće ponovo koristiti

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Mogućnost ponovne upotrebe sadržaja korisna je u bilo kom okruženju za objavljivanje. Pomoću liste sadržaja koje je moguće ponovo koristiti Microsoft Office SharePoint Server 2007 obezbeđuje mogućnost ponovnog korišćenja sadržaja u bilo kojoj kolekciji lokacija na kojoj su omogućene funkcije za objavljivanje.

Listi sadržaja koji je moguće ponovo koristiti možete da dodate stavke i kreirate kategorije i fascikle unutar liste kako bi olakšali organizovanje ovih stavki. Stavke koje dodajete listi sadržaja koji je moguće ponovo koristiti, možete da dodate sadržaju stranice pomoću birača sadržaja koji je moguće ponovo koristiti.

Ovaj članak sadrži:

Šta je to liste sadržaja?

Zašto koristiti sadržaj?

Kada mogu da koristim sadržaj?

Kako se koristi sadržaj?

Šta je lista sadržaja koji je moguće ponovo koristiti?

Lista sadržaja koji je moguće ponovo koristiti je kolekcija sadržaja koje kreirate za vašu kolekciju lokacija, a koji se skladište u vidu stavki u listi. Svaka stavka sadržaja koji je moguće ponovo koristiti može da se sastoji od HTML kôda ili čistog teksta i može se označiti kao sadržaj koji ažurira automatski ili ne.

Sadržaj koji je moguće ponovo koristiti, a koji se sastoji od HTML kôda, može da sadrži tekst i HTML elemente, kao što su slike, tabele i liste. Po potrebi se ovim HTML elementima može promeniti stil ili oblikovanje.

Sadržaj koji je moguće ponovo koristiti, a koji se sastoji od čistog teksta može da sadrži samo neoblikovan tekst na kome nije primenjen stil.

Ako je stavka sadržaja koji je moguće ponovo koristiti označena kao sadržaj koji se automatski ažurira, sadržaj se unosi u Web stranice kao referenca samo za čitanje, a sadržaj stranice se ažurira ako se stavka promeni.

Ako sadržaj koji je moguće ponovo koristiti nije dizajniran za automatsko ažuriranje, sadržaj se unosi u Web stranicu kao kopija, a sadržaj stranice se ne ažurira ako se stavka promeni.

Vrh stranice

Zašto koristiti sadržaj koji je moguće ponovo koristiti?

Postoje dva osnovna scenarija u kojima je sadržaj koji je moguće ponovo koristi najkorisniji:

 • Brendiranje i smernice     Sadržaj koji je moguće ponovo koristiti možete upotrebiti za kreiranje brendiranih HTML stavki koje moraju da budu iste u čitavoj kolekciji lokacije, kao što su logo kompanije ili ime proizvoda. Slično tome, sadržaj koji je moguće ponovo koristiti možete da koristite za kreiranje sadržaja smernice, kao što je politika zaštite privatnosti ili ugovor o licenciranju. Kada za ove namene koristite sadržaj koji je moguće ponovo koristiti, treba da naznačite da se sadržaj koji je moguće ponovo koristiti ažurira automatski da biste obezbedili da sadržaj bude isti bez obzira gde se koristi u vašoj kolekciji lokacije.

 • Predlošci     Sadržaj koji je moguće ponovo koristiti možete da koristite za kreiranje početne tačke za autore stranica. Na primer, možda imate standardan uvod sa izjavom za odricanje odgovornosti koji želite da se pojavljuje na početku svih članaka koji se objavljuju u kolekciji lokacija.

Vrh stranice

Kada mogu da upotrebim sadržaj koji je moguće ponovo koristiti?

Sadržaj koji je moguće ponovo koristiti možete da koristite svaki put kada koristite HTML uređivač da biste uređivali sadržaj koji sadrži kontrolom polja za sadržaj stranice.

Napomena: Iako HTML uređivač koristite i za uređivanje sadržaja koji je obuhvaćen veb segmentuređivača sadržaja, sadržaj koji je moguće ponovo koristiti nije dostupan za upotrebu u Web segmentu.

Stranica će imati kontrolu polja za sadržaj stranice u zavisnosti od rasporeda na stranici koji je upotrebljen za kreiranje stranice. Office SharePoint Server 2007 obezbeđuje nekoliko rasporeda stranice koji imaju kontrole polja za sadržaj stranice i možete da kreirate prilagođene rasporede na stranicama koji poseduju kontrole polja pomoću Web alatki za kreiranje koji su kompatibilni sa programom Office SharePoint Server 2007, kao što je program Microsoft Office SharePoint Designer 2007.

Program Office SharePoint Server 2007 obezbeđuje sledeće rasporede na stranicama koji poseduju kontrolu polja za sadržaj stranice:

 • Stranice članka     Postoje četiri rasporeda za stranice članka i svi imaju polje kontrole za sadržaj stranice:

  • Stranica članka samo sa telom

  • Stranica članka sa slikom levo

  • Stranica članka sa slikom desno

  • Stranica članka sa izdvojenim vezama

 • Stranice dobrodošlice     Postoji nekoliko rasporeda za stranice dobrodošlice, od kojih tri imaju kontrolu polja za sadržaj stranice:

  • Matična strana interne mreže

  • Stranica dobrodošlice sa izdvojenim vezama

  • Stranica dobrodošlice sa sadržajem

Vrh stranice

Kako da upotrebim sadržaj koji je moguće ponovo koristiti?

Postoje dva aspekta upotrebe sadržaja koji je moguće ponovo koristiti: kreiranje stavki za listu sadržaja koje je moguće ponovo koristiti i dodavanje stavki iz liste sadržaja koje je moguće ponovo koristiti u stranicu.

Dodavanje stavki u listu sadržaja koji je moguće ponovo koristiti

Da biste dodali stavku u listu sadržaja koji je moguće ponovo koristiti morate da imate dozvolu za doprinos kolekciji lokacije koja sadrži listu. Postupite na sledeći način da biste dodali stavku u listu sadržaja koji je moguće ponovo koristiti:

 1. Na matičnoj stranici kolekcije lokacije, u meniju Radnje na lokaciji kliknite na vezu Prikaži sav sadržaj lokacije. Otvoriće se stranica Sadržaj cele lokacije.

 2. Na stranici Sadržaj cele lokacije, u odeljku Liste, kliknite na vezu Sadržaj koji je moguće ponovo koristiti. Otvoriće se lista sadržaja koji je moguće ponovo koristiti.

 3. Na traci sa alatkama za listu kliknite na strelicu na dugmetu Novo, a zatim kliknite na vezu HTML kôd koji je moguće ponovo koristiti ili Tekst koji je moguće ponovo koristiti. Otvoriće se stranica Nova stavka.

  Napomena: U listi sadržaja koji je moguće ponovo koristiti možete da kreirate i fascikle tako što ćete u meniju Novokliknuti na vezu Nova fascikla. Fascikle možete da koristite za organizovanje stavki liste. Da biste u jednoj od ovih fascikli kreirali sadržaj koji je moguće ponovo koristiti, kliknite na fasciklu i nakon toga počnite ponovo od početka ovog koraka.

 4. Na stranici Nova stavka možete da postavite sledeća svojstva stavke:

  • Naslov      Morate da unesete naslov za stavku. Naslov se prikazuje kao ime stavke u listi sadržaja koje je moguće ponovo koristiti.

  • Komentari      Možete da unesete komentare o stavci. Komentare možete da oblikujete pomoću trake sa alatkama na vrhu polja Komentari. U nekim prikazima liste sadržaja koje je moguće ponovo koristiti, uključujući podrazumevani prikaz, ovi komentari prikazuju se u koloni „Komentari“.

  • Kategorija sadržaja      Možete da izaberete kategoriju sadržaj iz liste, ako je neka kategorija definisana. Administratori lokacije ili vlasnici liste sadržaja koji je moguće koristiti ponovo mogu da definišu kategorije sadržaja uređivanjem kolone „Kategorija sadržaja“ liste sadržaja koji je moguće koristiti ponovo.

  • Automatsko ažuriranje      Izaberite stavku Automatsko ažuriranje ako želite da automatski ažurirase stavka.

  • HTML kôd koji je moguće ponovo koristiti ili Tekst koji je moguće ponovo koristiti     Za svojstvo HTML kôd koji je moguće ponovo koristiti, kliknite na vezu Uređivanje sadržaja da biste otvorili HTML uređivač. Nakon toga, pomoću HTML uređivača možete da kreirate vaš sadržaj koji je moguće ponovo koristiti. Za svojstvo Tekst koji je moguće ponovo koristiti, upišite tekst u polje Tekst koji je moguće ponovo koristiti da biste kreirali stavku sadržaja koji je moguće ponovo koristiti.

Dodavanje sadržaja koji je moguće ponovo koristiti stranici

Upotrebite HTML uređivač kada želite da stranici dodate stavku iz liste sadržaja koji je moguće ponovo koristiti.

 1. Na stranici kojoj želite da dodate sadržaj koji je moguće koristiti ponovo, u meniju Radnje na lokaciji izaberite stavku Uredi stranicu.

 2. U kontroli polja Sadržaj stranice kliknite na vezu Uređivanje sadržaja. Otvoriće se HTML uređivač i prikazaće se sadržaj stranice.

 3. U prozoru HTML uređivača, kliknite na dugme Umetni sadržaj Slika dugmeta dugme trake sa alatkama. Izaberite sadržaj u dijalogu Web stranice se otvara i prikazuje sadržaj liste sadržaja.

 4. Potražite u listi sadržaja koji je moguće ponovo koristiti stavku koju želite da dodate vašoj stranici, a zatim dvaput kliknite na stavku koju želite da dodate stranici.

 5. Ako ne vidite stavku koju želite, ona možda nije kreirana. Da biste dodali novi sadržaj, kliknite na dugme Otvori liste u dijalogu Izaberite sadržaj Veb stranice, a zatim pratite korake u prethodnom odeljku počevši od koraka 3.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×