Upotreba datuma u grafikonima

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako grafikon kreirate od podataka radnog lista koji koristi datume koji na grafikonu čine osu kategorije (x), Microsoft Graph će automatski koristiti vremensku osu kategorije.

Prikaz datuma Vremenska osa kategorije prikazuje datume po hronološkom redosledu u preciziranim intervalima ili „osnovnim jedinicama“, čak i ako datumi na listu sa podacima nisu po redosledu ili u istim osnovnim jedinicama.

Grafikoni koji koriste vremensku osu

Graph na početku postavlja osnovne jedinice na vremenskoj skali (dane, mesece ili godine) prema najmanjoj razlici između bilo koja dva datuma u podacima. Postavku osnovne jedinice možete promeniti, a Graph će ponovo nacrtati grafikon. Na primer, ako imate podatke za cene akcija gde je najmanja razlika između datuma sedam dana, Graph će postavku osnovne jedinice vremenske skale promeniti na dane.

Osnovnu jedinicu možete promeniti na mesece da biste videli performanse berze tokom dužeg perioda, kao u prvom grafikonu u primeru. Da biste promenili osnovnu jedinicu, izaberite osu, u meniju Oblikovanje izaberite stavku Izabrana osa, a zatim na kartici Razmera izaberite željene opcije.

Vremenski grafikoni i vreme Vremenske grafikone ne možete da kreirati od podataka koji se mere intervalima časova, minuta ili sekundi. Osnovnim jedinicama u vremenskim grafikonima smatraju se samo dani, meseci i godine.

Tipovi grafikona koji mogu da koriste vremensku osu Vremenske ose su dostupne u berzanskim grafikonima, kao i na 2-D i 3-D linijskim, stubičastim, trakastim i oblasnim grafikonima.

Savet Ne možete da imate vremensku osu ako se datumi u grafikonu pojavljuju u legendi. Možete promeniti način prikazivanja podataka na grafikonu tako da se datumi pojavljuju na osi kategorije umesto toga.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×