Upiti objedinjavanja (Power Query)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Power Query se naziva se i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje ste dobili ovo se odnosi na oba. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Upit za objedinjavanje kreira novi upit od dva postojeća upita. Jedan rezultat upita sadrži sve kolone iz primarnu tabelu sa jednom kolonom Primenjivanje kao jednu kolonu koja sadrži veze za navigaciju u povezanoj tabeli. Srodna tabela sadrži sve redove koji zadovoljavaju svaki red iz primarnog tabele na osnovu zajednička vrednost u koloni. Operacije proširivanja dodaje kolone iz povezane tabele u primarnu tabelu.

Za primer objedinjavanje Ukupna prodaja iz upita Detalji porudžbine u tabelu proizvoda, pogledajte uputstvo Kombinovanje podataka iz više izvora podataka .

Pomoću upita za objedinjavanje, možete da postignete slične ciljeve Excel VLOOKUP funkcija. Funkcija VLOOKUP omogućava vam da spoj između dva skupa podataka koji se nalaze u programu Excel. Pomoću objedinjavanja pošte, možete da se pridružite dva upita za podatke koji su u programu Excel ili spoljnog izvora podataka. Pored toga, funkcija objedinjavanja ima intuitivni korisnički interfejs da lako povezivanje dve spajanje tabela.

Napomena o bezbednosti: Nivoi privatnosti sprečili korisnika da slučajno kombinovanja podataka iz više izvora podataka koji može biti privatne ili organizacije. U zavisnosti od upita, korisnik može slučajno poslati podatke iz izvora privatnih podataka na drugi izvor podataka koji mogu biti zlonamerni. Power Query analizira svaki izvor podataka i svrstava ga u definisano nivo privatnosti: javne organizacije i privatno. Više informacija o nivoima privatnosti potražite u članku Nivoi privatnosti.

Možete da izvršite dva tipa operacija objedinjavanje, Neposredno objedinjavanje ili Posredno objedinjavanje. Pomoću Posredno objedinjavanje, možete kreirati novi upit za svaku operaciju objedinjavanja. Pomoću Neposredno objedinjavanje, objedinite podataka postojećeg upita dok ne dođete do krajnji rezultat. Rezultat je novi korak na kraju trenutni upit.

Da biste uradili sa neposredno objedinjavanje : U koordinatnoj mreži Pregled upita kliknite na ikonu tabele ( Ikona tabele ) i kliknite na dugme Objedini.

Merge Queries

Da biste uradili grupi : Na traci POWER QUERY ili Uređivača upita , u grupi " Kombinuj ", izaberite stavku Objedini. Kada koristite trake Uređivača upita , aktivni upit je izabran kao primarna tabela za operaciju Objedinjavanje .

Objedinjavanje upita u programskom dodatku Power Query

 1. U prozoru za Objedinjavanje iskačućeg menija

  • Odaberite stavku u primarnu tabelu sa gornje padajuće liste, a zatim odaberite kolonu tako što ćete kliknuti na zaglavlje kolone.

  • Izaberite srodnu tabelu iz donje padajuće liste, a zatim odaberite podudarajuću kolonu klikom na zaglavlje kolone.

   Napomena:  Možete da izaberete više kolona za objedinjavanje. Proverite da li ste izabrali isti broj kolona za podudaranje u pregledu primarne tabele i srodne tabele.

   Kad izaberete kolone iz primarne tabele i srodne tabele, Power Query prikazuje broj podudaranja za gornje redove. Ovom radnjom se proverava je li operacija Objedinjavanje bila ispravna i da li je potrebno nešto promeniti u postavkama Objedinjavanje ili u upitima koje želite da objedinite.

 2. Potvrdite izbor u polju uključuje samo podudarni redovi da uključite samo one redove iz primarna tabela koje se podudaraju sa povezane tabele u rezultata upita za objedinjavanje. Ako ne potvrdite izbor u ovom polju, sve redove iz primarna tabela će biti uključeni u rezultata upita za objedinjavanje.

 3. Kliknite na dugme U redu.

  Napomena:  Zajedničke kolone u primarnoj tabeli i srodnoj tabeli porede se na osnovu izabranog redosleda za svaku tabelu. Pored toga, da bi se kolone podudarale, moraju biti istog tipa, na primer tipa „Tekst“ ili „Broj“.


  Na slici ispod, možete da vidite objedinjavanja između primarne table proizvodi i srodne tabele Ukupna prodaja .

  Dijalog „Objedinjavanje“

Kad kliknete na dugme U redu, operacija Objedinjavanje kreira novi upit.

Konačno objedinjavanje

Nakon operacije Objedinjavanje možete da proširite vezu Tabela kako biste dodali kolone iz srodne tabele u primarnu tabelu. Kad se kolona proširi u primarnu tabelu, možete da primenite filtere i druge operacije transformacije.

Da biste razvili kolone, sledite ove korake:

 1. U koordinatnoj mreži Pregled kliknite na Novakolona proširivanje ikona ( Razvij ).

 2. U padajućem meniju Proširivanje:

  • Izaberite stavku (Izaberi sve kolone) da biste obrisali sve kolone.

  • Izaberite kolone iz povezane tabele za dodavanje u primarnu tabelu.

  • Kliknite na dugme U redu.

Napomena: Kad proširite kolonu, možete da preimenujete. Da biste saznali više o tome kako biste preimenovali kolonu, pogledajte članak Preimenuj kolonu.

Power Query objedinjavanje

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Kombinovanje podataka iz više izvora podataka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×