Umetanje trenutnog datuma i vremena u ćeliju

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Recimo da prilikom evidentiranja vremena aktivnosti želite da lako unesete trenutni datum i vreme. Druga mogućnost je da ćete možda želeti da automatski prikažete trenutni datum i vreme u ćeliji svaki put kada se formule ponovo izračunavaju. Možete umetnuti datum ili vreme koje se ne menja ili ih ažurirati.

Umetanje datuma ili vremena koje se ne menja

Statična vrednost je vrednost koja se ne menja prilikom ponovnog izračunavanja ili otvaranja radnog lista.

  1. Izaberite ćeliju na radnom listu u koju želite da umetnete trenutni datum ili vreme.

  2. Uradite nešto od ovoga:

    • Da biste umetnuli datum, otkucajte datum (na primer 2/2) i zatim kliknite na Početak > Format broja >Kratki format datuma ili Dugački format datuma.

    • Da biste umetnuli vreme, otkucajte vreme, a zatim izaberite stavke Početak > Format broja >Vreme.

Umetanje datuma ili vremena koji se ažuriraju

Datum ili vreme koji se ažuriraju prilikom ponovnog izračunavanja ili otvaranja radnog lista ili otvaranja radne sveske smatraju se „dinamičnim“, a ne statičnim. Najuobičajeniji način dobijanja dinamičnog datuma ili vremena u ćeliji na radnom listu jeste pomoću funkcije.

  • Da biste umetnuli trenutni datum ili vreme tako da bude koji se mogu, koristite funkcije danas i sada kao što je prikazano u sledećoj tabeli. Više informacija o upotrebi ovih funkcija potražite u članku Funkcija TODAY i NOW funkcija.

Šta da biste dodali u ćeliji

Šta ćete videti

=TODAY()

Trenutni datum (menja se)

=NOW()

Trenutni datum i vreme (menjaju se)

Napomena: Rezultati funkcija TODAY i NOW menjaju se samo pri izračunavanju radnog lista ili pokretanju makroa koji sadrži funkciju. Ćelije koje sadrže te funkcije ne ažuriraju se neprekidno. Datum i vreme koji se koriste preuzimaju se iz sistemskog sata računara.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×