Umetanje tekućeg datuma i vremena u ćeliju

Umetanje tekućeg datuma i vremena u ćeliju

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pretpostavimo da želite da lako unesete tekući datum i vreme prilikom evidentiranja vremena aktivnosti. Druga mogućnost je da ćete možda želeti da tekući datum i vreme automatski prikažete u ćeliji svaki put kada se formule ponovo izračunavaju. Postoji nekoliko načina za umetanje tekućeg datuma i vremena u ćeliju.

Umetanje statičnog datuma ili vremena u ćeliju u programu Excel

Statična vrednost u radnom listu je onaj koji ne menja prilikom ponovnog izračunavanja ili otvaranja na radnog lista. Kada pritisnete kombinaciju tastera kao što su Ctrl +; da biste umetnuli trenutni datum u ćeliji, Excel „zauzima snimak” od trenutnog datuma i zatim umeće datum u ćeliji. Zato što vrednost te ćelije se ne menja, se smatra statične.

 1. U radnom listu izaberite ćeliju u koju želite da umetnete tekući datum ili vreme.

 2. Izvršite jednu od sledećih radnji:

  • Da biste umetnuli trenutni datum, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+; (tačka i zarez).

  • (Windows) Da biste umetnuli trenutno vreme, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+; (tačka i zarez).

  • (Mac) Da biste umetnuli trenutno vreme, pritisnite kombinaciju tastera KOMANDA +; (tačka i zarez).

  • (Windows) Da biste umetnuli trenutni datum i vreme, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+; (tačka i zarez), pritisnite razmaknicu, a zatim kombinaciju tastera Ctrl+Shift+; (tačka i zarez).

  • (Mac) Da biste umetnuli trenutni datum i vreme, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+; (tačka i zarez), pritisnite razmaknicu, a zatim kombinaciju tastera KOMANDA +; (tačka i zarez).

Umetanje datuma ili vremena čija se vrednost ažurira

Datum ili vreme koji se ažuriraju prilikom ponovnog izračunavanja ili otvaranja radnog lista ili otvaranja radne sveske smatraju se „dinamičnim“, a ne statičnim. Najuobičajeniji način dobijanja dinamičnog datuma u ćeliji na radnom listu jeste pomoću funkcije radnog lista.

Da biste umetnuli trenutni datum ili vreme tako da mogu da se ažuriraju, koristite funkcije TODAY i NOW, kao što je prikazano u sledećem primeru. Više informacija o korišćenju ovih funkcija potražite u člancima Funkcija TODAY i Funkcija NOW.

Primer

Formula

Opis (rezultat)

=TODAY()

Tekući datum (menja se)

=NOW()

Tekući datum i vreme (menjaju se)

 1. Izaberite tekst iz goreprikazane tabele, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+C.

 2. Na praznom radnom listu kliknite jednom unutar ćelije A1, a zatim pritisnite tastersku prečicu Ctrl+V. Ako radite u programu Excel Online, ponovite kopiranje i lepljenje za svaku ćeliju u primeru.

  Važno: Da bi primer ispravno funkcionisao, morate ga nalepiti u ćeliju A1 radnog lista.

 3. Da biste se sa pregledanja rezultata prebacili na pregledanje formula koje daju rezultate i obrnuto, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+` (kratkouzlazni akcenat) ili na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Prikaži formule.

Kada kopirate primer na prazan radni list, možete ga prilagoditi svojim potrebama.

Napomena: Rezultati funkcija TODAY i NOW menjaju se samo pri izračunavanju radnog lista ili pokretanju makroa koji sadrži funkciju. Ćelije koje sadrže te funkcije ne ažuriraju se kontinuirano. Datum i vreme koji se koriste preuzimaju se iz sistemskog sata računara.

Promena formata datuma ili vremena

Da biste promenili format datuma ili vremena, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju i izaberite stavku Oblikuj ćelije. Zatim u dijalogu Oblikovanje ćelija, na kartici Broj, u odeljku Kategorija izaberite stavku Datum ili Vreme, sa liste Tip izaberite tip i kliknite na dugme U redu.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×