Umetanje preloma odeljka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite prelome odeljaka da biste podelili i oblikovali dokumente svih veličina. Na primer, možete da razdelite odeljke na delove ili poglavlja i da svakom dodate oblikovanje kao što su kolone, zaglavlja i podnožja i ivice stranica.

Takođe možete da izbrišete prelom odeljka koji je prethodno dodat.

Šta želite da uradite?

Za početak možete da kontrolišete kako dokument izgleda. Jedna stranica može da ima nekoliko različitih odeljaka, a svaki odeljak može da ima sopstveno zaglavlje i podnožje, položaj, oblikovanje i prored.

Odeljke možete koristiti da biste izvršili (ili ogradili) druge promene oblikovanja na istim ili različitim stranicama dokumenta, uključujući sledeće:

Da biste saznali više o prelomima odeljaka, pročitajte članak Gde se nalaze prelomi odeljaka u dokumentu?

 • Na kartici Raspored, u grupi Podešavanje stranice odaberite stavku Prelomi, a zatim odaberite željeni tip preloma odeljka.

  Tipovi preloma odeljka su markirani na kartici „Raspored“.

Napomena: Ako treba da dodate nove stranice u dokument, pogledajte članak Umetanje preloma stranice.

Kada se radi o korišćenju odeljaka, vaši izbori izgleda dokumenta su naočigled beskrajni. Jedan od najboljih i najlakših načina jeste da eksperimentišete i da se igrate sa prelomima odeljka da biste videli šta vam odgovara i koji vam izgled najviše odgovara.

 • Prelom odeljka Sledeća stranica započinje novi odeljak na sledećoj stranici.

  Odaberite stavke Raspored na stranici > Prelomi > Sledeća stranica.

  Komanda „Prelom odeljka na sledećoj stranici“za započinjanje novog odeljka na sledećoj stranici u Word dokumentu

 • Neprekidni prelom odeljka započinje novi odeljak na istoj stranici. Jedan od najčešćih razloga za korišćenje ovog tipa odeljka jeste rad sa kolonama. Pomoću ove vrste preloma odeljka možete da promenite broj kolona bez započinjanja nove stranice.

  Odaberite stavke Raspored na stranici > Prelomi > Neprekidno.

  Komanda „Neprekidni prelom odeljka“ za započinjanje novog odeljka na istoj stranici u Word dokumentu

 • Prelom odeljka Parna stranica omogućava vam da započnete novi odeljak na sledećoj parnoj stranici.

  Odaberite stavke Raspored na stranici > Prelomi > Parna stranica.

  Komanda „Prelom odeljka na parnoj stranici“ za započinjanje novog odeljka na sledećoj stranici numerisanoj parnim brojem u Word dokumentu

 • Prelom odeljka Neparna stranica omogućava vam da započnete novi odeljak na sledećoj neparnoj stranici.

  Odaberite stavke Raspored na stranici > Prelomi > Neparna stranica.

  Komanda „Prelom odeljka na neparnoj stranici“ za započinjanje novog odeljka na sledećoj stranici numerisanoj neparnim brojem u Word dokumentu

Šta želite da uradite?

 • Izaberite stavke Raspored na stranici > Prelomi, a zatim kliknite na prelom odeljka koji želite da dodate.

  grupa za podešavanje stranice

Napomena: Ako želite da izbrišete prelom odeljka, pročitajte članak Brisanje preloma odeljka.

Tipovi preloma odeljaka

 • Prelom odeljka Sledeća stranica započinje novi odeljak na sledećoj stranici

  Prelom odeljka na sledećoj stranici

 • Prelom odeljka Kontinuirano započinje novi odeljak na istoj stranici.

  Kontinuirani prelom odeljka

  Neprekidni prelom odeljka koristan je kada želite da promenite oblikovanje, na primer da promenite broj kolona bez započinjanja nove stranice.

 • Prelomi odeljka Parna stranica ili Neparna stranica započinju novi odeljak na sledećoj parnoj odnosno neparnoj stranici.

  Prelom odeljka na neparnoj stranici

  Ako želite da poglavlja dokumenta počinju na neparnoj stranici, koristite prelom odeljka Neparna stranica.

Raspored odeljka možete da promenite u kolone. Na primer, možete da dodate neprekidni prelom odeljka, a zatim rasporedite deo stranice sa jednom kolonom u vidu dve kolone.

Primer dokumenta sa prelomima odeljka

1. Odeljak oblikovan kao jedan stubac

2. Odeljak oblikovan kao dva stupca

 • Kliknite na Raspored na stranici > kolone, a zatim odaberite željeni broj kolona koje želite.

Saveti o korišćenju kolona u prelomu odeljka

Prelom odeljka je kao ograda koja ograđuje oblikovanje kolone. Ali, ako uklonite prelom odeljka, tekst iznad postaje deo odeljka koji se nalazio ispod preloma i oblikuje se kao taj tekst.

Hajde da pogledamo primer na gorenavedenoj slici. Ako uklonimo prelom odeljka između prvog i drugog odeljka, ceo dokument će se oblikovati tako da ima dve kolone zato što je takvo oblikovanje ispod preloma odeljka.

Odeljke možete koristiti da biste izvršili (ili ogradili) druge promene u oblikovanju na različitim stranicama dokumenta, uključujući sledeće:

Šta želite da uradite?

Prelome odeljaka možete da koristite za promenu rasporeda ili oblikovanja stranice ili stranica dokumenta. Na primer, možete da rasporedite deo stranice sa jednom kolonom kao dve kolone. Poglavlja u dokumentu možete da razdvojite tako da numerisanje svakog poglavlja počinje brojem 1. Možete i da napravite različito zaglavlje ili podnožje za odeljak dokumenta.

Primer dokumenta sa prelomima odeljka

1. Odeljak oblikovan kao jedan stubac

2. Odeljak oblikovan kao dva stupca

Napomena: U programu Microsoft Office Word 2007 možete da odaberete mnogo rasporeda na stranici iz galerije novih dizajnova stranice. Na primer, možete da dodate stranicu sa jednom kolonom koja ima odeljak sa dve kolone tako što ćete kliknuti na opciju rasporeda na stranici u galeriji dizajnova Nova stranica.

 1. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Prelomi.

  Slika trake u programu Word

 2. Kliknite na tip preloma odeljka koji želite da koristite.

Prelomi odeljka se koriste za pravljenje rasporeda ili unošenje promena u delu dokumenta. Za pojedinačne odeljke možete da promenite sledeća oblikovanja:

 • Margine

 • Veličina ili položaj papira

 • Izvor papira za štampač

 • Ivice stranice

 • Vertikalno poravnavanje teksta na stranici

 • Zaglavlja i podnožja

 • Kolone

 • Numerisanje stranica

 • Numerisanje redova

 • Fusnote i endnote

  Napomene: 

  • Prelom odeljka kontroliše oblikovanje odeljka teksta koji mu prethodi. Kada izbrišete prelom odeljka, brišete i oblikovanje odeljka za tekst pre preloma. Taj tekst postaje deo sledećeg odeljka i preuzima oblikovanje tog odeljka. Na primer, ako razdvojite poglavlja dokumenta pomoću preloma odeljaka, a zatim izbrišete prelom odeljka na početku 2. poglavlja, 1. i 2. poglavlje nalaze se u istom odeljku i preuzimaju oblikovanje koje je prethodno koristilo samo 2. poglavlje.

  • Prelom odeljka koji kontroliše oblikovanje poslednjeg dela dokumenta nije prikazan kao deo dokumenta. Da biste promenili oblikovanje dokumenta, kliknite na poslednji pasus dokumenta.

Primeri preloma odeljaka

Sledeći primeri pokazuju tipove preloma odeljaka koje možete da umetnete. (Dvostruka tačkasta linija predstavlja prelom odeljka na svakoj ilustraciji.)

Komanda Sledeća stranica umeće prelom odeljka i započinje novi odeljak na sledećoj stranici. Ovaj tip preloma odeljka naročito je koristan za započinjanje novih poglavlja u dokumentu.

Prelom odeljka na sledećoj stranici

Komanda Neprekidno umeće prelom odeljka i započinje novi odeljak na istoj stranici. Neprekidni prelom odeljka koristan je za pravljenje promene oblikovanja, kao što je različit broj kolona na stranici.

Kontinuirani prelom odeljka

Komanda Parna stranica ili Neparna stranica umeće prelom odeljka i započinje novi odeljak na sledećoj parnoj odnosno neparnoj stranici. Ako želite da poglavlja dokumenta počinju od neparne ili parne stranice, koristite opciju preloma odeljka Neparna stranica odnosno Parna stranica.

Prelom odeljka na neparnoj stranici

 1. Kliknite tamo gde želite da izmenite oblikovanje.

  Trebalo bi da izaberete deo dokumenta oko kog želite da umetnete par preloma odeljaka.

 2. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Prelomi.

  Slika trake u programu Word

 3. U grupi Prelomi odeljaka kliknite na tip preloma odeljka koji odgovara tipu promene oblikovanja koju želite da izvršite.

  Na primer, ako delite dokument na poglavlja, možda želite da svako poglavlje počinje na neparnoj stranici. Izaberite stavku Neparna stranica u grupi Prelomi odeljaka.

Prelom odeljka određuje na kom se mestu u dokumentu javlja promena oblikovanja. Kada izbrišete prelom odeljka, brišete i oblikovanje odeljka za tekst pre preloma. Taj tekst postaje deo sledećeg odeljka i preuzima oblikovanje tog odeljka.

Proverite da li se nalazite u prikazu „Radna verzija“ kako biste mogli da vidite dvostruku tačkastu liniju preloma odeljka.

 1. Izaberite prelom odeljka koji želite da izbrišete.

 2. Pritisnite taster Delete.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×