Umetanje ponavljajuće tabele

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako želite da korisnici mogu da biste uneli informacije u tabeli, možete da dodate ponavljajuću tabelu Microsoft Office InfoPath predložak obrasca. Ponavljajuće tabele najčešće podrazumevano prikazuju jedan red. Kada popunite obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca, korisnici mogu da umetnu dodatne redove u tabelu po potrebi. Ako predložak obrasca sadrži na povezivanje sa podacima da spoljnog izvora podataka, kao što su baze podataka, možete da koristite ponavljajuću tabelu da biste automatski prikazali više zapisa u obrascu.

U ovom članku

Kada koristiti ponavljajuću tabelu

Iskustvo korisnika

Umetanje ponavljajuće tabele

Saveti vezani za raspored

Kada koristiti ponavljajuću tabelu

Koristite ponavljajuću tabelu kada želite da:

 • Omogućavanje korisnicima da biste uneli podatke u strukturirane tabelarnom obliku.

 • Prikupljanje stavki, numeričke podatke i druge tipove podataka koji se najbolje prikazuju u tabeli.

 • Uštedite prostor na predlošku obrasca tako što prikazuje broj redova koji sadrže stvarne podatke.

 • Prikaz ili radite sa zapisima iz baze podataka, Web usluge ili drugog izvora podataka u tabeli u predlošku obrasca.

Na sledećoj slici ponavljajuće tabele se koristi za prikupljanje stavki u obrascu izveštaja o troškovima.

Repeating table used to collect line items in an expense report

Ponavljajuća tabela se sastoji od tri dela:

 • Red zaglavlja    Kada umetnete ponavljajuću tabelu u novi, prazan predložak obrasca, red zaglavlja se podrazumevano pojavljuje. Red zaglavlja se najčešće koristi za naslove kolona. Ako vam nisu potrebni naslove kolona, opozovite izbor u polju za potvrdu Uključi zaglavlje u dijalogu Svojstva ponavljajuće tabele .

 • Red sa podacima    Red sa podacima je red koji mogu „ponavljanje” u obrascu onoliko puta koliko je potrebno. Kao dizajner predloška obrasca će videti samo jedan red u režim dizajna kada umetnete ponavljajuću tabelu. Osoba koja popunjava obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca, međutim, možete da dodate više redova u obrascu tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + ENTER, izborom komandi u priručnom meniju ili tako što ćete kliknuti na dugme Umetni stavku ispod poslednjeg reda tabele.

 • Red podnožja    Red podnožja možete da koristite da biste dodali okvir za tekst ili polja za izraz koji izračunavaju vrednosti u koloni. Red podnožja ne pojavi u ponavljajućoj tabeli podrazumevano. Da biste uključili red podnožja, potvrdite izbor u polju za potvrdu Uključi podnožje u dijalogu Svojstva ponavljajuće tabele .

Slične kontrole

InfoPath uključuje druge kontrole koje su slične ponavljajuće tabele, ali imaju drugu namenu. Da biste odlučili koje kontrole su najbolje funkcioniše u predlošku obrasca, pogledajte sledeće liste:

Koji se ponavljaju    Da biste kreirali manje strukturiranu sekciju koju korisnici mogu da umetnu u obrascu više puta (kao što je zapis u bazi podataka), koristite ponavljajuće sekcije umesto ponavljajuće tabele.

Horizontalnu ponavljajuću tabelu    Kada želite da korisnici mogu da biste dodali dodatne kolone u tabelu umesto dodatne redove, možete da koristite horizontalnu ponavljajuću tabelu umesto obične ponavljajuće tabele.

Vrh stranice

Iskustvo korisnika

Dugme priručnog menija pojavljuje se svaki put kada korisnik pomera pokazivač iznad redova u ponavljajućoj tabeli. Kliknite na dugme da biste videli priručni meni sa komandama za umetanje ili uklanjanje reda.

Shortcut menu for repeating table

Korisnici takođe možete da umetnete novi red tako što ćete kliknuti na dugme Umetni stavku tekst koji se pojavljuje ispod ponavljajuće tabele na obrascu. Možete da prilagodite ili uklonite ovaj tekst prilikom dizajniranja predloška obrasca.

Vrh stranice

Umetanje ponavljajuće tabele

Procedura za Umetanje ponavljajuće tabele se neznatno razlikuju u zavisnosti od toga da li dizajnirate novi, prazan obrazac za predložak ili ga dizajnirate na baze podataka ili drugog spoljnog izvora podataka.

Sledeća ilustracija prikazuje kako izgleda ponavljajuća tabela u režimu za dizajniranje.

Repeating table in design mode

Kontrole mogu da budu povezane ili nepovezane. Kad je kontrola povezana, to znači da je povezana sa poljem ili grupom u izvoru podataka tako da se podaci uneti u kontrolu čuvaju u datoteci osnovnog obrasca (.xml). Kad je kontrola nepovezana, to znači da nije povezana sa poljem ili grupom i da se podaci uneti u kontrolu ne čuvaju. Kad izaberete kontrolu ili pomerite pokazivač miša iznad nje, u njenom gornjem desnom uglu se pojavljuju tekst i ikona povezivanja. Tekst ukazuje na grupu ili polje sa kojim je kontrola povezana u izvoru podataka. Ikona ukazuje na to da li je kontrola ispravno povezana sa grupom ili poljem. Kad je povezivanje ispravno, pojavljuje se zelena ikona. Ako nešto nije u redu sa povezivanjem, videćete plavu ili crvenu ikonu.

Izvor podataka za predložak obrasca sastoji se od polja i grupe koje se pojavljuju u hijerarhijski pregled u oknu zadataka " Izvor podataka ". Ponavljajuće tabele su obično povezane sa ponavljajuće grupe u izvoru podataka predloška obrasca, iako se takođe mogu biti povezane sa ponavljajućim poljima.

U sledećem primeru, Troškovi po stavkama tabela u obrascu je povezana stavka ponavljajuće grupe u oknu zadataka " Izvor podataka ". Kontrole okvira za tekst unutar tabele – datum, Opis, kategorijei cena – su povezane sa poljima koja su deo stavke ponavljajućom grupom.

Relationship between repeating table on form template and repeating group in data source

Umetanje ponavljajuće tabele u novi, prazan obrazac

Kad dizajnirate nov, prazan predložak obrasca, automatski je potvrđen izbor u polju za potvrdu Automatski kreiraj izvor podataka u oknu zadatka Kontrole. To programu InfoPath omogućava da automatski kreira polja i grupe u izvoru podataka kako budete dodavali kontrole u predložak obrasca. Ta polja i grupe su predstavljeni ikonama fascikli i datoteka u oknu zadatka Izvor podataka.

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto na kojem želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. U okviru Umetanje kontrola, kliknite na dugme Ponavljajuće tabele.

 4. U polju broj kolona unesite broj kolona koje bi trebalo da imate tabelu.

 5. Ponavljajuća tabela je kreirana pomoću okvira za tekst u svakoj koloni. Da biste konvertovali drugu vrstu kontrole okvira za tekst, kliknite desnim tasterom miša na okvir za tekst, postavite pokazivač na stavku Promeni u priručnom meniju i zatim kliknite na kontrolu koju želite.

Umetanje ponavljajuće tabele u predlošku obrasca koji je zasnovan na postojećem izvoru podataka

Ako zasnujete dizajn predloška obrasca na postojeću datoteku Extensible Markup Language (XML), baze podataka ili Veb usluga, InfoPath podrazumeva polja i grupe u oknu zadatka Izvor podataka iz tog postojećeg izvora podataka. U ovom scenariju, možete da umetnete ponavljajuću tabelu tako što ćete prevući ponavljajuće grupe iz okna zadataka " Izvor podataka " u predložak obrasca ili umetanjem ponavljajuće tabele iz okna zadatka kontrole , kao što je opisano u sledeću proceduru:

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto na kojem želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. U okviru Umetanje kontrola, kliknite na dugme Ponavljajuće tabele.

 4. Na prvoj stranici čarobnjaka za povezivanje ponavljajuće tabele, kliknite na izvor podataka koji želite da koristite na listi izvora podataka , a zatim izaberite stavku ponavljajuće grupe Slika ikone koji želite da povežete redove tabele.

  Savet: Da biste kreirali novu ponavljajuću grupu, kliknite desnim tasterom miša na grupu u koju želite da dodate ponavljajuću grupu, kliknite na dugme Dodaj u priručnom meniju, a zatim u dijalogu Dodavanje polja ili grupe navedite svojstva ponavljajuće grupe.

 5. Kliknite na dugme Dalje.

 6. Na drugoj stranici čarobnjaka ponavljajuće tabele povezivanja, kliknite dvaput na polja na listi Povezivanje podataka koji želite da dodate kao kolone u tabelu.

  Savet: Da biste kreirali novo polje u listi Povezivanje podataka , kliknite desnim tasterom miša na grupu kojoj ponavljajuća tabela povezana, kliknite na dugme Dodaj u priručnom meniju, a zatim u dijalogu Dodavanje polja ili grupe navedite svojstva za polje.

 7. Da biste preuredili kolone, izaberite kolonu na listi kolona u tabeli i zatim kliknite na dugme Premesti nagore ili Premesti nadole.

Vrh stranice

Saveti vezani za raspored

Koristite sledeće savete koji će vam pomoći da doterate izgled, veličinu i druge aspekte kontrole unutar ponavljajuće tabele:

 • Da biste promenili veličinu nekoliko tekstualnih polja odjednom, izaberite okvire za tekst čiju veličinu želite da promenite, u meniju Oblikovanje izaberite stavku Svojstva, a zatim izvršite neophodna prilagođavanja na kartici Veličina .

 • Promena veličine okvira za tekst u predlošku obrasca da biste smestili dužinu teksta koju očekujete korisnicima da kucate u poljima.

 • Da biste promenili ivicu ili boju kontrole u ponavljajuću tabelu, izaberite okvire za tekst koji želite da promenite, u meniju Oblikovanje izaberite stavku ivice i senčenje, kliknite na karticu Ivica i izvršite neophodna prilagođavanja.

 • Da biste prilagodili tekst koji se pojavljuje u okviru za tekst unutar ponavljajuće tabele, koristite polja Font i Veličinu fonta na traci sa alatkama Oblikovanje . Da biste promenili font i veličinu fonta za sve okvire za tekst u predlošku obrasca odjednom, izaberite okvir za tekst koji sadrži oblikovanje koje želite, a zatim kliknite na dugme Primeni Font na sve kontrole okvira za tekst na meniju Oblikovanje .

 • Da biste videli kako će okviri za tekst izgledati sa stvarnim tekstom u njima, u meniju Prikaz izaberite stavku Uzorak podataka . Ovo pomaže vam da shvatite kako će izgledati obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca kada korisnici popune.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×