Umetanje međuvrednosti u listu podataka radnog lista

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Međuvrednosti i sveukupne vrednosti na listi za kolonu možete automatski da izračunate pomoću komande Međuvrednost.

Važno: Međuvrednosti nisu podržane u Excel tabelama. Komande Međuvrednost će se pojaviti sivih se ako radite sa Excel tabele. Da biste dodali međuvrednosti u tabeli, morate da prvo konvertujte tabelu u normalni opseg podataka, a zatim dodajte međuvrednosti. Napomena ovo će ukloniti sve funkcionalnost tabele iz podataka osim oblikovanje tabele. Ili možete da kreirate izvedenu tabelu.

Prilikom umetanja međuvrednosti:

 • Međuvrednosti    se izračunavaju pomoću na funkcija za rezimiranje, kao što je zbir ili prosek, tako što ćete koristiti funkciju SUBTOTAL. Možete da prikažete više od jednog tipa funkcije za rezimiranje za svaku kolonu.

 • Sveukupne vrednosti    su izvedene iz detaljni podaci, ne i od vrednosti u međuvrednosti. Na primer, ako koristite funkciju za rezimiranje Average , red ukupnog zbira prikazuje prosek svih redova sa detaljima na listi, a ne prosek vrednosti u redovima podzbirova.

Example of automatic subtotals

Ako je radna sveska podešena da automatski računa formule, komande Međuvrednost ponovo izračunava međuvrednosti i sveukupne vrednosti automatski dok uređujete detaljne podatke. Komande Međuvrednost takođe prikazuje listu tako da možete da prikažete i sakrijete redove sa detaljima za svaku međuvrednost.

Napomena: Ako filtrirate podatke koje sadrži međuvrednosti, međuzbir može da se pojavi skrivene. Da biste ih ponovo prikazali, obrišite sve filtere za više informacija o primeni filtera potražite u članku brzi start: filtriranje podataka pomoću automatskog filtera.

 1. Uverite se da je svaka kolona u na opseg podataka za koju želite da izračunate međuvrednosti ima oznaku u prvom redu nalaze slični podaci u svakoj koloni i da u opsegu ne uključuje sve prazni redovi ili kolone.

 2. Izaberete neku ćeliju u opsegu.

 3. Izaberite:

  Umetanje jednog nivoa međuvrednosti

  Jedan nivo međuvrednosti za grupu podataka možete umetnuti na način prikazan u narednom primeru.

  Example of automatic subtotals

  1. Pri svakoj izmeni kolone „Sport“…

  2. …računa se međuvrednost u koloni „Prodaja“.

  1. Da biste sortirali kolonu koja sadrži podatke po kojima želite da grupišete, izaberite tu kolonu, a zatim na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje kliknite na dugme Sortiraj A do Z ili Sortiraj Z do A.

  2. Na kartici Podaci, u grupi Obris kliknite na dugme Međuvrednost.

   Traka u programu Outlook

   Prikazaće se dijalog Međuvrednost.

  3. U padajućoj listi Pri svakoj promeni u kliknite na kolonu za koju želite međuvrednost. Na primer, u gorenavedenom primeru trebalo bi da izaberete kolonu Sport.

  4. Iz padajuće liste Upotrebi funkciju izaberite funkciju za rezimiranje koju želite da koristite za izračunavanje međuvrednosti. Na primer, u gorenavedenom primeru trebalo bi da izaberete kolonu Zbir.

  5. U oknu Dodaj međuvrednost u potvrdite izbor u polju za potvrdu za svaku kolonu koja sadrži vrednosti za koje želite da izračunate međuvrednost. Na primer, u navedenom primeru potvrdili biste izbor u polju za potvrdu Prodaja.

  6. Ako želite automatski prelom stranice posle svake međuvrednosti, potvrdite izbor Prelom stranice između grupa.

  7. Da biste red rezimea postavili iznad reda sa detaljima, opozovite izbor Rezime ispod podataka. Da biste red rezimea postavili ispod reda sa detaljima, potvrdite izbor Rezime ispod podataka. Na primer, u navedenom primeru opozvali biste taj izbor.

  8. Da biste dodali još međuvrednosti sa različitim funkcijama za rezimiranje, možete ponovo koristiti komandu Međuvrednost tako što ćete ponoviti korake od prvog do sedmog. Da biste izbegli zamenu postojećih međuvrednosti, opozovite izbor Zameni trenutne međuvrednosti.

  Umetanje ugnežđenih nivoa međuvrednosti

  Međuvrednosti za unutrašnje, ugnežđene grupe, možete umetnuti u odgovarajuće spoljne grupe kao što je pokazano u sledećem primeru.

  Example of outer and nested subtotals

  1. Pri svakoj promeni spoljne kolone „Region“…

  2. …izračunava se međuvrednost za taj region u koloni „Prodaja“ kao i za svaku promenu unutrašnje kolone „Sport“.

  1. Da biste sortirali kolonu koja sadrži podatke po kojima želite da grupišete, izaberite tu kolonu, a zatim na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje kliknite na dugme Sortiraj A do Z ili Sortiraj Z do A.

  2. Umetnite spoljne međuvrednosti

   Umetanje spoljnih međuvrednosti

   1. Na kartici Podaci, u grupi Obris kliknite na dugme Međuvrednost.

    Traka u programu Outlook

    Prikazaće se dijalog Međuvrednost.

   2. U padajućoj listi Pri svakoj promeni u kliknite na kolonu za koju želite da izračunate spoljnu međuvrednost. Na primer, u navedenom primeru izabrali biste kolonu Oblast.

   3. U polju Upotrebi funkciju izaberite funkciju za rezimiranje koju želite da koristite za izračunavanje međuvrednosti. Na primer, u navedenom primeru izabrali biste funkciju Zbir.

   4. U oknu Dodaj međuvrednost u potvrdite izbor u polju za potvrdu za svaku kolonu koja sadrži vrednosti za koje želite da izračunate međuvrednost. U navedenom primeru potvrdili biste izbor Prodaja.

   5. Ako želite automatski prelom stranice posle svake međuvrednosti, potvrdite izbor Prelom stranice između grupa.

   6. Da biste red rezimea postavili iznad reda sa detaljima, opozovite izbor Rezime ispod podataka. Da biste red rezimea postavili ispod reda sa detaljima, potvrdite izbor Rezime ispod podataka. Na primer, u navedenom primeru opozvali biste taj izbor.

   7. Komandu Međuvrednosti možete ponovo koristiti ponavljajući korake od prvog do šestog da biste dodali još međuvrednosti sa različitim funkcijama za rezimiranje. Da biste izbegli zamenu postojećih međuvrednosti, opozovite izbor Zameni trenutne međuvrednosti.

  3. Umetnite ugnežđene međuvrednosti

   Umetanje ugnežđenih međuvrednosti

   1. Na kartici Podaci, u grupi Obris kliknite na dugme Međuvrednost.

    Traka u programu Outlook

    Prikazaće se dijalog Međuvrednost.

   2. U polju Pri svakoj promeni u izaberite ugnežđenu kolonu međuvrednosti. Na primer, u navedenom primeru izabrali biste kolonu Sport.

   3. Iz padajuće liste Upotrebi funkciju izaberite funkciju za rezimiranje koju želite da koristite za izračunavanje međuvrednosti. Na primer, u navedenom primeru izabrali biste funkciju Zbir.

    Izaberite neku drugu željenu opciju.

   4. Opozovite izbor Zameni trenutne međuvrednosti.

  4. Ponovite prethodni korak ako postoji više ugnežđenih međuvrednosti, polazeći od najudaljenijih međuvrednosti.

Savet: Da biste prikazali rezime samo međuvrednosti i sveukupne vrednosti, kliknite na simbole za prikaz strukture jedan dva tri pored reda brojeva. Koristite simbole za polje plus i minus da biste prikazali ili sakrili redove detalja za pojedinačne podzbirove.

 1. Izaberite ćeliju u opsegu koja sadrži međuvrednosti.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Obris kliknite na dugme Međuvrednost.

  Traka u programu Outlook

 3. U dijalogu Međuvrednost kliknite na dugme Ukloni sve.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×