Umetanje lista sa podacima u obrazac

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

List sa podacima je jednostavan prikaz podataka raspoređeni u redove i kolone. Ako kliknete dvaput na tabelu u oknu za navigaciju, Pristup prikazuje tabelu kao list sa podacima. Zbog njihove kompaktna prezentaciju podataka, listove sa podacima funkcionišu kada se koriste kao podobrasce da biste prikazali podatke iz '' više” dela odnos jedan-prema-više. Ovaj članak opisuje kako možete da dodate listove sa podacima u obrasce u Pristup.

U ovom članku

Prikažite primer lista sa podacima u obrascu

Prevlačenje i otpuštanje listu sa podacima u obrazac

Umetanje lista sa podacima u postojeći obrazac u prikazu rasporeda

Umetanje lista sa podacima u postojeći obrazac u prikazu dizajna

Razumevanje razlike između razdeljenog obrasca i obrasca koji sadrži listu sa podacima

Prikažite primer lista sa podacima u obrascu

Pretpostavimo da želite da biste kreirali obrazac koji prikazuje podatke o kategorijama proizvoda i svi proizvodi unutar tih kategorija. Podatke u tabeli "Kategorija" predstavlja „jedan” dela odnosa, a podatke u tabeli "Proizvodi" predstavlja „više” dela odnosa. Svaka kategorija mogu da sadrže veliki broj proizvoda.

Obrazac koji sadrži podobrazac

1. Glavni obrazac pokazuje podatke iz dela relacije „jedan“.

2. na list sa podacima prikazuje podatke sa strane „više” relacije.

Prevlačenje i otpuštanje listu sa podacima u obrazac

Najbrži način da biste dodali na postojeću listu sa podacima u obrazac je otvorite obrazac u prikazu dizajna i zatim kliknite na dugme, pritisnite i držite i prevucite postojeći obrazac sa podacima iz okna za navigaciju u oblasti za dizajniranje obrazaca.

Ako ste podesili relacije ispravno pre započinjanja ove procedure, Access automatski postavlja Poveži podređena polja i Povezivanje glavnih polja svojstva sa ispravne vrednosti koje će povezuju glavni obrazac sa podacima.

Moj Poveži podređena polja i povezivanje glavnih polja svojstva su prazne

Ako Access ne može da odredi kako da povežete kontrolu podobrazac sa glavnim obrascem, ostavlja Poveži podređena polja i Povezivanje glavnih polja svojstva kontrole podobrasca prazna. Morate ručno da podesite ovih svojstava.

Umetanje lista sa podacima u postojeći obrazac u prikazu rasporeda

Ako ste već definisali relacije između tabela u bazi podataka, možete brzo da dodate listu sa podacima u postojeći obrazac u prikazu rasporeda. Kada dodajete polja sa strane „više” relacije u obrazac koji je zasnovan na „jedan” dela odnosa, Access automatski kreira listu sa podacima da biste prikazali povezane zapise.

 1. Otvorite postojeći obrazac u prikazu rasporeda tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša u oknu za navigaciju, a zatim u priručnom meniju izabrati stavku Prikaz rasporeda .

  Ako okno Lista polja nije prikazano:

  • Pritisnite kombinaciju tastera ALT+F8.

   —ili—

   Na kartici Dizajn, u grupi Alatke kliknite na dugme Dodaj postojeća polja.

   Napomena da okna Lista polja deli tabele u odeljke: polja dostupna za ovaj prikaz i ispod, polja dostupna u srodnim tabelama. Na dnu okna Lista polja , druge tabele koje nisu direktno povezani sa glavnom tabeli navedene su u okviru polja dostupna u drugim tabelama.

 2. U odeljku polja dostupna u srodnim tabelama razvijte tabelu koja sadrži na prvo polje koje želite na listu sa podacima i prevucite polje u obrazac. Access kreira listu sa podacima i dodati polje.

 3. Da biste dodali dodatna polja na novi list sa podacima, prvo morate kliknite na list sa podacima da biste ga izabrali. Imajte na umu da će Access prerasporediti okno Lista polja tako da su polja dostupna za list sa podacima na vrhu. Prevucite polja koja želite u list sa podacima iz odeljka polja dostupna za ovaj prikaz . Dok prevlačite svako polje na list sa podacima, Access iscrtava traku Umetanje da biste pokazali da gde polje biti umetnuto kada otpustite taster miša.

 4. Nastavite sa dodavanjem polja u glavnom obrascu ili listu sa podacima tako što ćete prvo kliknuti na glavni obrazac ili list sa podacima da biste je izabrali, a zatim prevučete polje iz okna Lista polja .

Odeljka polja dostupna u ostalim tabelama u oknu Lista polja sadrži tabele koje nisu direktno povezani sa tabelu ili upit zasnovan na izabrani obrazac. Ako ste definisali sve na važeće relacije između tabela u prozoru "relacije", a zatim polja u odeljku polja dostupna u ostalim tabelama nisu verovatno biti važeći izbor za obrazac koji kreirate. Ako prevučete polje iz ovog odeljka u obrascu, Access prikazuje dijalog za Preciziranje relacije . Morate da unesete ili više polja koja povezuju dve tabele pre nego što nastavite. Ako to uradite, u oknu Lista polja više neće biti sortirano u odeljke prema unapred definisane relacije. Bilo bi najbolje da kliknete na dugme Otkaži u ovom dijalogu i umesto toga preispitati relacije između tabela. Za više informacija o relacijama potražite u članku Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije.

Vrh stranice

Umetanje lista sa podacima u postojeći obrazac u prikazu dizajna

Koristite ovu proceduru da biste dodali list sa podacima koji je direktno zasnovan na tabeli ili upitu u postojeći obrazac u prikazu dizajna.

 1. Otvorite obrazac u prikazu dizajna tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na obrazac u oknu za navigaciju, a zatim izabrati stavku Prikaz dizajna.

 2. Na kartici Dizajn , u grupi kontrole , ako je izabrana alatka Koristi čarobnjake za kontrolu , kliknite na nju tako da nije izabrana.

  Slika dugmeta

  Zašto?

  Ako se koristi, čarobnjak za kontrolu podobrasca pravi objekta u zasebnom prozoru i kontrolu podobrasca će taj obrazac objekat. Nasuprot tome, ova procedura kreira listu sa podacima koji je direktno zasnovan na tabeli ili upitu, a ne obrasca.

 3. Na kartici Dizajn, u grupi Kontrole kliknite na dugme Podobrazac/podizveštaj.

 4. U koordinatnoj mreži za dizajn obrasca kliknite na mesto na koje želite da umetnete listu sa podacima.

 5. Promenite položaj i veličinu kontrole podobrasca prevlačenjem regulatora na ivicama i uglovima kontrole.

 6. Uređivanje priložene oznake za kontrolu podobrasca tako što ćete prvo kliknuti na oznaku, dvaput kliknite na nju da biste izabrali tekst, a zatim otkucati Nova nalepnica. Ako biste radije da izbrišete oznaku, kliknite jednom na oznaku i pritisnite taster DELETE.

 7. Ako list sa svojstvima nije već prikazan, pritisnite taster F4 da biste ga prikazali.

 8. Ako na kontrolu podobrasca trenutno nije izabrana, kliknite na nju jedanput da biste ga izabrali.

 9. Na kartici Podaci lista sa svojstvima, kliknite na dugme Izvorni objekat padajuće liste, a zatim izaberite tabelu ili upit koji želite da prikažete u listu sa podacima. Na primer, ako želite da prikažete podatke iz tabele "porudžbine", kliknite na dugme tabela.porudžbine.

 10. Ako ste podesili relacije ispravno pre započinjanja ove procedure, Access automatski postavlja Poveži podređena polja i Povezivanje glavnih polja svojstva sa ispravne vrednosti koje će povezuju glavni obrazac sa podacima.

  Moj Poveži podređena polja i povezivanje glavnih polja svojstva su prazne

  Ako Access ne može da odredi kako da povežete kontrolu podobrazac sa glavnim obrascem, ostavlja Poveži podređena polja i Povezivanje glavnih polja svojstva kontrole podobrasca prazna. Morate ručno postaviti ta svojstva na sledeći način:

  1. Otvorite glavni obrazac u prikazu dizajna.

  2. Kliknite jednom na kontrolu podobrasca da biste je izabrali.

  3. Ako list sa svojstvima trenutno nije prikazan, pritisnite taster F4.

  4. Na kartici Podaci lista sa svojstvima, kliknite na dugme (...) pored polja svojstva Poveži podređena polja .

   Pojavljuje se dijalog Povezivač polja podobrasca.

  5. Glavnih polja i Podređenih polja padajuće liste izaberite polja koja želite da povežete obrasce. Ako niste sigurni koja polja se koriste, kliknite na dugme Predloži da imaju pristup odredio polja za povezivanje. Kada završite, kliknite na dugme U redu.

   Ako ne vidite polje koje želite da koristite za povezivanje obrazaca, možda ćete morati da uredite izvor zapisa nadređenog ili podređenog obrasca da biste bili sigurni da polje je u njoj. Na primer, ako je obrazac zasnovan na upitu, obavezno se polje za povezivanje nalazi u rezultatima upita.

  6. Sačuvajte glavni obrazac i prebacite se na prikaz obrasca da biste potvrdili da obrazac funkcioniše na očekivani način.

 11. Sačuvajte obrazac tako što ćete kliknuti na dugme Sačuvaj na Priručnoj traci ili tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + S.

 12. Prebacivanje na prikaz „Obrazac“ i proverite da li na list sa podacima funkcioniše kao što očekujete.

Vrh stranice

Razumevanje razlike između razdeljenog obrasca i obrasca koji sadrži listu sa podacima

Obrazac koji sadrži listu sa podacima prikazuje podatke iz izvora podataka različitih (ali obično povezanih). Na primer, obrazac može prikazati zaposlene i može imati list sa podacima koji prikazuje sve zadatke dodeljene svakog zaposlenog. Lista sa podacima ima drugi izvor podataka iz obrasca koji on sadrži. Nasuprot tome, Razdeljeni obrazac ima dva odeljka (obrasca i lista sa podacima), ali isti podaci prikazani u oba dela. Dva odeljka naporedno i pružaju vam dva različita prikaza podataka u isto vreme.

Više informacija o kreiranju i radu sa razdeljenog obrasca potražite u članku Kreiranje razdeljenog obrasca.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×