Umetanje isečka ekrana na stranicu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Hvatanje vizuelnih informacija na ekranu računara je sjajan način da sačuvate sadržaj koji možda na kraju promena ili istekne – kao što su najnovije vesti ili osetljive na vreme liste. OneNote možete da koristite da biste uhvatili isečak ekrana bilo kog dela ekrana računara i dodali ga kao sliku u beleške.

 1. Prikažite informacije koje želite da uhvatite (na primer, Veb stranice ili neku drugu aplikaciju).

 2. Prebacite se na program OneNote i postavite kursor tamo gde želite da dodate isečak ekrana.

 3. Odaberite stavke Umetanje > Isečak ekrana.

  Snimak ekrana dugmeta „Umetni isečak ekrana“ u programu OneNote 2016

  OneNote se umanjuje i vraćate se na zatamnjenu verziju poslednje stvari koju ste gledali.

 4. Koristite miš ili prst da biste izabrali oblast ekrana koju želite da uhvatite.

Kada napravite izbor, on će se u beleškama pojaviti kao slika. Ona će takođe biti kopirana u Windows ostavu da biste mogli da nalepite (Ctrl+V) isečak ekrana na drugu stranicu u beležnici ili u drugu aplikaciju.

Napomena: Isečci ekrana predstavljaju statičke slike koje predstavljaju snimak informacije. Ako je izvor informacije, isečak ekrana ostaje isti. Nema veze između isečak ekrana i njen originalni izvor. Međutim, možete Kopiraj tekst sa slike u programu OneNote i nalepite ih kao tekst koji se može uređivati.

Ako volite da koristite tasterske prečice, pritisnite kombinaciju tastera Alt + N + R da biste pokrenuli na isečak ekrana.

Korišćenje ikone programa OneNote na Windows sistemskoj traci poslova

Ukoliko ste navikli na to da kliknete na ikonu programa OneNote na Windows sistemskoj traci poslova, možda ćete primetiti da ona nije vidljiva u operativnom sistemu Windows 10. Evo kako da napravite da se pojavi.

 1. U donjem levom uglu ekrana kliknite na Windows ikonu, a zatim izaberite stavku Postavke.

 2. U prozoru postavke operativnog sistema Windows, pretražite Izbor ikone koje su na traci zadataka.

 3. Pored stavke Alatke za slanje u OneNote, promenite preklopnik na.

Nakon što je alatka za slanje u OneNote na sistemskoj traci poslova, možete početi da je koristite. Da biste promenili stavke koje se pojavljuju kada kliknete desnim tasterom miša na ikonu, postavite pokazivač na stavku Podrazumevane vrednosti OneNote ikone i odaberite stavku „Nova brza beleška“, „Otvori OneNote“ ili „Napravi isečak ekrana“.

Snimak ekrana sistemske trake poslova sa opcijama programa OneNote .

Napomena: Ako kliknete na ikonu, videćete dijalog Izaberite lokaciju na OneNote . Međutim, tasterske prečice koje vidite (Windows + Shift + S) je promenjena sa Windows 10 kreatora Update. Koristite tu prečicu, vaš isečak ekrana će otići odmah ostavi tako da možete da ga nalepite u bilo koju aplikaciju, uključujući OneNote.

Microsoft Office OneNote 2007 možete da koristite da biste snimili sliku bilo kog dela ekrana računara i umetnuli je u beleške. Takve slike se nazivaju „isečci ekrana“ i oni mogu imati veličinu od nekoliko piksela do cele visine i širine ekrana. Sve što se nalazi u izabranoj oblasti pojavljuje se na slici i automatski se lepi u beleške i ostavu.

Kreiranje isečka ekrana

Isečci ekrana su korisni za hvatanje snimaka informacija koje mogu da se promene ili da isteknu – kao što su najnovije vesti ili vremenski ograničena lista dostupnih letova i cena na veb lokaciji za putovanja. Isečci ekrana su takođe korisni za kopiranje sa veb stranica i drugih izvora čije oblikovanje se ne može uspešno preneti u beleške nekim drugim metodom. Isečci ekrana se ne povezuju sa svojim izvorima.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Umetanje isečka ekrana u beleške

Kreiranje isečka ekrana iz ikone na traci zadataka u programu OneNote

Postavljanje podrazumevanih opcija za isečke ekrana

Umetanje isečka ekrana u beleške

Da biste kreirali isečak ekrana u programu OneNote i umetnuli ga na određenu lokaciju u beleškama, uradite sledeće:

 1. Prikažite informacije na ekranu koje želite da uhvatite u isečku ekrana. Na primer, idite na veb stranicu koju želite da uhvatite kao sliku.

 2. U programu OneNote postavite pokazivač na stranicu sa beleškama gde želite da dodate isečak ekrana.

 3. U meniju Umetanje izaberite stavku Isečak ekrana.

  OneNote se umanjuje i poslednji aktivni prozor se prikazuje, pomalo zatamnjen.

 4. Prevucite pokazivač u bilo kom smeru da biste kreirali pravougaoni izbor iznad oblasti ekrana koju želite da uhvatite. Na primer, možete početi od donjeg desnog ugla oblasti koju želite da uhvatite, a zatim prevući pokazivač dijagonalno do gornjeg levog ugla.

 5. Kada otpustite taster miša, OneNote hvata izbor kao sliku i umeće ga na stranicu sa beleškama OneNote je takođe kopira u ostavu kako biste isečak ekrana mogli da koristite na drugoj stranici u beležnici ili u drugom programu.

Vrh stranice

Kreiranje isečka ekrana iz ikone na traci zadataka u programu OneNote

Da biste kreirali isečak ekrana bez pokretanja programa OneNote, uradite sledeće:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ikonu programa OneNote na sistemskoj traci poslova trake zadataka.

  Ikona programa OneNote 2007 na traci zadataka

  Napomena: Ako ikona programa OneNote nije vidljiva na sistemskoj traci poslova u meniju Alatke, izaberite stavku Opcije. Na listi Kategorija izaberite stavku Ostalo, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Postavi OneNote ikonu na sistemsku traku poslova u okviru trake zadataka.

 2. U priručnom meniju izaberite stavku Kreiraj isečak ekrana.

 3. Prevucite pokazivač u bilo kom smeru da biste kreirali pravougaoni izbor iznad oblasti ekrana koju želite da uhvatite. Na primer, možete početi od donjeg desnog ugla oblasti koju želite da uhvatite, a zatim prevući pokazivač dijagonalno do gornjeg levog ugla.

  Kada otpustite taster miša, OneNote hvata izbor kao sliku i umeće ga na novu, praznu stranicu u odeljku „Neklasifikovane beleške“. Ovu stranicu možete da premestite u bilo koji odeljak u svim otvorenim beležnicama, a možete i da nalepite isečak ekrana na postojeću stranicu u beleškama.

Vrh stranice

Postavljanje podrazumevanih opcija za isečke ekrana

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ikonu programa OneNote na sistemskoj traci poslova trake zadataka.

  Ikona programa OneNote 2007 na traci zadataka

  Napomena: Ako ikona programa OneNote nije vidljiva na sistemskoj traci poslova u meniju Alatke, izaberite stavku Opcije. Na listi Kategorija izaberite stavku Ostalo, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Postavi OneNote ikonu na sistemsku traku poslova u okviru trake zadataka.

 2. U priručnom meniju postavite pokazivač na stavku Opcije, postavite pokazivač na stavku Podrazumevane vrednosti isečka ekrana, a zatim izaberite neku od sledećih podrazumevanih radnji koja se izvršava svaki put kada kreirate isečak ekrana:

  • Kopiraj samo u ostavu    Ova postavka privremeno zadržava isečak ekrana u memoriji na računaru bez automatskog lepljenja u beleške. Uhvaćenu sliku možete ručno da nalepite tako što ćete pritisnuti CTRL+V u programu OneNote ili u drugom programu.

  • Kopiraj u ostavu i neklasifikovane beleške (prikaži sliku)    Ova postavka privremeno zadržava isečak ekrana u memoriji na računaru i takođe lepi kopiju uhvaćene slike na novu stranicu u odeljku „Neklasifikovane beleške“. Ako je ta opcija izabrana, Microsoft Windows aktivira prozor programa OneNote radi prikazivanja stranice sa beleškama koja sadrži nalepljeni isečak ekrana.

  • Kopiraj u ostavu i neklasifikovane beleške (ne prikazuj sliku)    Ova postavka privremeno zadržava isečak ekrana u memoriji na računaru i takođe lepi kopiju uhvaćene slike na novu stranicu u odeljku „Neklasifikovane beleške“. Ako je ta opcija izabrana, Microsoft Windows održava trenutni prozor aktivnim bez prenosa prozora programa OneNote u prednji plan.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×