Umetanje, dodavanje ili kreiranje novog polja u tabeli

Umetanje, dodavanje ili kreiranje novog polja u tabeli

Da biste uskladištili nove podatke o temi za koju već imate Access tabelu, razmislite o dodavanju polja u tabelu. Na primer, pretpostavimo da imate tabelu koja skladišti prezime, ime, e-adresu, broj telefona i poštansku adresu svih vaših klijenata. Ako želite da počnete da pratite željeni način komunikacije svakog klijenta, dodajte polje koje će skladištiti te podatke.

Nemojte dodavati polje ako očekujete da svaki jedinstveni entitet predstavljen u tabeli može da zahteva više od vrednosti za polje. U kontekstu prethodnog primera, ako želite da počnete da pratite porudžbine koje su vam uputili klijenti, ne treba da dodate polje u tabelu zato što će svaki klijent imati više porudžbina. Umesto toga, treba da kreirate novu tabelu za skladištenje porudžbina, a zatim da kreirate relaciju između ove dve tabele. Više informacija o kreiranju tabele potražite u članku Uvod u tabele. Više informacija o relacijama između tabela potražite u članku Vodič za relacije između tabela.

U ovom članku

Pregled

Automatsko dodavanje polja unosom podataka

Dodavanje polja biranjem sa liste u listu sa podacima

Dodavanje polja u sredinu tabele

Promena polja koje ste upravo dodali

Pregled

Svako polje ima određene osnovne karakteristike kao što su ime koje jedinstveno identifikuje to polje u tabeli, tip podataka koji definiše prirodu podataka, operacije koje se mogu izvršiti na podacima i količina prostora za skladištenje koju treba izdvojiti za svaku vrednost.

Polje takođe ima svojstva koja definišu izgled ili ponašanje podataka u polju. Na primer, svojstvo Format definiše način na koji se podaci prikazuju u listu sa podacima ili obrascu koji sadrži to polje.

Važno je da planirate način na koji možete da koristite informacije uskladištene u poljima. Pokušajte da razdelite informacije tako da svako polje sadrži najmanji koristan deo. Na primer, umesto skladištenja punog imena neke osobe u jednom polju, trebalo bi da njegove komponente uskladištite u posebnim poljima za ime i prezime. Uopšteno, ako želite da izvestite o nekim stavkama, sortirate ih, pretražite ili izračunate, stavite te stavke u posebno polje.

Više informacija o dizajniranju baze podataka i izboru polja potražite u članku Osnove dizajniranja baze podataka.

Automatsko dodavanje polja unosom podataka

Polje možete dodati u tabelu unosom podataka u poslednju kolonu u prikazu lista sa podacima. Access automatski dodeljuje tip podataka na osnovu podataka koje unesete. Access takođe može automatski da podesi svojstvo Format za novo polje. Na primer, ako unesete vrednost „10:50“, Access podešava tip podataka na vrednost „Datum/vreme“, a svojstvo Format na „Srednji oblik vremena“.

 1. Otvorite tabelu u koju želite da dodate polje.

 2. Unesite podatke u ćeliju ispod zaglavlja kolone Kliknite da biste dodali.

Dodavanje polja biranjem sa liste u listu sa podacima

Polje možete da dodate na kraj tabele tako što ćete izabrati sa liste:

 • Otvorite tabelu i u poslednjoj koloni izaberite stavku Kliknite da biste dodali.

Dodavanje polja u sredinu tabele

Ako želite da dodate novo polje u sredinu tabele, možete da odaberete polje sa kartice Polja na traci. Kartica Polja prikazuje unapred definisana polja koja možete da dodate u tabelu dok radite u prikazu lista sa podacima.

 1. Otvorite tabelu u prikazu lista sa podacima.

 2. Izaberite polje ispred mesta gde želite da dodate novo polje. Na primer, ako želite da novo polje bude treće polje u tabeli, izaberite drugo polje.

 3. Na kartici Polja, u grupi Dodavanje i brisanje kliknite na željeni tip polja.

  Savet:  Ako ne vidite željeni tip polja, kliknite na dugme Više polja.

Promena polja koje ste upravo dodali

Nakon što ste polje kreirali, možete da mu menjate različite aspekte.

Upozorenje: Takođe možete da promenite one aspekte polja koje niste upravo kreirali. Međutim, ako u polju već postoje podaci, neke radnje neće biti dostupne ili mogu da dovedu do gubitka podataka.

Preimenovanje polja

Da biste preimenovali polje, kliknite dvaput na oznaku polja i otkucajte novo ime.

Premeštanje polja

Da biste premestili polje, prevucite ga na željenu poziciju. Da biste izabrali više susednih polja koja ćete premestiti, kliknite na prvo polje, držite taster SHIFT i kliknite na poslednje polje. Zatim možete da prevučete izabranu grupu polja na novu poziciju.

Važno:  Ako prevučete polje, menja se njegov položaj, ali ne menja se redosled polja u dizajnu tabele. Ukoliko programski pristupite poljima, primenjuje se prvobitni redosled. Na primer, ako prevučete polje na novi položaj u listu sa podacima, a zatim kreirate obrazac iz tabele pomoću dugmeta „Obrazac“, polje će biti na prvobitnom položaju.

Promena tipa ili formata podataka

 1. Izaberite polje koje želite da promenite.

 2. Na kartici Polja, u grupi Oblikovanje izaberite željeni tip i oblikovanje podataka.

  Napomena: Nisu svi formati dostupni za sve tipove podataka. Prvo podesite tip podataka, a zatim, ako je potrebno, podesite format.

Druge postavke

Druge promene u polju možete da napravite pomoću komandi na kartici Polja. Nisu sve te komande dostupne za sve tipove podataka. Za pomoć pri upotrebi tih komandi pretražite pomoć koristeći ime određene komande ili tip podataka polja. Ako želite da promenite tip podataka, pretražite koristeći tip podataka koji hoćete da koristite.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×