Uključivanje teksta u formule

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Često čujemo da želite da proverite podatke lakše razumeti tako što ćete uključiti tekst u formulama. Na primer, možda ćete želeti da dodate tekst pozvati koliko neko prodate jedinice. To možete uraditi tako što ćete uključiti tekst u formuli koja je navedena sa dvostruke navodnike (""). Sve znakove (uključujući brojeve, razmake i interpunkcijske znakove) između dvostrukim navodnicima prikazaće se kao tekst u rezultatu formule.

Ovo je primer jednostavne formule koja obuhvata tekst:

= A2 &” je prodao „& B2 &” jedinica”.

Ako ćelije u koloni A sadrže imena, a ćelije u koloni B brojeve prodaje, rezultat bi bio nešto poput: Boris je prodao 234 jedinice.

Formula koristi „ampersand“ znakove (&) za kombinovanje vrednosti u kolonama A i B sa tekstom. Imajte na umu da dupli navodnici ne okružuju ćelijske reference kao što su to A2 i B2. Oni se koriste samo oko teksta koji dolazi pre i posle svih ćelijskih referenci u formuli.

Uključivanje teksta u formuli koja koristi funkciju

Ovaj primer koristi funkcije tekst i danas da biste kreirali frazu kao što su danas je petak, januar 20.

= „Danas je” & TEXT (TODAY (), "dddd, mmmm dd.”)

Funkcija TODAY izračunava trenutni datum, a Funkcija TEXT odnosi se na dddd, mmmm dd format datuma da biste prikazali taj datum kao petak, januar 20 dobijene tekstualne niske.

Primetićete da je oblik datuma ddd, mmmm dd okružen dvostrukim navodnicima i da koristi zareze i razmake. Formule obično koriste zareze za razdvajanje argumenata – delova podataka – koje moraju da pokrenu. Ali kada zareze posmatrate kao tekst, možete ih koristiti kadgod je potrebno.

Na kraju, formula koristi & za kombinovanje reči danas jeiza kojih ide razmak sa oblikovanim datumom.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×